Complicații potențiale după câinii sterilizați

În majoritatea cazurilor, sterilizarea nu duce la consecințe negative. Cu toate acestea, aceasta este o operație abdominală efectuată sub anestezie profundă, care este asociată cu anumite riscuri. În plus, pot apărea complicații după stagnarea câinilor din greșeala unui chirurg, îngrijirea postoperatorie necorespunzătoare, caracteristicile individuale ale corpului sau din cauza pregătirii insuficiente pentru operație..

Prima zi

Din păcate, în practică este imposibil să se prevadă modul în care va reacționa corpul la introducerea anesteziei. De regulă, majoritatea animalelor de companie tolerează anestezia în mod normal și nu există situații de vârf în timpul procedurii. Excepții: intoleranță acută, reacții alergice acute, tulburări cardiace și respiratorii. În astfel de cazuri, totul depinde doar de calificările medicilor. Însă, atunci când câinii sterilizează, complicațiile asociate anesteziei profunde pot apărea și la domiciliu, când proprietarul crede că cel mai rău s-a încheiat..
În timp ce animalul de companie doarme și în perioada în care își simte simțurile după anestezie, este important să se monitorizeze trei indicatori - temperatura, pulsul și respirația. Complicațiile posibile sunt edemul pulmonar, insuficiența cardiopulmonară și alte întreruperi în activitatea plămânilor și a inimii. Ar trebui să consultați un medic dacă pulsul are fir, respirație slabă, intermitentă, intermitentă, se aude respirație șuierătoare în piept, animalul de companie respiră cu gura deschisă. Starea câinelui după sterilizare nu este satisfăcătoare dacă membranele mucoase ale pleoapelor și buzelor sunt foarte palide sau albăstrui. Temperatura poate fi redusă cu 1 grad în timp ce câinele doarme. Odată cu redobândirea conștienței, temperatura se normalizează sau crește cu jumătate de grad peste normal - așa ar trebui să fie.

Perioada de reabilitare

După cum sa menționat mai sus, majoritatea animalelor de companie tolerează anestezia în mod normal (mai mult de 90% dintre câini, inclusiv bolnavi cronici, dar instruiți corespunzător). Cel mai adesea, problemele apar mai târziu, a doua zi sau la câteva zile după operație. Pentru ca complicațiile după sterilizarea câinelui să nu conducă la un rezultat trist, este important să monitorizați în permanență animalul de companie, informând medicul veterinar despre cea mai mică suspiciune de boală. Și, vă rog, nici o performanță de amator: un medic știe mai bine decât un prieten sau un vecin de ce are nevoie animalul dvs. de companie.
Inflamarea suturii - roșeață, umflături, mâncărime, erupții cutanate, ulcere, cruste, zgârieturi. Tratamentul este un tratament local, uneori un curs de antibiotice. Motivul poate fi prelucrarea necorespunzătoare postoperatorie, neglijența medicului veterinar, nerespectarea standardelor sanitare de bază. Dacă câinele are probleme cu cavitatea bucală (piatră, placă, carie etc.), se poate infecta prin lingerea cusăturii. Pentru a împiedica câinele să roască „durerea” după sterilizare, pentru a proteja cusătura de murdărie și daune mecanice, asigurați-vă că ați pus o pătură pe animalul de companie.
Ruptura (divergența) cusăturilor poate apărea din vina chirurgului (nerespectarea tehnologiei) sau a proprietarului (supravegherea câinelui). Un animal de companie poate roade firele, cusătura poate exploda din cauza întinderii (jocuri active, tensiune în timpul mișcărilor intestinale). Dacă după sterilizare câinele are descărcare de pe rană (purulentă, sângeroasă, de neînțeles gri-gălbuie sau transparentă - oricare), asigurați-vă că sunați chirurgul care a operat animalul de companie.
Infecție chirurgicală - febră mare și puls rapid sau febră scăzută și puls slab. Apatie, sete, apetit slab, vărsături. Sunt necesare tratamente antibiotice urgente, terapie simptomatică și, în unele cazuri, reintervenția pentru dezinfectarea focarului infecției. Infecția se poate dezvolta încet: după sterilizare, câinele este constant letargic, temperatura este ușor ridicată, pofta de mâncare nu este foarte bună, animalul de companie doarme mai mult decât de obicei etc. Cauza infecției este prezența bacteriilor active patogene care ar putea pătrunde în interior din cauza nerespectării regulilor de asepsie și antisepsie în timpul operației. În unele cazuri, în ciuda preciziei chirurgului, infecția se dezvoltă din cauza factorilor care agravează operația (piometru, endometrită și alte infecții ale uterului și / sau ovarelor).
Sângerări interne - presiune scăzută, scăderea temperaturii, mucoase palide, respirație rapidă sau slabă, puls rapid. După sterilizare, câinele nu mănâncă, nu vrea să se miște, doarme mult, mersul este tremurat. Aceasta este o afecțiune care necesită asistență medicală imediată! Există multe motive, de la neglijența chirurgului până la greșelile proprietarului. De exemplu, sângerarea se poate deschide din cauza încălzirii cusăturii și mulți proprietari doresc să pună un tampon de încălzire sub câine sau să pună animalul de companie lângă baterie, ceea ce este absolut interzis. Dacă câinele are sângerări de la vulvă imediat după sterilizare, ar trebui să consultați imediat un medic..
Hernia postoperatorie este un prolaps al organelor interne în stratul subcutanat, care apare datorită divergenței suturilor interne. Ceea ce vede proprietarul: cusătura exterioară este intactă, firele nu sunt rupte, dar se formează undeva pe lateral o „umflătură”. Nu un „sac” purulent, ci doar un fel de umflătură fără semne de inflamație. Motivele sunt resorbția prea rapidă a materialului de sutură (firele au dispărut deja, iar incizia nu s-a strâns încă), nerespectarea tehnicii suturii. Reoperarea este necesară în majoritatea cazurilor.

Consecințe pe termen lung

Un rezultat foarte neașteptat pentru proprietarul unei operații efectuate incorect este estul după sterilizarea la câini. Desigur, vorbim despre castrarea cățelei, când ambele ovare sunt îndepărtate împreună cu uterul (cu ocluzie tubară, câinele își pierde capacitatea de reproducere, dar rămâne estrul). Pot exista două motive pentru est după îndepărtarea organelor genitale interne:
  • medicul nu a găsit unul dintre ovare și nu s-a obosit să-l informeze pe proprietar despre asta-
  • medicul a lăsat un fragment din ovar (calificare scăzută, neglijență etc.), care în cele din urmă și-a revenit și a început să funcționeze. Recuperarea ovarului din fragment este mai frecventă la câinii foarte tineri (castrare precoce la 3-4 luni).
Din păcate, problema poate fi rezolvată doar printr-o a doua operație. Chirurgul va examina cu atenție cavitatea abdominală, va găsi fragmentul rămas (sau întregul ovar) și îl va îndepărta.
Uneori, chiar dacă atât ovarele cât și uterul sunt îndepărtate complet, nivelul hormonilor sexuali rămâne ridicat din cauza activității excesive a glandelor pituitare și suprarenale. În acest caz, cauza estrului după sterilizare la câini este eliminată cu medicamente, nu este necesară o operație. Dar, înainte de a accepta o a doua operație sau un curs de hormoni, trebuie să vă examinați cu atenție animalul de companie și, de preferință, într-o clinică independentă. Chirurgul poate fi sigur că procedura a avut succes și nici măcar nu se va gândi să caute fragmentul rămas. Și invers - mulți chirurgi se taie imediat fără să se deranjeze să excludă alte cauze.
Aproximativ 10% din câini, după sterilizare, se dezvoltă incontinenta urinara. De obicei, după procedura, durează aproximativ șase luni, iar apoi animalul de companie începe să „sape” sau să lase bălți. Câinii mari și animalele de companie foarte excitabile sunt expuse riscului, indiferent de mărime. Faptul că după sterilizare câinele face pipi nu este vina nimănui - aceasta este o caracteristică a fiziologiei. De regulă, există o scădere treptată a tonului sfincterelor, ceea ce duce la incontinență..
Uneori, mai ales dacă câinele este tânăr și, în general, sănătos, problema va dispărea singură. În cazurile ușoare, când incontinența apare numai în timpul stresului sau al agitației excesive, iar urina este excretată în porții (picături, nu bălți), medicamentele care cresc tonul sfincterelor (propalină și analogi) pot ajuta. Dacă, după sterilizare, câinele face pipi constant (lasă bălți sau urină curge constant, adică practic nu poate fi păstrată), se efectuează un curs de tratament cu hormoni. Astfel de remedii sunt eficiente, dar pot afecta negativ sănătatea generală a animalului de companie, astfel încât mulți medici preferă metoda chirurgicală de rezolvare a problemei..
Pentru a minimiza riscurile, alegeți cu atenție clinica și chirurgul în care aveți încredere în sănătatea animalului dvs. de companie. Respectați toate instrucțiunile medicului, chiar dacă vi se par lipsite de sens. Și nu ezitați să puneți întrebări cu orice ocazie și în orice moment - costul sterilizării include plata pentru consultații în perioada de recuperare.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Complicații potențiale după câinii sterilizați