Bergamskaya shepherd dog (bergamasco)

Bergamskaya Shepherd Dog sau Bergamasco este o rasă veche italiană de câini de păstorit, care este foarte greu de confundat cu oricare alta. Părul său este greu și lung, formând corzi sau prăjituri plate, de obicei cenușii. Bergamasco au o dispoziție docilă, amabilă, nepretențioasă din punct de vedere al conținutului, energică și rezistentă. Pot fi tovarăși buni sau folosiți pentru scopul propus, cum ar fi câinii de vite. Sunt slab adaptate pentru a locui într-un apartament.

bergamo shepherd standard

Rasa a fost formată din păstori și fermieri în condițiile dure ale selecției naturale. În anii 90 ai secolului al XIX-lea, Marcus Paolo a început o muncă de reproducere intenționată cu un Bergamasco foarte divers din acea vreme și a reușit să o distingă într-o rasă separată. El a fost, de asemenea, autorul primului standard pentru câinele de pastor din Bergamo (italian: Cane da pastore bergamasco). Cartea de reproducție a câinilor de pastor din Bergamo a început în 1891. În 1949, a fost creat Clubul Național de Rasă, care este recunoscut de Clubul Kennel Italian și FCI, ceea ce a atras atenția asupra rasei din Italia și Elveția, dar nu a contribuit la marea sa popularitate. Păstorul Bergamo este una dintre cele mai rare rase din lume.

Video despre rasa de câine Bergamo Shepherd:

Aspect

Câinele de bovină Bergama este de dimensiuni medii, are o construcție puternică, cu păr gros și lung, care acoperă toate părțile corpului și formează covorașe bine mat. Corpul este de un format pătrat, construit armonios, bine musculos. Creșterea masculilor este de aproximativ 60 cm, greutatea - 32-38 kg. Înălțimea cățelelor - 56 cm, greutatea - 26-32 kg.

Conturul general al capului seamănă cu un paralelipiped. Craniul este lat și rotunjit între urechi. Lungimea craniului este egală cu lungimea botului. Oprirea este bine pronunțată. Botul se înrăutățește semnificativ spre vârful negru al nasului. Buzele sunt subțiri, bine pigmentate. Fălcile sunt bine dezvoltate. Set complet de dinți, mușcătură de foarfecă. Ochii sunt căprui, mari, cu o expresie calmă și atentă. Incizia pleoapelor este ușor ovală. Genele sunt foarte lungi. Urechile sunt ridicate, 2/3 din auriculele triunghiulare atârnă de cartilaj, vârfurile sunt ușor rotunjite.

Linia superioară a gâtului este ușor curbată, scruff-ul este bine definit. Greierul este bine definit. Regiunea lombară este oarecum convexă. Crupul este moderat înclinat, partea din spate este dreaptă și largă. Pieptul este voluminos, coborât până la coate. Coada este situată în treimea inferioară a crupei, groasă la bază, conică spre vârf, lungă, în formă de sabie, în mișcare se ridică deasupra liniei din spate. Membrele sunt drepte, îndoite armonios. Picioare ovale, degetele puternice, bine arcuite, cu tampoane ferme și unghii pigmentate.

Pielea din tot corpul este strânsă, subțire, nu formează pandantive, pliuri sau riduri. Blana este abundentă, groasă, șubredă, foarte lungă. Mai degrabă dur la atingere, dur, mai ales în partea din față a corpului, care amintește de o capră. Pe măsură ce crește înapoi, formează corzi uniforme sau fire în prăjituri care acoperă câinele cu o coajă solidă. Corzile pot ajunge la sol. Pe cap, părul este mai scurt, firele acoperă ochii, urechile și fața câinelui. Pe picioare, lâna cade uniform în fire moi. Substratul este foarte scurt și dens, acoperind complet pielea, gras la atingere. Unitățile de rase au un strat similar: Komondor, gloanțe, câine de apă spaniol și bergamasco propriu-zis.

Culoarea păstorului Bergaman este cenușiu, cu pete de tot felul de nuanțe, de la gri deschis la cărbune închis sau negru, precum și isabella și cerb deschis. Prezența petelor albe este posibilă dacă numărul lor nu depășește 1/5.

Bergamsk Shepherd 1,5 ani

Caracter și comportament

Câinele ciobanesc din Bergamo are un temperament echilibrat, prietenos. Este un câine inteligent, receptiv și ascultător, care este versatil în aplicarea sa. Iubește să învețe și are o răbdare înnăscută. El percepe familia ca o turmă care trebuie ținută împreună și protejată. Este foarte vigilentă, știe întotdeauna cine este unde și ce face. Bergamskaya Shepherd Dog este un bun companion pentru adulți și copii. În măsura contactului său și a lipsei de agresivitate, el nu poate fi un bodyguard, dar, dacă este necesar, va veni în apărare, mai ales când vine vorba de siguranța copilului. Chiar și copiii mai mari sunt percepuți ca secții sau egali. Liderul este de obicei văzut la un adult, dar îi ascultă pe toți în același mod..

Bergamskaya Shepherd Dog este puternic atașat de toți membrii familiei și nu-i place să rămână singur mult timp. Sunt gata să-l urmăresc pe proprietar peste tot și peste tot. Posedă calități de câine de pază bine pronunțate, dar nu latră peste fleacuri. După cum se potrivește câinilor de vite, ea este agilă și energică, foarte orientată către proprietar. Poate funcționa singur atunci când este necesar, dar răspunde imediat când i se dă o comandă. Foarte rezistent și încăpățânat la muncă, în același timp este capabil să dozeze independent sarcina.

Modernul Bergamasco și-a păstrat calitățile de lucru și sunt adesea utilizate în scopul propus, ajută la conducerea turmei, colectează animale care s-au îndepărtat de grup, blochează trecerea și cu o pregătire adecvată pot chiar izola un anumit grup sau capul de restul. Pentru imposibilitatea de a trăi la o fermă, se bucură de pășunatul sportiv.

educatie si antrenament

Bergamskaya Shepherd Dog, care are o minte plină de viață și un spirit rapid, este foarte ușor de dresat, procesul de creștere a unui cățeluș cauzează rareori dificultăți. Rezistența, contactul și dorința de a lucra îl fac aproape universal în ceea ce privește aplicarea. Prezintă rezultate bune în competițiile de ascultare, poate fi folosit ca câine ghid, precum și în diverse operațiuni de căutare.

Bergamasco este suficient de puternic și curajos pentru a proteja rudele și bunurile care i-au fost încredințate, dar nu este obișnuit să antrenezi un câine pentru protecție. Este prietenoasă din punct de vedere psihologic și nu este agresivă, deci nu este prea potrivită pentru acest tip de muncă. În pepinierele Bergamasco, se fac teste pentru prezența unui instinct de păstor, care este o parte integrantă a rasei.

bergamo cioban la fermă

Caracteristicile conținutului

Cea mai bună opțiune pentru câinele ciobanesc din Bergamo ar fi păstrarea în curtea unei case private sau la o fermă, dar nu într-o volieră închisă și nu cu o lesă scurtă. Se adaptează prost la viața dintr-un apartament, chiar și cu o activitate fizică suficientă.

Pentru a menține sănătatea fizică și psihologică, este important ca Păstorul din Bergamo să facă suficientă activitate fizică. Nu este vorba despre mersul pe lesă, ci despre posibilitatea alergării gratuite, jocuri cu proprietarul și semenii. În plus, expunerea prelungită în aer liber este foarte importantă pentru ventilație și pentru menținerea stratului curat. Bergamskaya Shepherd Dog tolerează bine înghețurile reci și moderate. Este ceva mai greu pentru ea în căldură extremă..

Îngrijire

Blana câinelui de pastor din Bergamo crește cu o rată medie și se formează în cele din urmă în dreadlocks tipice pentru rasă până la vârsta de 2,5-3 ani. Părul de gardă crește constant, substratul, căzând, se împletește cu învelișul exterior și se încurcă, astfel încât năvodul sezonier este foarte slab.

În perioada de până la un an, părul scurt al cățelușului necesită doar periaj regulat și spălare ocazională. De la 1,5-2 ani, părul începe să cadă. În această perioadă, necesită monitorizare și îngrijire. Buclele trebuie desfăcute din când în când cu mâinile, ajutând la formarea de încurcături naturale, îngrijite. În viitor, este necesar doar să vă asigurați că părul din jurul organelor genitale, nasului, sub brațe și în zona inghinală este pieptănat și nu cade. Părul de deasupra ochilor și din jurul gurii este ușor tuns. Cățelele tind să dezvolte mai ușor bucle caracteristice. Scăldatul se dovedește a fi rar, numai atunci când este absolut necesar. Unii proprietari care nu prezintă câini preferă tunsorile scurte..

Dacă câinele locuiește într-o incintă sau într-un apartament și se mișcă puțin în aer liber, un miros neplăcut poate emana din corzi. Acest lucru este cauzat de ventilația slabă, acumularea de umiditate și dezvoltarea microorganismelor.

Alte practici de igienă recomandate includ spălarea regulată a urechilor și a dinților, frecarea ochilor și tăierea unghiilor dacă nu au timp să se macine singuri..

Alimente

Bergama Shepherd Dog nu este prea pretențios în ceea ce privește mâncarea. Dar pentru a menține sănătatea, este important ca dieta să răspundă pe deplin nevoilor sale fiziologice. Acestea pot fi produse naturale sau alimente preparate. Proprietarul alege cea mai bună opțiune pe baza considerațiilor personale și a preferințelor gustului câinelui.

cum să ai grijă de dread-urile unui câine

Sănătate și longevitate

În general, păstorii Bergama au o sănătate foarte bună și o imunitate bună. Sunt rezistente, ușor de adaptat la diferite condiții de viață și climat. Este dificil să vorbim despre prezența bolilor genetice, deoarece rasa este foarte mică în număr. Astăzi, crescătorii trebuie să verifice câinii doar pentru displazia șoldului și a cotului..

În ciuda sănătății sale bune, Bergamasco are nevoie de măsuri preventive veterinare standard: vaccinare regulată, tratament împotriva paraziților externi și interni. Speranța de viață este de obicei de 12-13 ani.

Alegerea unui cățeluș de rasă Bergamskaya Shepherd

Bergamskaya Shepherd Dog este o rasă foarte rară, deci cumpărarea unui cățeluș va fi problematică. Astfel, Kennel Clubul italian în 2017 a înregistrat doar 84 de nou-născuți în Bergamasco și nu cu mult mai mulți în anii precedenți. Principalele animale sunt concentrate în Italia, Elveția și America. Unitățile rasei se găsesc în alte țări. În Rusia, Bergama Shepherd Dogs poate fi numărat pe degete.

Cei care doresc să cumpere un cățeluș bun Bergamasco vor trebui să meargă după copil în patria rasei sau să negocieze cu crescătorul despre transportul din Europa.

Puteți găsi un crescător Bergama Shepherd prin diferite cluburi și asociații canine, cum ar fi Asociația Internațională Bergama Shepherd (IBSA).

Preț

În Europa, în special în Italia, prețul mediu al unui cățeluș Bergamasco este de 1000 de euro. Pentru Rusia și țările CSI nu există informații din cauza numărului mic de animale.

Fotografii

Galeria conține fotografii ale câinilor din rasa Bergamskaya Shepherd Dog (Bergamasco). Fotografia arată că puii au blană scurtă și ondulată. Cea mai teribilă vârstă de tranziție este de 1,5-3 ani, când un bergamasco seamănă cu un brownie shaggy și are nevoie de îngrijire competentă. Blana câinilor adulți este bine formată în dreadlocks sau prăjituri plate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bergamskaya shepherd dog (bergamasco)