Inflamația glandelor salivare la un câine: simptome și tratament

Glandele salivare sunt câteva perechi de organe care produc un secret necesar digestiei, conținând aproximativ 90% apă și un set de compuși organici și anorganici. Există glande sublinguale, submandibulare, parotide și zigomatice. Inflamația glandelor salivare la câini poate fi neinfecțioasă (numită sialoadenită) sau cauzată de bacterii, viruși sau ciuperci (aceasta este oreion). Ce tratament este necesar pentru o anumită boală - medicamentoasă sau chirurgicală - depinde de cauza bolii.

Inflamația glandelor salivare la un câine

 • Trauma glandei;
 • Pătrunderea microorganismelor patogene în țesutul glandei pe fundalul unei scăderi a rezistenței (rezistenței) corpului câinelui;
 • Răspândirea unui agent infecțios din alte organe;
 • Pietre ale conductelor salivare, formate atunci când corpul unui câine este deranjat în metabolismul calciului sau echilibrul apă-sare;
 • Boli dentare (stomatită, gingivită, abces radicular dentar);
 • Prezența tartrului care blochează conducta salivară;
 • Tumori maligne sau benigne ale glandelor salivare;
 • Anomalii anatomice congenitale sau dobândite ale organului;
 • Hipotermie frecventă a animalului.

Potrivit crescătorilor de câini, unele rase de câini au o predispoziție genetică la dezvoltarea acestei patologii. În pericol sunt ciobanii germani, boxerii, teckelii, pudelii și ogarii. În ceea ce privește tipurile de boală, sialoadenita este mai frecventă la animalele tinere, iar oreionul la câinii cu vârsta peste 6 ani..

Inflamația glandelor salivare la un câine

Simptome

Manifestările clinice ale bolii sunt destul de caracteristice și nu sunt greu de detectat. Cel mai frecvent simptom este salivația abundentă, alte simptome ale inflamației în glandele salivare ale unui câine pot fi:

 • Dificultăți de a mânca - din cauza durerii, animalul are dificultăți la înghițire.
 • Umflarea țesuturilor sub maxilar sau sub urechi provoacă umflături.
 • Sindromul durerii determină câinele să evite atingerea capului și gâtului.
 • Cu parotita infecțioasă, se observă adesea o creștere locală a temperaturii.

Atenţie! Dacă se formează un abces pe zona inflamată a glandei, acesta nu se deschide întotdeauna singur. Un abces copt provoacă durere severă câinelui, nu își găsește un loc pentru sine, nu mai mănâncă. Un miros neplăcut se aude din gura constant deschisă și curge saliva vâscoasă. Dacă observați astfel de semne la animalul dvs. de companie, mergeți imediat cu câinele la medicul veterinar: un abces al glandei salivare este plin de consecințe foarte neplăcute.

Diagnostic

Un medic veterinar cu experiență poate face un diagnostic preliminar examinând câinele și palpând glandele. Pentru a determina cauza care a provocat inflamația glandei salivare, va trebui să:

 • Test de sânge (dacă există un proces inflamator în organism, nivelul leucocitelor din sânge va crește);
 • Biopsie (un astfel de studiu este necesar pentru a exclude cauza oncologică a bolii și pentru a identifica tipul de agent patogen dacă patologia este de natură infecțioasă);
 • Radiografie sau fluoroscopie a craniului (acest lucru vă permite să detectați cauze ale bolii, cum ar fi prezența unei tumori, anomalii anatomice în structura organului sau conglomerate de sare care blochează lumenul canalelor glandei).

Gura câinelui este examinată

Tratament

Veterinarul alege o metodă pentru tratarea inflamației glandei salivare la un câine în funcție de cauza dezvoltării patologiei și poate fi atât conservator, cât și chirurgical..

Terapia medicamentoasă

Tratamentul conservator este de obicei utilizat pentru forma infecțioasă a bolii - oreion. Câinelui i se prescriu medicamente antibacteriene, durata aportului lor este de aproximativ două săptămâni. Înainte de a începe antibioticele, se efectuează un test pentru sensibilitatea agentului patogen la medicament.

Tratamentul simptomatic include utilizarea analgezicelor (Analgin, Baralgin, Revalgin, Spazgan). Pentru ameliorarea inflamației și a durerii, animalului i se pot prescrie și antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Dexametazonă, Carprofen, Prednisolon). Când se formează un abces pe glandă, se utilizează medicamente externe care au efecte analgezice și antiinflamatoare (liniment Vishnevsky, unguent Ichthyol).

Pentru a crește imunitatea, câinelui i se prescriu imunomodulatori (Anfluron, Roncoleukin, Gamavitforte) și vitamine.

Interventie chirurgicala

Indicațiile pentru intervenția chirurgicală pe glanda salivară sunt:

 • rană pătrunzătoare,
 • anomalie de organ anatomic,
 • o neoplasmă sau piatră care îngustează sau blochează canalele glandei.

Intervențiile chirurgicale se efectuează sub anestezie generală, în perioada postoperatorie, câinelui i se prescrie de obicei antibioterapie.

Medici veterinari din clinică

Sfaturi pentru îngrijirea câinilor

Când tratați inflamația glandei salivare acasă, animalul de companie trebuie să aibă căldură și odihnă completă. Medicul vă poate recomanda să puneți câinele încălzind comprese de alcool și să încălziți periodic zona inflamată cu o lampă albastră (reflectorul lui Minin). Pentru a ușura înghițirea câinelui, mâncarea trebuie să fie ușor caldă, semilichidă..

Prevenirea

Puteți reduce riscul de a dezvolta un proces inflamator în glandele salivare la un câine urmând o serie de recomandări simple:

 • încercați să preveniți rănirea capului animalului;
 • evitați hipotermia frecventă;
 • îndepărtați în timp util tartrul de la câine și tratați bolile dentare.

Măsura standard pentru prevenirea oricărei boli este vizitele regulate la clinica veterinară pentru examinări preventive..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația glandelor salivare la un câine: simptome și tratament