Adenom de prostată la câini: detalii despre boală

Adenomul prostatei la câini este o neoplasmă benignă formată din celule crescute ale prostatei. Ca urmare a bolii, funcția sa scade, apare incontinența urinară, pot apărea probleme cu defecația, prostatita și bolile polichistice. Observarea simptomelor alarmante în timp util și contactarea unei clinici veterinare pot preveni complicațiile și pot accelera procesul de vindecare..

Glanda prostatică și funcțiile sale în organism

Pentru a înțelege principiul dezvoltării semnelor clinice în această formă de adenom, trebuie să știți ce este glanda prostatică și funcțiile sale în organism..

Prostata este singura gonadă accesorie la bărbați. Are o structură lobulară și constă din straturi de mușchi și țesut glandular. Șanțul longitudinal împarte organul în două părți egale, acoperind gâtul vezicii urinare și o parte a tractului urinar. Canalele prostatei ies în lumenul uretrei de-a lungul întregii sale circumferințe.

Funcția principală a glandei prostatei este de a produce o secreție concepută pentru a dilua materialul seminal și a crește volumul de material seminal, care permite spermei viabile să se deplaseze în afara corpului câinelui.. De asemenea, glanda joacă rolul unui fel de supapă în momentul erecției, împiedicând conținutul vezicii să curgă..

Sinteza și eliberarea secrețiilor în uretra are loc în mod constant, deci este eliberată nu numai în timpul ejaculării, ci și în timpul urinării.

Ce este adenomul de prostată la câini

Adenomul prostatei este o tumoare benignă rezultată din creșterea țesutului glandular al organului.

În mod normal, la bărbați, a căror greutate medie este de până la 10 kg, dimensiunea prostatei nu depășește diametrul unei alune. Cu un adenom, poate crește de zeci și chiar de sute de ori, luând dimensiunea unui ou de pui sau a unui măr mic.

Crescând, începe glanda strângeți uretra, uretere și rect, ducând la formarea de diverticuli (buzunare) în acesta, a căror eliminare necesită ulterior intervenție chirurgicală.

Secretul prostatei unui bărbat sănătos conține substanțe bactericide care suprimă dezvoltarea microflorei patogene în organele sistemului genito-urinar. În caz de disfuncție a prostatei din cauza proliferării țesutului glandular, această funcție se pierde, iar bacteriile pătrund în țesuturile organului, provocând dezvoltarea prostatitei. Se poate spune că aceste două patologii sunt legate indisolubil, ceea ce ar trebui luat în considerare atunci când se dezvoltă un curs de măsuri terapeutice.

Știind ce este adenomul de prostată la câini și ce consecințe grave poate duce, trebuie să contactați un medic veterinar la timp pentru ajutor.

Diferențele dintre o tumoare malignă și una benignă

Orice neoplasm este o patologie caracterizată prin diviziune celulară necontrolată. Există însă diferențe cardinale între o tumoare malignă și o creștere benignă, care determină acțiunile medicului atunci când alege un tratament..

Important! Când apar condiții favorabile, neoplasmele benigne se pot transforma în forme canceroase, pot crește în țesuturi adiacente și se pot metastaza rapid.

Caracteristicile creșterilor benigne.

 • Prezența celulelor clar diferențiate în compoziție, permițând păstrarea structurii țesutului care a servit ca sursă primară.
 • Creștere predominant lentă cu posibile perioade de oprire și regresie.
 • Disponibilitatea capsulei.
 • Creștere expansivă, caracterizată prin extinderea și stoarcerea țesuturilor adiacente, mai degrabă decât germinarea în ele.
 • Lipsa metastazelor.
 • Cazuri izolate de recidivă după excizia chirurgicală.

Caracteristicile tumorilor maligne.

 • Lipsa diferențierii celulare.
 • Celulele neoplasmului nu duplică structura țesutului din care au provenit inițial.
 • Creștere rapidă, fără opriri spontane și regresie.
 • Creștere invazivă, care invadează țesuturile adiacente.
 • Lipsa capsulei.
 • Formarea metastazelor.
 • Posibilă recidivă chiar și după îndepărtarea chirurgicală, radiații și chimioterapie.

Important! Fără intervenție chirurgicală, cancerul de prostată este 100% fatal.

Cauzele adenomului de prostată la câini

În prezent, nu a fost identificată o singură cauză a dezvoltării adenomului de prostată la câini. Cu toate acestea, s-a dovedit o relație strânsă între proliferarea țesutului glandular al prostatei și cantitatea de testosteron produsă.. În acest caz, factorul de vârstă joacă un rol important..

Conform statisticilor, doar 6% dintre bărbații necastrați cu vârsta sub 4 ani suferă de această boală. La 7 ani această cifră atinge 15%, la 10 ani este 35%, iar după 10 ani - crește la 90%.

Infecția prostatei contribuie, de asemenea, la formarea adenomului.

Important! Statisticile confirmă faptul că dezvoltarea adenomului este facilitată de lipsa împerecherii regulate.

Simptomele și primele semne ale bolii

Există simptome destul de caracteristice și primele semne ale bolii, care ar trebui să servească drept motiv pentru contactarea unei clinici veterinare.

 • Urina colorată în roșu sau maro. Proliferarea țesutului prostatic duce la o încălcare a aportului de sânge la organ și la o încălcare a integrității capilarelor mici. Ca urmare, picăturile de sânge intră în uretra și conferă urinei o nuanță roșiatică de intensitate variabilă..
 • Șchiopătarea și schimbarea mersului. Glanda în expansiune comprimă organele adiacente, provocând durere, care afectează poziția membrelor posterioare.
 • Dificultăți la urinat, care rezultă din stoarcerea uretrei și incapacitatea de a ieși fără urină.
 • Constipație, mișcare dureroasă și intensă a intestinului. Comprimarea adenomului rectal duce mai întâi la o modificare a formei fecalelor excretate. Poate fi turtit sau filamentar. Progresia bolii duce la formarea de diverticuli rectali, unde se acumulează o cantitate mare de fecale, care nu mai pot ieși singure prin lumenul închis al intestinului.

Metode de diagnostic

Pentru a determina adenomul prostatei, sunt utilizate în principal 2 metode de diagnostic.

 • Palparea rectală, care permite evaluarea gradului de mărire a prostatei, a omogenității structurii sale, a durerii, a mobilității, a simetriei cu privire la uretra și a prezenței chisturilor.
 • Ecografia, efectuată pentru a clarifica locația, dimensiunea și uniformitatea creșterii.

În plus, este prescris un test de urină, care poate indica o infecție a procesului. Unele clinici sugerează realizarea unei culturi de spălări uretrale pentru a determina sensibilitatea microorganismelor patogene la medicamentele antimicrobiene..

Regimul de tratament și medicamente

În stadiile incipiente ale bolii, regimul de tratament și medicamentele pentru îmbunătățirea stării animalului ajută la evitarea intervenției chirurgicale..

Terapia complexă include:

 • antibiotice cu spectru larg;
 • medicamente hormonale, selectate de un specialist în mod individual;
 • analgezice.

Important! Chiar și cu selecția corectă a medicamentelor antiandrogenice, tratamentul durează de la trei luni la șase luni, cu repetarea obligatorie a terapiei după 12 luni. Prin urmare, nu ar trebui să așteptați rezultate rapide sau să întrerupeți cursul atunci când apar primele semne de recuperare..

Se introduce un cateter pentru a permite scurgerea liberă a urinei. Și în absența defecării, fecalele sunt îndepărtate mecanic.

Tratamente chirurgicale

Dacă terapia conservatoare este ineficientă, acestea recurg la metode chirurgicale de tratament.

Castrarea masculină duce la suprimarea sintezei testosteronului, necesară pentru creșterea prostatei. După îndepărtarea operativă a testiculelor, apare involuția glandei, iar dimensiunea sa scade treptat cu 70-80%.

Adenoctomia (îndepărtarea țesutului prostatic crescut) este rar utilizată în medicina veterinară, deoarece este mai laborioasă, mai scumpă și necesită o anumită calificare a unei operații de specialitate.

Prevenirea prostatitei la câini

Metodele eficiente de prevenire a prostatitei la câini sunt:

De asemenea, este necesar să se asigure câinelui o dietă completă, echilibrată în conținutul de vitamine și minerale, care să ofere un nivel ridicat de imunitate, să minimizeze riscul de a dezvolta patologii hormonale și obezitate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Adenom de prostată la câini: detalii despre boală