Ciobanesc bulgar kuche (câine karakachan)

Câinele ciobănesc bulgar Kuche este un câine de pază și un însoțitor mare, care a fost crescut în Bulgaria pe baza câinilor de oaie Karakachan, o rasă aboriginală veche păstrată de Karakachan în forma lor cea mai pură. Câinele Ciobănesc Bulgar este un câine de tip molosian rezistent, sănătos și puternic, cu un temperament echilibrat și o reacție defensivă activă. Uneori se numește câine ciobanesc Karakachan, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat și provoacă confuzie. Citiți mai multe despre câinii ciobănești bulgari și despre diferențele lor față de grămada autohtonă Karakachan.

doi ciobani bulgari

Denumirea rasei este Câinele Ciobănesc Bulgar Kuche (bulgar Balgarsko ovcharsko kuche) în traducere literală înseamnă - Câinele Ciobănesc Bulgar.

Din istoria câinilor Karakachan

În ceea ce privește câinele ciobănesc Karakachan, care a devenit nucleul genetic al grămezii câinelui ciobănesc bulgar, istoria sa este mult mai lungă. Potrivit unor rapoarte, formarea câinilor de păstorit în Peninsula Balcanică a început în mileniul III î.Hr. e. Câinii traci sunt considerați strămoșii ei. Ulterior, protobulgarii au avut o influență semnificativă asupra rasei, care au luat câini ciobănești în timpul migrației lor din Pamirs și Hindu Kush..

Rasa poartă numele poporului Karakachan, un popor care, până la mijlocul secolului al XX-lea, se ocupa în principal cu creșterea vitelor de pășune. În lunile de vară, Karakachanii locuiau în Munții Rodopi bulgari, iar iarna se întorceau în Grecia. Numai datorită vederilor și tradițiilor lor conservatoare a fost păstrat unul dintre cei mai vechi câini de păstor din Europa..

Primul cercetător al ciobanilor bulgari a fost Todor Gaitandzhiev, care a propus standardizarea câinilor Karakachan în anii 1970. Puțin mai târziu, ideea formării unei rase naționale a apărut printre amatori. Standardul oficial de rasă pentru Karakachansko Kuche (bulg. Karakachansko Kuche) a fost scris în 1991 și aprobat în 2005.

Câine ciobănesc bulgar kuche și karakachan kuche: care este diferența

Crescătorii și iubitorii de câini ciobănești bulgari au fost împărțiți în două tabere. Unii sunt siguri că rasa nu ar trebui să fie doar un paznic de turmă, ci și un companion și un câine de spectacol. Pentru aceasta s-a făcut multă muncă. Cei mai buni reprezentanți ai câinilor păstori bulgari au fost selectați, potrivit experților, sângele altor rase li s-a adăugat pentru a îmbunătăți aspectul, a crește dimensiunea și a reduce nivelul de agresivitate. În 1983, Stefan Popov a înființat Clubul Național al Câinilor Ciobănești Bulgari Kuche.

În 2010, prim-ministrul Bulgariei Boyko Borisov i-a prezentat lui Vladimir Putin un cățeluș ciobanesc bulgar din canisa sa personală. Câinele se numea Buffy.

Unora crescătorilor nu le-a plăcut asta. Ei cred că este necesar să nu se reproducă o rasă „nouă” amestecând în sângele altora, ci să se păstreze vechii câini ciobănești Karakachan, care sunt o rasă aborigenă în forma sa cea mai pură. În plus, câinii ciobănești bulgari actualizați pierd ciobanul, păzind instinctele și alte calități necesare câinelui de lup, pe care păstorii lucrează de sute de ani. Sub conducerea lui Venelin Dinchev, a fost creată Asociația Internațională a Mormanului Karakachan, care unește crescătorii, monitorizează păstrarea purității câinilor aborigeni și nu permite reproducerea tuturor tipurilor de încrucișări, inclusiv „păstorii bulgari„ nou creați ”,.

câine ciobanesc bulgar la spectacol

Aspect

Standardul descrie câinele de pastor Boghara ca un câine mare de tip molosian, foarte robust, cu un corp armonios și bine proporționat, mușchi puternici și oase masive, dar nu grosier. Dimorfismul sexual este foarte bine exprimat.

  • Înălțimea la greabănul masculilor - 63-75 cm - greutate - 40-55 kg .;
  • Înălțime la cățelele greabanului - 55-69 cm - greutate - 30-45 kg.

Craniul este puternic, lat și ușor rotunjit. Axele botului și ale craniului sunt paralele. Stop nu este subliniat. Botul este lat la bază, masiv, înclinându-se treptat spre nas, dar nu ascuțit. Buzele sunt strânse, groase, bine pigmentate, cea superioară o acoperă pe cea inferioară. Dentiția este plină, mușcătura este o clește sau o foarfecă. Ochii sunt mici, oblici, adânci, maro sau maro închis, în funcție de culoare. Urechile sunt destul de mici, așezate jos, în formă de V, căzute, aproape de cap. Gâtul este puternic, scurt, așezat la un unghi de 30 de grade față de linia de sus.

Corpul este puternic și proporțional. Linia de sus este dreaptă și orizontală. Greierul este bine definit. Spatele este larg și drept. Lomul este lat, de lungime medie, se ridică deasupra spatelui. Crupul este lat, ușor înclinat, de lungime medie, rotunjit. Pieptul este adânc, lat, ajungând până la coate. Burta este ușor ascunsă. Coada este așezată nu foarte sus, ajungând la jambe.. Bobtailul congenital este permis. Picioarele drepte, paralele, foarte masive, cu unghiuri moderate. Picioarele cu degetele de la picioare bine tricotate, adesea cu ciuperci simple sau duble.

Pielea este foarte groasă și elastică. Nasul, pleoapele și membranele mucoase sunt negre, la câinii roșii și albi sunt maronii. În funcție de tipul de lână, ciobanii bulgari sunt împărțiți în două tipuri:

  • Păr lung - lungimea hainei peste corp este mai mare de 12 cm;
  • Cu părul scurt - lungimea hainei mai mică de 12 cm.

Pe corp, haina este lungă, grosieră, dreaptă și rigidă. Pe cap, partea din față a picioarelor - scurt. Substratul este greu, bine dezvoltat. Culoare în două tonuri: alb cu pete negre sau maro.

păstor ciobanesc bulgar

Caracter și comportament

Câinele Ciobănesc Bulgar este un câine mândru, dominator, curajos și hotărât, cu un caracter puternic echilibrat, trebuie să fie sigur de el însuși, fără o umbră de timiditate și îndoială. Foarte vigilenți și precauți de străini, unii câini se disting prin agresivitate pronunțată față de străini pe teritoriul lor. Tolerant pentru cei care au venit cu proprietarul. Câinele este un câine inteligent, independent și destul de independent al unui proprietar. Este incredibil de loială față de cel pe care l-a ales ca stăpân și condescendentă față de ceilalți membri ai familiei. Câinii ciobănești bulgari au o atitudine specială față de copii. Un copil pentru Ciobanescul Bulgar este un tabu. Din punct de vedere istoric, copiii ciobanilor au crescut alături de câinii duri și, chiar dacă cei mai buni dintre ei au mârâit odată la copil, ea a fost distrusă. Câinele ciobanesc bulgar are o reacție de apărare dominantă clară, un tip puternic de sistem nervos. Poate fi descrisă ca un câine de companie calm, neîncrezător, infinit loial familiei..

Stefan Popov a spus odată că aspectul spectaculos, curajul, agilitatea, viteza și rezistența în condiții dificile de foame și insomnie sunt cartea de vizită a unui păstor bulgar aparent calm și voluminos.

Programare

Câinii ciobănești bulgari sunt câini de pază născuți, fără un antrenament special, sunt capabili să monitorizeze siguranța granițelor teritoriului lor și, dacă este necesar, să treacă la acțiuni defensive active. Ei nu ezită să se lupte cu prădătorii: lupi și urși și nu vor permite străinilor să se apropie de proprietatea încredințată lor. Strămoșii lor erau folosiți și ca câini de frontieră în armată..

Câinele Ciobănesc Bulgar este strict teritorial, păzește agresiv turma în pășune, dar reacționează calm la străini atunci când vitele sunt conduse prin sat. Există câini care nu sunt foarte agresivi față de oameni, dar sunt clar agresivi față de animalele sălbatice. Afecțiunea puternică pentru familie și devotamentul față de proprietar îl fac un partener minunat, dar, în același timp, câinele este prea serios și calm, nu va urmări mingea sau nu va rezolva comenzile cu entuziasm..

Caracteristicile conținutului

Ciobanescul bulgar este potrivit pentru locuințe în aer liber pe tot parcursul anului și nu este potrivit pentru viața de apartament. Are nevoie de o activitate fizică bună, mișcare și spațiu. Un câine care lucrează poate locui într-o incintă spațioasă sau cu o lesă în curte, dar conținutul gratuit este optim. Câinele trebuie să poată circula liber pe teritoriul său. Psihologic, acești câini mari sunt mai buni în haită. Toate arată o afecțiune puternică și devotament față de proprietar, dar acest lucru nu le poate înlocui cu relații ierarhice și viață în cercul altor câini..

Trebuie avut în vedere că Ciobanescul Bulgar este un câine serios care are nevoie de o educație bună și un proprietar cu experiență în păstrarea câinilor de pază. Nu ultimul loc în viața unui cățeluș ar trebui să fie ocupat de socializare și capacitatea de a comunica cu frații.

Karakachan-urile sunt absolut nedorite în ceea ce privește îngrijirea. Pentru a menține un aspect îngrijit și a preveni covorașele, este suficient să le piepteneți o dată pe săptămână și să vă scăldați ocazional. Ciobanii bulgari deseori nu își scaldă deloc câinii, ci doar îi zgâria ocazional. Moltirea este foarte abundentă, mai ales primăvara, când vechiul copac și substratul se desprind în bucăți.

pui de ciobanesc bulgar

Sănătate și longevitate

Câinii ciobănești bulgari, la fel ca strămoșii lor, sunt câini puternici și rezistenți, care sunt capabili să suporte o activitate fizică grea și o dietă slabă pentru o lungă perioadă de timp, sunt nepretențioși față de condițiile meteorologice. Nu au fost identificate boli specifice de rasă. Speranța de viață este de 11-14 ani. Câinele a devenit o celebritate a Rhodopilor de Vest, care s-a retras la vârsta de 16 ani, până când a lucrat și a însoțit turma zilnic. Punctele slabe ale câinilor ciobănești bulgari sunt articulațiile, urechile și inima.

De unde să cumpărați un cățeluș din rasa Ciobanesc bulgar

În primul rând, potențialii proprietari trebuie să decidă ce câine ciobanesc bulgar îi interesează: un asistent ciobanesc Karakachan, un paznic loial și neînfricat al turmelor și bunurilor sau un câine ciobanesc bulgar, nu mai puțin loial gardian al familiei și bunurilor, dar mai puțin agresiv și mai afectuos. Și unul și celălalt fel de câini ciobănești bulgari sunt destul de populari în patria lor. Peste 20 de pepiniere sunt angajate în reproducerea fiecărei rase din Balcani. Ticho Elit, deținut de Ștefan Popov, ocupă un loc special printre ei. În afara Bulgariei, există creșe individuale în Polonia, Rusia, Moldova, Ucraina, în multe țări europene, precum și în SUA.

Pe internet, mulți câini se vând sub numele de „Ciobanesc bulgar”, dar nu toți au pedigree sau măcar calități de lucru remarcabile, deci este mai bine să luați un copil de la un crescător cu experiență.

Preț

În Bulgaria, un pui de grămadă costă de la 100 la 1500 de dolari, în funcție de valoarea animalelor de reproducție, de profesionalismul crescătorului, de numele crescătoriei și de alți factori..

Fotografii și videoclipuri

Galeria conține fotografii cu rasa de câine Ciobănesc bulgar și câinii Karakachan.

Video despre rasa de câine Ciobanesc bulgar


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc bulgar kuche (câine karakachan)