Vlasoizi la câini: semne și tratament

Tricodectoza este o boală parazitară la câini cauzată de insectele păduchi mici (păduchi de piele, păduchi de mestecat). Spre deosebire de purici și căpușe, care devin active vara și primăvara, acestea sunt capabile să funcționeze tot timpul anului. Un semn caracteristic al prezenței paraziților este prezența pe lână a boabelor „vii” de culoare deschisă, care amintesc de mătreață. Tratamentul bolii se efectuează în conformitate cu prescripțiile medicale și cu severitatea leziunii.

Vlasoizi la câini

Aparține categoriei ectoparaziților. Ei trăiesc doar pe corpul ființelor vii, reproducându-se activ pe pielea lor. Femelele de păduchi depun ouă pe zona rădăcinii firelor de păr, iar după 6-10 zile larvele eclozează și trec la următoarea etapă de dezvoltare. Etapa de maturare durează aproximativ 4 săptămâni. Apoi, paraziții maturi sexual sunt gata să se reproducă din nou..

Infecția apare de la un câine bolnav, cel mai adesea, în locuri cu o mare concentrație de animale - canise, adăposturi, zone de mers pe jos și așa mai departe. Riscul de a prinde „infecția” este deosebit de mare în încăperile umede care nu îndeplinesc standardele sanitare și igienice standard..

Consumatori de vlase pe blană de câine

Important: gradul de vulnerabilitate al unui câine de a se îmbolnăvi de trichodectoză crește dacă este ținut în condiții nesanitare, nu mănâncă bine și are un sistem imunitar slăbit..

Mediul nutritiv pentru acarienii păduchilor sunt particule ale epidermei pielii și sânge uscat, păr, produse din secreția glandelor sebacee și eliberarea limfei din răni..

Pentru o persoană, pericolul de infecție este minim, cu toate acestea, în cazul unei mușcături de către un câine purtător, există posibilitatea ca larvele să pătrundă în sânge și să formeze focare subcutanate de infecție. Cu acest scenariu, poate fi necesară asistență medicală..

Simptome

Odată ajunși pe piele, păduchii încep repede să se „stăpânească” - depun în mod activ ouă și își lasă deșeurile pe lână. Semnele prezenței paraziților sunt ușor de identificat:

 • câinele mănâncă în mod constant, se plânge, arată anxietate.
 • petele chele caracteristice apar la nivelul gâtului, șoldurilor, cozii și urechilor, iar pielea din zonele cu probleme se inflamează și se înroșește.
 • zgârieturile se transformă în răni, iar acestea, la rândul lor, se transformă în cruste și scoarțe slab vindecătoare.
 • haina devine plictisitoare, dezordonată, se rostogolește.
 • animalul suferă de insomnie, își pierde pofta de mâncare și este în permanență sete.

Tratamentul început prematur sau absența acestuia poate duce la diverse complicații: dermatită, alergii, infecții fungice etc. Cel mai periculos lucru care așteaptă un animal cu un curs nefavorabil al bolii este dezvoltarea leptospirozei. În astfel de cazuri, probabilitatea de deces este mare, mai ales atunci când vine vorba de pui sau câini tineri.

Caine trist

Diagnostic

Diagnosticul trichodectozei este limitat doar de inspecția vizuală a câinelui. Deoarece păduchii sunt foarte termofili, pot fi „înșelați” cu ușurință, ademenindu-i în două moduri:

 • pune câinele la soare, ținându-l acolo o vreme, astfel încât haina să se încălzească bine. Alternativ, înlocuiți plaja cu o lampă obișnuită..
 • acoperiți corpul animalului cu o cârpă densă, bine încălzită, de culoare închisă. Baia de aburi va ajuta paraziții să se ridice în sus, mai aproape de căldură și să devină vizibili pentru ochi.

Larvele sunt, de asemenea, destul de ușor de observat. Din punct de vedere vizual, acestea sunt similare cu mătreața, dar, spre deosebire de seboree, sunt slab îndepărtate din vilozități. Uneori se pare că lâna este, parcă, presărată cu nisip fin.

Tratament

Nu este foarte dificil să salvați un câine de trichodectoză, principalul lucru fiind să alegeți insecticidele potrivite pentru tratarea organismului și să respectați un anumit sistem de consum de droguri. Deoarece ciclul de viață al paraziților este de aproximativ 4 săptămâni, procedura trebuie repetată de mai multe ori la intervale de o dată la 2 săptămâni până când păduchii și larvele lor dispar complet.

Opțiuni de tratament:

 • șampoane. Se aplică pe lână umedă, se spală cu apă abundentă după 5-7 minute. După procedură, lâna este pieptănată cu un pieptene sau cu un pieptene cu dinți mari și apoi fini. Potrivit pentru câini de toate rasele, adulți și pui. Opțiuni: Lugovoy, Phytoelita, Laysgard, Demos-suite.

Scăldând câinele

 • picături. Trase la greabăn. Dozajul se calculează pe baza greutății animalului. Acestea conțin substanțe active toxice care ucid rapid și eficient paraziții. Opțiuni: Dana, In-Up, Irbis, Baruri.
 • spray-uri. În ceea ce privește compoziția, în majoritatea cazurilor, acestea sunt identice cu picăturile, singura diferență constă în metoda de procesare. Fondurile sunt pulverizate pe zona afectată (stomac, urechi, coadă, spate), evitând membranele mucoase. Opțiuni: Frontline, Akrodeks, Decor-1, Defendog.
 • guler. Amplasat în jurul gâtului pentru uzură continuă. Este eficient numai în stadiul inițial al bolii, precum și ca profilaxie și protecție împotriva infecției. Opțiuni: Doctor-Zoo, Sala puternică.

Nu se prescrie o dietă specială în cursul tratamentului. Singura excepție este prezența complicațiilor sau exacerbarea bolilor cronice. Pentru a sprijini imunitatea, recomandă adăugarea la dietă complexe de vitamine și minerale pentru câini.

Vitamine pentru câini

Important: dacă există răni și zgârieturi pe piele, este necesar să se trateze în prealabil zonele afectate cu orice antiseptic - de exemplu, peroxid de hidrogen sau verde strălucitor. Aerosol Stop Itching vă ajută să scăpați de mâncărime.

Remediile populare

În absența terapiei medicamentoase, este inutil să speri la eficacitatea remediilor populare. Puteți încerca să atenuați starea animalului și să-l scăpați parțial de paraziți în următoarele moduri:

 • scăldat într-un decoct de șir sau colecție de plante de mușețel și pelin. Metoda de preparare a soluției este clasică: 1 lingură. l de ierburi pe 150 g de apă.
 • săpun de gudron. Spumă bine haina, așteaptă 5-10 minute, clătește cu multă apă.

O atenție deosebită trebuie acordată procesării locului de dormit al câinelui. Deșeurile sunt tratate cu soluție de terebentină sau kerosen cu o viteză de 3-4 linguri. l pe găleată de apă.

Prevenirea

Măsurile de prevenire se bazează în principal pe protejarea animalului de companie de contactul cu câinii și pisicile fără stăpân, care pot transporta paraziții. De asemenea, ar trebui să existe igienizare regulată a camerei în care trăiește animalul și spălarea regulată a patului..

În ciuda faptului că păduchii nu trăiesc în afara „proprietarului”, în timpul tratamentului se recomandă dezinfectarea vaselor, a mobilierului și a tuturor suprafețelor cu care câinele intră într-un fel sau altul în contact. Este obligatorie o verificare periodică de către un medic veterinar.

Vlasoizi la câini: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vlasoizi la câini: semne și tratament