Frica de câini: normală sau patologică? Înțelegerea problemei

Prietenii cu patru picioare pot genera frică adevărată, chiar primară în noi cei cu două picioare. Care este motivul? La urma urmei, fiecare persoană rezonabilă își dă seama că câinii sunt dresați perfect și majoritatea sunt destul de sociali. Câinii vagabonzi pot fi periculoși, dar de cele mai multe ori se tem de oamenii înșiși. Un lup curajos va ocoli întotdeauna o persoană, dar simțim totuși un anumit disconfort chiar și după ce ne-am gândit să întâlnim un prădător gri. Teama de câini, este un instinct sau o fobie? Să ne dăm seama.

Instinct sau frică de autoconservare? Care este diferența?

În primul rând, să trasăm o linie de separare între fobii și reacții normale. Dacă un câine latră amenințător la tine și te retragi, acest lucru este normal, înțelegi că este posibil un atac și te protejezi. Dar dacă, într-o situație similară, inima îți iese din piept, intră în țipete, alergi fără să te uiți înapoi sau să faci alte acțiuni cutanate - aceasta este frica.

Teama de câini se numește kinofobie și în medicină, această tulburare este considerată o tulburare mentală. Statisticile internaționale spun că 3% din populația lumii se tem de câini. Cu toate acestea, acest procent este mult mai mare dacă luăm în considerare faptul că în psihiatrie se disting două tipuri de kinofobie:

 • Adevărat - tulburare mintală, însoțită de așa-numita isterie liniștită. O persoană care suferă de fobie are disconfort intern chiar și din gândul celor cu patru picioare. Această formă rareori se manifestă violent, întrucât o persoană evită în orice mod posibil contactul cu câinii și, atunci când îi întâlnește, cade într-o stupoare de panică. Oamenii cu adevărat temători nu vor accepta totul despre produsele cu patru picioare - produse pentru câini și chiar persoane cu prieteni cu coadă acasă..
 • Fals - este asociat cu o altă tulburare mentală numită cruzime intenționată sau sadism. Această formă este observată la vânătorii de câini și jefuitori, bipedalii justifică acțiunile lor inumane cu frică. Aceasta include și frica de câini din motive religioase sau alte motive impuse. Apropo, un clișeu comun pentru mame: „Nu atingeți - vor mușca / bolnavi / infecțioși / periculoși”, una dintre formele de impunere care generează frica față de câini la copii. Introducând gânduri anxioase în copil, părintele nu bănuiește că, în anumite circumstanțe, copilul adult poate simți dorința de a ucide câini pentru a proteja sau curăța această lume..

Psihiatrii împart, de asemenea, kinofobia în adactofobie și rabiefobie. Prima fobie îl face pe om să se teamă să nu fie mușcat, dar din nou, vorbim despre frica adevărată. Al doilea este frica de a contracta rabia, iar această fobie nu are nicio legătură cu curățenia. Toate tipurile de frică față de câini se pot dezvolta ca o consecință a unei alte tulburări mentale, a stresului sever, a fenomenelor psihosomatice și chiar a schizofreniei..

Motivele dezvoltării kinofobiei și simptomelor acesteia

După ce ați citit prima secțiune, oricine se teme de câini s-ar putea considera nevrotici. Acesta este modul în care oamenii sunt aranjați, ne place să ne impunem ceea ce nu este. Dacă frica ta de câini este cu adevărat puternică sau ți se pare subconștientă, merită să încerci să găsești cauza. Pe baza practicii medicale, rădăcinile kinofobiei se întorc în copilărie sau adolescență, în aceste perioade psihicul uman este cel mai vulnerabil. Cel mai adesea, frica de câini se dezvoltă pe fondul:

 • Moștenirea comportamentului părintesc - este scris despre el mai sus, mama se teme de câine și îi impune copilului frică.
 • Complexe proprii - de fapt, o persoană pregătită, cu sânge rece, este capabilă să se apere atunci când este atacată de un câine și chiar să omoare un patruped cu mâinile goale. Cu toate acestea, o persoană se poate considera slabă, lașă, incomodă și acest lucru va da naștere la frică de patruped. Complexele proprii dau adesea naștere la falsă kinofobie..
 • Patologii fiziologice - foarte des persoanele surde și mute se tem de câini și nu numai de ei. Le este frică de un atac surpriză - este un instinct. Acest grup include, de asemenea, persoane cu dizabilități sau dezvoltare întârziată..
 • Stres experimentat - după cum arată statisticile, acest factor este o cauză extrem de rară de fobie. Un copil care se teme de câini nu arată ciudat după ce a fost atacat de o haită rătăcită. O mamă care a supraviețuit amenințării cu infectarea rabiei este, de asemenea, îngrijorată în mod înțeles de descendenții ei..

Apoi, va urma o listă de simptome, care se pot manifesta atât în ​​mod complex, cât și separat. De asemenea, este demn de remarcat faptul că un sentiment de frică nu poate fi prezent decât atunci când ne gândim la întâlnirea cu un câine. Lista este destul de mare și „universală”, așa că, dacă vă este frică de fiarele cu coadă, ar trebui să vă analizați cu atenție sentimentele:

 • Un sentiment constant de vigilență, nervozitate, frică de atac, crize temporare de pierdere a autocontrolului sau panică - poate însoți o serie de tulburări mentale.
 • Un atac de panică este sentimentul morții iminente în fiecare detaliu. O persoană își respiră respirația, își dă un nod în gât, comportamentul poate deveni inadecvat. Această afecțiune este considerată o reacție violentă și necesită terapie profesională..
 • O criză de furie, pierderea coordonării.
 • Incapacitatea de a se orienta în spațiu - o persoană nu înțelege unde este sau cine este.
 • Stupoare.
 • Tonus muscular, tremurături, senzație de greutate (când se pare că nu poți nici măcar să faci un pas).
 • Separare crescută a transpirației.
 • Crize de sufocare, adesea descrise ca un piept strâns sau o piatră pe piept.
 • Uscare bruscă a mucoasei bucale.
 • Ritm cardiac anormal, paloare, cianoză (identificată prin decolorarea unghiilor), durere în regiunea inimii.
 • Urinare frecventă sau necontrolată.
 • Cefalee, migrenă, amețeli, greață, vărsături, pierderea cunoștinței.

Kinofobia este o patologie gravă care poate face rău real prin distrugerea sistemului nervos.!Vestea bună este că puteți scăpa de orice grad de această frică. Firește, cu simptome severe, o persoană va avea nevoie de examinare și tratament profesional. Dacă frica este dobândită sau impusă, acordându-vă în mod corespunzător, puteți face față singur.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Frica de câini: normală sau patologică? Înțelegerea problemei