Inflamarea ganglionilor limfatici la un câine: forme, cauze și tratament

Limfadenita este o mărire (inflamație) a ganglionilor limfatici care filtrează și îmbogățește sângele. Dacă animalul de companie este sănătos și o infecție intră în corpul său, sistemul imunitar activ elimină „inamicul”. Creșterea diviziunii celulare, ca urmare a creșterii și inflamației ganglionilor limfatici la câine, indică faptul că sistemul imunitar nu poate face față singur.

Cum se identifică un ganglion limfatic mărit

De regulă, până când ganglionii limfatici se umflă, câinele are deja primele simptome de stare de rău - slăbiciune, febră, apetit slab. Nodurile pe care le puteți simți sunt rotunde sau alungite și au o structură netedă. Examinarea ar trebui să înceapă de la cap, vă interesează sigiliile sferice, care pot provoca o reacție dureroasă de la animalul de companie:

 • Simțiți-vă în spatele urechilor și sub curbura maxilarului - cele două perechi de noduri care cresc mai întâi. Nu vă confundați, sub maxilar există și glande salivare, care au o formă rotunjită alungită. De obicei, odată cu creșterea ganglionilor limfatici submandibulari, asimetria este vizibilă pe fața animalului.
 • Simțirea țesuturilor de pe ambele părți ale laringelui poate detecta inflamația ganglionilor limfatici din gâtul câinelui.
 • Apoi, sunteți interesat de axile și umerii picioarelor din față. Apoi, simțiți zona de sub genunchi pe laba din spate.
 • Ne mutăm în partea interioară a coapsei. În axile picioarelor din spate se află ganglionii limfatici inghinali, care sunt palpabili chiar și într-o stare „calmă”. În mod normal, nodurile trebuie să fie simetrice și alungite, fără a provoca durere atunci când sunt apăsate. Inflamația ganglionilor limfatici în zona inghinală a câinelui, care este vizibil garantată vizual pentru a fi însoțită de febră și durere, uneori șchiopătarea la picioarele din spate este vizibilă.

Ganglionii limfatici umflați multipli pot indica leucosarcom sau leucemie. Cu toate acestea, alternarea inflamației nodurilor pe drumul de la focalizare la inimă, de exemplu, pe obraz și gât, este un fenomen alarmant, dar natural. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar luptă deja, dar infecția se răspândește, întâlnind noi „bariere”.

Notă! Dacă câinele nu prezintă semne de boală, iar nodurile sunt mărite doar în gât, cauza poate fi presiunea fizică - un guler strâns sau tensiune excesivă pe lesă în timpul mersului.

Forme de limfadenită

Tipul cursului și metoda de tratament depind în mod direct de agentul cauzal care a provocat inflamația. Limfadenita divizat in:

 • Specific - cauzată de o boală specifică, uneori ciumă, sifilis, tuberculoză. Inițial, medicul veterinar stabilește modul de tratare a bolii de bază, cu o terapie reușită, inflamația nodurilor dispare pe măsură ce se recuperează..
 • Nespecific - pe fondul nodurilor mărite, nu există simptome care să indice o boală specifică. Cei mai comuni agenți cauzali ai inflamației sunt ciupercile sau bacteriile..
 • Acut - ganglionii limfatici se măresc brusc, iar pielea de deasupra lor devine fierbinte și roșie. Există o durere ascuțită la sondare, cefalee, febră, slăbiciune.
 • Cronic - Nodurile sunt mărite și mobile, dar nu dureroase. Se observă în prezența proceselor inflamatorii latente sau după ce suferă boli severe, ca fenomen rezidual.

Limfadenita nu este considerată în pericol pentru viața unui câine, cu excepția unei forme acute, purulente. Etapa este considerată avansată și necesită intervenție imediată. Dacă nu sunt tratate, microorganismele inamice încep să distrugă fizic țesuturile ganglionilor limfatici, în urma cărora se formează puroi. Zonele inflamate cresc în țesuturile înconjurătoare, ceea ce este însoțit de o creștere bruscă a temperaturii corpului până la 41-42 °, frisoane, tremurături și tulburări ale ritmului cardiac. Dacă câinele nu este ajutat, apare moartea.

Tratamentul ganglionilor limfatici măriți

Nodurile mărite pe cap, gât și axile sunt un semnal clar de acțiune! Contactați imediat medicul veterinar! Dacă motivele nu sunt evidente, în paralel cu examinarea, câinelui i se prescrie un test biochimic de sânge pentru tratamentul simptomatic:

 • Vitamine și imunostimulante.
 • Antibiotice cu spectru larg.
 • Încălzirea ganglionilor limfatici inflamați, dacă temperatura corpului nu este crescută.
 • Dacă se suspectează inflamație purulentă - comprese cu unguent Vishnevsky sau deschidere chirurgicală urmată de instalarea de drenaj.

Când utilizați antibiotice, nu uitați de starea microflorei intestinale. Injecțiile pentru inflamație ucid nu numai agenții patogeni, ci și bacteriile prietenoase. Nu așteptați indigestia sau balonarea, adăugați probiotice în dieta câinelui încă din prima zi de tratament.

Ar trebui clarificat faptul că nodul implicat nu este neapărat inflamat. Din păcate, patrupedele suferă de afecțiuni incurabile și limfom (cancerul) este unul dintre ele. De obicei, într-un stadiu incipient, cancerul nu provoacă disconfort. Se manifestă ca o singură neoplasmă care crește rapid. Găsirea unui diagnostic „fatal” prezintă proprietarului câinelui o alegere dificilă: acceptă tratamente agresive care sunt adesea ineficiente sau îi permit animalului să trăiască „cât mai mult posibil” și să-și încheie viața când vine momentul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea ganglionilor limfatici la un câine: forme, cauze și tratament