Spini în ochiul unui câine: cauze, diagnostic și tratament

Dacă ochii câinelui tău strălucesc cu adevărat de energie și sănătate, vederea îi place întotdeauna inimii. Din păcate, multe tipuri de boli oftalmice îl pot priva pe proprietar de astfel de momente plăcute. Și una dintre aceste patologii este o durere a ochilor la un câine. Tratamentul acestei boli nu duce întotdeauna la rezultate pozitive, iar câinele orbește adesea cu un singur ochi (în cel mai bun caz). Ce se întâmplă dacă acest lucru s-a întâmplat cu animalul dvs. Contactați imediat medicul veterinar, deoarece nu puteți face nimic pe cont propriu.

Ce se înțelege prin termenul „ghimpe”?

De regulă, acest termen se referă la un tulbure sau cicatrice pe cornee, dar nu în toate cazurile acest lucru este adevărat. În primul rând, obiectivul poate deveni tulbure. În al doilea rând, retina suferă adesea modificări patologice. În al treilea rând, lichidul din interiorul globului ocular se poate transforma în „lapte”.

Se obișnuiește împărțirea acestei boli în trei tipuri principale:

 • Periferic. Periferia globului ocular devine tulbure. Dacă procesul este oprit la timp, atunci calitatea vieții câinelui nu va suferi prea mult, cu excepția unei scăderi puternice (sau a dispariției) vederii periferice..
 • Central. Însăși centrul ochiului devine tulbure. Vederea este mult redusă, câinele rămâne adesea complet orb.
 • Total (este ea în fotografie). Totul devine tulbure. Acest lucru este destul de frecvent la animalele mai în vârstă. Rezultatul este orbire completă și ireversibilă. Uneori, somnul poate fi recomandat.

Belmo poate fi unilateral și bilateral, iar practica veterinară globală arată că ambele cazuri apar cu aproape același grad de probabilitate..

Important! Nu utilizați zahăr pudră sau alte metode tradiționale fără a vă consulta medicul veterinar. Îți poți orbi permanent câinele!

Principalii factori de apariție

Există mulți factori predispozanți care pot determina diminuarea ochilor animalului tău. Să descriem cele mai frecvente și grave cauze:

 • Ulcere pe suprafața corneei. Ele pot fi cauzate de patologii infecțioase de etiologie bacteriană și virală sau de ciuperci patogene. Apare ca urmare a leziunilor oculare.
 • În cazuri rare, patologia poate apărea dacă câinele are un fel de patologie congenitală a pleoapelor. Nu se închid complet, drept urmare corneea pur și simplu se usucă și se rănește ușor..
 • Răsucirea pleoapelor este extrem de periculoasă atunci când genele se scarpină și rănesc corneea. Nu uitați de efectele negative ale mediului: temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, fum, substanțe chimice.
 • Operație nereușită.
 • Diverse forme cheratită, conjunctivită, glaucom.
 • Un fel de boală autoimună, în urma căreia țesuturile corneei sunt atacate de sistemul imunitar propriu al organismului.
 • Acumularea de leucocite, proteine ​​sau lipide în fluidul globului ocular.
 • Neoplasme benigne sau maligne.
 • Degenerescența țesuturilor corneene în funcție de vârstă. În general, unul dintre cele mai neplăcute tipuri de patologie descrisă, deoarece în acest caz este deja imposibil să faci ceva. Nu este realist să vindeci o afecțiune a ochilor la un câine în vârstă.

Diagnostic

Belmo este o patologie în care diagnosticul corect este deosebit de important. Nu numai că vă permite să prescrieți tratamentul corect și în timp util, ci și să faceți previziuni despre fezabilitatea acestuia. Citologia poate oferi informații foarte importante, iar materialul pentru cercetare este obținut prin răzuirea țesutului corneean în sine. Această procedură este destul de traumatică și, prin urmare, recurg la aceasta dacă toate celelalte instrumente de diagnostic nu au dat un rezultat neechivoc.

Dacă se suspectează prezența unei boli infecțioase la un câine, frotiurile sunt luate din cornee și cavitatea conjunctivală, care sunt utilizate pentru însămânțarea pe medii nutritive. În cazul în care cultura agentului patogen crește pe ele, devine posibilă selectarea cu precizie a agentului antibacterian care va fi cel mai eficient în acest caz. În plus, următoarele metode de diagnostic sunt importante:

 • Teste pentru herpes (tip CHV-1). Acest agent patogen la câini cauzează rareori astfel de patologii severe, cărora li se poate atribui un ghimpe (la pisici, acest lucru se întâmplă mult mai des), dar totuși nu trebuie să eliminați complet această posibilitate.
 • Paracenteza. Acesta este numele unei operații relativ riscante, atunci când un specialist ia o probă de lichid intraocular direct din globul ocular. Materialul rezultat este extrem de valoros.
 • Serologie. Se utilizează atunci când se suspectează o boală sistemică de etiologie fungică (criptococoză, blastomicoză).
 • Electroretinografie (folosind un dispozitiv special, starea retinei este evaluată).
 • Examinarea cu ultrasunete a ochiului. Ei recurg la ea atunci când ghimpa a acoperit complet întreaga suprafață vizibilă a corneei și, prin urmare, este nerealist să vezi ceva.

Deci, este posibil să îndepărtați ochiul de câine? Totul depinde de mulți factori, inclusiv vârsta animalului, starea fiziologică a acestuia, neglijarea procesului etc..

Metode terapeutice

Care este tratamentul pentru durerea în gât la câini? În primul rând, ar fi bine să îndepărtați în mod regulat exsudatul din ochi (dacă există). O soluție obișnuită de peroxid de hidrogen sau acid boric este potrivită pentru aceasta. Umeziți un tampon de bumbac cu acesta și ștergeți ușor scurgerea, care de obicei se usucă în colțurile ochiului.

Diferite unguente antibiotice sunt plasate în cavitatea conjunctivală. În special, tetraciclina s-a dovedit bine. Se pot utiliza corticosteroizi. În cazul în care opacitatea ochiului se datorează degenerării umorului vitros, se administrează prin injecție. Există vreun fel de tratament cu remedii populare? Da, constau în spălarea cu decocturi de plante medicinale (mușețel, calendula), precum și instilarea unei soluții apoase slabe de miere (un antiseptic natural puternic). Dacă este nevoie de acest lucru, aceștia recurg și la terapie mai specifică, ale cărei metode depind de boala specifică. Iată cum să tratezi un ghimpe.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Spini în ochiul unui câine: cauze, diagnostic și tratament