Totul despre caracteristicile, avantajele și dezavantajele profesiei de instructor

AntrenorAntrenor - pentru a spune cel puțin sună interesant.

În arenă, acești oameni sunt curajoși, încrezători și frumoși, dar ce se întâmplă în culisele acestei profesii - să încercăm să înțelegem articolul.

Cine e

Antrenor Nu este doar cineva care vrea să se joace cu animale pe scenă. În primul rând, aceasta este o persoană cu studii superioare. Adesea există mai multe diplome - înainte de a urca pe scenă, trebuie să studiezi nu doar direcția spectacolului, caracteristicile de lucru în circ, ci și psihologia animalelor.

În plus, ani de muncă pe sine - ființele vii necesită atenție și încredere în sine, condiție fizică.

Profesia de antrenor este deseori periculoasă. O persoană care dorește să devină un maestru de scenă trebuie să se dedice în întregime acestui meșteșug. Și aceasta nu este chiar o zi de lucru de 8 ore - pregătirea pentru spectacol necesită toate eforturile și timpul unei persoane, deoarece fiecare animal are caracterul și dorințele sale, care uneori trebuie ajustate.Antrenor

Știați? Câinii se simt gelosi. Dacă antrenezi doi câini și îi recompensezi pe unul și pe celălalt nu, ai grijă la resentimente sau agitație animală..
O profesie precum antrenorul de câini (acest specialist este, de asemenea, numit manipulator de câini) - acum cel mai frecvent și cel mai solicitat. La urma urmei, fiecare proprietar își dorește ca animalul său de companie să fie ascultător și instruit și, prin urmare, apelează la un specialist.

Aproape toate animalele se împrumută la creștere - de la șobolani până la elefanți, și pentru fiecare dintre ei există un specialist care trebuie să știe totul despre secția sa, pentru că fiecare are nevoie de propria abordare, de propria pregătire, de delicatese și de laudă.

Ce ar trebui să fie un antrenor

Pentru a deveni antrenor, trebuie să aveți o idee nu numai despre munca în sine, ci și să cunoașteți perfect animalul antrenat: de la caracteristici generale la obiceiurile și caracteristicile animalului. Dar cel mai important lucru este absența fricii. Chiar și o pisică o poate mirosi, ceea ce va anula toate încercările de a forța animalul de companie să facă cel puțin ceva.. Antrenor

De asemenea, lucrează cu animale felinolog, manipulant.

Calitati personale

Primul lucru pe care ar trebui să-l aibă un specialist în această afacere este dragostea față de animale. Mulți antrenori au mai mult de un animal de companie acasă..

Doar o persoană calmă și sigură în sine poate deveni un antrenor de primă clasă. De obicei, astfel de oameni au voință și rezistență - uneori este foarte dificil la animale: chiar și câinii pot fi capricioși, dar imaginați-vă un elefant capricios!

Un profesionist este în cea mai mare parte un profesor care va găsi o abordare pentru fiecare dintre elevii săi. Dacă vreun lucru mic te enervează, cu siguranță această meserie nu este pentru tine. Trebuie să fiți gata să repetați același lucru de o sută de ori până când veți obține un rezultat. Animalele îl respectă și îl ascultă pe liderul haitei, care trebuie să devină în timpul antrenamentului.

Forța fizică și condiția fizică sunt, de asemenea, importante. Cel mai adesea, antrenamentul are loc sub formă de repetare, profesorul trebuie să poată face la fel ca animalul. Da, și va trebui să vă susțineți în cazul unei situații neprevăzute.Antrenor

Știați? Genele oamenilor și ale câinilor sunt 97% la fel.
O altă calitate este respectul. Trebuie să înțelegeți că animalul are dreptul la libertatea de acțiune. Iar faptul că este antrenabil nu este doar meritul tău, ci și concesiunea fiarei. El trebuie luat în calcul, mai ales când este vorba prădători.

Abilități de formare

Înainte de a deveni un antrenor de prădători, trebuie să începeți cu animale mai puțin periculoase, cum ar fi câinii sau pisicile. Ele pot fi utilizate pentru perfecționarea tehnicilor de predare pentru orice abilități..

Aducerea abilităților la automatism are loc în mai multe etape:

 1. Dezvoltarea unui reflex la semnalele profesorului.
 2. Complicarea reflexului inițial la îndemânare.
 3. Îmbunătățirea abilităților la executarea automată și fără probleme.
afla de unde începe antrenamentul.
Primul pas durează până la câteva săptămâni, în primele lecții sarcinile se repetă la fiecare 5 minute. Performanța corectă este susținută de aprobare - o delicatese, mângâieri, palme pe coamă, verbal.Antrenamentul câinilorDacă un tratament confundă animalul și îl obligă să-și reorienteze atenția asupra hranei, atunci este mai bine să refuzați acest tip de aprobare pentru prima dată, altfel antrenamentul va fi întârziat.
afla cum să antrenezi puii.
După primele schimbări pozitive, repetarea sarcinilor devine mai frecventă până la câteva minute. O sarcină finalizată incorect nu este încurajată, dar nici nu poți certa un animal. Reflexul condiționat este dezvoltat după 10 repetări corecte ale comenzii.

Apoi trecem la a doua etapă..Această etapă durează până la câteva luni. Aveți nevoie de cel puțin 4 lecții pe săptămână: la fiecare dintre ele, sarcinile sunt complicate sau se adaugă altele și se dezvoltă un reflex la un set de comenzi. De exemplu, doriți să vă învățați câinele să aducă lucruri. În prima etapă, o înveți să ia obiectul și să o țină, iar în a doua, să poarte. Nu uitați de recompense.

Etapa a treia - complicația factorilor externi în echipele didactice. Poate fi o zonă diferită, vreme schimbătoare, prezența distragerilor (alte animale din parc, de exemplu). Acesta este modul în care animalele antrenate învață să se concentreze asupra stăpânului lor și asupra sarcinii sale. Durata lecțiilor este de până la 6 ore.

Reflexul este dezvoltat nu numai pentru comandă, ci și pentru intonația cu care se pronunță sarcina, precum și pentru gesturi.Antrenamentul câinilorAntrenamentele în acest mod durează, de asemenea, până la câteva luni, pot fi mai puține, dar ar trebui să aibă mult timp..

afla cum este dresajul câinilor de serviciu.

Forme de bază de educație și instrument suplimentar

Există mai multe forme de învățare a animalelor să comande:

 • asociativ (reflexe condiționate clasice și instrumentale);
 • neasociativ (dependență și sensibilizare).
Forma asociativă include comandă și încurajare. Reflexele impuse astfel pot dura toată viața: sunt cele mai stabile.Clasic este salivația (experimentul lui Pavlov), animalul lucrează pentru hrană..

Un reflex instrumental apare atunci când, între executarea comenzii și primirea recompensei, animalul trebuie să îndeplinească mai multe sarcini (de exemplu, să treacă printr-un labirint la sfârșitul căruia există hrană sau să ocolească obstacolele în drumul spre o delicatese). Acest lucru se face prin încercări și erori.. Antrenamentul câinilor

Important! Nu puteți aduce animalul la oboseală și epuizare în timpul antrenamentului, altfel acestea vor fi ineficiente..
Repetarea se află în centrul metodelor neasociative, numai cu sensibilizare se folosește un stimul extern (de exemplu, șocanții). Această din urmă metodă nu a fost folosită de mult timp, deoarece dăunează animalului, afectând negativ sistemul său nervos..

Odată cu repetarea constantă a oricărei acțiuni, se dezvoltă un reflex condiționat, doar că această metodă durează mai mult decât cea bazată pe asociații.

Metode de contrast

Această metodă este folosită cel mai adesea, mai ales atunci când vine vorba de comenzile „stai”, „dă o labă”, „stai”. Esența sa este un stimul condiționat (comanda vocală) este întărit prin acțiune mecanică (apăsați ușor pe partea inferioară a spatelui, atingeți laba, susțineți burta). Și la sfârșitul sarcinii finalizate - o recompensă sub formă de mâncare.

Acest lucru creează un contrast între influențele senzoriale și gustative. Astfel, abilitățile sunt dezvoltate mult mai repede și rămân la animal mult timp. Singurul dezavantaj este că este posibil ca câinele să nu recunoască detectarea, atunci trebuie să schimbați metoda.Antrenamentul câinilor

Metoda durerii

Se mai numește și metoda pedepsei. Reflexul este dezvoltat pentru efecte dureroase - clic pe nas, bici (neutilizate de mult timp), șocanți (nerecomandat). Folosit așa:

 • întărește obiceiul (de exemplu, proprietarul trage gulerul de pe comandă și, după finalizarea acestuia, își pierde strânsoarea);
 • pedepse pentru infracțiune (a fugit de proprietar - va primi un efect dureros).

Important! A inflama dureri nu înseamnă agresare sau rănirea animalului! Forța de impact sau de aderență la greabăn nu trebuie să rănească, ci doar să învețe!

Încurajare

Aici se folosesc toți factorii pozitivi de influență asupra animalului - mângâieri, mângâieri vocale, delicii, joc. S-a întâmplat:

 • încurajare directă (a făcut ceea ce trebuie - a primit un cadou);
 • pedeapsă (a interferat cu lecția, a început să latre fără nici un motiv - jucării pierdute, mâncare sau eliberare de lesă).
Antrenamentul câinilorPentru a utiliza această metodă, puteți face inventar - tweetere de jucărie, boturi, lese și multe altele. Dar prezența lor nu este deloc necesară..

Imitaţie

Fiecare animal are un reflex imitativ înnăscut. de exemplu, maimuţă iar câinii repetă cu ușurință totul după oameni. Funcționează cel mai bine cu puii care abia învață să-l perceapă pe proprietar. În acest fel, puteți învăța câinele să depășească obstacolele, să apuce haine sau o parte a corpului, să caute și să latre la un semnal. Nu este potrivit pentru toate metodele de educație..

afla ce este agilitatea pentru câini.

Caracteristicile antrenamentului

Antrenarea unui șobolan și a unui elefant sunt lucruri diferite. Fiecare tip de astfel de lucrare are propriile sale caracteristici și reguli. În același mod, antrenamentele la domiciliu diferă de cele de circ..

Acasă

Trebuie să începeți să lucrați la comportamentul animalului dvs. de companie încă din copilărie. În primul rând, trebuie să arăți că ești liderul haitei, trebuie să te supui. În al doilea rând, trebuie să aveți răbdare și să pedepsiți animalul doar în ultimă instanță, altfel antrenamentul va dura mult.Antrenamentul câinilor

Important! Alegeți același timp pentru antrenament și, de asemenea, este mai bine să începeți să practicați pe teritoriu fără iritanți inutili (oameni, animale, sunete de construcție etc.). Numai după ce rezultatele pozitive schimbă locația, inventarul și iritanții.
Antrenează-te constant - înainte de a te hrăni, de a te îmbăia, când vii dintr-o plimbare, dar nu exagera. Dacă animalul este obosit, odihnește-l.

Rostiți comenzile cu voce tare și clar, pregătiți o delicatese. Principalele comenzi pentru educația la domiciliu sunt: ​​„pentru mine”, „lângă”, „așezați”, „culcați-vă”, „mergeți”, „aport”, „voce”, „fu”, „dați o labă”, „rezistență” (puneți o delicatesă pe vârful nasului și nu permiteți să o mâncați fără o comandă).

În antrenament, majoritatea comenzilor vor fi ajutate de vocea puternică a acțiunilor pentru animal - prin repetare, câinele își va aminti totul. Delicatetea este potrivită pentru comenzile „așezați-vă”, „stați în picioare”, „culcați-vă”, „lătrat”, „dați o labă”.

În circ

Modul în care animalele sunt antrenate într-un circ rămâne adesea un secret pentru cei neinițiați. Puțini dintre antrenorii Predator sau Big Beast își vor împărtăși secretele, dar există câteva caracteristici pe care le vom acoperi..AntrenorDoar câțiva pot convinge tigrul că omul este liderul său. Acest lucru este periculos și se termină adesea în tragedie. Încep să educe animalele încă din copilărie: rareori cineva va lua pregătirea unui leu deja adult. Abuzul nu va construi încrederea animalului și va duce la mai multă agresiune. Nu poți provoca și tachina un prădător, dar în același timp el va percepe afecțiunea pozitiv.

Știați? Toate circurile din lume au o singură regulă - arena trebuie să aibă întotdeauna un diametru de 13 metri.
În circ, echipamentele speciale sunt folosite pentru antrenament - bastoane lungi de metal, bici, dar nu pentru a bate și a pedepsi, ci pentru a crea o asociere cu sunetul sau pentru a arăta direcția. Apa dintr-un hidrant sau un furtun va ajuta la pacificarea unei pisici uriașe.

Este important să știți că un prădător poate asculta un proprietar: dacă îl schimbați brusc, așteptați probleme.

Acum societatea luptă din ce în ce mai mult pentru circuri fără animale. Prin urmare, este posibil ca în curând această profesie să înceteze să fie populară și cerută..

Profesie de antrenor: argumente pro și contra

Ca orice profesie, munca de formator are laturi pozitive și negative..AntrenorPrintre avantaje se numără:

 • leadership (profesorul se simte ca un lider, stima de sine este deasupra);
 • comunicarea cu animalele (contactul cu frații noștri mai mici provoacă pace și bună dispoziție);
 • lucrarea este interesantă, deși deseori dificilă;
 • recunoașterea publică;
 • venituri bune (manipulatorii de câini pot câștiga din lecții individuale și de grup, în timp ce își creează un program pentru ei înșiși).
Minusuri:

 • pericol (chiar și un câine poate mușca, ca să nu mai vorbim de un animal mai mare care poate ucide);
 • dedicare deplină la muncă (puțin timp liber, deoarece instruirea este constantă);
 • turnee (pentru unii, acesta este un minus, deoarece trebuie să fiți departe de familie);
 • muncă grea (trebuie să fii întotdeauna într-o formă bună, cu o dispoziție bună - animalele simt o persoană).
 • găsirea clienților (pentru formatorii începători, începutul drumului este destul de dificil).

Desigur, un iubitor al meșteșugului său va transforma orice minus într-un plus, deoarece ideea nu este ceea ce este rău în profesie, ci cât de mult vrei să te scufunzi cu capul în muncă. Iar rezultatele antrenamentului te vor face mândru de tine și îți vor demonstra că nimic nu este imposibil pentru tine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre caracteristicile, avantajele și dezavantajele profesiei de instructor