Inflamarea ficatului la câini: cauze, simptome, tratament

Mulți oameni știu asta hepatită - o boală extrem de gravă, care, în absența asistenței medicale, este plină de deces sau de o scădere semnificativă a calității vieții. Inflamarea ficatului la câini este la fel de dificilă. Trebuie să știți exact semnele clinice ale acestei patologii pentru a vă livra animalul de companie la medicul veterinar în timp util, prevenind consecințe grave.

Unele nuanțe

Pentru început, o mică deviere în fiziologie. Aproape toți crescătorii cred că ficatul este un fel de „element filtrant” responsabil pentru curățarea sângelui de substanțe nocive. Acest lucru este parțial adevărat. Dar scopul acestui uimitor organ, care este, „concomitent”, cea mai mare glandă din corp, este mult mai larg.

De exemplu, ficatul este cel mai mare depozit de sânge - cel puțin 10% din volumul total de sânge din corpul animalului este concentrat în el. În caz de pierderi grave de sânge, corpul ia volumul de rezervă de sânge de aici. În plus, rolul excepțional al ficatului în procesul de eritropoieză a fost deja dovedit, adică este important în reproducerea de noi eritrocite, celule roșii din sânge.

Intr-un cuvant, orice patologie a unui organ atât de important este plină de consecințe extrem de grave și dezastruoase pentru întregul corp al animalului tău de companie. Dar are și o altă caracteristică interesantă - incredibilă capacitate regenerativă. Deci, dacă în caz de daune toxice acute până la 70% din toate țesuturile hepatice au murit, atunci (cu condiția ca tratamentul să înceapă la timp) există întotdeauna șansa unei recuperări complete.!

O altă caracteristică distinctivă este incredibilul „factor de siguranță”. Chiar și atunci când doar 20% sau mai puține celule vii (hepatocite) rămân în ficat, acesta continuă să funcționeze corect! Este adevărat, acest lucru nu se termină de obicei cu nimic bun. Când proprietarii apelează la medicul veterinar pentru un curs atât de sever al bolii, se dovedește de obicei că nimic nu-i poate ajuta animalul..

Important! Notă pentru proprietari - chiar și o ușoară îngălbenire a pielii și a membranelor mucoase ale animalului dvs. de companie este un motiv bun pentru a vizita medicul veterinar cât mai curând posibil. Tragerea în astfel de cazuri este puternic descurajată.!

Care sunt cauzele bolii? În primul rând - otrăvire. Mai precis, sărurile metalelor grele. Acestea sunt cele care cauzează cel mai adesea hepatită acută. Apropo, otrăvirea poate fi nu numai exogenă. Dacă câinele suferă de helmintiază, toxinele viermilor pot provoca, de asemenea, inflamații la nivelul ficatului. Locul al doilea - boli infecțioase.

Tablou clinic

Care sunt simptomele inflamației hepatice la câini? În general, tabloul clinic al tuturor bolilor acestui organ este extrem de neclar și poate fi confundat cu semne ale unor patologii complet diferite. În cele mai frecvente cazuri, totul se limitează la pierderea rapidă a poftei de mâncare, epuizare și letargie. Animalele de companie beau și urinează adesea mult. Una dintre cele mai grave consecințe ale hepatitei este ascita (hidropiză a abdomenului).

Se dezvoltă datorită faptului că țesutul hepatic „întărit” stoarce complet vena portă. Presiunea într-un vas mare se acumulează rapid, partea lichidă a sângelui (plasma) începe să se infiltreze direct în cavitatea abdominală. În timp ce volumul lichidului este mic, nu se întâmplă nimic îngrozitor, deoarece este complet absorbit de suprafața peritoneului. Din păcate, în timp, patologia se accelerează și, în curând, capacitatea de aspirație a cavității abdominale nu mai poate face față „fluxurilor” fluidului de intrare. Atunci burtica nefericitului câine poate cădea la pământ ...

Al doilea semn caracteristic al oricărei boli hepatice este icter. La început, este „limitată” la o ușoară îngălbenire a pielii și a membranelor mucoase, dar mai târziu galbenul nu va fi observat decât dacă crescătorul orb. Când o cantitate imensă de toxine ajunge în sistemul nervos, convulsii. Comportamentul unui câine se poate schimba dramatic, uneori animalele de companie „devin plictisitoare”, până la punctul în care nu mai pot recunoaște proprietarul. Dacă câinele este mare și chiar aparține reprezentanților raselor de luptă, lucrurile se pot termina prost. Ulterior, animalul devine apatic, este posibil comă și moartea ulterioară.

Diagnosticul se bazează pe constatări biochimice sânge, arătând o creștere a nivelului enzimelor hepatice. În cazurile severe și îndoielnice, trebuie efectuată o biopsie hepatică. Bucata de țesut rezultată este supusă examinării microscopice. De asemenea, este posibil să vorbim cu un grad ridicat de certitudine despre hepatita cu icter lung și persistent..

Pentru a pune un diagnostic, recurg și la radiografie și ultrasunete. În hepatita acută, ficatul crește, iar în hepatita cronică, dimpotrivă, scade. Desigur, acest simptom nu oferă motive pentru a diagnostica imediat hepatita, deoarece se manifestă într-un mod similar ciroză. De aceea cercetarea ar trebui făcută de un medic veterinar cu experiență. Faptul este că, în cazul cirozei, țesutul conjunctiv crește în grosimea organului, a cărui structură este foarte specifică și recunoscută pentru specialiști.

Tratamentul pentru inflamația ficatului la câini depinde de evoluția bolii. Dacă procesul patologic a trecut într-o etapă cronică, acestea se limitează la terapia de susținere. În caz contrar, se administrează antibiotice, medicamente antihelmintice (în funcție de cauza bolii), hepatoprotectorii sunt folosiți activ.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea ficatului la câini: cauze, simptome, tratament