Consumatori de vlase la câinii din lână: simptome și tratament

Dacă puricii sunt cunoscuți apropiați chiar și ai unor stăpâni neexperimentați, atunci păduchii la câini trec adesea neobservați. Acestea sunt insecte mici inactive, ușoare și aproape transparente, care se ascund în mod fiabil în blana animalului de companie. Cum să detectați păduchii și cum să scăpați câinele de paraziți dăunători?

Orice câine, chiar și cel mai sănătos și mai îngrijit câine, poate deveni un hrănitor pentru acest meschin urât - păduchii intră în apartament pe hainele sau pantofii proprietarului, se mută cu îndemânare de la un câine bolnav la un câine sănătos, așteaptă animalele noastre de companie pe jos și în iarbă. Păduchii se hrănesc cu solzi de piele moartă, puf și lână, sebum, sânge și limfă din faguri. Paraziții se înmulțesc rapid, lipind în mod fiabil ouăle de păr (este imposibil să spălați zidăria cu apă sau să o pieptănați cu o perie). Spre deosebire de mitul potrivit căruia păduchii la câini sunt transmiși la oameni, nu există un pericol direct pentru oameni: o insectă specifică speciei moare de hipotermie, înlocuind obișnuitele 38,5 până la 36,6 ° C.

Dar păduchii sunt dăunători sănătății animalului de companie. Și pot submina indirect sănătatea umană (rar, dar totuși). Prin urmare, este necesar să scăpați imediat de paraziți..

Semne de trichodectoză

Când câinii devin mâncători, simptomele încep cu mâncărime severă. Inițial, roșeața se observă pe pielea din spatele urechilor, pe gât, coapse, la baza cozii. Apoi, apar zgârieturi la locul înroșirii, pielea se îngroașă, se îngroașă, se formează cruste. Paltonul devine plictisitor, la animalele de companie cu părul lung se încurcă, la câinii cu părul scurt, umflă, își pierde strălucirea. De-a lungul timpului, petele chele apar pe zonele afectate..

În cazurile severe, câinele se comportă foarte neliniștit și nervos, mănâncă și bea mult, nu doarme bine. Datorită mâncărimii celei mai puternice, animalul de companie sare în vis, se învârte la loc, roade la răni. Ca acarianul scabiei, păduchii la câini duc la scăderea imunității, iar pielea afectată devine susceptibilă la alte boli parazitare, infecții fungice și bacteriene. Dacă este înghițit, animalul de companie se poate infecta cu viermi (de exemplu, viermi de castravete, care este periculos pentru oameni). Vlasoidele pot provoca alergii la câini și la oameni.

Dovezi incontestabile ale trichodectozei sunt detectarea paraziților în haina animalului de companie - puncte albicioase în mișcare asemănătoare cu mătreața. Fotografia de mai sus arată cum arată un păduchi la câini la microscop: un cap pătrangular mare, un corp plat, șase picioare, culoare de la transparent la cenușiu sau gălbui. Mărimi - de la 0,1 la 0,3 mm. Vlasoizii iubesc foarte mult căldura, așa că este mai ușor să le vedeți dacă vă țineți animalul de companie în lumina directă a soarelui sau sub o lampă: după cinci minute, „mătreața” va ieși până la capetele firelor de păr. Puricii și alte suge de sânge nu reacționează la căldură.

Tratament și prevenire

Pentru a scăpa de păduchi la câini, tratamentul începe cu tratarea animalului de companie cu un agent antiparazitar complex. Puteți alege orice șampon, picături, spray sau pulbere pentru insecte (căpușe, purici, păduchi). Șamponul este pe primul loc din punct de vedere al eficacității, dar va trebui utilizat de cel puțin trei ori, la intervale de 10 zile. Spray-ul ajută și el, dar există o mare probabilitate de supradozaj și efecte secundare grave (otrăvire, deteriorarea sistemului nervos central, inflamație a membranelor mucoase). În plus, un insecticid (chiar și unul modern) nu ar trebui să intre în contact cu pielea iritată. Prin urmare, cel mai sigur remediu pentru păduchii câinilor sunt picăturile pe greabăn. Dozajul este indicat în instrucțiuni, picăturile trebuie utilizate de două ori, cu un interval de 3 săptămâni: otrăvurile ucid insectele adulte fără a afecta ouăle.

Dacă există zgârieturi puternice și răni pe piele, zonele afectate sunt tratate cu orice antiseptic, verde strălucitor sau peroxid. Acest lucru este necesar pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor secundare. Opriți mâncărimea sau echivalentul ajută la calmarea pielii. Dacă există mulți paraziți, trebuie să tratați camera și așternutul cu orice insecticid. Este recomandabil să păstrați hainele și munițiile câinelui în apă clocotită (sau să le pulverizați și apoi să le spălați).

Deoarece nu este dificil să vindeci un câine de la păduchi, proprietarii neglijează adesea măsurile preventive. Și în zadar: este ușor să faci față parazitului, dar consecințele pot submina sănătatea animalului de companie pentru o lungă perioadă de timp - dermatoze, alergii, viermi, infecții bacteriene și fungice. Pentru a proteja câinele, este suficient să evitați contactul cu maidanezii și să utilizați în mod regulat picături antiparazitare sau spray.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Consumatori de vlase la câinii din lână: simptome și tratament