Astm bronșic la câini

Astmul bronșic la câini este o afecțiune medicală gravă. Și este înregistrat nu numai la oameni, ci și la animalele domestice. Ce este această boală insidioasă? Cum se manifestă? Ce declanșează dezvoltarea astmului bronșic la câini? Ce cauzează convulsii?

Nu există o vârstă preferată pentru această boală. Firimiturile, bătrânii și doar mustața adultă sunt bolnavi. Alergenii reprezintă o amenințare nu numai pentru toate vârstele, ci și pentru rasele de câini. Cu toate acestea, pudelii sunt cei mai predispuși la.

Astm la câini

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale astmului bronșic la câini sunt:

 1. A fost deja discutată o cauză de astm la câini - bronșita cronică.
 2. De asemenea, pot provoca atacuri de schimbare a condițiilor de viață: umiditatea, temperatura este scăzută sau prea mare, creșteri de presiune.
 3. Mers prea activ sau activitate fizică serioasă. Dacă animalul are predispoziție, atunci nu ar trebui să te joci cu focul..
 4. Stresul - bătăile rapide ale inimii pot declanșa lipsa de oxigen.
 5. Alergeni. Ei sunt cei care provoacă convulsii la animale. Dar un alergen poate fi aproape orice (polen, praf, medicamente, plante, alimente, fum, vapori chimici). Orice poate provoca un atac. Dar acest grup se numește alergeni neinfecțioși. Dacă câinele are tendința la alergii, atunci trebuie să încercați ca câinele să nu dăuneze nimic..
 6. Dar merită să ne amintim despre natura infecțioasă a alergenului. Aceasta include viruși, ciuperci, micoplasme, bacterii, paraziți.

Diagnostic

Atacurile apar de obicei spontan, făcând astmul dificil de diagnosticat. Acasă, câinele se sufocă, te grăbești la clinică, medicul veterinar îl examinează și, de fapt, i se pare absolut sănătos.

Prin urmare, au fost dezvoltate teste speciale pentru a clarifica bolile pulmonare la câini:

 1. Colectarea primară a datelor (determină starea de sănătate în general, oferă un indiciu pentru a determina condițiile prealabile ale bolii):
 • test de sânge pentru starea generală;
 • un test de sânge care detectează indicatori chimici;
 • Analiza urinei;
 • analiza scaunului.
 1. Analiza pentru dirofilarioza (detectarea viermilor cardiaci - relevantă pentru zonele de distribuție).
 2. Radiografie toracică (se pot observa modificări speciale).
 3. Spălarea de la trahee, spălarea căilor respiratorii inferioare, citologie (poate detecta diverse microorganisme, helminți, ciuperci).
 4. Auscultația. Cu această tehnică, se ascultă activitatea plămânilor, se evaluează mișcarea fluxului de aer de-a lungul căilor respiratorii. Acest lucru ajută adesea la identificarea localizării procesului patologic. De exemplu, având eczeme care au declanșat un atac.
 5. Traheoscopie și bronhoscopie. Esența acestor tehnici se află în diagnosticul vizual al traheei și bronhiilor, utilizând o cameră microscopică situată la capătul unui dispozitiv flexibil care este introdus în căile respiratorii superioare și inferioare..
 6. Ecocardiografie sau ultrasunete ale inimii. De obicei se face în paralel cu ECG. Datorită metodei, este posibilă diagnosticarea tulburărilor cardiace, de exemplu, aritmia, care, într-un caz sever, poate provoca astm la un câine din cauza stagnării sângelui în plămâni și, ca urmare, a edemului.

Se întâmplă că nici după o examinare completă, cauza principală a astmului la câini nu poate fi identificată. Dar chiar și în astfel de cazuri, multe animale continuă să trăiască pe deplin dacă li se oferă îngrijiri medicale adecvate și îngrijire garantată a stăpânului..

Simptome și tratament

În continuare, vom discuta despre cele mai izbitoare simptome de astm la câini și vom prescrie un tratament..

Simptome

 • Cel mai proeminent simptom al unui atac de astm debut la câini este respirația șuierătoare atunci când respirați. Și nu este absolut necesar ca atacul să înceapă imediat. Uneori durează câteva ore, mai rar, dar se întâmplă totuși ca zile. Cu toate acestea, numai după ce auzi acest fluierat caracteristic, scârțâie, este necesar să acționezi conform instrucțiunilor medicului veterinar.
 • În plus, proprietarul observă simptomele alergiei: curge din nas și ochi, în plus, ochii mâncăresc sălbatic, tuse și strănut. Este demn de remarcat faptul că tusea este în cea mai mare parte uscată.
 • Dacă priviți cu atenție modul în care respiră animalul, se observă că inhalarea este scurtă și însoțită de crampe abdominale, iar expirația este calmă și lentă. Dar sunetele străine în timpul respirației sunt audibile chiar și fără un fonendoscop la o distanță mare.
 • Câinele stă, poate încerca să-și recapete răsuflarea. Dacă unul dintre simptome este crampe, animalul se poate uda involuntar. Pentru un câine, cea mai periculoasă perioadă este cea inițială. Animalul este în mod literal sufocant, poate pierde coordonarea. În acest moment, animalul de companie își poate întinde lăbuțele larg, iar coastele pot fi, parcă, într-o stare îndreptată. În acest caz, se va observa modul în care pielea de pe piept este întinsă. Dacă doriți, puteți simți spațiul dintre coaste. Câinele poate, de asemenea, să-și întindă gâtul, să se cocoșeze, să deschidă gura.

 • Un simptom periculos al astmului bronșic la câini este cianoza (albastră) a membranelor mucoase..

Tratament

Cum se tratează astmul la câini? Tratamentul pentru astmul bronșic trebuie să înceapă întotdeauna cu găsirea cauzei atacului..

În primul rând, mergeți la medicul veterinar și descrieți în detaliu simptomele bolii animalului de companie. Acest lucru este necesar pentru ca medicul să poată prescrie un tratament bazat pe simptome, experiență și chiar intuiție. Pur și simplu nu există tratament specializat pentru astmul bronșic la câini. De exemplu, dacă astmul bronșic la un câine se manifestă pe un fundal de arsuri mucoase, edem pulmonar parțial, pneumonie etc., medicul veterinar va prescrie un medicament care ameliorează manifestările simptomatice ale astmului și tratează afecțiunea de bază. Cel mai adesea, tratamentul cauzei principale duce la ameliorarea astmului și nu este necesară terapie suplimentară.

Dacă cauza astmului la un câine este o reacție alergică, se caută mai întâi un factor provocator. Până la eliminarea alergenului, astmul câinelui nu va dispărea..

Pentru a detecta un potențial alergen, proprietarul este sfătuit să păstreze „jurnalul alergic” al unui animal de companie, unde este necesar să se înregistreze data și cauza atacului, durata acestuia și posibilii alergeni inhalați în acel moment.

Veterinarul va prescrie mai multe medicamente care vor ajuta bronhiile să se deschidă din nou, ceea ce va normaliza procesul de respirație. Pentru aceasta, sunt prescrise adrenomimetice și bronhodilatatoare. În plus, ajută antihistaminicele (acestea sunt atât antiinflamatorii, cât și anti-alergenice). Se pot prescrie corticosteroizi.

 1. Steroizi inhalatori (orali) - previn inflamația. Prednisonul este popular în această privință, care poate fi administrat intravenos în caz de atac sever.
 2. Antihistaminice - restabilește permeabilitatea căilor respiratorii prin reducerea reacțiilor la anumite tipuri de alergeni.
 3. Bronhodilatatoare - ajută la dilatarea căilor respiratorii. Acest lucru se realizează prin pulverizarea medicamentului printr-un distanțier special cu o mască sau prin administrarea orală de teofilină într-o doză zilnică..
 4. Antibiotice - utilizate în cazurile de exacerbare a afecțiunii dacă se confirmă o infecție respiratorie secundară.
 5. Măști de oxigen - necesare în cazul în care câinele se confruntă cu un atac de sufocare deosebit de sever, în care este necesar să se organizeze un aport suplimentar de oxigen folosind o mască.

Toate aceste medicamente fac față în mod eficient și rapid apariției atacurilor. Cu toate acestea, nu uitați de efectele lor secundare și efectul copleșitor asupra imunității naturale. Utilizați medicamente sintetice cu atenție și numai după cum este necesar..

Pentru ameliorarea convulsiilor la domiciliu, proprietarii folosesc medicamente recomandate de medicii veterinari:

 • Efedrina, Solutan (efectul lor este comparabil cu reacția la adrenalină);
 • Papaverină, No-Shpa (antispastice);
 • Difenhidramina, Suprastin (antihistaminice);
 • agenți de întărire (vitamine).

Prevenirea

Prevenirea astmului bronșic la câini poate ajuta la reducerea numărului de atacuri. Pentru a face acest lucru, proprietarul va trebui să excludă toți alergenii posibili sau cel puțin să reducă la minimum contactul animalului cu aceștia. În unele cazuri, homeopatia ajută, dar amintiți-vă că plantele pot provoca, de asemenea, un alt atac de astm..

Dar, în ciuda acestui fapt, trebuie avut în vedere faptul că, indiferent de modul în care începe boala, acestea pot reduce necesitatea de droguri sintetice sau pot limita utilizarea acestora. Cadourile naturale pot fi pur și simplu un mare plus pentru terapia convențională cu astm. Abordarea homeopatică este mai blândă, iar tratamentele naturale sunt mai ușoare decât intervențiile medicale. În orice caz, tratamentul pe bază de plante al astmului bronșic la un câine nu îi va afecta sănătatea, deci merită încercat.

Mulți au ierburi în proviziile de acasă, care pot fi utile câinelui lor iubit. Și dacă nu, atunci le puteți pregăti primăvara sau vara. În ultimă instanță, cumpărați de la o farmacie.

Deci, adesea pentru tratamentul tusei, folosim „celebra” rădăcină de lemn dulce, rădăcină de marshmallow, creștem sau redăm imunitatea cu ajutorul echinaceei (sub formă de tinctură), un decoct de frunze uscate de struguri. Toate aceste daruri naturale vor fi acceptate cu recunoștință de corpul câinelui..

O boală cronică, chiar și una progresivă, nu va pune viața în pericol pentru animalul de companie dacă proprietarii îl vor îngriji cu dragoste autentică și vor reglementa procesul de tratament.

Astmul cardiac la câini, se întâmplă?

Crescătorii care se confruntă cu astm bronșic la un câine nu pot să nu se îngrijoreze de întrebarea dacă un animal are o astfel de afecțiune, doar de natură cardiacă. Răspunsul este da, există un astfel de concept. Esența sa constă în pomparea insuficientă a sângelui din cauza patologiei ventriculare stângi. Ca urmare, funcția contractilă a miocardului scade..

În ceea ce privește simptomele, această afecțiune este similară cu astmul bronșic, dar există diferențe:

 1. Cu bronșită alergică, câinii mucoși vor avea o nuanță purpurie, dacă se află în inimă, apoi marmură albă cu o ușoară nuanță cenușie.
 2. Dacă un câine are un atac de astm bronșic, puteți observa un anumit ritm, deși este lung și dificil, cu insuficiență cardiacă respirația va fi intermitentă cu întreruperi fără un anumit ritm.

Printre altele, astmul cardiac la un câine poate apărea la fel, fără alergen vizibil, cel mai adesea noaptea. Spre deosebire de astmul bronșic, bolile de inimă se manifestă în cazuri izolate. Dar dacă, cu toate acestea, această boală a depășit animalul dvs. de companie, fiți pregătiți pentru terapia diuretică. De asemenea, va trebui să eliminați sarea din dieta câinelui dvs. și să păstrați la îndemână o mască de oxigen..

În general, astmul este mai puțin frecvent la câini decât la oameni sau pisici. La urma urmei, câinii au o imunitate mai stabilă și un mecanism compensator. Dar dacă observați primele semne de astm bronșic la un câine (sufocare, strănut, decolorarea membranelor mucoase, salivă, spumă etc.), atunci nu întârziați să solicitați ajutor veterinar. Mai mult, ar trebui să vă grăbiți dacă animalul dvs. de companie are astfel de simptome pentru prima dată în viața sa..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Astm bronșic la câini