Credincios și curajos: cunoașterea pufosului ciobanesc german

Cioban cu părul lungPaltonul lung și Ciobanescul German sunt o combinație destul de neobișnuită. Între timp, o astfel de rasă există. Mulți dintre cei care au văzut acești câini în viață au imediat ideea de a avea un astfel de cățeluș..

Să vedem ce sunt atât de remarcabili păstorii germani cu părul lung și cum să păstreze un astfel de animal de companie.

Caracteristicile și istoria soiului cu părul lung al Ciobanescului German

Mulți sunt interesați de diferența exactă dintre reprezentanții acestei linii de rudele lor, cu acoperirea obișnuită. Pentru a afla, iată cum și-au luat părul câțiva ciobani germani..Ciobanesc german cu părul lung

Istoria originii și diferențele de haine

Cum soi separat în cadrul unei rase, Păstorii germani cu părul lung au fost identificați la începutul secolului al XX-lea. Pentru o lungă perioadă de timp, acoperirea lor neobișnuită a fost considerată o căsătorie, iar crescătorii au asigurat că, din cauza părului lung, câinele se descurcă mai rău cu sarcinile sale - se presupune că este mai lent și înoată mai rău. Drept urmare, drumul către diferite expoziții a fost închis mult timp..

Dar, în timp, s-a dovedit că astfel de pui își datorează aspectul neobișnuit unei gene recesive. Pur și simplu, chiar și câinii cu haina normală pot avea descendenți cu părul lung..

Atitudinea față de aceste animale s-a schimbat treptat - au început să fie atrase mai de bună voie serviciu de securitate, și mulți au devenit ajutoare fidele fermierilor. În 1984, a fost creat un club care îi unea pe proprietarii câinilor ciobani cu părul lung, dar „reabilitarea” finală a acestei linii a durat încă un sfert de secol..

Important! Puteți cumpăra un astfel de cățeluș pentru 200-250 USD. Viitoarea vedetă a expozițiilor va costa 500-600 USD, iar pentru moștenitorul părinților de referință, crescătorul poate solicita o mie întreagă.

Toate aceste răsuciri sunt cauzate de aceeași acoperire - lâna moale răspândită pe tot corpul este de 2-4 ori mai lungă decât cea a câinilor de ciobanesc obișnuiți. Substratul nu este atât de pronunțat. Cele mai groase zone sunt pe picioare, coadă și în apropierea urechilor (aici este adesea bombat).

Este interesant să vă familiarizați cu rasele câinilor ciobănești: caucazian, Asia Centrală, Est European, elvețian alb, Belgian (groenendael, malinois), maremma-abruzzan, Maghiară, australian, engleza veche, scoţian, Shetland, Bucovina, bulgară, Sud-rus.

Aspectul și acceptarea standardului

Standardul rasei a fost adoptat nu cu mult timp în urmă - în 2010 (începând cu 1 ianuarie 2011). Iată caracteristicile generale prescrise pentru aceasta.

 • Ciobanesc german cu părul lungCreştere: la masculi - de la 60 la 65 cm, la femele - 54-60 cm.
 • Greutate: media pentru bărbați este de 30-40 kg, pentru cățele variază între 22-32 kg.
 • Durata de viata: 10-13 ani.
 • Lână: lung, cu un substrat slab.
 • Culoare: negru și alb-negru, cu pete zonale de gri sau roșu, cu luminare pe picioare și partea inferioară a corpului.
 • Numărul de pui într-o așternut: în medie 5-6.
 • grup: câini de turmă și vite.
 • O tara: Germania.

Ciobanesc german cu părul lungPe lângă aceste date, conform aceluiași lucru standard câinii ciobani cu păr lung au următoarele caracteristici exterioare:

 • ușor întins, în comparație cu câinii de ciobanesc obișnuiți, corpul;
 • oase puternice și mușchi bine dezvoltați;
 • spate puternic cu o crupă lungă și ușor căzută;
 • piept adânc;
 • cap proporțional în formă de pană cu urechi triunghiulare stabilite corect;
 • un nas negru (maro sau patat este considerat o căsătorie);
 • ochi negri de dimensiuni medii, în formă de migdale, cu aspect clar;
 • mușcătura corectă a foarfecelor (42 dinți);
 • un gât puternic fără pălărie de gât. Unghiul față de corp trebuie să fie de aproximativ 45 °;
 • membre puternice și drepte, cu joncțiuni bine dezvoltate;
 • picioarele strânse și ușor arcuite, cu unghii întunecate.

Știați? Primul câine ciobanesc „clasic” german a fost un câine gri și alb pe nume Greif. Publicul larg a văzut un animal neobișnuit în 1882.

Mișcările acestor câini sunt măturoase și ușoare, cu un unghi mare de mișcare a membrelor - la fel ca toți câinii ciobănești, un câine cu părul lung este considerat un trotter.Ciobanesc german cu părul lung

Ereditate

În majoritatea cazurilor, este extrem de dificil să se determine tipul de haină imediat după nașterea unui cățeluș - blana apare la vârsta de aproximativ o lună.

La început, puful străpunge urechile și aproape de ochi, dar în cele din urmă imaginea devine clară atunci când cățelușul a crescut și și-a pierdut părul tânăr.

Mulți proprietari sunt interesați dacă este posibil să se calculeze cumva care vor fi descendenții, chiar înainte de apariția copiilor. Acest lucru este destul de real, deși are o mare convenție..

Faptul este că chiar și puii cu părul scurt pot avea o genă latentă cu părul lung, care își va aminti de sine în generația următoare..Câine de oaie cu puiÎncrucișarea între indivizii obișnuiți și cei cu părul lung oferă o probabilitate de 45-50%. Și dacă părinții au fost „lungi”, atunci genetica oferă 80-90% din faptul că puii își vor moșteni exteriorul (pentru un calcul mai precis, trebuie să cunoașteți bine pedigree-ul câinilor și nu toată lumea are astfel de informații).

Important! Odată cu vârsta, mulți câini ciobani încep să sufere de conjunctivită, așa că au nevoie de îngrijiri speciale..

Din partea geneticii, există un alt moment deloc plăcut. La fel ca toți păstorii, linia cu părul lung este predispusă la unii boli.

Displazia articulară se manifestă cel mai adesea (în special şold), al cărui principal simptom este șchiopătarea. Mai rar, apare displazia congenitală a genunchiului, în care osul și cartilajul deteriorat declanșează osteoartrită extinsă.

Așa-numita claudicare (panou) rătăcitoare, cardiomiopatie și epilepsie. Cazurile de rahitism sunt destul de rare.Puii

Caracter și inteligență

Acești câini mari se disting printr-o dispoziție binevoitoare și echilibrată. Își iubesc proprietarii, se atașează de familie - în general, adevărați tovarăși.

Copiii sunt mulțumiți și îi iartă pentru unele păcăleli. Adevărat, adulții se disting mai mult printr-o astfel de prudență - un cățeluș care se joacă peste el poate mușca un bebeluș care l-a rănit sau a luat o jucărie.

DIN copii Retrieverii se înțeleg bine (de aur și Labrador), beagle, Welsh Corgi, bichon frize, setter irlandez, dalmatian.

Proprietarul este perceput ca liderul pachetului, ale cărui comenzi sunt obligatorii. O conexiune emoțională constantă este, de asemenea, importantă - de exemplu, un zâmbet primit ca răspuns la papuci aduși sau un ziar va fi o recompensă pentru câine mai bună decât orice delicatesă.

În ciuda simplității aparente, acestea sunt foarte inteligente și observă subtil starea de spirit a altora. Străinii sunt precauți. În caz de pericol, ei evaluează instantaneu situația și se ridică în fața proprietarului sau a persoanelor apropiate acestuia.

Știați? Ciobanii germani sunt printre primii trei cele mai inteligente rase (precum și collie și pudelii).

Animalele de companie sunt tolerate, dar socializarea la o vârstă fragedă este încă necesară. În general, răbdarea și inteligența rapidă sunt considerate principalele avantaje ale rasei (împreună cu rezistența).Cățeluș ciobanesc german cu părul lungAu un sistem nervos puternic, sunt rezonabili și chiar flegmatici într-o oprire calmă. Însă acest lucru nu ar trebui să-i inducă în eroare pe proprietari: educația și activitatea fizică ar trebui să fie abordate încă din primele zile după ce catelul apare în casă..

Condiții de păstrare

Habitatul ideal este o volieră spațioasă în curtea unei case private cu posibilitatea unei ieșiri.

Consultați sfaturi de construcție voliera și cabine pentru animalul de companie.

Mulți dintre acești câini ciobănești își fac rădăcinile în apartamente, dar aici plimbările regulate și lungi au o importanță excepțională..

Trândăvie forțată și inactivitate - pentru un animal de companie activ, aceasta este asemănătoare cu o propoziție. Așa că încercați să-i asigurați încărcăturile necesare..

Conținutul din apartament este conectat cu încă un punct. Faptul este că conștientizarea obiectului protejat este extrem de importantă pentru un cioban. Într-o curte separată, nu există probleme cu acest lucru - există o casă și paznicul său. Dar într-o clădire de apartamente, câinele este puțin pierdut, iar această caracteristică trebuie luată în considerare în procesul de instruire.

Important! Când trăiesc într-un apartament, puii pot fi greu de antrenat.

Acordați atenție interiorului: este mai bine să îndepărtați obiectele ascuțite sau fragile de pe marginea mesei, glafurile sau rafturile inferioare pe care un animal mare le poate atinge accidental. Va fi mai calm pentru tine și câine..Conținut în apartament

Măsuri de îngrijire necesare

După ce ați decis să aveți o astfel de frumusețe acasă, pregătiți-vă să acordați atenție problemelor de igienă. Astfel de evenimente sunt extrem de simple și bine cunoscute celor care s-au ocupat deja de câini de rase diferite..

Citiți și despre păstrând un cioban german acasă și îngrijirea adecvată a câinilor.

Lână

Contrar credinței populare, nu există probleme cu acoperirea liniei cu părul lung - năvodul sezonier (primăvara și toamna) nu durează mai mult de 2 săptămâni.

Restul îngrijirii se reduce la proceduri de apă și pieptănare.

Câinii ciobănești nu se tem de apă, ci se obișnuiesc baie mai bine de la cățeluș. Procedura în sine nu este sofisticată:

  Baie
 1. Câinele este așezat în baie și haina este înmuiată ușor în apă caldă..
 2. Apoi, cu mișcări circulare ușoare, se aplică un șampon special (este de dorit să nu cadă pe ochi și în gură). Rețineți - este necesară doar o compoziție pentru câini, produsele „umane” nu sunt potrivite datorită acidității puternice.
 3. Rămâne să spălați cu atenție spuma și să ștergeți animalul de companie.

O astfel de scăldat amănunțit se practică de 3-4 ori pe sezon sau după cum este necesar (dacă câinele este foarte murdar). De obicei, se limitează la ștergerea cu o cârpă umedă..

Pătrunderea faceți de 2 ori pe săptămână, folosind un pieptene nu prea tare. Dar, în timpul năpârlirii, trebuie să o faceți în fiecare zi, altfel lâna va fi zdrobită.

S-a dovedit bine în îngrijirea hainei câinelui furminator.

Gheare

De asemenea, au nevoie de îngrijire. Procedura zilnică de curățare va dura câteva clipe - murdăria este îndepărtată cu o cârpă umedă sau un șervețel. În același timp, obiectele străine sunt îndepărtate (se întâmplă și acest lucru).

Tunderea toată lumea o poate face și ea. Dar fii atent - în cazul ghearelor întunecate, este destul de dificil să vezi marginea de tăiere. Ei ies din situație prin îndepărtarea acumulării cu 1 mm (deci există un risc mai mic ca vena să fie atinsă în proces).Schema de tundere a ghearelorAceastă procedură se face cu tăietoare speciale - sunt în formă de seceră sau cu o margine în formă de ghilotină. Foarfecele obișnuite nu funcționează: tăierea trebuie făcută într-o singură mișcare și nu în mai multe repetări care sunt dureroase pentru câine..

Păstrați un tampon de bumbac și dezinfectarea alcoolului în apropiere, pentru orice eventualitate.

Aflați mai multe despre nuanțe tăierea ghearelor câinilor.

Dinții

Este recomandabil să examinați dinții după fiecare masă..

Câinii ciobănești suferă adesea de tartru și, pentru a preveni un astfel de atac, merită să-l înveți zilnic pe cățeluș curatenie.

Pentru ea sunt folosite grădini zoologice speciale și perii moi. Procedura arată astfel:

 1. După ce ați strâns puțină pastă pe perie, lăsați-vă câinele să se obișnuiască cu mirosul. Catelul poate chiar linge produsul - este în regulă (astfel de formulări sunt relativ sigure pentru stomac).
 2. Cu buza superioară ridicată, periați încet exteriorul dinților și al gingiilor, de preferință pe o singură maxilară..
 3. Când animalul se obișnuiește cu el, se ocupă de curățarea interiorului dinților și acoperă incisivii îndepărtați.
 4. Resturile de pastă se șterg cu un șervețel.

Important! Magazinele de animale de companie vând periuțe de dinți lichide. Practic, este o compoziție de îngrijire orală care se adaugă la apa potabilă. Este destinat acelor câini care nu pot tolera periile convenționale.

Toate acestea sunt bune, dar la început câinele poate persista. Aveți răbdare - adesea abordările inițiale se efectuează fără perie: proprietarul pur și simplu întinde pasta pe deget. Și, desigur, nu uitați să vă lăudați animalul de companie..Ciobanesc german cu păr lung

Ochii, urechile și nasul

Toate aceste organe necesită o atenție deosebită - este necesară examinarea zilnică (mai ales după întoarcerea de la o plimbare).

 • Ochi se recomandă ștergerea dimineața, îndepărtând cu grijă scurgerea acumulată în timpul zilei cu un tampon de bumbac sau șervețel, abia umezit cu apă caldă. În acest caz, se deplasează de la marginea exterioară spre interior. Dacă se constată o crustă sau o descărcare excesivă, va trebui să clătiți. Deși este mai bine să consultați un medic veterinar cu probleme similare.
 • Urechi ștergeți-l săptămânal cu un tampon de bumbac uscat. Vă rugăm să rețineți - nu este nevoie să îndepărtați întreaga bilă de sulf, altfel auriculul va rămâne fără apărare împotriva bacteriilor.
 • Nas nu provoacă mari probleme. Tot ce aveți nevoie este să îndepărtați în timp spinii care au căzut peste el și să îndepărtați periodic praful. Lobul nasului necesită atenție - la un câine sănătos este ud (uscat noaptea).

Dacă, după ce ați glisat mâna, observați că se simte clar o crustă dură pe ea - este timpul să faceți o vizită la medicul veterinar.

Știați? Forța mușcăturii unui câine ciobanesc este de 2,5 ori mai mare decât cea a unei persoane - 100 kg față de 40.

educatie si antrenament

Procesul de creștere (și de formare ulterioară) a unui astfel de cățeluș va necesita o cantitate bună de răbdare din partea proprietarului. În virtutea minții lor naturale, câinii ciobănești învață comenzi destul de ușor, dar atunci când simt o relaxare, pot fi puțin vicleni sau chiar „falsi”. Deci, pe lângă răbdare și o marjă de timp, proprietarul va avea nevoie și de ceva tact pedagogic - câinele nu va ierta grosolănimea.InstruirePentru a aduce un adevărat ajutor și prieten credincios, orele încep din momentul în care firimiturile apar în casă:

 • în prima lună de viață, ei învață porecla. Când se hrănește, cățelul este mângâiat și chemat de numele său de mai multe ori la rând. Acest lucru se face în mod constant;
 • de la 2 la 4 luni lucrează cu echipele „pentru mine” și „loc”. În același timp, se folosește un tratament care este folosit pentru a încuraja un cățeluș capabil. Nu poți pedepsi în niciun fel;
 • la 4 luni, încep să dezvolte rezistență: comenzile „stau”, „culcă-te” și „lângă” sunt conectate, a căror implementare este încurajată cu o delicatesă. Observând că cățelușul se supune câteva secunde, ei dau comanda „mers”. Timpul de expunere este crescut treptat;
 • cam în același timp, câinele este antrenat să depășească obstacolele. Amintiți-vă însă că mușchii și articulațiile cățelușului nu s-au maturizat încă, deci mici obstacole sunt incluse în program;
 • 6 luni - momentul cunoașterii gulerului. La început, animalul de companie va rezista, dar după ce se asigură de bunăvoința proprietarului, se va obișnui rapid cu acest dispozitiv.

Vă sfătuim să citiți despre dresaj de câini: reguli de bază pentru predarea puiilor acasă- 11 echipe ale cursului general de formare a câinilor („Dă-ți laba”, "Mie")- motivarea câinilor cu delicii.

Începând cu șase luni, exercițiile pentru câinii de pază sunt incluse în antrenament (dacă se intenționează utilizarea câinelui în astfel de scopuri). Pentru dezvoltarea generală a tinerilor păstori, aceștia sunt introduși în elementele de bază ale protecției..

Important! În timpul antrenamentului, este recomandabil ca în apropiere să nu existe alți câini și animale care să poată distrage atenția cățelușului.

În orice caz, antrenamentul regulat la vârsta de până la 10-12 luni este cel mai eficient: animalul își va aminti aceste abilități pe viață și va fi dificil să-l recalifice în viitor..Instruire

Exercițiu și mers pe jos

Este necesară o activitate fizică regulată.

Puii jucăuși adoră să alerge după mingi și să încerce să aducă un băț abandonat, în timp ce adulții preferă alergările lungi fără să privească înapoi la obstacole.

Durata optimă a plimbărilor zilnice este de 1,5-2 ore. Mulți oameni practică plimbări de două ore (dimineața și seara). Dar chiar și astfel de cursuri încep mici: un cățeluș de 2 luni în total va fi suficient pentru 20-30 de minute pe zi. Se mută pe o promenadă cu drepturi depline cu 6-7 luni.

Aflați cum să o faceți corect îngrijește-ți animalul de companie la plimbare, joacă-te cu câinele, alege jucarii pentru caini.

Pentru a vă plimba pe străzi și parcuri, va trebui să achiziționați valorifica, și în viitor - lesa și bot.

Comunicarea cu propriul tip este extrem de importantă pentru câinii ciobănești. Proprietarul va avea nevoie de o atenție maximă - după ce a jucat prea mult, câinele poate scăpa de sub control, iar tragerea va agrava situația. Prin urmare, mersul pe jos este mai bine să nu ai încredere în copii.

Știați? Câinii sunt foarte pasionați de muzica clasică. În mod surprinzător, „pop” nu funcționează asupra lor - reacția la ritmuri nepretențioase este asemănătoare cu percepția tăcerii.

Sezonul joacă, de asemenea, un rol. Deci, în noroaie sau frig, puii sunt plimbați la minimum (la fel ca și câinii în vârstă) - pentru a nu-și răci labele. Pentru un animal de companie în plină viață, anotimpul nu contează cu adevărat, deși manipulatorii de câini sfătuiesc să se abțină de la mersul pe ploaie și în noroi greu.plimbare

Ce să hrănești

Discuțiile continuă în rândul crescătorilor și manipulatorilor de câini despre ce să ofere câinilor ciobănești - produse naturale sau mâncare uscată.

Ambele opțiuni sunt permise, dar condiția principală este o schimbare lină a dietei. Trecerea de la furaje gata preparate la alimente obișnuite nu ar trebui să aibă loc „într-o zi”: ingrediente noi sunt amestecate cu furaje vechi timp de o săptămână.

Să trecem la meniu.

Cățeluș

În prima lună de viață, dieta bebelușului constă exclusiv din lapte. Un produs de vacă, capră sau oaie este încălzit la + 27 ° ... + 30 ° și injectat folosind o pipetă, un biberon sau o seringă fără ac.

Aflați mai multe despre criteriile de selecție și caracteristicile îngrijirii unui cățeluș ciobanesc german.

Norma zilnică până la 14 zile este de 2/3 pahare, împărțite în 4-5 doze, de la 15 zile la o lună se mărește încet la două pahare (cu 6 abordări).Pui de ciobanesc german cu părul lungDe la o lună trec la alimente mai familiare câinilor ciobănești:

 • carne de vită slabă;
 • pasăre;
 • organe fierte;
 • pește fiert (strict dezosat);
 • ouă fierte - o dată la 3-4 zile;
 • orez sau hrișcă amestecat cu ierburi sau legume rase. Printre acestea se numără morcovii și dovleacul, sfecla și varza..

Este important pentru cățeluș să mențină un echilibru între cereale și produsele de origine animală (ideal 70/30).

Important! Când hrăniți un câine ciobanesc mic, este mai bine să folosiți o farfurie pe un suport - în acest fel animalul de companie nu se va îndoi prea mult (ceea ce este important pentru un animal cu un os în creștere).

De asemenea, puteți lua hrană uscată specială pentru câinii ciobănești tineri, fără a zgâria amestecul clasa super-premium.

Când se hrănesc, încearcă să mențină rutina zilnică, ținând cont de caracteristicile de vârstă ale câinilor. De exemplu, de la 1,5 la 3 luni, hrănirea este redusă la 4 recepții (3-3,5 pahare de alimente pe zi). De la 3 la 6, practicați 3 mese pe zi.CățelușDe la șase luni la un an, acestea sunt ghidate de sănătatea animalului de companie. Câinii ușor slăbiți țin dieta „triplă” cu o creștere a volumului de alimente la un total de 1,5 litri pe zi. Animalele sănătoase pot fi transferate în siguranță la 2 mese pe zi, ceea ce este considerat standard pentru adulți.

Nu uita vitamine, sau mai bine zis complexe minerale. Aceștia acționează ca aditivi pentru alimentele principale. Prezența glucozaminei, a calciului, a fosforului și a sulfatului de condroitină este extrem de importantă pentru un organism în creștere..

Atunci când cumpără alimente complementare, acestea dau preferință formulărilor cu prezența acestor elemente. Dozajul este indicat pe ambalaj..

Știați? După război, mențiunea acestor ciobani a dispărut în cărțile genealogice engleze și americane - până la mijlocul anilor 1970, puii erau înregistrați ca „câini alsacieni”.

Câine adult

În ceea ce privește alimentele permise, dieta unui câine adult este identică cu cea a unui cățeluș în creștere. Toată diferența este în proporții și cantități.

Schema standard este următoarea:

 • 1/3 provine din carne. Acesta poate fi pui proaspăt sau opărit sau carne de vită slabă gătită. Toate acestea se schimbă pe pește o dată pe săptămână;
 • o altă treime este suma legumelor și a produselor lactate. Aveți grijă cu laptele integral: poate provoca diaree;
 • proporția de cereale din volumul zilnic de alimente este aproximativ aceeași. Cele mai bune dintre toate sunt orezul, hrișca și meiul.
Mâncare pentru câini

Adesea, proprietarii câinilor ciobănești fac greșeala de a crede că câinele va mânca de bunăvoie ceea ce a căzut în farfuria sa de pe masa din bucătărie. Nu este așa - există o listă foarte specifică produse interzise, ​​printre care sunt indicate:

 • pâine albă și tăiței;
 • citrice;
 • struguri;
 • terci de orz perlat;
 • linte și fasole;
 • cartofi;
 • mazăre;
 • măcriș.

Știați? Câinii identifică sursa de sunet în 1/600 de secundă!

În ceea ce privește fructele, acestea sunt folosite exclusiv ca aditiv pentru desert - merele sau pere mărunțite dau maximum de trei ori pe săptămână.

Pro și contra conținutului

După ce v-ați familiarizat cu caracteristicile rasei și cu înclinațiile reprezentanților acesteia, puteți trage concluzii care vor fi de interes pentru potențialii proprietari de păstori germani cu păr lung.Ciobanesc german cu păr lungPlusuri din conținutul unui astfel de miracol sunt:

 • prezența unui prieten cu patru picioare și a unui paznic în casă;
 • atitudine excelentă a câinelui față de membrii familiei, în special față de copii;
 • buna capacitate de învățare a puiilor;
 • capacitatea ciobanului de a răspunde instantaneu la schimbările din situație - abordarea unui străin va fi însoțită de lătrat puternic;
 • în cele din urmă, acești câini vor deveni tovarăși ideali pentru persoanele active.

Important! Este mai bine ca persoanele cu ore neregulate de lucru să nu aibă un astfel de animal de companie - în absența îndelungată a proprietarului, animalul se va plictisi rapid și va cădea în apatie.

Dar există și un dezavantaj al monedei în formă contra dintr-un cartier similar:

 • instruirea necesită abordare și răbdare;
 • vigilența excesivă a unui astfel de paznic poate părea obositoare;
 • nevoia de a dedica în mod constant timp câinelui. Lăsat singur, un cioban este capabil să pună toată casa pe urechi.

Video: Ciobani germani cu părul lung la o expoziție de câini, Odessa

După cum puteți vedea, există ceva de gândit. Să obții un bărbat atât de frumos sau nu depinde de tine. Sperăm că aceste informații vor ajuta la determinarea acestei probleme, iar cititorii noștri vor lua în considerare în mod rezonabil toți factorii și posibilele dificultăți în păstrarea animalelor. Și toate animalele de companie, indiferent de rasă, pot face pe plac proprietarilor lor în fiecare zi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Credincios și curajos: cunoașterea pufosului ciobanesc german