Câine ciobanesc malinois belgian: istorie, culoare, caracter și caracteristici ale conținutului (+ fotografie)

Linia de rasă Malinois a Ciobanului Belgian, crescută în vecinătatea orașului Mechelen, are destul de multe caracteristici similare cu Ciobanescul German. Astăzi Malinois este considerat un câine versatil și cel mai muncitor din cele patru linii ale „belgianului”. Lakenois nu s-a răspândit, iar Tervuren și Grunendaal au fost „înfundate” în lucrările de spectacol.

Referință istorică

Primul pas este de a risipi concepția greșită conform căreia câinele ciobănesc belgian Malinois este legat de Franța. Linia de păstor cu părul scurt a fost crescută în regiunea flamandă, care face parte din Belgia. Mai devreme, înainte de formarea limbilor oficiale olandeze și germane, franceza și dialectele sale erau folosite pe scurt în regiune. De aceea, unele nume și nume de orașe sunt scrise și pronunțate în maniera franceză..

Este interesant! În 1882, a fost fondată una dintre cele mai influente asociații cinologice din Belgia - Societatea Saint Hubert (SRSH).

O examinare detaliată a istoriei rasei, se poate presupune că Malinois are încă rădăcini internaționale. În notele lui Louis Huegebaert (membru de onoare al SRSH), există dovezi ale unui mestiză cu păr scurt, care trăia la granița Olandei și Belgiei moderne. Pur și simplu, sub îndrumarea păstorilor și a naturii, într-o zonă limitată, câinii ciobani au fost crescuți prin selecție primitivă. Câinii aveau un fond de gene stabil, aveau aspect similar și se încadrau în standardul primar de rasă al Ciobanescului belgian.

Similitudinea câinilor a fost descoperită întâmplător, în timpul unei mici expoziții rurale, unde ciobanii și-au arătat secțiile și au căutat câini pentru împerechere. La acest spectacol a participat domnul Huegebaert, care l-a promovat pe Malinois la titlul de păstor național. La început, clubul de reproducție nu era altceva decât un grup de entuziaști care apreciau capacitatea celor patru picioare. Spre surprinderea oamenilor, rasa s-a stabilizat rapid și a fost crescută cu succes..

Este interesant! Numele Malinois a intrat în uz la 20 de ani de la începutul reproducerii.

Până în 1898, crescătorii au fondat primul club oficial Malinois, care a devenit parte a Asociației Câinelui Ciobănesc Belgian. Trei ani mai târziu, un bărbat numit Vos des Polders a fost introdus în carnet. Câinii ghimbir au fost adesea numiți Vos, ceea ce înseamnă Fox, cei mai renumiți câini ciobănești sunt:

 • Vos des Polders - primul Malinois înregistrat.
 • Vos I și Vos - fondator și campion al Laquenois.
 • Vos de Laeken - fratele Liske de Laeken, strămoș al lui Laekenois (pedigree exact necunoscut).

Folosind câinii existenți și implicând producători cu o bună conformație, dar fără documente, în activitatea de reproducere, crescătorii au parcurs următorul mod:

 • Dewet s-a născut dintr-o împerechere a lui Vos des Polders și o femelă din așternutul Liske de Laeken - un mascul impunător cu păr frumos de căprioară și mască neagră, primul „producător fundamental” al rasei.
 • În același timp, progenitoarea Diane a fost obținută din împerecherea lui Vos I și Liske.
 • La rândul său, Diane de la împerechere cu Samlo a născut un bărbat cu păr sârmos Tomy (Laquenois). Samlo este înregistrat ca un câine ciobanesc de origine necunoscută cu o culoare roșu-maroniu, mască neagră și calități excelente de lucru.
 • Cățea Cora I de origine necunoscută, culoare și conformație adecvate a fost împerecheată cu Tomy, drept urmare a fost obținut Tjop - al doilea mascul care a devenit originea multor linii Malinois.

Astăzi abilitățile de lucru și caracteristicile rasei permit Malinoisului să fie utilizat în toate serviciile speciale. „Belgienii” ocupă primele locuri la teste, servesc în armată și poliție, caută oameni și substanțe chimice, lucrează ca ghizi. Sincer, Malinois înlocuiește activ câinele ciobanesc german chiar și în Germania..

Aspect

Malinois nu este cea mai mare și mai rapidă linie de „belgieni”, Tervuren ocupă acest loc, dar acest lucru nu reduce deloc valoarea de lucru a câinelui. Ciobanul nu prea mare, slab, flexibil, musculos poate da cote multor persoane în orice inel și test. Dimensiunea medie face ca Malinois să fie mai rezistent. Câinele este mândru și grațios când este privit, dar se poate transforma într-o fiară neînfricată dacă proprietarul este în pericol. Ciobanii belgieni sunt de dimensiuni medii. În funcție de sex, înălțimea și greutatea sunt:

 • Masculin: 60-66 cm - 26-30 kg.
 • Căţea: 56-64 cm - 20-26 kg.

Important! Un câine apatic, timid și chiar mai laș sau mai agresiv este eliminat de la participarea la expoziții și la lucrările de reproducere.

Capul este proporțional, vizual poate părea alungit. Partea din spate a capului este rotunjită, fruntea înclinată, transformându-se ușor în puntea nasului. O brazdă despărțitoare slab exprimată se întinde de-a lungul frunții și podului nasului. Ochii sunt în formă de migdale, plini de viață și foarte inteligenți. Orificiile nu sunt exprimate, dar sprâncenele sunt mobile și expresive. Culoarea irisului este maro închis, saturat. Urechile sunt ridicate sus, deschise, triunghiulare, bine rotunjite. Puntea nasului este plană, conică. Nasul este negru și larg. Buzele strânse, nu lăsate. Pigmentarea buzelor este bogată, neagră, fără pete luminoase. Mușcătura este corectă, fără un decalaj între incisivi (mușcătură de foarfecă). Gâtul este frumos arcuit și musculos, dând impresia unui cap cu mândrie. Greierul este pronunțat, dar nu vizibil. Pielea de pe gât este strânsă (fără pliuri).

Notă! Malinois are un simț al mirosului excelent, nasul câinilor este în mișcare constantă, chiar dacă exteriorul cu patru picioarele arată ușor.

Picioarele sunt bine dezvoltate, puternice, cu mușchi proeminenți. Coatele sunt paralele cu corpul, mișcările sunt libere, măturoase. Coapsele sunt late și foarte puternice. Articulația hock este paralelă, bine pronunțată, dar proporțională. Articulația articulației hock este înclinată spre suprafața pe care stă câinele, ceea ce creează o senzație de „primăvară” în picioare..

Corpul Malinois este puternic și musculos. Bărbații tind să aibă un format mai boxy. Cățelele pot fi extinse în lungime. Cutia toracică este moderat lată, dar adâncă (până la linia coatelor), coastele sunt bine arcuite, bine alungite. Spatele este uniform lat și drept. Centura de umăr este puternică și largă, crupul este rotunjit. Coada este proporțional largă și este moderată. Este purtat jos sau la nivelul coloanei vertebrale, vârful este îndoit.

Dacă vă uitați la fotografiile păstorilor germani și Malinois în format vechi, atunci veți găsi multe criterii similare. Astăzi sunt ciobani germani întinși literalmente pe pământ. La momentul formării lui Malinois, câinii erau foarte asemănători - mici, potriviți și rezistenți.

Tipul și culoarea stratului

Punctul cheie în descrierea rasei Ciobanescului Belgian este lungimea și culoarea hainei. Conform acestor indicatori, câinii au fost inițial împărțiți în linii. Malinois este un câine ciobanesc cu părul scurt, cu un substrat dens bine dezvoltat. Blana trebuie să protejeze câinele de umezeală. Acoperiți părul aspru mediu, strâns. Pe coadă și pantaloni, se formează un bufant nu luxuriant.

Culoarea este roșie, nu intensă și nu este luminată, culoarea se numește de obicei căprioară sau caldă. Există urme negre pe omoplați și pe laterale, de parcă câinele ar fi fost împrăștiat cu cărbune. Pe bot, o mască neagră de cărbune care acoperă zona de la buze la orificiile ochiului. Urechile sunt de asemenea negre.

Caracter și antrenament

Înainte de a cumpăra un câine, trebuie să efectuați o serie de proceduri pregătitoare. Puii Malinois sunt foarte mobili și curioși. Animalul de companie va trage cu siguranță firul sau perdeaua, va urca în gol sau va cădea în gaură. Până nu vedeți conștiința în ochii vicleni, nu ar trebui să vă lăsați copilul nesupravegheat. Luați întotdeauna timp pentru a redirecționa energia cățelușului de la distrugere la creație - apucați cortina, distrageți jucăria fără să strigați sau să zgomotați. Păstorii belgieni sunt foarte deștepți, după câteva zile secția va ști că o jucărie este un divertisment permis.

Toți păstorii au fost crescuți pentru a curăța turma de animale și pentru a proteja teritoriul, aceste abilități de lucru rămân inseparabile. Malinois arată un caracter prietenos față de membrii „haitei” sale, dar poate fi periculos pentru un străin sau pentru o persoană pe care o vede pentru prima dată. Instinctiv, câinele nu așteaptă o comandă sau o cerere de protecție, ci acționează independent, lucru care ar trebui luat în considerare la antrenament.

Important! Puteți conta pe o revenire la locul de muncă numai dacă acordați câinelui dvs. suficient timp. Secția care trebuie să „stea între patru pereți” va deveni încăpățânată și capricioasă.

Câinii Ciobănesc Belgian pot fi numiți o rasă cu o bună organizare mentală, sunt foarte sensibili la atmosfera din casă și la emoțiile proprietarului. În timpul orelor, pedeapsa fizică nu este strict recomandată, maximul este o scuturare ascuțită a lesei. De asemenea, nu ridica vocea, un proprietar ofensat și tăcut este cea mai insuportabilă pedeapsă pentru Malinois.

Sfat! Pentru antrenamentul lui Malinois, momentul disconfortului cu executarea incorectă a comenzii nu este prea important. Înainte de a folosi parfumurile (gulerul de protecție), încercați un guler larg de ogar.

Patrupedele au o memorie bună și învață destul de repede, așa că merită să luați în considerare în avans ce puteți face după ce însușiți cursul de formare de bază. Malinois tânjește fără muncă și dacă pășunatul nu este disponibil, nu ezitați să practicați agilitate, flyball sau frisbee. Vă rugăm să rețineți că, pentru a menține starea de sănătate și fitness, secția trebuie să lucreze activ 1-2 ore pe zi..

Socializarea, adică obișnuirea cu străinii, animalele și transportul, ar trebui să înceapă după primirea vaccinării de bază. Un câine care nu este instruit în „regulile bunelor maniere” poate urmări mașinile, se poate teme sau mușca străini, iar acest lucru nu se va termina bine. De asemenea, de la o vârstă fragedă, merită să îi explicați copilului ce este botul, indiferent dacă vă place sau nu, iar în locurile publice, Malinois ar trebui să fie în muniție.

Important! Socializarea târzie poate afecta negativ Malinois și poate face câinele agresiv.

Câinii ciobănești sunt teritoriali, iar modul optim de păstrare implică o casă, o volieră, o canisă și un loc de protecție. Astăzi, mulți iubitori de câini țin Malinois în apartamentul lor și nu există probleme globale cu acest lucru. Bineînțeles, un animal de companie care stă acasă va dori să alerge la plimbare și după muncă nu va trebui să vă odihniți. În plus, câinii ciobănești au un temperament foarte activ și nu ar trebui să li se permită să se plictisească, altfel locuința, mobilierul sau lucrurile personale vor avea de suferit. Nu uitați de jucării atunci când cumpărați un cățeluș - este în interesul dumneavoastră.

Malinois nu sunt predispuși la dominare (dacă nu vorbim despre păstrarea a doi bărbați), așa că se înțeleg bine în familiile numeroase. Atitudinea față de copii este restrânsă și răbdătoare, câinele se va îndepărta de conflict, chiar dacă copilul „merge prea departe”. Alți câini sunt percepuți ca fiind neutri sau prietenoși, cu condiția ca Malinois să nu fie copleșitori. Atitudinea față de pisici depinde de educație, dacă obișnuiești animalele între ele treptat - nu vor exista probleme.

Sfat! Dacă Malinois locuiește cu tine și vrei să ai o pisică, „practica” este pe prietenii cu patru picioare ai cunoscuților tăi. Faptul este că Malinois poate dezvolta un instinct de vânătoare care nu le este caracteristic, iar acest lucru exclude posibilitatea de a păstra animale mici.

Întreținere și îngrijire

Malinois, crescuți pe viață în aer liber, nu necesită îngrijire specifică, dar dacă doriți ca animalul dvs. de companie să fie frumos și eficient, va trebui să faceți un efort. Primul și fundamental aspect al conținutului este o nutriție adecvată și cursuri de vitamine în timp util. Fără o alimentație bună, câinele nu va avea o haină frumoasă, oase dezvoltate și se va forma un caracter mediocru. Alimentele naturale sau furajele industriale de înaltă calitate nu sunt o chestiune de principiu. Principalul lucru este că dieta este compusă corect și cu o orientare către nevoile unui anumit câine. În caz contrar, plecarea este suficient de ușoară.

 • Combinați lâna cu o mănușă de masaj sau pieptene o dată la 1-2 săptămâni.
 • Pieptănare activă și zilnică în timpul vărsării. Dacă nu este îndepărtat substratul liber la timp, câinele poate prezenta iritații ale pielii, până la eczeme. Nimic fatal, dar boala îi dă disconfort animalului de companie și este destul de dificil de tratat.
 • Baie de 2-4 ori pe an. Vă rugăm să rețineți că Malinois nu poate fi scăldat cu produse nespecializate. Pielea câinelui este mai moale și mai uscată decât pielea umană. Dacă Malinois dezvoltă dermatită, dar va fi observată doar în stadiul acut, deoarece ușoară roșeață este imperceptibilă sub substrat.
 • Examinarea zilnică a dinților, urechilor și ochilor.
 • Curățarea urechilor o dată la 2 săptămâni.
 • Spălându-vă dinții după cum este necesar. Pentru a preveni formarea tartrului, câinii sunt hrăniți cu cartilaj moale sau cu bastoane de igienă.
 • Tunderea unghiilor la fiecare 2 săptămâni sau mai puțin.
 • Tratament pentru viermi de 1 dată în 3 luni.
 • Tratament pentru purici de 2 ori pe sezon sau după cum este necesar.

Sănătate

Durata medie de viață a Malinois este de 12-15 ani și, în general, rasa este caracterizată ca fiind sănătoasă. Problemele potențiale pot fi împărțite în două tipuri - înclinații genetice și „lacune” ale conținutului. Bolile, a căror debut nu poate fi controlat, sunt:

 • Displazia articulația cotului și șoldului - o abatere care afectează formarea țesuturilor articulare. Patologia se dezvoltă treptat, rareori este diagnosticată într-un stadiu incipient, în stadiul acut se oprește prompt.
 • Cataractă și atrofia retinei - boli care duc la pierderea parțială sau completă a vederii. Odată cu detectarea precoce, progresia bolii poate fi încetinită.
 • Volvulusul stomacului - debutul bolii nu poate fi prevăzut. Se caracterizează prin durere, balonare a peritoneului, lipsa de oxigen a țesuturilor deteriorate și necroza acestora. Singura modalitate de a salva un câine este operația urgentă.
 • Tulburări hormonale - cel mai adesea asociate cu o defecțiune a glandei tiroide. Afecțiunile sunt dificil de diagnosticat, dar pot fi tratate cu succes.
 • Epilepsie - convulsii necontrolate. Boala este extrem de rară.

Există o serie de afecțiuni care pot și ar trebui evitate:

 • Vătămare - cu o muncă grea, un câine dus poate să nu simtă durere. Cel mai adesea, leziunile apar la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor labelor..
 • Alergie - pe polenul alimentar sau vegetal. Alergenul este eliminat prin metoda de eliminare.
 • Obezitatea - o problemă globală care poate declanșa orice boală, prima „lovitură” cade pe inimă. Malinois sunt predispuși la obezitate dacă duc un „stil de viață pe canapea”. Trebuie remarcat faptul că păstorul supraponderal, dar activ în mod natural suferă atât fizic, cât și mental.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc malinois belgian: istorie, culoare, caracter și caracteristici ale conținutului (+ fotografie)