Totul despre boala mortală la câini - hidropiză abdominală

Hidrosia abdominală sau ascita la câini este o boală obișnuită și periculoasă care poate provoca moartea unui animal de companie. Această boală face obiectul acestui articol. Care sunt motivele ascitei la câini? Care sunt simptomele infecției și cum se tratează animalul? Veți afla despre acest lucru mai jos..

Cauzele bolii la patrupede

Trebuie să înțelegeți că hidropizia cavității abdominale este în primul rând un simptom și numai atunci o boală. Apariția acestei afecțiuni se poate datora din mai multe motive..

Să luăm în considerare cele mai comune:

 1. Apariția unei tumori. Când are loc un proces oncologic în cavitatea abdominală, acesta devine adesea motivul pentru care apare hidropizia la câini. În special, o tumoare se poate forma pe orice organ - de la stomac până la vezică. Dacă apare o tumoare, atunci ca rezultat, vasele pot fi stoarse, provocând astfel hipertensiune portală. În consecință, odată cu creșterea presiunii în vasele cavității abdominale, devine cauza apariției fluidului în ea.
  În plus, cu o tumoare în abdomenul animalului de companie, drenajul limfatic poate fi afectat. Sau se poate forma un revărsat în cavitatea abdominală ca urmare a intoxicației corpului..
 2. Pentru diverse boli ale ficatului la animalele de companie. Adesea astfel de boli sunt însoțite de hidropiză. După cum știți, una dintre principalele sarcini ale ficatului este filtrarea sângelui și a ganglionilor limfatici, precum și purificarea și sinteza proteinelor. Când ficatul unui animal începe să doară, indiferent dacă este sau nu asociat cu funcții inflamatorii, ficatul nu mai poate îndeplini toate sarcinile care îi sunt atribuite. În special, stagnarea sângelui are loc în corpul animalului de companie și lichidul începe să se scurgă prin pereții vaselor. Deoarece sinteza proteinelor este întreruptă în organism, presiunea proteinelor plasmatice scade, drept urmare hidropezia la câini se dezvoltă și mai activ..
 3. Dacă câinele are o problemă cu inima. De regulă, cu insuficiență cardiacă la animalele de companie, stagnarea sângelui este adesea înregistrată. Ca rezultat, acest lucru poate provoca ascită, respectiv, pătrunderea componentei lichide a sângelui în cavitate..
 4. Dacă animalul dvs. de companie are probleme cu rinichii. Rinichii sunt un organ deosebit de important pentru reglarea echilibrului apei și electroliților organismului și pentru controlul eliberării produselor metabolice în mediu. În principiu, rinichii sunt la fel de importanți pentru corpul animalului ca și ficatul. Dacă corpul funcționează corect, rinichii nu vor permite urinei să elimine sânge, dar dacă țesutul renal al câinelui este inflamat, atunci acest lucru este posibil. În consecință, pierderea de proteine ​​poate duce la hidropiză în abdomen..
 5. Înfometarea proteinelor. O situație similară, descrisă în cazul precedent, se poate întâmpla și în timpul foametei de proteine, adică dacă animalul de companie nu primește nivelul adecvat de proteine ​​din consumul de alimente.
 6. Cu peritonită la un animal. Peritonita este o inflamație a cavității abdominale care poate apărea din mai multe motive. Este de remarcat faptul că peritonita este adesea însoțită de hidropiză. Concluzia este că lichidul se acumulează în cavitate din cauza inflamației active și a încălcării etanșeității țesuturilor vasculare.

Simptome

Acum să trecem la simptomele bolii - aceste simptome vă vor permite să determinați în timp aspectul acestei boli la animalul dvs. de companie:

 1. În primul rând, animalul are o burtă mare și umflată. Dar rețineți că dacă animalul dvs. de companie este, în principiu, plin, în timp ce nu există atât de mult lichid în cavitatea abdominală, atunci abdomenul în ansamblu poate fi prost exprimat..
 2. Câinele a început să respire puternic. Dacă în cavitatea abdominală există mult lichid de slabă calitate, atunci respirația va fi dificilă. În plus, câinelui îi va lipsi respirația. Este posibil ca membranele mucoase să devină albastre. În cazul în care apar procese patologice în ficat, membrana mucoasă poate da o culoare galbenă.
 3. Dacă câinele are hidropiză, atunci va sta mult, iar poziția de șezut va fi forțată. De obicei, șezutul este cauzat de dificultăți de respirație ca urmare a cantității mari de lichid din abdomen și a presiunii asupra plămânilor.
 4. Animalul dvs. de companie poate dezvolta umflături.
 5. În plus, animalul va bea mult și, în consecință, va merge la toaletă. După cum arată practica, astfel de simptome sunt adesea observate la animalele de companie cu insuficiență renală cronică. În general, cu sete puternică și regulată, trebuie să fii atent la sănătatea câinelui tău..
 6. Câinele a devenit mai puțin mobil. În general, animalul este apatic și letargic. Este posibil ca corpul animalului să fie epuizat, ca urmare a acestui fapt, câinele să nu mai mănânce, de cele mai multe ori va dormi și va deveni foarte dificil să se miște..
 7. Dacă apare atrofia musculară. În general, acest lucru se datorează unei creșteri generale a masei ca urmare a prezenței lichidului în cavitatea abdominală..
 8. Dacă hidropizia apare ca urmare a unei boli hepatice sau renale, atunci este posibil ca animalul să vomite și acest lucru poate apărea în mod constant.

Metode de tratament

Ce trebuie făcut dacă câinele are ascită? După cum ați înțeles deja, această afecțiune nu este o boală independentă. În consecință, reprezintă un anumit complex de diferite simptome care se pot manifesta în multe boli. În consecință, nu are sens să se trateze animalul dacă boala de bază nu a fost detectată. Prin urmare, tratamentul ascitei la câini trebuie să înceapă în primul rând cu tratamentul bolii de bază..

Prima dvs. prioritate în identificarea oricăror semne de ascită este să vă consultați cu medicul veterinar și să aduceți animalul la medic.

Înainte de a începe tratarea animalului de companie, trebuie să puneți un diagnostic.

Acest proces ar trebui să fie complex, în special să includă:

 • ecografie completă a tuturor organelor abdominale;
 • în unele cazuri, este necesară și o radiografie a cavității.

După cum puteți vedea în fotografia de mai sus, burta câinelui poate fi destul de normală. În același timp, o radiografie este plasată în apropiere, indicând opusul. În cavitatea abdominală a animalului de companie există mult lichid care trebuie îndepărtat.

Acesta este singurul mod în care puteți afla dacă lichidul este cu adevărat prezent în abdomen. Și pentru a înțelege ce fel de lichid este în cavitate, va trebui să faceți o puncție de testare a peretelui abdominal. Aceasta este singura metodă care va ajuta la identificarea bolii. Trebuie să înțelegeți că toate aceste procese pot dura ceva timp. Pentru ca animalul să nu se întâmple nimic rău în această perioadă, medicul trebuie să prescrie o procedură de terapie de întreținere, care va atenua foarte mult starea câinelui..

În special, trebuie remarcat faptul că cardio și hepaprotectorii au rezultate bune în terapia de întreținere a ficatului și a inimii. Pentru a elimina lichidul din stomac, va trebui să utilizați diuretice.

Măsuri preventive

În ceea ce privește prevenirea ascitei, atunci, după cum ați înțeles deja, nu putem vorbi decât despre prevenirea bolilor care cauzează această afecțiune. Pur și simplu nu există alte opțiuni. Prin urmare, vă recomandăm să vă verificați periodic animalul de companie la un medic veterinar. Principalul lucru este că ficatul, rinichii și inima câinelui sunt în ordine, ceea ce reduce foarte mult probabilitatea ascitei..

Primul lucru la care trebuie să fii atent este nutriția animalului tău de companie. Pentru a evita foametea proteinelor, trebuie să vă hrăniți animalul de companie exclusiv cu alimente proaspete și de înaltă calitate, care conțin toate componentele și mineralele necesare. În absența unor astfel de probleme de sănătate, este puțin probabil să puteți evita.

Dacă, totuși, s-a întâmplat ca câinele să se îmbolnăvească, atunci pe lângă tratamentul complex, trebuie să-i oferiți o dietă fără sare. Cu o dietă fără sare, probabilitatea unui exces de lichid în organism este minimă și, dacă apare, este doar într-o cantitate limitată. În orice caz, dacă sunt detectate simptome ale ascitei câinilor, este necesar să-l aduceți imediat la un medic veterinar pentru consultare.

Video „Câine cu boală ascită”

Cum arată un câine cu burta umflată, bolnav de ascită, puteți viziona în acest videoclip.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre boala mortală la câini - hidropiză abdominală