Fierbere în burta unui câine: posibile cauze și tratamente

Dacă stomacul și intestinele câinelui dvs. au făcut vreodată un zgomot puternic, probabil că v-ați întrebat ce a cauzat un fenomen atât de „intrigant”. Și, mai important, probabil că vă întrebați dacă acest zgomot prezintă vreun pericol pentru viața și sănătatea animalului dvs. de companie. Deci, stomacul câinelui fierbe: ce înseamnă și la ce poate duce acest fenomen?

O excursie în istorie

Ca aproape toate efectele fiziologice, este desemnat prin propriul său termen, borborygmi („borborigmi”). Nu are latină, așa cum s-ar putea presupune, ci rădăcini grecești, dar în prezent cuvântul este considerat englez. Termenul nu are o traducere specifică. Lingviștii și medicii sugerează că grecii au imitat odată pur și simplu sunetele pe care stomacul unei persoane sau al unui animal le poate scoate brusc..

Cu siguranță, toată lumea știe că un stomac care zumzăie este considerat un „indiciu” transparent al corpului către dorința sa de a lua mai multă mâncare. Chiar este așa? De fapt, este doar sunet generat atunci când bulele de gaz se mișcă prin tractul digestiv. Acesta este un fenomen peristaltic complet normal. Conexiunea cu foamea este evidentă: dacă intestinele sunt goale, ele acționează ca un tambur, distorsionând și amplificând sunetele. În acest fel, Zgomotul „moale” este un fenomen fiziologic complet normal, care în niciun fel nu amenință sănătatea câinelui sau a persoanei.

Borborigmi normali sunt liniștiți. Încercați acest experiment: așezați urechea pe abdomenul câinelui. Ar trebui să auziți perioade de liniște alternând cu gâlgâi moi. Așa se manifestă activitatea fiziologică (peristaltismul) tractului gastro-intestinal.

Ce se întâmplă când zgomotul sună ca un tunet?

Dar la unii câini, gâlgâitul intestinelor capătă uneori caracteristici „amenințătoare”. Uneori se aude un câine mic de peste cameră. Aceste sunete exact indică un fel de încălcare, dar totuși nu există niciun motiv pentru panică urgentă. În unele cazuri, bubuitul tunător vorbește cu adevărat despre dorința animalului de companie pentru o gustare urgentă, deoarece stomacul este complet gol, dar în altele indică indirect prezența unei anumite patologii în tractul gastro-intestinal..

Sunetele normale, liniștite, după cum am spus, sunt rezultatul bulelor de gaz care se mișcă prin intestine. Zgomotele intestinale puternice din punct de vedere patologic apar atunci când volumele prea mari de gaz se acumulează în intestine sau când activitatea sa peristaltică este prea „dispersată”. Adesea, ambele fenomene apar simultan..

Deoarece la început (ceea ce este destul de normal) puteți presupune că câinele este doar flămând, hrăniți-l. Dacă motivul era într-adevăr în tupicele goale, urletele tunătoare din burta câinelui ar trebui să dispară în curând în mod natural. Din păcate, foamea nu este în toate cazurile cauza gâlgâirii patologice puternice a intestinelor. Diferite tulburări gastro-intestinale sunt considerate cea mai frecventă cauză..

Alte condiții prealabile pentru bubuituri puternice

Acest lucru se întâmplă adesea atunci când un animal mănâncă excesiv sau este „hrănit” în grămezi de gunoi. Ca urmare, un astfel de volum de alimente pătrunde în tractul gastro-intestinal care nu poate fi digerat în mod normal și, prin urmare masele furajere încep să rătăcească, emițând cantități uriașe de gaz. În general, nu se întâmplă nimic mortal. Acest lucru poate fi comparat cu faptul că o persoană, obișnuită cu mâncarea bună de casă, este plină de mâncare într-o sufragerie „subterană”. Amintiți-vă totuși că „simplu” stomac deranjat în unele cazuri poate duce la foarte severe voma sau diaree, sau alte necazuri. Pancreatită, de exemplu.

Alte cauze potențial grave ale gâlgâitului stomacului puternic includ: Disponibilitate paraziți în intestin, boală inflamatorie a tractului gastro-intestinal, prezența unor corpuri străine, hemoragică gastroenterită, otrăvire cu otravă de șobolan, reacții adverse rezultate din utilizarea medicamentelor. Nu este atât de rar să fii vinovat de gâlgâituri constante. boală de ficat sau boală de rinichi, încălcarea secreției altor glande endocrine ale corpului și chiar Rac de râu intestinelor. Puteți afla despre cauzele bolilor tractului gastro-intestinal la câini din videoclipul de mai jos:

Când ar trebui să începeți să intrați în panică și ce puteți face acasă? Depinde de circumstanțe. Dacă totul se întâmplă dimineața, iar câinele tău, care emite un zgomot puternic, privește fidel ochii, sugerând necesitatea unui mic dejun delicios, atunci totul este în ordine. Doar hrănește-ți animalul de companie. Dacă câinele mănâncă vesel și cu pofta de mâncare, nu este nimic de îngrijorat.

Pe de altă parte, dacă câinele tău nu arată bine, este apatic, nu mănâncă, dar în același timp burtica îi mârâie tare, atunci acesta este un motiv bun pentru a merge la o clinică veterinară. Dacă animalul de companie începe să vomite, are brusc diaree, trebuie să vă gândiți imediat la ce dietă veți ține câinele în săptămâna următoare. Dacă tulburarea este ușoară, puteți începe imediat să hrăniți câinele cu porții mici de orez fiert, aromat cu bulion de pui..

Ce se poate și ce trebuie făcut

Dar aceasta din urmă este adevărată numai dacă animalul dvs. de companie nu pare să fie în mod evident bolnav.. Simptomele pentru care trebuie să mergeți urgent la o clinică veterinară includ apatia și indiferența completă a câinelui față de tot ceea ce se întâmplă în jurul său, lipsa poftei de mâncare și sete (sau, dimpotrivă, lipsa poftei de mâncare și sete „sălbatică”), diaree abundentă și vărsături severe. Toate acestea pot indica o otrăvire gravă, care reprezintă un pericol real pentru viața și sănătatea animalului de companie. Dacă nu se efectuează tratamentul în timp util, rezultatul va fi trist.

În orice caz îndoielnic, este mai bine să apelați la un medic veterinar. Este mai bine să faceți o „greșeală” și să o jucați în siguranță decât să vă întristați pierderea unui câine sau să plătiți facturi pentru tratamentul său lung și costisitor..

Apropo, mormăitul unui câine în stomac poate provoca în sine vreun inconvenient sau chiar durere câinelui? Crampele foamei - cu siguranță nu (dar dacă câinele nu a mâncat de o săptămână ...), dar contracțiile asociate cu volume mari de gaze din intestine sunt periculoase în sine. Există cazuri când flatulență a dus la balonează, și ruperea peretelui intestinal. Gâlgâitul dureros este de obicei însoțit de apatie și apetit slab. Dacă câinele dvs. pare să aibă dureri, atunci cu siguranță o excursie la medicul veterinar nu trebuie întârziată..

În cele din urmă, unii câini se înghesuie regulat și constant. Dacă animalul dvs. de companie este unul dintre animalele „zgomotoase”, este logic să bănuim că are un fel de patologie cronică a sistemului digestiv, a ficatului sau a rinichilor.

Dacă auzi în permanență burtica câinelui tău clocotind, poți donați-i fecalele pentru analiză pentru ouă de helmint. Când câinele se simte grozav în același timp, poate că are pur și simplu un fel de caracteristică individuală. La urma urmei, unii oameni au și un intestin „tare” și trăiesc bine cu el. Totuși, vă sfătuim să vă duceți animalul la veterinar. La urma urmei, controalele regulate sunt esențiale pentru fiecare animal de companie și pot preveni probleme grave.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fierbere în burta unui câine: posibile cauze și tratamente