Artroscopia la câini: esența și caracteristicile tehnicii

Aproape orice crescător știe că sănătatea unui animal de companie poate fi judecată după mobilitatea și plasticitatea articulațiilor sale. Dacă câinele nu se îndoaie cu adevărat și labele îi sunt foarte dureroase, probabil că nu va putea să se joace și să alerge. Adesea, numai artroscopia ajută la înțelegerea a ceea ce nu este în legătură cu articulațiile unui câine..

Ce este artroscopia

Artroscopia - o tehnică pentru examinarea internă a articulațiilor. Pentru aceasta, se face o mică incizie în zona articulației articulare, în care este inserat endoscopul. După aceea, specialistul poate evalua vizual starea organului. Dar artroscopia se efectuează nu numai pentru aceasta.

În funcție de scop, este împărțit în două categorii:

 • Diagnostic. După cum sa menționat mai sus, se efectuează pentru a evalua vizual starea articulațiilor..
 • Terapeutic. După cum ați putea ghici, în același timp, nu se efectuează doar cercetări, ci și tratament. Deci, cu ajutorul echipamentelor moderne (prin aceleași mici găuri) este posibil să se spele cavitatea articulară, să se îndepărteze meniscurile și fragmentele osoase mici, să se restabilească aparatul ligamentos etc..

Tehnica artroscopiei

Pentru a înțelege toate avantajele acestei proceduri, trebuie să știți exact cum se efectuează. Zona operatorie este preliminar tăiată, rasă și tratată cu compuși antiseptici. După aceea, se face o puncție cu un diametru de aproximativ 5 mm și un artroscop este introdus prin ea în cavitatea articulației.

Diametrul instrumentului - aproximativ 2-4 mm. În esență, un artroscop este o cameră video în miniatură. Imaginea de pe acesta este transmisă pe ecranul computerului (în același timp este mărită de aproximativ 40 de ori). Rezoluția și gradul de mărire pot fi variate flexibil, ceea ce permite operatorului să exploreze cavitatea articulației cu detalii și calitate maxime.

În majoritatea cazurilor, procedura necesită anestezie locală de înaltă calitate, dar uneori specialiștii apelează la anestezie generală.

Dacă artroscopia urmărește și scopuri terapeutice, se face o a doua puncție în același timp (de același diametru, la o distanță de aproximativ 5-20 mm de prima). Prin intermediul acestuia, părțile de lucru ale instrumentelor chirurgicale sunt introduse în cavitatea articulară. După efectuarea unui studiu (sau a unui studiu combinat cu o operație), puncțiile sunt de obicei tratate numai cu o tinctură alcoolică de iod sau alți dezinfectanți, dar este totuși recomandabil să le acoperiți cu un tencuială adezivă sau bandaj.

Beneficiile artroscopiei

În comparație cu imagistica cu ultrasunete sau cu raze X, artroscopia are avantaje majore:

 • Studiul este vizual, adică operatorul nu vede o proiecție, nici o imagine construită atunci când trece printr-un organ de iradiere cu raze X sau ultrasunete. În acest caz, operatorul primește o transmisie video completă care arată starea organului în timp real.
 • Studiul are traume scăzute, pericolul pentru țesuturi este minim (spre deosebire, de exemplu, pentru radiografie).
 • Animalul se reface repede. Acest lucru este valabil mai ales pentru artroscopia terapeutică. După operațiile efectuate în timpul tratamentului, animalul de companie revine foarte repede la normal. Perioada de reabilitare după intervenția chirurgicală standard este mult mai lungă. În special, funcția motorie (în majoritatea cazurilor) este restabilită după aproximativ trei zile..

Efecte secundare, consecințe negative

În condiții normale, artroscopia este o procedură complet sigură. Dar! Numai atunci când este efectuat de un medic veterinar cu experiență.

Dacă nivelul de calificare al angajatului este insuficient sau regulile de bază privind asepsia și antisepticele au fost încălcate în timpul instruirii, consecințele vor fi severe:

 • Cea mai frecventă complicație este introducerea infecției în capsula articulară. Din această cauză, se dezvoltă inflamații severe, dacă articulațiile câinelui nu erau prea sănătoase înainte, evoluția bolii se agravează foarte mult.
 • În plus, în unele cazuri, apare deteriorarea țesuturilor interne ale articulației, motiv pentru care câinele se dezvoltă șchiopătarea, durerea apare la mers, etc. În situații deosebit de „reușite”, animalul poate deveni invalid.

Important! Artroscopia poate fi efectuată numai într-o clinică foarte bine dotată și în prezența unui specialist cu calificările corespunzătoare!

Pregătirea procedurii

Nu există cerințe semnificative, dar regulile descrise mai jos trebuie respectate cu strictețe:

 • Cerință obligatorie - în momentul artroscopiei, câinele nu ar trebui să aibă niciunul boli infecțioase.
 • Pentru a exclude procesele inflamatorii ascunse, este necesar să se efectueze un proces complet și biochimic analize de sange.
 • Dacă animalul de companie este la o vârstă înaintată sau aproape de el, precum și în cazurile în care câinele are sau este suspectat boli ale sistemului cardiovascular, este necesară consultarea unui cardiolog veterinar!
 • Este obligatoriu să vă fie foame cu 12 ore înainte de ora programată a operației; cu patru ore înainte de aceasta, animalul de companie nu are voie să bea..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Artroscopia la câini: esența și caracteristicile tehnicii