Ciobanesc australian: caracteristicile rasei și caracteristicile conținutului

Ciobanii australieni sunt câini de lucru de dimensiuni medii, care au fost inițial crescuți pentru a-i ajuta pe fermieri să-și pășească animalele. Rasa a fost formată în America în prima jumătate a secolului al XX-lea și este acum cunoscută în multe țări. Pe lângă calitățile unice de lucru, acești câini se disting prin dispoziția lor prietenoasă, nivelul ridicat de inteligență și aspectul izbitor. Datorită acestor proprietăți, Ciobanescul australian a câștigat popularitate ca câine de companie și animal de companie. Această rasă a fost adusă în Rusia în 2002..

1 Istoria originii

În ciuda numelui lor, păstorii australieni au fost crescuți în vestul Americii de la câini de păstor cu rădăcini europene. Nu există date fiabile despre modul în care a fost efectuată selecția. Se știe că principalii strămoși au fost câinii de pastor din Pirinei, care au fost importați masiv în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Au făcut o treabă excelentă cu toate tipurile de animale și, prin urmare, au câștigat popularitatea fermierilor americani..

Până la mijlocul secolului al XX-lea, păstorii australieni nu aveau un tip de rasă pronunțat. Creșterea a fost efectuată în principal de fermieri și comercianți, care s-au concentrat mai degrabă pe calitățile de lucru decât pe aspect sau pe genealogia. Ca urmare, câinii erau atât de diversi în ceea ce privește structura corpului, culoarea și structura hainei, încât puteau fi clasificați ca mongreli..

Primul standard de rasă a fost stabilit în 1957, iar primul spectacol a avut loc în 1958.

În prezent, pepinierele de reproducție australiene sunt împrăștiate peste tot în lume. Deoarece meritele dezvoltării acestei rase aparțin Statelor Unite și nu Australiei, se ia în considerare problema redenumirii acesteia..

2 Informații de bază despre rasă

Ciobanii australieni (numiți altfel Shepard sau Aussie) sunt câini moderat musculoși, puternici, de dimensiuni medii, cu oase puternice și aspect expresiv. Înălțimea bărbaților este de 51-58 cm, iar cățelele sunt de la 46 la 53 cm. Greutatea unui animal de companie adult variază între 16 și 32 kg, iar un cățeluș - de la 5 la 20 kg, în funcție de vârstă (de la 2 la 11 luni).

Unicitatea australienilor constă în inteligența și capacitatea lor uimitoare de învățare. Sunt foarte ușor de antrenat și arată o disponibilitate de a servi proprietarul. Aceste proprietăți sunt combinate cu performanță, rezistență și viteză, făcând această rasă un favorit în multe sporturi canine. În plus, australienii nu sunt pretențioși și se adaptează la orice condiții climatice..

Mișcările ciobanului sunt netede, libere și ușoare. Cursa este bine echilibrată și are o agilitate ridicată. Membrele se deplasează înainte paralel cu linia centrală a corpului. Pe măsură ce accelerația progresează, picioarele picioarelor din față și din spate converg spre centrul de greutate. La alergare, spatele trebuie să rămână drept și ferm. Aussies sunt capabili să schimbe rapid direcția și modul de mișcare. Sunt câini foarte agili..

2.1 Caracteristici exterioare

În ciuda faptului că păstorii australieni au fost crescuți exclusiv în scopuri de muncă, au dobândit un aspect foarte expresiv și frumos. Deosebit de remarcate sunt culoarea lor pestriță și ochii albaștri, care sunt destul de frecvente la reprezentanții acestei rase. Australienii au o construcție atletică armonioasă. Exteriorul acestor câini ciobănești este listat în documentul standard al rasei, care a fost publicat la 6 iunie 2009..

Paltonul australian este moderat grosier, de lungime medie. Există un strat bine dezvoltat pentru a rezista la temperaturi scăzute și reci. Lungimea și rigiditatea părului nu sunt aceleași:

 • pe partea de profil a membrelor anterioare, urechi, cap și picioare sub cârlige - păr moale și scurt;
 • pe pantaloni, guler și spatele picioarelor din față - părul este mai lung și mai luxuriant.

Structura hainei de pe corp variază de la dreaptă la ondulată. Substratul se schimbă de două ori pe an.

Pe gât, haina formează un guler mic și un guler, care sunt mai bine exprimate la bărbați. Bărbații australieni au, de asemenea, un fizic mai puternic. Femelele arată mai grațios, deși nu sunt ușoare.

2.1.1 Culoare

Culoarea australienilor este destul de variată și individuală pentru fiecare individ. Pe fundalul general al culorii pot fi prezente marcaje albe și galben-maronii. Există 4 tipuri principale de culoare:

 • negrul;
 • roșu;
 • marmură albastră;
 • marmură roșie.

La câinii ciobănești cu un tip de culoare marmorată, pe măsură ce vârsta crește, haina devine mai întunecată. Această nuanță unică este atât o proprietate a rasei, cât și cauza unor boli ereditare. Genele responsabile de culoare afectează simultan alte trăsături.

Varietate de culori australiene

Culoarea albă poate fi prezentă pe gât, fie parțial, fie sub formă de guler, a cărui linie nu trebuie să meargă mai departe decât greabanul spre corp. Prezența unei astfel de culori pe picioare, piept și cap este acceptabilă. Unii câini au o haină albă de până la 10 cm lățime situată în abdomenul inferior. Predominanța albului pe cap este inacceptabilă. Ochii australieni sunt întotdeauna înconjurați de păr colorat.

2.1.2 Structura corpului

Corpul australienilor este ușor alungit, pliat proporțional. Câinii sunt perfect echilibrați, perfect adaptați la mișcările de manevră și la dezvoltarea rapidă a vitezei.

Descrierea rasei conform standardului:

Partea corpului câineluiCaracteristică
Locuințe
 • Spate - drept, puternic și nivelat, crupul este ușor înclinat.
 • Piept - nu lat, ci profund, punctul său cel mai de jos atinge cotul.
 • Coaste - Destul de lungi și bine curbate, nu trebuie să aibă formă de butoi și să fie aplatizate lateral.
 • Burta - moderat ascunsă.
 • Gât - puternic, de lungime medie, ușor arcuit la ceafă
Membrele anterioare
 • Umeri - lungi și plate, aproape de greabăn, bine relaxate.
 • Umăr - articulat cu omoplatul în unghi drept.
 • Picioare - puternice și drepte. Oasele lor sunt destul de puternice, de formă ușor ovală. Lungimea metacarpului este medie. Această parte a membrului este înclinată ușor.
 • Picioare - compacte, de formă ovală, cu tampoane groase și elastice la capăt.
 • Degetele de la picioare - strânse, bine arcuite
Membrele posterioareDistanța dintre picioarele din spate și umerii din față este aceeași. Unghiul de tranziție al pelvisului către coapsa superioară este de aproximativ 90 de grade. Picioarele au o articulație a genunchiului bine definită și un jonc ușor arcuit. Cârligele nu sunt lungi, așezate în unghi drept față de sol. Când se uită la câine din spate, aceștia vor apărea paraleli unul cu celălalt. Pe metatars nu există niciun lac de rouă. Structura picioarelor este similară cu membrele anterioare
Cap
 • Capul - uscat, puternic, bine definit, dimensiunea sa este proporțională cu corpul.
 • Forma craniului - variază de la plat la cupolă. Poate exista o ușoară umflătură pe partea din spate a capului.
 • Botul este conic, rotunjit la capăt. Lungimea sa este egală sau ușor mai mică decât partea occipitală.
 • Trecerea la bot de la frunte - bine definită.
 • Fălci - Formați o mușcătură dreaptă sau foarfecă
NasCuloarea nasului depinde de culoarea câinelui. La Aussies negru și cu marmură albastră, este maro sau maro deschis. Buzele au aceeași culoare. Câinii cu alte tipuri de culoare au nasul și buzele negre. În ultimul caz, se observă uneori o cantitate mică de pete roz (până la 25%)
UrechiDe formă triunghiulară, înălțată și de dimensiuni medii. Lobii ar trebui să fie ușor coborâți. Urechile erecte sau căzute sunt considerate o abatere gravă de la standard
Coadă

Drept, poate fi scurt sau mediu, uneori special andocat (în timp ce lungimea nu depășește 10 cm)

Ochi
 • Dimensiune - medie.
 • Formă - în formă de migdale.
 • Culoare - are mai multe opțiuni: maro, chihlimbar, albastru sau o combinație a acestor culori. Heterocromia este adesea observată atunci când un ochi este deschis și celălalt este întunecat.
 • Privirea este intenționată, dar prietenoasă. Expresia ochilor ar trebui să fie inteligentă și expresivă.

2.1.3 Viciile

Standardul rasei prescrie mai multe abateri grave, pe baza cărora câinele poate fi descalificat. Acestea includ:

 • prezența agresivității;
 • timiditate;
 • setarea atipică a urechilor;
 • gustare;
 • depășire de peste 0,3 cm;
 • prezența anomaliilor fizice sau comportamentale;
 • prezența unei haine albe pe orice parte a corpului de la greabăn până la coadă și între părțile laterale ale coapselor.

Severitatea altor abateri de la parametrii standardului este evaluată în funcție de gradul de neconformitate. Efectul defectelor asupra sănătății câinelui este luat în considerare în special. Unele abateri în exterior sunt destul de acceptabile pentru un australian care funcționează, dar critice în cadrul expozițiilor..

2.2 Trăsăturile de temperament și personalitate

După temperament, păstorii australieni sunt câini foarte activi și energici, gata să lucreze toată ziua. Se disting printr-un caracter echilibrat și prietenos, sunt foarte atașați de o persoană și îi sunt devotați. Această rasă nu se caracterizează prin agresivitate, dar un instinct de gardian bine dezvoltat este inerent. Acest lucru se datorează activităților păstorului, dar, dacă este necesar, păstorul este capabil să-și protejeze proprietarul..

Australienii sunt foarte afectuoși, jucăuși și prietenoși față de oameni, iubesc copiii. Le place să lucreze și să-și servească stăpânul. Acești câini sunt foarte sociabili și nu le place să stea singuri mult timp..

Australienii pot fi precauți și inhibați față de străini. Se înțeleg bine cu alți câini. Poate alunga animale mici datorită instinctului de vânătoare.

În familie, acest cioban este un companion excelent. Poate acționa ca un partener de joacă și chiar să îngrijească un copil. Cu toate acestea, pentru aceasta, câinele trebuie să fie educat și să i se acorde atenție. În caz contrar, animalul de companie devine prost și neascultător. Aussies sunt foarte inteligenți, atenți și alertați, în timp ce lucrează pot gândi câțiva pași înainte și pot lua decizii independente. În viața de zi cu zi, aceștia sunt câini versatili, care sunt bine susceptibili la antrenament și antrenament..

2.3 Propensiunea spre sănătate și boală

Ciobanii australieni sunt destul de nepretențioși și au o sănătate bună.. Speranța lor de viață este de la 13 la 15 ani. Dar au o predispoziție genetică la anumite boli, în principal legate de vedere. Alte patologii caracteristice acestora includ:

 • epilepsie;
 • displazia șoldului.

Probleme particulare pot apărea la Aussies marmorat dacă gena este homozigotă (adică trăsătura a fost transmisă de la ambii părinți simultan). Acești câini pot avea deficiențe vizuale și auditive foarte grave până la orbire sau surditate completă. În acest caz, există o anumită dependență a sănătății de cantitatea de alb de culoare: cu cât este mai mult pe corp, cu atât ciobanul este mai susceptibil la boli.

Unii membri ai rasei au o mutație genetică care provoacă sensibilitate la medicamentele împotriva cancerului și antihelmintice. Din acest motiv, medicamentele administrate nu sunt excretate din corpul și creierul animalului. Prezența unei gene mutante poate fi detectată prin analize de laborator.

3 Utilizarea rasei

Scopul principal al păstorului australian a fost întotdeauna pășunatul. Se pot descurca perfect nu numai cu animale mici, cum ar fi oile, ci și cu bovine și cai. Principalele funcții ale australienilor din această zonă sunt paza, colectarea animalelor și capacitatea de a muta turma dintr-un loc în altul. Câinii mușcă ușor animale obraznice pe picioarele din spate, forțându-i să se deplaseze în direcția corectă.

Aussie este rasa preferată pentru Frisbee

Ciobanii australieni sunt sporturile preferate. Participă la discipline precum frisbee (aruncarea și prinderea discurilor), săniușul câinilor, flyball etc. Datorită abilităților lor de antrenament versatile, australienii sunt folosiți ca ghizi, pentru operațiuni de căutare a serviciilor și ca câini de salvare. Dacă se dorește, acest câine poate fi dresat și folosit pentru protecție.

3.1 Avantaje și dezavantaje

Principalele beneficii ale păstorilor australieni includ:

 • abilități de ciobănesc impecabile bazate pe instincte;
 • inteligență, caracter flexibil și capacitate de învățare;
 • date fizice (viteză, agilitate, rezistență);
 • lipsit de pretenție, ușurința de îngrijire;
 • eficiență ridicată, energie și dorința de a interacționa cu o persoană;
 • lipsa agresiunii;
 • sănătate relativ bună și capacitate de adaptare la orice condiții climatice.

Un avantaj important este că australienii nu sunt pretențioși în grija lor. Acest lucru se datorează condițiilor în care au trăit și au divorțat..

Dezavantajele rasei includ:

 • O sursă mare de putere și energie, nevoia de comunicare. Aceasta devine o problemă dacă proprietarul nu este în stare să acorde suficientă atenție animalului de companie și să-i ofere cantitatea necesară de activitate fizică..
 • Predispoziția la boli legate de vedere.

Un defect clar este prezent la australienii cu ochi albaștri. Își pierd acuitatea vizuală în lumina puternică a soarelui, dar văd mult mai bine în întuneric decât câinii cu alte culori ale irisului..

4 Caracteristici de întreținere și îngrijire

Principala condiție pentru păstrarea unui cioban australian este să îi oferi posibilitatea de a se deplasa activ și mult. În afara orașului și în ferme, aceasta nu va fi o problemă, mai ales dacă câinele este folosit în scopul său (pentru pășunat). În oraș, este recomandabil ca animalul de companie să locuiască în curte, unde există spațiu pentru mișcare..

Dimensiunea Aussie îi permite să fie ținută în apartament, dar apoi va avea nevoie de o plimbare zilnică de cel puțin 2-3 ore și exerciții fizice intense.

Pe lângă necesitatea de a elibera energie, acești câini au nevoie de antrenament mental și comunicare cu oamenii. Prin urmare, păstorii australieni sunt potriviți numai pentru proprietarii activi care sunt gata să acorde atenția cuvenită animalului de companie. Altfel, nu ar trebui să porniți acest câine..

De asemenea, este important să vă mențineți câinele în formă și sănătos. Având în vedere modestia rasei, este nevoie de puțin timp. Practic, trebuie să hrăniți animalul de companie corect și să monitorizați starea ochilor, ghearelor și părului acestuia.

Instrucțiuni de îngrijire:

ParametruCaracteristici:
OchiDatorită predispoziției câinelui la boli genetice asociate cu vederea, este necesar să verificați în mod regulat ochii pentru defecte. Acest lucru este valabil mai ales pentru câinii care lucrează. Dacă găsiți o contaminare sau inflamație obișnuită, vă puteți șterge ochii cu o cârpă curată înmuiată în medicamente sau bulion de mușețel. Cazurile mai grave necesită o vizită la medicul veterinar
GheareDacă animalul de companie petrece mult timp în aer liber, în mișcare activă, ghearele sale sunt măcinate în mod natural. În caz contrar, acestea trebuie tăiate periodic cu un tăietor de unghii.
LânăÎn ciuda lungimii și grosimii, stratul păstorilor australieni aproape că nu se rostogolește și, prin urmare, nu necesită periaj frecvent. În timpul mutării sezoniere, această procedură se efectuează o dată pe săptămână. Dacă se găsesc încurcături în strat, este necesar să le tăiați sau să le pieptănați. Pentru aceasta se recomandă utilizarea unei perii metalice cu un pieptene larg și dinți rari. Vă puteți scălda câinii periodic, dar nu mai des decât o dată la 2-3 luni. Este categoric imposibil de tăiat, deoarece pielea australienilor reacționează slab la lumina directă a soarelui
Urechi Este recomandabil să curățați periodic cu un burete moale înmuiat în ulei pentru bebeluși

Câinii de clasă de spectacol necesită o îngrijire mai amănunțită atât a hainei cât și a dinților, care trebuie spălați de 2 ori pe zi folosind o periuță de dinți și pastă de dinți pentru câini. Astfel de măsuri previn formarea tartrului și a plăcii galbene, care pot strica impresia animalului de companie la expoziție..

4.1 Reguli de hrănire

Dieta păstorului australian ar trebui să fie echilibrată și adecvată în funcție de gradul de activitate. Hrana naturală este preferată, dar poate fi utilizat gata preparat (cel puțin clasa premium). Combinarea acestor două tipuri de alimente este inacceptabilă. Deoarece rasa nu este pretențioasă în ceea ce privește mâncarea, proprietarul este liber să aleagă o dietă.

Alimentele care sunt deosebit de utile pentru Aussies includ:

 • carne;
 • ficat;
 • pește fiert;
 • cereale;
 • brânză de vacă;
 • legume fierte și proaspete.

Este recomandabil să puneți imediat porțiile pe jumătate mâncate în frigider înainte de următoarea masă. Pentru a preveni displazia și a întări ligamentele, vitaminele, uleiul de pește și chondroprotectorii pot fi administrați câinelui pe lângă hrană.

4.2 Instruire

Trebuie să începeți să predați puii de la vârsta de trei luni. Antrenamentul urmează de obicei principiul "dintr-o lovitură". Adică este nevoie de 25 până la 40 de repetări pentru a consolida comanda. Uneori australienii absorb materialul mai repede. Conducerea de cursuri nu numai la ore special desemnate, ci și în timpul mersului crește semnificativ eficacitatea antrenamentului.

Dacă câinele trăiește într-o familie, atunci o singură persoană ar trebui să fie implicată în educația sa. Pentru ca instruirea să fie productivă, trebuie respectate câteva reguli importante:

 • Pentru proprietarii fără experiență, începeți antrenamentul sub îndrumarea unui manipulator de câini cu experiență.
 • În procesul de învățare, aveți răbdare și treceți treptat de la simplu la complex.
 • Odată ce câinele a stăpânit pe deplin un bloc de abilități, treceți la următorul.
 • Încărcați constant animalul cu activități.

Este demn de remarcat faptul că instruirea paznicilor nu este potrivită pentru australienii cărora nu le place o atmosferă tensionată. Acești câini nu vor dori aruncările aspre pe mânecă la comandă, dar animalele de companie vor accepta orice joc sau activități sportive, cum ar fi prinderea unui disc sau diverse trucuri demonstrative cu plăcere..

Antrenamentele trebuie făcute în mod regulat, de preferință în același loc. Pentru fiecare lecție, este util să întocmiți un program diferit de cel anterior, astfel încât antrenamentul să nu fie monoton. Antrenamentul inițial al puiilor este mai productiv sub formă de jocuri.

În formarea australiană este strict interzisă utilizarea oricărui fel de pedeapsă, inclusiv un ton ridicat. Din această cauză, ea poate deveni timidă, ceea ce este incompatibil cu calitățile ei de rasă..

Având în vedere disponibilitatea australienilor de a servi o persoană, o metodă bazată doar pe motivație și recompense funcționează foarte eficient..

Este strict interzis să jucați jocuri aspre trăgând frâna, împingând, ciocănind câinele spre sine, așezând copiii pe spate, etc. O astfel de atmosferă de interacțiune poate duce la faptul că un australian adult va fi mai agresiv și poate chiar să muște un străin.

Se recomandă să începeți antrenamentul unui cățeluș cu comenzi elementare: "sta", "mie", "uita-te la mine". În acest caz, trebuie respectate două condiții:

 • Lăudați animalul de companie și oferiți-i un tratament pentru fiecare exercițiu.
 • În niciun caz nu trebuie să vă arătați nemulțumirea, chiar și cu o creștere a tonului, deoarece australienii sensibili reacționează la cele mai mici modificări ale timbrului vocii proprietarului. Dacă cățelul simte că nu îndeplinește sarcina, își va pierde încrederea..

Câinii adulți pot fi instruiți în diferite abilități specializate, cum ar fi căutarea de obiecte sau efectuarea de trucuri. Nu este necesar să-i înveți pe australieni să păscă vite, deoarece aceste abilități sunt fixate în rasă la nivel de instinct. Cu ajutorul educației, calitățile de protecție și păstor pot fi îmbunătățite și întărite. Acest lucru este necesar și pentru a controla instinctele sălbatice care se pot trezi la un câine..

5 Achiziționarea unui animal de companie

Deoarece prețul pentru acești câini este destul de ridicat (costul variază de la 1200 la 1500 de dolari), se recomandă alegerea unui cățeluș numai în canise dovedite..

Mărimea cu care ar trebui să abordați problema alegerii depinde de scopul achiziției. Dacă achiziția nu se efectuează pentru participarea la expoziții, atunci o anumită căsătorie din rasă este destul de acceptabilă. Nu va afecta calitățile de lucru ale câinelui și, cu atât mai mult, nu va conta dacă australianul acționează ca un animal de companie obișnuit..

Pui de ciobanesc australian

Dacă sarcina este de a cumpăra un câine de clasă de spectacol sau pentru reproducere, atunci este necesar să studiați bine standardul și să evaluați cum îl îndeplinește catelul. Este deosebit de important să verificați dacă câinele are semne de descalificare. Este necesar să studiați genealogia și, dacă este posibil, să obțineți opinia unui expert, de preferință un crescător de câini.

Participarea și victoriile părinților cățelușului la expoziții sunt un argument puternic în favoarea achiziției. În acest caz, trebuie amintit că australienii din clasa spectacolului sunt mult inferiori reprezentanților obișnuiți ai rasei în ceea ce privește calitățile de lucru și se caracterizează printr-o sănătate mai slabă. Lipsa documentelor pentru animalul de companie indică o înșelăciune sută la sută.

5.1 Alegerea unei porecle

Alegerea unei porecle depinde de scopul pentru care câinele este cumpărat, precum și de disponibilitatea proprietarului de a respecta normele stabilite pentru selectarea numelor pentru câinii de rasă. Cu o abordare profesională a acestei probleme, trebuie respectate următoarele reguli, conform cărora numele puiilor din aceeași așternut:

 • începeți cu o singură literă;
 • conțin elemente de porecle ale părinților;
 • indicați canisa de unde au fost cumpărați puii.

Numele înregistrat în pașaportul animalului de companie urmează de obicei aceste recomandări, iar numele gospodăriei poate fi orice. În acest caz, libertatea de alegere nu este limitată, dar puteți numi animalul de companie pe gustul dvs., fără a încălca cerințele crescătorilor. În acest scop, puteți utiliza constructori de porecle.

Deoarece Ciobanescul australian este din Statele Unite, poreclele străine sunt potrivite pentru reprezentanții acestei rase. Ele pot fi nu numai americane, ci și de origine engleză și scoțiană:

 • Maxwell;
 • Alan;
 • Macbeth;
 • Ghimbir;
 • violet.

Numele locurilor geografice vor suna originale, de exemplu:

 • Texas;
 • Brooks;
 • Malibu;
 • Hudson;
 • Brooklyn.

Puteți folosi numele eroilor literaturii sau cinematografului străin, figuri istorice:

 • Cromwell;
 • Chaplin;
 • Sherman;
 • Sherlock.

Dacă un nume compus lung dat de crescător este deja înregistrat în pașaportul animalului de companie, diferitele sale derivate, inclusiv abrevieri și simplificări, sunt potrivite ca nume de origine. De exemplu, Chessie Labakan Puella Fera poate fi convertit în Chessie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc australian: caracteristicile rasei și caracteristicile conținutului