Vizsla maghiară: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea

Rase de vânătoare 15.05.2018 4,9 mii 3,3 mii 11 minute.

Vizsla maghiară (câinele arătător maghiar) este o rasă de câine de vânătoare. Patria acestor câini este Ungaria. Reprezentanții acestei rase sunt înzestrați nu numai cu instinctul de vânătoare, ci și cu un miros excelent. Sunt ușor instruiți, loiali stăpânului lor, sociabili și activi. Vizslele maghiare sunt, de asemenea, nesolicitate în îngrijire.

Câinele este destinat vânării animalelor care poartă blană. Câinele ia perfect traseul datorită instinctului dezvoltat și îl urmează până la capăt, indiferent de condițiile meteorologice. Vyzhla se ridică și poate să o țină mult timp, arătând vânătorului obiectul detectat. În ciuda inteligenței rapide, câinele nu ia decizii independente cu privire la vânătoare și așteaptă instrucțiunile proprietarului.

1 Istoria originii

Vizsla maghiară este una dintre cele mai vechi rase europene. Primele mențiuni despre aceasta au apărut în secolul al X-lea, când Ungaria nu exista încă, iar teritoriul se numea Panonia și era o provincie romană. Vânătorii maghiari au observat agilitatea și grațiozitatea câinilor și s-au angajat în împerecherea polițiștilor cu alte rase aborigene.

Strămoșii vizslei maghiare sunt considerați vânătoarea de aur, polițistul european și ogarul arab. Prin numeroase împerecheri s-a obținut vizsla maghiară modernă, care era folosită la acea vreme în patrie ca vânătoare în șoimerie și vânătoare de arme. Câinii s-au remarcat prin inteligența lor extraordinară, aspectul spectaculos și antrenamentul ușor..

Vârful popularității acestei rase cade în secolul 13-14. În acest moment, vizhlu a început să fie împărțit în funcție de specializare într-un câine pentru silvicultură și șoimerie. Primele erau de culoare aurie, iar cele din urmă erau roșii. Mai târziu a existat o combinație de 2 linii de rasă și, în același timp, ogarii au fost incluși în programul de reproducere.

În curând, popularitatea vizsla maghiară a scăzut brusc, iar crescătorii au reușit cu greu să mențină această rasă de la dispariție..

În anii 30 ai secolului trecut, un standard oficial a fost în cele din urmă dezvoltat pentru Vizsla maghiară. Câinii de rasă au fost înregistrați la Federația Internațională a Caniselor și au început să fie exportați activ în Statele Unite, ceea ce i-a salvat de dispariție. Crescătorii americani au crescut rapid numărul acestei rase. S-au făcut modificări minore la standard, dar nu s-au schimbat fundamental.

În timpul celui de-al doilea război mondial, toate vizslele maghiare au fost exterminate în patria lor. Dar, datorită persoanelor care au rămas în SUA și Republica Cehă, a fost posibil să se reproducă din nou acești câini genealogici..

Acasă, vizsla maghiară este o mândrie națională. Există, de asemenea, un club național de rasă în Rusia.

2 Descrierea rasei

Standardul rasei este prezentat în tabel.

SemnDescrierea rasei
Greutate si inaltimeMasculii în înălțime ajung de la 58 la 64 cm, iar femelele - de la 54 la 60 cm. Greutatea medie a unui polițist este de aproximativ 25 kg
Tipul corpuluiCorp alungit cu un stern proporțional profund și larg. Spatele este moderat lat, gâtul nu este lung, linia inghinală este ascunsă, dar nu "uscat". Coada este așezată jos și conică spre vârf. Câinii de lucru își acostează coada de lungime medie
MembrePicioarele anterioare cu articulații bine dezvoltate sunt plasate sub greabăn. Picioarele din spate sunt mai musculare. Tampoanele sunt acoperite cu o piele deschisă, cu o pigmentare cenușie
CapCapul rotunjit este acoperit cu piele elastică. Buzele groase se potrivesc perfect, iar buzele înclinate sunt o defecțiune comună a rasei. Mușcătură de foarfecă, dinți puternici. Culoarea nasului este cu un ton mai închis decât culoarea hainei. Auriculele sunt lungi. Când sunt excitate, urechile sunt ridicate la bază
OchiOchii mici cu un colț exterior ridicat al pleoapelor. Sunt vopsite în nuanțe de maro. Se preferă culoarea închisă și bogată
PaltonPersoanele cu părul scurt au părul scurt, neted și gros. Fără pardoseală. La câinii care arată cu păr sârmă, haina este aproape de corp. Are o structură dură. Pentru vizsla maghiară, este permisă o singură culoare a stratului - roșiatic-auriu. Nedorit, dar acceptabil, o mică pată în piept și mici pete pe membre. Orice urme de negru în culoarea unui câine de rasă sunt inacceptabile. Nuanțele maro închis și roșiatic sunt nedorite

Vizslu este adesea confundat cu Rhodesian Ridgeback și Vermarainen. Principala caracteristică a câinelui de rasa maghiar pur, care îl deosebește de aceste rase, este culoarea nasului. Vine doar într-o nuanță maro care se potrivește cu culoarea hainei.

3 Caracter

Polițiștii maghiari sociați adoră să petreacă timp cu familiile lor și sunt tovarăși excelente și bonele pentru copiii mici. Sunt foarte greu să suporte singurătatea și tânjesc după proprietar dacă nu-l văd mult timp. Printre câinii de vânătoare, ea este cea mai loială.

Vizsla maghiară reacționează calm la străini și se înțelege bine cu alți câini din casă. Pentru reprezentanții acestei rase, nu sunt caracteristice gelozia și teritorialitatea. Vizsla va găsi, de asemenea, un limbaj comun cu pisicile, dar poate ataca rozătoarele și păsările mici..

Câinele de indicare maghiar este un câine foarte activ care necesită activitate fizică zilnică. În ceea ce privește activitatea, ea este a doua doar după păstori și câini. Toate problemele legate de comportamentul vizslei apar din lipsa de sarcini. Câinii îi însoțesc pe proprietari în ciclism, jogging și schi. Le place apa și le place să înoate în apă.

4 Avantaje și dezavantaje

Avantajele acestor câini de rasă sunt:

 1. 1. Abilități de comunicare. Câinii găsesc cu ușurință un limbaj comun cu toți membrii gospodăriei și reacționează adecvat la străini.
 2. 2. Instinct de vânătoare dezvoltat. Când vânează animale care poartă blană, câinii din această rasă sunt ajutători excelenți..
 3. 3. Nivel ridicat de inteligență. Vizhly sunt foarte inteligenți și pot memora cu ușurință diverse comenzi și trucuri.
 4. 4. Îngrijiri neexigente. Câinii maghiari de arătat au o haină scurtă care nu necesită pieptănare și spălare frecventă. În plus, le lipsește mirosul caracteristic al unui câine..

Printre dezavantaje, merită subliniat:

 1. 1. Insecuritate cu rozătoare mici. Deoarece vizsla este un câine de vânătoare, acesta percepe animalele de companie mici ca potențiale pradă..
 2. 2. Dificultăți de conținut. Câinii au nevoie de activitate fizică regulată pe care un proprietar ocupat sau în vârstă nu o poate oferi. În plus, câinii nu tolerează singurătatea și nu este recomandat să le aveți pentru persoanele care sunt forțate să-și petreacă cea mai mare parte a timpului în afara casei..

5 Educație și instruire

Socializarea și formarea timpurie sunt esențiale pentru vizsle maghiar. Se recomandă creșterea unui câine la vârsta de 6 luni. Încă din prima zi de plimbare, vizhlu ar trebui învățat să facă față pe stradă și să fie prezentat altor animale. Socializarea este necesară pentru reprezentanții acestei rase, deoarece dacă o ignorați, cățelușul va deveni un câine obraznic, pretinzând că este liderul casei.

Câinele are nevoie de jogging regulat și plimbări lungi în parc sau în pădure. Este recomandat să mergeți vizslu pe un ham și să le duceți periodic în zone specializate pentru dresajul câinilor. Răspund bine la antrenament, memorează rapid comenzile. Când o face, câinele trebuie încurajat cu o delectare.. Strigarea și lovirea vizhlu în neascultare este strict interzisă.

6 Îngrijire și

Vizsla maghiară se adaptează perfect la diferite condiții și este capabilă să se înțeleagă atât într-un apartament spațios din oraș, cât și într-o casă la țară. În primul caz, merită să petreceți mai mult timp umblând cu câinele. Trebuie să mergi cu ea cel puțin 2-3 ore pe zi.

În timpul plimbărilor de iarnă, trebuie să purtați salopetă caldă, pantofi și șosete speciale, deoarece părul scurt nu oferă corpului câinelui regimul de temperatură necesar. În timpul ploii și al zăpezii abundente, ar trebui să puneți un impermeabil pe câine. Îmbrăcămintea trebuie să fie confecționată din țesătură durabilă și să nu împiedice mișcarea câinelui.

Vizitatorii maghiari sunt îngrijitori. Câinele nu are nevoie de servicii de îngrijire. Este suficient să-l piepteniți de 2 ori pe săptămână. Se recomandă utilizarea unui furminator pentru pieptănare..

Furminator

Cu un stres suficient, ghearele câinelui nu trebuie tăiate. Urechile trebuie curățate în mod regulat, de cel puțin trei ori pe săptămână, cu o loțiune igienică pentru urechi de câine. Tampoanele de bumbac sau discurile trebuie umezite în lichid. Ochii trebuie examinați pentru contaminare, ștergeți de 1-2 ori pe săptămână folosind un tampon de bumbac înmuiat în apă caldă.

Ar trebui să vă scăldați vizhlu numai în caz de poluare puternică sau înainte de a participa la o expoziție. Procedura trebuie efectuată folosind un șampon specializat pentru câini pentru rasele cu părul scurt. Produsele de curățare convenționale pot provoca alergii sau probleme de piele și haine la câine..

Polițiștii maghiari, care își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, au nevoie de tratamente sezoniere pentru căpușe și purici. Acest lucru va ajuta la protejarea câinelui de dermatita alergică și de o serie de patologii infecțioase care se dezvoltă din mușcătura paraziților care suge sângele. Medicamentul adecvat trebuie selectat de medicul veterinar. Cel mai adesea, experții recomandă utilizarea fondurilor "Leopard".

De la o vârstă fragedă, vizslu ar trebui învățat să se spele pe dinți. Procedura se efectuează de preferință de 1-2 ori pe săptămână folosind o pastă de dinți specializată și o perie pentru câini.

7 Hrănirea

Puteți hrăni un vizslu adult cu alimente naturale sau furaje industriale. În primul caz, următoarele produse ar trebui să fie baza:

 • carne slabă fiartă (pui, curcan);
 • produse lactate fermentate (brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, chefir, lapte copt fermentat);
 • ouă fierte (se pot da de 2 ori pe săptămână);
 • pește de mare dezosat;
 • legume (morcovi, dovlecei, varză);
 • fructe tocate mărunt (pere, mere).

Nu se recomandă administrarea organelor de câine și a diferitelor cereale..

De asemenea, este interzisă alimentarea indicatorului maghiar cu următoarele produse:

 • cartofi;
 • panificatie si paste;
 • dulciuri, afumături și marinate;
 • mancare prajita.

Este recomandat să adăugați o lingură de desert din orice ulei vegetal în mâncarea animalului de companie. Mâncărurile unui animal de companie cu patru picioare nu pot fi condimentate, piper și sare. Când se hrănește cu alimente naturale, complexele vitaminice ar trebui adăugate la dieta câinelui..

Atunci când alegeți hrănirea cu furaje gata preparate, ar trebui să achiziționați cel puțin hrană premium pentru vizsla (Acana, Brit, 1st Choice, Royal Canin, Hill`s). Hrănirea excesivă a câinelui nu merită, deoarece acest lucru poate duce la obezitate. Pe ambalajul produselor uscate este indicată rata zilnică, calculată pe baza greutății animalului. Câinele trebuie să aibă întotdeauna un vas cu apă filtrată la temperatura camerei disponibil gratuit.

Dieta puilor nu diferă practic de cea a unui adult. De la vârsta de 2 luni până la un an, puii trebuie hrăniți cu hrană specială uscată pentru pui. Merită să cumpărați produse premium sau super-premium sau holistice.

8 Vaccinarea de rutină

Vizslu maghiar este vaccinat împotriva următoarelor boli:

 • ciuma;
 • enterita parvovirusului;
 • trichophotia;
 • coronavirus;
 • rabie;
 • hepatită infecțioasă;
 • parainfluenza;
 • leptospiroza.

Prima vaccinare se administrează unui cățeluș la vârsta de 2 luni. După injecție, bebelușul nu trebuie scăldat, luat la plimbare și supraalimentat. Imunitatea după primul vaccin se dezvoltă după aproximativ 12 zile, iar în acest timp catelul poate avea febră, diaree și stare generală de rău.

A doua vaccinare se efectuează 21 de zile mai târziu (cu același vaccin). După ce se efectuează, animalul se simte normal, dar nu este recomandat să-l scoți afară timp de 12 zile.

Vizslu maghiari sunt vaccinați împotriva rabiei la vârsta de 6 luni. Cel mai frecvent utilizat medicament este Nobivac. Vaccinarea nu este recomandată dacă dinții câinelui se schimbă..

Vaccinarea complexă se efectuează la vârsta de un an, repetată anual.

9 Sănătate

Cu îngrijire, întreținere și hrănire adecvate, animalele de companie trăiesc până la vârsta de 15 ani. Vizsla maghiară se distinge printr-o sănătate bună și nu are predispoziție la reacții alergice și răceli, care sunt caracteristice indivizilor cu părul scurt. În același timp, există riscul de a dezvolta următoarele patologii ereditare:

 • boli oftalmice (cataracta, atrofie retiniană);
 • patologia glandei tiroide;
 • epilepsie;
 • displazie a articulației șoldului;
 • boli oncologice (femeile nesterilizate și nu dezlegate sunt expuse riscului).

10 Tricotat

Primul est dintr-o cățea începe la vârsta de un an și durează aproximativ 20-30 de zile. Frecvența sa este de -1-2 ori pe an, cu un interval de 8 luni. Prima căldură este de obicei mai lungă sau mai scurtă decât cele ulterioare. Semnele apariției sale sunt:

 • umflarea organelor genitale externe;
 • deversare amestecată cu sânge;
 • urinare crescută;
 • schimbare de comportament (agresivitate, letargie);
 • nerăbdare abundentă;
 • sete și schimbarea poftei de mâncare;
 • lins intens de bucla.

Zilele ideale pentru împerechere sunt 11 sau 15 de la început. Nu este recomandat să tricotați o cățea în timpul primei călduri. Este recomandabil să amânați împerecherea până când câinele atinge vârsta de 2 ani. Aceeași regulă se aplică bărbaților. Este de dorit să introduceți câinii pe teritoriul neutru și să tricotați în casa masculului. Re-tricotarea trebuie efectuată după aproximativ o zi pentru a consolida rezultatul.

11 Sarcina și nașterea

Sarcina într-o vizsla maghiară durează aproximativ 60-70 de zile. Perioada de gestație a puilor variază în funcție de numărul lor. Femelele tinere tind să nască mai puțini pui. Primele semne ale apariției sarcinii nu apar în aspectul câinelui, ci în comportamentul acestuia. Femela devine mai afectuoasă, mai calmă, încearcă să petreacă mai mult timp cu proprietarul.

La numai o lună după împerechere, burtica cățelei începe să crească. În a 5-a săptămână, mameloanele se umflă și se luminează. Cu puțin timp înainte de a se naște puii, burta se scufundă. Semnul principal al unei nașteri care se apropie este o descărcare abundentă de o culoare verzuie sau galbenă. Cu câteva zile înainte de nașterea bebelușilor, femela își pierde pofta de mâncare și începe să caute un loc retras.

Proprietarul ar trebui să se pregătească pentru nașterea puilor. Este necesar să pregătiți un pat confortabil cu părțile laterale, astfel încât câinele să se poată odihni împotriva lor cu labele. După nașterea bebelușului, femela trebuie să roască independent cordonul ombilical și sacul amniotic. Dacă nu a făcut-o, atunci proprietarul trebuie să o ajute cu foarfece sterile. Apoi, nou-născuții trebuie șterși cu o cârpă uscată și introduți într-o cutie..

12 Porecle potrivite

Porecla oficială a vizsle-ului maghiar este dată de crescător, adăugând un prefix cu numele de crescătorie. Proprietarul poate numi animalul de companie la discreția sa. Numele oficial va fi folosit atunci când participați la expoziții profesionale și competiții sportive.

Masculul acestei rase poate fi numit:

 • Saturn;
 • Gaston;
 • Don;
 • Pirat;
 • Ramzay.

Pentru fetele vizibile, sunt potrivite următoarele porecle:

 • Săgeată;
 • Naida;
 • Betty;
 • Greta;
 • Jesse;
 • Lizzie.

13 Alegerea și cumpărarea unui cățeluș

Este recomandabil să achiziționați vizsla maghiară în creșe specializate. Atunci când alegeți un cățeluș, ar trebui mai întâi să acordați atenție aspectului animalului de companie. Copilul ar trebui să fie moderat bine hrănit, dar nu gras, iar ochii și urechile să fie curate. Paltonul lui ar trebui să strălucească. Un catel sanatos este, de asemenea, activ si curios..

La cumpărare, crescătorul trebuie să ofere noului proprietar pașaportul veterinar al animalului de companie, un card care să indice vaccinările făcute și informații despre pedigree-ul acestuia.

Costul puilor maghiari Vizsla variază în funcție de pedigree și clasă. Animalele de companie cu un pedigree bun pot fi achiziționate în grădiniță pentru aproximativ 45.000 de ruble. Un cățeluș de spectacol cu ​​părinți cu titlu costă aproximativ 100.000 de ruble. Fără un pedigree, puteți cumpăra un copil din mâinile voastre pentru 20.000 - 30.000 de ruble.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vizsla maghiară: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea