Ziua mondială a câinilor

Câinii sunt tovarășii eterni ai omului, a căror istorie se întoarce în antichitate, deși recunoașterea sa oficială ca specie a avut loc abia în 1758. Câinii au participat literalmente la toate aspectele vieții umane antice și și-au însoțit stăpânii de atunci. Dar ce glumă enervantă, societatea civilizată nu a stabilit până astăzi Ziua Mondială a Câinilor. Și acest lucru este alături de faptul că Ziua Pisicilor este sărbătorită în multe țări. Nu credeți nimic rău, nimeni nu pledează pentru rolul pisicilor în viața umană, dar pur și simplu nu este corect să privăm câinii de acest lucru.

Cât de veche este prietenia unui câine și a unei persoane

Rămășițele așezărilor umane și înmormântările găsite de arheologi indică faptul că câinele a fost domesticit cu 13-15 mii de ani înainte de era noastră. Cu toate acestea, lucrările oamenilor de știință și istoricilor belgieni au prezentat o ipoteză cu privire la datele anterioare din 31-36 mii de ani î.Hr. Datele au fost confirmate de încă câteva grupuri de oameni de știință care au lucrat în Siberia..

Desigur, aceștia nu erau câini ciobănești și pechinez, ci lupi antici, de 4-6 ori mai mari decât animalele de companie moderne. Dar chiar și atunci, câinele era un tovarăș, protector și ajutor al omului. Se crede că câinii au fost folosiți inițial ca gardieni. Mai târziu, au început să fie folosite pentru vânătoare și pășunat de animale, ceea ce a asigurat compania timp de secole..

Este interesant! Sciții au fost primii care au recunoscut câinii ca ființă socială și animată. Acest lucru este dovedit de mormintele în care sunt îngropați câinii și stăpânii lor. Mai mult, înmormântările ar putea fi efectuate în momente diferite, în funcție de circumstanțele morții. Arheologii cred că câinii sciți, în majoritate, au murit de bătrânețe, acest lucru dovedind încă o dată o atitudine respectuoasă..

Conform datelor sociologice, în 2014 mai mult de 45% dintre oamenii de pe toată planeta „țin” câini, în Rusia 41%. Datorită compactității și modestiei lor, pisicile sunt în fruntea acestui indicator - mai mult de 53%.

Rolul câinilor în soarta umanității

Antrenamentul ridicat al câinilor le-a permis oamenilor să atragă animale cu patru picioare în multe domenii ale vieții. Este demn de remarcat faptul că istoria a înregistrat și cruzimea față de animale în folosul omului. Un exemplu este câinii trohanter din Anglia. Animalele au fost plasate într-o roată de rulare, care a pus în mișcare o moară de ulei, curea de bucătărie sau alte mecanisme. În aceste scopuri, au crescut chiar și o rasă specială. La începutul secolului al XIX-lea în Marea Britanie, exploatarea câinilor a fost interzisă oficial. Rațiunea din spatele acestei decizii a fost descoperirea că câinii sunt excelenți la prinderea șobolanilor - o problemă perenă în Marea Britanie..

Există multe alte exemple de abuz, de la sacrificii până la mâncarea prietenilor fideli. Mă bucur că în fiecare an omenirea scapă de obiceiurile proaste de distrugere și exploatare a celor „slabi” în beneficiul propriu..

Câini în război

Dacă victimele umane ale războinicului sunt calculate cel puțin statistic, atunci preferă să rămână tăcute despre soldații cu patru picioare eroi morți. Câinii au început să lupte în Egiptul antic, atribuțiile lor includând deținerea infanteriei și a cavaleriei până la sosirea trupelor „grele”. Primele date despre utilizarea câinilor în afacerile militare ale Rusiei țariste au fost observate în 1840. În timpul Marelui Război Patriotic, câinii au efectuat activități de recunoaștere, sapă și pază. De asemenea, au adus explozivi sub tancurile adversarilor, sacrificându-se pentru a salva soldații.

Câini și explorarea spațiului

Câinii astronauți sunt marcați cu monumente, poezii, filme și alte opere de artă. Ei au fost primii care au vizitat cerul și orbita pământului. Câinii și-au sacrificat viața de dragul conservării oamenilor, au rezistat supraîncărcării, au fost antrenați și testați. Meritele câinilor astronauți au fost recunoscute în întreaga lume.

Câini de diagnosticare

O practică destul de tânără, bazată pe simțul acut al animalelor de companie. Câinii sunt literalmente instruiți să simtă boala. Experimentele au arătat că animalele de companie special antrenate sunt capabile să detecteze boli ale sângelui, plămânilor, inimii, rinichilor și cancerului. În paralel cu diagnosticul, câinii sunt implicați activ în terapia post-reabilitare pentru adulți și copii..

Locurile de muncă standard includ pășunatul, urmărirea, salvarea, securitatea, escorta, vânătoarea, livrarea mărfurilor, sportul și compania ca ghid..

Proprietarii moderni nu se opresc niciodată din îmbunătățirea abilităților animalelor de companie și din împărtășirea realizărilor lor pe rețelele sociale. Un labrador care cântă la tobe, un border collie care știe 1000 de cuvinte, dansează și cântă animale de companie sunt departe de limită. Să sperăm că sub presiunea crescătorilor de câini și a organizațiilor internaționale de protecție a animalelor, sărbătoarea internațională va fi aprobată. Nu contează când, principalul lucru este că deja acum oamenii nu uită de dedicarea prietenilor cu patru picioare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ziua mondială a câinilor