Hepatita la câini - simptome și diferite forme de boli hepatice

De regulă, o persoană își amintește despre ficat numai după o vacanță deosebit de „furtunoasă” ... Și acest lucru este bun, deoarece multe depind de activitatea acestui organ. Și acest lucru este adevărat nu numai pentru noi, ci și pentru animale. Deci, afectarea ficatului, adică hepatita la câini, duce adesea la cele mai triste consecințe dacă proprietarii câinelui nu reacționează în niciun fel la o deteriorare puternică a bunăstării animalului lor de companie.

Definiție

Dacă descifrezi doar termenul, vei primi doar „inflamație hepatică”. Este însoțit de un flux sanguin masiv către organul afectat, fenomene degenerative și necrotice. În același timp, eficiența ficatului este foarte afectată, ceea ce contribuie la creșterea semnelor de intoxicație generală a corpului și la apariția altor simptome negative.

Clasificare

Poate fi acută și cronică, infecțioasă și neinfecțioasă. Din anumite motive, este general acceptat faptul că numai hepatita infecțioasă la câini este răspândită, deși acest lucru este departe de a fi cazul. Specialiștii NDI (Boli Interne Transmisibile) spun că într-o formă sau alta hepatită sau hepatoza găsit la aproape fiecare al treilea câine. Acest lucru se datorează faptului că nu toți proprietarii încearcă să aleagă pentru animalele de companie cel puțin cea mai mică rație de hrană adecvată. Ca urmare a hrănirii (aproximativ zece ani) cu o singură mâncare uscată și apă, chiar și cel mai puternic și mai nepretențios ficat se poate odihni!

Hrănirea cu alimente vechi, mucegăite este extrem de periculoasă. Mulți proprietari cred că câinii „pot mânca de toate”, oferind mâncare veche și răsfățată animalelor lor de companie. Dacă un animal mănâncă astfel de alimente pentru o lungă perioadă de timp, atunci ar putea „întrerupe” nu numai hepatita, ci chiar și cancerul de ficat. Apropo, același lucru se aplică și persoanelor care mănâncă pâine mucegăită, ceea ce este „păcat de aruncat”. Trebuie remarcat faptul că ultimii ani au fost marcați de apariția unui număr imens de hepatită indusă de medicamente. De ce s-a întâmplat??

Este vorba despre disponibilitatea și utilizarea necontrolată a antibioticelor. Proprietarii „plini de compasiune” nu numai că se „tratează” pe ei înșiși, ci și își îndesează animalele de companie cu sau fără motiv. Agenții antibacterieni moderni și puternici ajută cu adevărat de multe ori, dar utilizarea lor constantă poate duce la consecințe foarte neplăcute și extrem de periculoase, printre care hepatita este probabil cel mai ușor rezultat. În plus, se distinge și hepatita cu steroizi. După cum puteți vedea, steroizii sunt cauza.

În general, aspectul lor în corpul câinelui se datorează tuturor acelorași factori ... Tratamentul nejustificat cu medicamente hormonale, prescrierea lor neautorizată și utilizarea lor de către proprietarii de animale - toate acestea afectează dezvoltarea bolii. Ar trebui subliniat mai ales aici că hormonii sunt o zonă destul de puțin studiată și, prin urmare, medicamentele ar trebui prescrise numai atunci când este într-adevăr nevoie de ele, iar pe întreaga perioadă de utilizare a acestora, animalul ar trebui să fie sub supravegherea strictă a unui medic veterinar! Același lucru se aplică serurilor și vaccinurilor. Aceste fonduri trebuie utilizate numai de specialiști, în dozele necesare.!

Hepatita toxică la câini apare atunci când animalul a fost expus la un fel de otravă pentru o perioadă relativ lungă de timp.. Pot fi ingerate sau altfel ingerate. În special, preparatele acaricide reprezintă un pericol considerabil dacă sunt aplicate pe pielea unui animal fără nici o măsură și fără respectarea instrucțiunilor. În cele din urmă, nu uitați de paraziți. Așadar, dacă o sută sau doi viermi „se adăpostesc” în intestinele câinelui, atunci toxinele pe care le eliberează sunt destul de suficiente pentru deteriorarea toxică a ficatului. În plus, există o boală precum opistorhiaza, când parazitul Opisthorchis felineus trăiește direct în ficatul animalului. Dacă rămâne acolo mult timp (iar aceste helminti pot trăi mult timp), atunci aproape sigur provoacă fenomene toxice și distrofice în țesuturile organului.

Destul de des, hepatita este într-adevăr de origine infecțioasă.. Poate că acesta este cel mai periculos și mai dificil de tratat grup, deoarece nu în toate cazurile leziunile hepatice se manifestă imediat. Poate duce la acest rezultat leptospiroza, salmoneloză și alte infecții. Hepatita virală este frecventă și la câini. Chemat adenovirusul canin 1 (CAV-1). Acest virus este specific (!) Anume pentru canini. Pur și simplu, nu se transmite oamenilor în niciun caz. Deci, puteți ține în siguranță un câine bolnav în același apartament cu copii mici și vârstnici: el nu va reprezenta niciun pericol pentru ei.

În cele din urmă, bolile parazitare ale sângelui amenință și ficatul canin.. Asa de, după o mușcătură de căpușă un parazit microscopic foarte neplăcut, piroplasma, poate pătrunde în sânge. Desigur, principala sa „linie de activitate” este să mănânce celule roșii din sânge, dar ca urmare a acestei sărbători, o cantitate mare de hemoglobină, care apare imediat în fluxul sanguin general. Toate acestea provoacă o încărcătură extremă asupra ficatului, al cărei rezultat devine din nou hepatită, complicând starea deja dificilă a câinelui nefericit..

Prin ce semne poți determina prezența patologiei la câinele tău??

La fel ca în toate celelalte cazuri, când animalul este îngrijorat de ceva și ceva îl doare, câinele devine aspru aspru. Dacă un câine are hepatită de ficat de origine infecțioasă, temperatura crește. Cel mai adesea, apetitul este complet absent, sete persistă. Câinele este letargic, încearcă să se întindă mai mult, evitând să se întindă pe partea dreaptă (ficatul este foarte mărit). Când încercați să simțiți hipocondrul drept, scârțâie și plânge de durere. Cu toate acestea, în același timp, este posibil să găsiți un organ umflat, foarte mărit, fără prea multe dificultăți. Ce alte simptome mai există?

Galbenitatea tuturor membranelor mucoase vizibile începe să apară rapid, fenomenele toxice cresc. În acest caz, temperatura corpului animalului scade sub normal, membranele mucoase sunt neplăcut de reci. Câinele poate începe să mănânce mult, rupând deseori bucăți întregi de blană împreună cu pielea. În același timp, pielea în sine este uscată, există numeroase focare de iritație și inflamație. Grăsimea generală a animalului scade brusc, apar toate semnele de epuizare și slăbire a corpului. Urina devine bogată, galbenă și inodoră. Diareea se manifestă adesea, iar fecalele sunt lichide și din nou colorate într-o culoare galben închis.

Datorită apariției bilei în fluxul sanguin general, fenomenele nervoase sunt adesea înregistrate: câinele are convulsii (cum ar fi convulsii epileptice), paraplegie, tetraplegie (paralizia a două sau a tuturor membrelor).

Hepatita adenovirală este deosebit de „strălucitoare”. Faptul este că această patologie poate continua cu viteza fulgerului. Câinele brusc, „din senin” începe să fie febril, temperatura scade, unele animale intră imediat în comă. Dacă nu există nicio clinică veterinară bună în apropiere sau dacă pur și simplu nu au timp să ducă câinele acolo, moartea are loc în maximum câteva ore. Forma acută lasă mai multe șanse de mântuire.

Din nou, în acest caz, totul începe cu o creștere a temperaturii, dar acest lucru nu se întâmplă atât de repede și brusc. Câinele devine letargic, indiferent la mâncare. Toate cele de mai sus sunt adevărate dacă hepatita este acută. Și cum se manifestă forma sa cronică? Aici totul este mult mai complicat, deoarece cursul patologiei este foarte neclar..

De regulă, hepatita cronică se dezvoltă după otrăviri grave, boli infecțioase suferite de câine, ca urmare a prescripției excesive a medicamentelor. Câinele începe să mănânce mai rău, uneori refuză deloc să mănânce, dar în același timp bea mult. Calitatea hainei se deteriorează, care își pierde strălucirea naturală, devine plictisitoare și zbârcită. Pielea este adesea uscată și în timp capătă o culoare distinctă de icter. Aceste simptome sunt completate de pierderea în greutate continuă..

Diagnostic

Chiar și unui medic veterinar experimentat îi este foarte greu să pună un diagnostic clar în cazul hepatitei. Este necesar un istoric medical complet pe baza istoricului medical, a examinării vizuale a animalelor și a datelor de laborator. În special, în acest din urmă caz, este necesar să se efectueze un test de sânge, în unele cazuri se efectuează o biopsie (se ia o bucată din organul afectat). Este extrem de important să aflați dacă câinele este bolnav de unele boli infecțioase periculoase (leptospiroză) care pot provoca semne clinice similare. Radiografia este de asemenea utilizată pe scară largă, cu ajutorul căreia este posibil să se stabilească exact cum și cât s-a mărit ficatul..

Activități terapeutice

În consecință, tratamentul acestei boli nu este, de asemenea, simplu. Dacă hepatita nu este de origine infecțioasă, eliminați cauza care a provocat-o. Anulează cursul medicamentelor, află unde câinele ar fi putut fi otrăvit de otrava care a „lovit” ficatul. În cazul în care testele au relevat prezența unei boli infecțioase sau parazitare, acestea o tratează mai întâi, menținând simultan starea ficatului. În cazurile severe, se pun picături, turnând soluții care elimină intoxicația. În clinicile special avansate pot practica chiar transfuzii de sânge (da, pentru un câine).

În cele din urmă, hepatoprotectorii sunt folosiți pentru a menține ficatul în sine. Acestea sunt medicamente care conțin fier și alte substanțe care îmbunătățesc și restabilesc activitatea ficatului. Se prescrie o dietă care prevede excluderea completă a alimentelor „grele” din dieta animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hepatita la câini - simptome și diferite forme de boli hepatice