Inflamarea urechii la un câine: cauze, simptome și tratament

Otita medie este o infecție a urechii care poate afecta orice câine, dându-i urechi mâncărime și dureroase care miros urât în ​​jurul lor. Alergii, tumori maligne, paraziți și infecții - aceasta nu este o listă completă a acelor motive care pot provoca inflamația urechii la un câine. Trebuie tratat rapid, fără a întârzia în niciun caz o vizită la medicul veterinar. Cazurile severe pot duce la encefalită. Orice câine se poate îmbolnăvi, indiferent de vârstă, rasă, stare fiziologică.

Informatii de baza

Boala poate afecta doar canalul auditiv extern (sau, în general, auriculul). Dar mai des este captată urechea medie sau internă, ceea ce provoacă cele mai grave semne clinice. Otita medie (în special purulentă) trebuie tratată imediat, deoarece în cazurile avansate poate fi fatală din cauza sepsisului generalizat.

De regulă, inflamația urechii externe la un câine (care trece lin în canalul urechii) începe întotdeauna într-un mod tipic. În primul rând, dintr-un anumit motiv, există iritarea epidermei care acoperă canalul urechii. Aceasta devine o „trambulină” ideală pentru introducerea microflorei patogene și oportuniste. Provoacă mâncărime și dezvoltarea în continuare a inflamației. Câinele zgârie și zgârie în mod constant urechile care o deranjează, ca urmare a faptului că este adusă și mai multă infecție acolo - procesul este în mod constant agravat din această cauză.

Practica veterinară mondială demonstrează că, în multe cazuri, otita medie este cauzată indirect de ... alergii alimentare comune. Faptul este că acest proces poate contribui la o schimbare bruscă a mediului canalului auditiv intern. În acest moment, cele mai bune condiții pentru microbi și ciuperci patogene nu pot fi nici măcar imaginate.!

Nu atât de rar otită asociat cu boli tiroidiene sau boli suprarenale (Boala lui Cushing). Aceste patologii provoacă, de asemenea, o deteriorare a stării pielii, ceea ce duce la o „susceptibilitate” crescută a acestuia din urmă la diverși factori patogeni. Există cazuri înregistrate de otită medie ... cu helmintiază. Nu este nimic ciudat în asta: viermii emit toxine, toxinele provoacă alergii ... și apoi totul merge „pe noduri”.

Alte cauze ale inflamației

Mult mai rar, inflamația urechii interne la câini este cauzată de:

 • Tumori maligne în canalul auditiv extern.
 • Corpuri străine în urechi. Câinii de vânătoare primesc în mod constant iarbă, miriște din iarbă cosită și alte resturi de acolo. Teckelii, care sunt rase de vizuină, nu „răzuiesc” atât de rar pământul. Ciupercile și mucegaiurile conținute în el pot deveni vinovații otitei medii..
 • Otodectoză, adică deteriorarea canalului urechii cu acarienii urechii. În principiu, acest lucru nu este atât de tipic pentru câini..

Otita este o boală foarte periculoasă, este mai bine să nu practicați „tratamentul” cu remedii populare, ci să contactați imediat un medic veterinar calificat. Modificările patologice asociate cu acesta includ, în special, o îngroșare ascuțită a țesuturilor care acoperă canalul auditiv extern (fibroză), ceea ce duce la îngustarea canalelor auditive externe, ruperea membranelor timpanice și acumularea unei cantități mari de exudat în urechea internă (și aceasta este plină de meningită).

Țesutul cicatricial poate bloca strâns canalul auditiv, ducând nu numai la surditatea câinelui, ci și la incapacitatea de a trece medicamente prin el. Canalele închise previn, de asemenea, descărcarea naturală a particulelor de ceară, păr și piele acumulate. Toată această masă este un substrat excelent pentru dezvoltarea microflorei patogene.

Simptome

Această boală provoacă în multe cazuri o reacție dureroasă pronunțată și puternică. Câinele devine nervos, iritabil, încearcă să evite stăpânii și alte animale, refuzând să meargă și să se miște.

Chiar dacă nu există dureri severe, atunci se înregistrează deseori mâncărimi grave, din cauza cărora animalul clatină constant din cap și se străduiește să-și pieptene urechile până când sângerează. Unele animale pot încerca chiar să muște pe cineva care a încercat să-și atingă urechile sau capul. Astfel, simptomele depind de severitatea și neglijarea procesului și, prin urmare, pot include următoarele semne clinice:

 • Câinele clatină constant din cap sau stă, aruncându-l înapoi într-o parte.
 • Urechi în zgârieturi și lacrimi, deoarece câinele le zgârie constant și cu furie (astfel încât să puteți suspecta un curs cronic).
 • În multe cazuri, o cantitate destul de semnificativă de exsudat este eliberată din canalele urechii, caracterizată printr-un miros dezgustător.
 • Auriculele sunt calde și fierbinți și se pot umfla vizibil. În special, inflamația purulentă a urechii la un câine, însoțită de o creștere puternică a temperaturii locale.
 • Uneori se pot dezvolta chiar hematoame ale urechii.
 • Ori de câte ori încercați să atingeți capul câinelui, acesta îl va percepe extrem de negativ (până la încercări de mușcătură).

Durerea și alte semne de inflamație a urechii la un câine pot fi atât de severe, încât alți câini se vor rostogoli literalmente pe podea, încercând să „zgârie” sursa durerii din urechi. În același timp, zgârieturile sunt atât de adânci încât uneori bucăți de urechi se desprind literalmente de pe animal. Deoarece otita medie poate deforma auriculele, poate fi foarte dificil pentru un câine chiar să-și fluture urechile. În cazurile avansate, rănile profunde și ulcerele apar pe interiorul canalului urechii.

Diagnostic și metode de diagnostic

Diagnosticul se face de obicei pe baza unei examinări generale. Dacă există roșeață, un miros neplăcut și o reacție dureroasă, aceasta poate fi considerată confirmată. Dar, uneori, trebuie efectuate studii mai detaliate pentru a confirma diagnosticul. În practica veterinară, otoscopia este cea mai utilizată. Inflamația urechii medii la câini poate fi adesea confirmată numai cu un otoscop.

Cel mai comun microscopie, cu care poți identifica unele infecții și otodectoză. Se iau răzuiri, material patologic din care este utilizat pentru însămânțarea pe medii nutritive. Se pot face și teste alergice. În general, medicul veterinar folosește toate tehnicile de care dispune, care vor indica cauza principală a dezvoltării otitei medii..

Tratament

Tratamentul otitei medii este un proces îndelungat. În primul rând, trebuie să eliminați semnele și cauzele inflamației. Cele mai frecvent utilizate tehnici terapeutice sunt:

 • Obligatoriu regulat curățarea canalului urechii din exsudat și alte murdării.
 • Antibiotice, fungicide, antiinflamatoare (cortizon), anestezice locale, alte tratamente specifice.
 • În cazurile severe, animalul este injectat în mod regulat intravenos cu formulări tampon pentru ameliorarea intoxicației.
 • Medicamentele antiinflamatoare sistemice, cum ar fi corticosteroizii, sunt uneori folosite pentru ameliorarea durerii, roșeață și umflături. Antihistaminicele sunt de asemenea utile dacă este urgentă reducerea umflăturii..

Astfel, tratamentul pentru inflamația urechii la un câine va depinde de cauza principală, dar terapia simptomatică este întotdeauna utilizată. Intervenția chirurgicală este rareori necesară, în timpul operației, țesutul mort este îndepărtat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea urechii la un câine: cauze, simptome și tratament