Ascita la un câine: simptome și tratament

În peritoneul oamenilor și al multor animale, există o cantitate mică de transudat - un lichid care servește ca amortizor pentru organele interne, protejându-i de șocuri și șocuri. Dropsy, sau ascita, este o afecțiune atunci când cantitatea de astfel de revărsat de lichid este atât de mare încât comprimă organele, perturbând munca lor. Ascita la câini este cel mai adesea un simptom al unei afecțiuni medicale grave și poate fi fatală. Această afecțiune este un motiv pentru o vizită urgentă la clinica veterinară..

Ascita la un câine

Bolile care pot declanșa dezvoltarea hidropiziei includ:

 • Leziuni închise ale peritoneului (vânătăi, contuzii). În acest caz, transudatul se scurge din vasele sanguine și limfatice deteriorate..
 • Peritonită. O afecțiune fatală în care acumularea de lichide provoacă inflamația mucoasei peritoneului.
 • Hipoalbuminemie (niveluri scăzute de albumină în sânge). Modificările compoziției proteinelor din ser duc la edem tisular și revărsat prin pereții vaselor de sânge.
 • Patologia hepatică. Cauza ascitei în ciroză sau degenerescență hepatică ca urmare a obezității severe este creșterea presiunii în sistemul venos din cauza unui exces de ioni de sodiu și apă în organism.
 • Boală de rinichi. Rinichii slabi nu pot face față procesării și îndepărtării urinei din corp, ceea ce provoacă dezvoltarea ascitei.
 • Insuficiență cardiacă severă. Cauza hidropizei este stagnarea sângelui, datorită căreia componentele sale lichide transpiră din vase în cavitatea abdominală.
 • Neoplasme maligne sau benigne. Tumorile de orice etiologie, localizate în cavitatea abdominală, sunt foarte adesea însoțite de deficiențe ale fluxului limfatic, care determină „stoarcerea” unei părți a limfei din vase în cavitatea peritoneală..
 • Excesul de sodiu sau calciu în dieta animalului. Motivele dezvoltării hidropizei abdominale sunt aceleași ca și în patologiile hepatice - o încălcare a echilibrului apă-sare.
 • Invazii helmintice extinse. Dezvoltarea ascitei la câini poate fi cauzată de unele tipuri de helminti, în special de viermi hepatici.

Câinele are ascită

Simptome

Deși burtica unui câine se poate umfla în timpul sarcinii, obezității sau flatulenței, nu este dificil să se stabilească dacă este hidropiză. Când poziția se schimbă, abdomenul ascitei „pluteste” ca o bulă cu apă spre deplasarea corpului, iar dacă animalul este ridicat de picioarele din spate, acesta ia forma unei pere.

Alte simptome ale ascitei includ:

 • dificultăți de respirație severe, chiar și cu puțin efort fizic;
 • tahicardie (ritm cardiac rapid);
 • pierderea activității;
 • câinele se mișcă încet și cu atenție, ca și când ar fi frică să scuture burta plină de transudat, stă într-o poziție forțată, incomodă;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • creșterea setei, uneori creșterea urinării;
 • culoarea albăstruie a membranelor mucoase (din cauza lipsei de oxigen);
 • dacă ficatul este deteriorat, pot apărea vărsături.

Cum arată ascita în fotografie

Atenţie! Deoarece pot exista numeroase motive pentru dezvoltarea ascitei, iar metodele de eliminare a acestora pot fi radical diferite, un medic veterinar ar trebui să trateze un câine pentru hidropiză. Încercarea de a acționa pe cont propriu înseamnă a risca viața animalului tău de companie..

Diagnostic

Veterinarul face un diagnostic preliminar al ascitei la un câine, examinându-l și palpând abdomenul. Dacă există puțin lichid, acesta poate fi confirmat cu ultrasunete sau cu raze X: transudatul creează un efect de „sticlă mată” asupra imaginii cu raze X, făcându-l indistinct..

Pentru a afla cauza dezvoltării hidropizei abdominale, pot fi utilizate următoarele:

 • analize de sânge clinice și biochimice;
 • Analiza urinei;
 • Radiografiile cavității abdominale și / sau toracice;
 • ecocardiografie (examinarea cu ultrasunete a inimii).

Una dintre cele mai informative metode de determinare a cauzelor acumulării de lichid ascitic este analiza citologică și bacteriologică a transudatului. Se selectează străpungând peretele abdominal cu o seringă specială, procedura se numește abdominocenteză, este absolut sigură și se efectuează sub anestezie locală. Adesea, efectuarea unei puncții a cavității abdominale oferă un indiciu pentru definirea bolii care a cauzat ascita..

Deci, cu insuficiență cardiacă sau prezența unei tumori în cavitatea peritoneală, se constată un nivel ridicat de proteine ​​totale, iar cu ciroză hepatică și boli infecțioase, scăderea acesteia. Un nivel crescut de bilirubină în revărsat poate fi un semn al bolii vezicii biliare sau a intestinului. Cu peritonită, există aproape întotdeauna o concentrație mare de glucoză în lichidul ascitic..

Tratarea ascitei la câini

Tratament

Dacă cantitatea de lichid ascitic din cavitatea abdominală a câinelui este mare și creează presiune asupra organelor, ca situație de urgență, transudatul este îndepărtat prin puncție (puncția cavității abdominale). Abdominocenteza terapeutică oferă de obicei o îmbunătățire semnificativă a stării câinelui, cu toate acestea, servește ca o metodă pur simptomatică de tratament: fără a elimina cauza ascitei, transudatul din cavitatea abdominală se va acumula din nou. Principalele măsuri terapeutice sunt dezvoltate de un medic veterinar, în funcție de tipul bolii de bază.

Dacă cauza ascitei este afectarea ficatului, câinelui i se prescriu medicamente care activează scurgerea bilei (alochol, colenzim), glucocorticoizi sistemici, enzime, precum și vitaminele B. În caz de insuficiență cardiacă, utilizați Cordiamină, Sulfocamphocaine sau Cofeină. În cazul bolilor infecțioase, animalului i se prescrie un curs de antibioterapie.

Aproape întotdeauna, în tratamentul ascitei, se utilizează agenți care cresc rata de excreție urinară (diuretice): Furosemid, Diclotiazidă sau Diacarb. Și dacă animalul este deshidratat (acest fenomen, de asemenea, nu este neobișnuit cu hidropiză), se utilizează terapia cu perfuzie. Câinelui i se administrează picături cu soluții izotonice Trisol sau Ringer-Locke.

Remediile suplimentare pentru hidropiză la câini sunt activitatea fizică redusă (pentru a nu suprasolicita inima), precum și o dietă fără sare săracă în grăsimi. Principalele componente ale dietei ar trebui să fie carnea slabă, cerealele, legumele fierte. Dacă câinele dvs. este obișnuit cu mâncarea gata preparată, ar trebui să se acorde preferință amestecurilor bogate în proteine, medicii veterinari recomandând mărcile de produse medicamentoase Acana, Royal Canin, Orijen.

Medicamente pentru tratarea ascitei la câini

Ar trebui sa stii. Prognosticul pentru ascită la câini este favorabil numai dacă boala de bază poate fi vindecată, dacă oncologia sau ciroza sunt însoțite de hidropizie în stadiul terminal, terapia simptomatică poate doar ameliora starea animalului.

Prevenirea

Nu există metode specifice pentru prevenirea ascitei abdominale la câini. Măsurile preventive pentru prevenirea dezvoltării hidropizelor sunt depistarea timpurie și tratamentul bolilor care pot provoca acumularea de lichide în spațiul intra-abdominal..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascita la un câine: simptome și tratament