Viermi la câine: simptome și tratament

Este posibil să se determine tipul de invazie prin simptome? Cum se determină ce viermi are un câine: rotund, conic sau alb? Poate bănuiți că animalul dvs. de companie are viermi pulmonari sau cardiaci? Care sunt caracteristicile prevenirii viermilor la o cățea însărcinată sau care alăptează, la câinii de rase mici și mari? Să ne dăm seama!

Simptomele viermilor la câini

Ce simptome indică infecția cu viermi. Popular se crede că dacă câinele s-a infectat cu viermi - slăbește. De fapt, pierderea în greutate nu apare întotdeauna ca un simptom sau apare imediat. Mai mult, viermii pot trăi în organele interne ale câinelui și se manifestă cu simptome destul de specifice pe care un proprietar neexperimentat le va „atribui” unei alte boli.

Primul semn că un animal de companie are viermi este intoxicaţie. Simptomele pot fi subtile, mai ales dacă câinele este tânăr și activ. Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care se manifestă diferite tipuri de viermi..

Viermi rotunzi la câini

Viermi rotunzi - cea mai numeroasă și răspândită clasă de paraziți intestinali. Avantajul viermilor într-un ciclu de reproducere simplu, dar punctul lor slab este sensibilitatea lor la o gamă largă de medicamente profilactice. Pur și simplu, viermii rotunzi sunt ușor de ridicat, dar și ușor de scăpat..

Simptomele unei infecții cu viermi rotunzi:

 • Apetit crescut - doar într-un stadiu incipient.
 • Activitate scăzută.
 • Mucoase anemice.
 • Deteriorarea calității lânii și a pielii.
 • Greață frecventă.
 • Pierderea în greutate cu o dietă normală.
 • Vărsături și diaree, alternând cu constipație.
 • Incluziuni volumetrice de mucus în fecale.
 • În caz de invazie critică, blocaj intestinal, helmintii în fecale și vărsături.

Majoritatea viermilor rotunzi intră în organism prin ingestia de ouă sau larve. Ouăle și larvele de paraziți sunt literalmente peste tot: pe sol, alimente nespălate, mâini murdare etc.. Încercarea de a vă proteja de infecția cu viermi rotunzi este inutilă, astfel încât prevenirea este singura modalitate de a vă menține animalul sănătos..

Banda sau viermii plati la caini

Bandă sau viermi plati Este un parazit mai insidios cu un ciclu de dezvoltare complex. Pentru a infecta un câine, larva viermelui rotund trebuie să se pregătească în corpul gazdei intermediare. Cea mai frecventă vierme plat care afectează animalele de companie este borage. Media intermediară - purice.

Notă! Dacă câinele are purici, prevenirea se efectuează într-un mod cuprinzător împotriva paraziților externi și interni. În general, se acceptă faptul că puricii pot duce la infectarea cu viermi de castraveți.

În stadiile incipiente ale infecției, nu se observă simptome alarmante. Pe măsură ce viermele crește, simptomele tabloului clinic sunt sortate în conformitate cu următorul algoritm:

 • Intoxicare - câinele pare adesea slab, palid, letargic.
 • Avitaminoză și deficiențe nutriționale - câinele pierde în greutate în ciuda apetitului crescut.
 • Mâncărime în zona anală.
 • Iritarea anusului.
 • Diaree frecventă fără niciun motiv aparent.
 • Ouă de paraziți în fecale - boabele albe, gri sau maro aderă la fecale și păr în jurul anusului.

Principala problemă care apare atunci când se elimină viermii plati este riscul ca capul parazitului să rămână în corpul animalului de companie chiar și după moartea viermelui.. În plus, viermii plati și viermii pot crește până la câțiva metri lungime, iar acest lucru este plin de blocaj sau perforație a intestinului și de moartea animalului de companie..

Viermi care afectează organele câinelui (altele decât intestinele)

Cei mai ascunși și periculoși paraziți nu trăiesc în intestine. Nu subestimați paraziții intestinali, viermii plate pot trăi 5-10 ani și pot crește până la dimensiuni incredibile, dar pot fi detectate devreme. Paraziții din organe pot fi observați numai atunci când provoacă vătămări semnificative.

Toți viermii care parazitează organele unui câine se dezvoltă în corpul gazdei intermediare. Pentru a vă proteja animalul de companie de vecinii nedoriti, trebuie să:

 • Fierbeți peștele și fructele de mare înainte de hrănire.
 • Protejați-vă câinele de mușchi, muște, țânțari, țânțari.
 • Nu lăsați animalul dvs. să intre în contact cu animalele fără stăpân.

Din nou, singurul control sigur este prevenirea și precauțiile regulate..

Cei mai frecvenți paraziți pot trăi în corpul unui câine timp de 5-6 ani și parazitează neobservați. Problema este că, în momentul detectării viermilor, aceștia vor provoca daune ireparabile organismului..

Viermi în ficat la câini

Larvele intră în corpul câinelui atunci când mănâncă pește crud sau fructe de mare. Fiind absorbite în fluxul sanguin, larvele migrează și se „așează” în ficat. Durata de viață a viermilor poate ajunge la 5 sau mai mulți ani, mai ales dacă câinele este tânăr și bine hrănit.

Principalele simptome ale infecției cu viermi hepatici:

 • Starea slabă a pielii și a stratului.
 • Vărsături cu bilă.
 • Slăbiciune cu apetit normal și alimentație bună.
 • Lipsa strălucirii sănătoase a membranelor mucoase.
 • Cu leziuni hepatice - o creștere a organului, o modificare a structurii secretelor, simptome pronunțate hepatopatii.

Vestea bună este că paraziții hepatici sunt sensibili la medicamentele cu spectru îngust..

Citiți cu atenție instrucțiunile pentru medicamentul antihelmintic, deoarece multe dintre ele elimină doar helminții rotunzi și plătiți.

Viermi pulmonari la câini

Viermi pulmonari la câini - un fenomen rar. În forma sa „naturală”, viermii pulmonari sunt un nematod, al cărui purtător intermediar este melcul. Pentru ca un câine să se infecteze, trebuie să mănânce un melc. Luați-vă timp pentru a vă liniști, nematodul krenosom nu este singurul vierme care își poate face drum în plămânii unui câine.

Viermii rotunzi obișnuiți intră în intestine în stadiul de ou, clocesc, se înmulțesc și se dezvoltă. Cu toate acestea, există viermi a căror cale de dezvoltare este mai spinoasă. De obicei, învelișul protector al acestor paraziți este sensibil și nu poate rezista mediului acid. Cum supraviețuiește parazitul? Ouăle mici intră în sânge și, odată cu acesta, în plămâni. Odată ajunși într-un mediu favorabil, ouăle se coc și se mută. Larvele irită plămânii, iar câinele tușește. După ce tușește larva, câinele o înghite, iar parazitul pătrunde în intestine.

Ce simptome ar putea indica paraziții pulmonari? Din păcate, cele mai versatile:

 • Orice semne de intoxicație - mucoase palide, temperatură scăzută a corpului, greață și vărsături frecvente, diaree, deteriorarea calității lânii și a pielii.
 • Orice semne insuficienta cardiaca - dispnee, paloarea membranelor mucoase în timpul exercițiului, sărituri tensiune arteriala, aritmie.

Notă! Diagnosticul infestării cu paraziți pulmonari este un proces lung care necesită o examinare cuprinzătoare. Până când medicul nu a decis diagnosticul, câinelui i se prescrie o terapie care elimină simptomele bolii.

Viermi cardiaci la câini

Viermi cardiaci la câini (dirofilarioza) este o patologie foarte periculoasă, iar în regiunile cu un nivel scăzut de medicină veterinară este o propoziție. Parazitul pătrunde în sângele câinelui atunci când este mușcat de un țânțar. Pentru o vreme, larvele se învârt în sânge și, atunci când vine timpul să mute, se așează în inimă. De ceva timp viermele crește în camera inimii. După, apare insuficiența cardiacă acută și câinele moare.

Cu cât viermele este mai mare, cu atât simptomele sunt mai pronunțate. cardiomiopatie și insuficiență cardiacă. Această etapă poate fi prevenită numai prin prevenire. Toate mijloacele de prevenire dirofilarioza distruge larvele și nu dăunează viermilor adulți.

Moartea unui parazit adult care trăiește în inimă va ucide câinele.

În acest stadiu, singura șansă de salvare este îndepărtarea chirurgicală a paraziților, ceea ce nu este posibil în toate clinicile..

Viermi în ochii câinilor

Viermii din ochi sunt o vedere teribilă, periculoasă și rară. Purtătorul intermediar al viermilor este musca fructului, care depune ouă pe pleoapele animalului de companie. Viermii adulți sunt clar vizibili pe fundalul irisului, se mișcă activ și arată ca niște panglici serpentine.

Îndepărtarea viermilor se efectuează chirurgical, sub local și anestezie generala. În timpul procedurii, ochiul câinelui trebuie să fie complet nemișcat, deoarece există riscul de deteriorare a lentilei. Corneea este deschisă, viermii sunt scoși cu pensete, apoi se efectuează tratament local pe termen lung.

Tratamentul viermilor la domiciliu

Majoritatea paraziților intestinali pot fi tratați acasă, chiar dacă gradul de infestare este neglijat. Bineînțeles, înainte de a utiliza orice medicament, trebuie să consultați un medic veterinar sau să citiți cu atenție instrucțiunile pentru medicament..

Intoleranța individuală la droguri este un termen vag care duce la consecințe destul de tangibile:

 • Alergic reacții.
 • Umflarea căilor respiratorii și a mucoaselor.
 • Reacții locale ale pielii - roșeață, mâncărime, peeling, căderea părului.

Problema este că intoleranța individuală nu poate fi prezisă sau identificată în prealabil. Practica arată că cel mai adesea alergenii sunt detectați după aplicarea lor. Să aruncăm o privire mai atentă asupra situațiilor care pot duce la consecințe negative..

La un câine însărcinat

Decât periculos viermi pentru câine însărcinată și descendenții ei? În plus față de intoxicația constantă și epuizarea crescândă, unele tipuri de helminti pot pătrunde în bariera placentară și infecta bebelușii în timp ce sunt încă în uter. Ce se va întâmpla cu astfel de descendenți? - Întârziere în creștere, dezvoltare și, cu o probabilitate mare, deces la scurt timp după naștere.

Paradoxul este că puii sunt cei mai vulnerabili la paraziți (în prima jumătate a sarcinii) activitățile antihelmintice sunt prea periculoase.

Toate remediile pentru viermi afectează activitatea sistemului nervos al viermilor și parțial fetușilor, prin urmare, dacă se iau măsuri preventive, atunci numai în a doua jumătate a sarcinii.

La un câine care alăptează

Viermii la un câine care alăptează sunt periculoși atât pentru mamă, cât și pentru descendenți. Pătrunzând (sub formă de ouă și larve) în glandele mamare, paraziții migrează la pui, ceea ce le afectează sănătatea aproape imediat. În plus, țesuturile subțiri și delicate ale intestinului cățelușului adesea nu pot rezista stresului. Peretele intestinal se rupe, începe catelul peritonită și septicemie, după, vine moartea.

Ce trebuie făcut dacă medicul veterinar a stabilit o invazie helmintică la o mamă care alăptează.

 • În ciuda șanselor mari ca puii să fie deja infectați, aceștia sunt luați de la mamă pentru prevenire.
 • Bebelușii sunt hrăniți cu înlocuitor de lapte timp de 4-7 zile (în funcție de alegerea medicamentului), deoarece laptele va conține toxine.
 • Pentru pui, înainte de a atinge vârsta de 1-2 luni sau de a se îngrășa până la 1-2 kg, măsurile preventive pentru eliminarea viermilor nu sunt strict recomandate.

Tratament pentru viermi la câinii de rasă mică

Indiferent de mărime, absolut toți câinii sunt susceptibili la infecția cu viermi. Care sunt nuanțele de prevenire la câinii de rasă mică?

Este important să înțelegem că cu cât câinele este mai mic, cu atât mai rapid și mai rapid dezvoltă orice anomalii asociate cu patologia..

Cu toate acestea, există următoarele riscuri la prevenirea viermilor la câinii mici:

 • Dificultate în calcularea dozei.
 • Multe medicamente sunt contraindicate la câinii cu greutate redusă.
 • În caz de supradozaj sau efecte secundare, nu există prea mult timp pentru a oferi asistență.

Dacă câinele dvs. este predispus la reacții alergice acute, este mai bine să efectuați tratamentul sub supravegherea unui medic (ca parte a unei vizite planificate).

Câini de rasă mare

La câinii de rasă mare, simptomele infestării cu viermi sunt mai puțin pronunțate. În plus, invazia poate trece neobservată câteva luni. Singura modalitate fiabilă de a vă menține animalul în siguranță este prevenirea la fiecare 2-3 luni, indiferent de sezon și de factorii de risc.

Este important să înțelegem că câinele este expus riscului de infestare cu viermi la fiecare plimbare, dar dacă apare infestarea efectivă depinde de sănătatea generală și imunitatea animalului de companie. Pentru a întări rezistența corpului, câinele trebuie să fie hrănit în mod echilibrat și să aibă stres..

Medicamente populare cu spectru larg - prezentare generală, caracteristici, indicații, contraindicații

Majoritatea paraziților obișnuiți în zonele urbane pot fi eliminați cu medicamente cu spectru larg. Care este diferența?

 • Un medicament cu spectru îngust este prescris dacă parazitul este identificat și identificat. Această terapie este adesea prescrisă în cazul în care se constată un accident hepatic sau paraziți similari, „complecși”.
 • Preparatele cu spectru larg conțin una sau mai multe substanțe active care distrug mai multe tipuri de paraziți simultan, de exemplu, viermi rotunzi și plate.

Milbemax

Milbemax (Milbemax) este un agent profilactic complex împotriva paraziților intestinali pentru pui și câini adulți. Ingrediente active: milbemicină oximă și praziquantel.

Medicamentul este disponibil în două forme:

 • Pentru pui și câini mici.
 • Pentru câinii adulți - poate fi utilizat dacă câinele cântărește mai mult de 5 kg.

Indicații:

 • Nematode (viermi rotunzi).
 • Cestode (viermi plati).

Contraindicații: animale slăbite, slăbite, deshidratate. Patologii severe ale ficatului sau rinichilor. Puii cu vârsta mai mică de 2 luni sau cu o greutate mai mică de 0,5 kg. Rase sensibile la ingredientele active: Collie, Sheltie, Bobtail.

Important! Sub supravegherea strictă a unui medic veterinar, Milbemax este utilizat pentru prevenirea viermilor la cățelele însărcinate și care alăptează..

Mod de utilizare: comprimatele în doza optimă se administrează dimineața în porțiunea de hrănire sau se administrează câinelui pe stomacul gol (pe rădăcina limbii).

Dozare:

 • Pentru tratarea câinilor cu greutatea de la 0,5 la 1 kg - 0,5 comprimate pentru cățeluși Milbemax.
 • Pentru tratarea unui câine cu greutatea de la 1 la 5 kg - 1 comprimat Milbemax Puppy.
 • Pentru tratarea unui câine cu greutatea de 5 până la 10 kg - 2 comprimate pentru cățeluși Milbemax.
 • Pentru câini cu greutatea de 10 până la 25 kg - 1 comprimat Milbemax pentru câini adulți.

Caracteristici de utilizare: dacă un câine este infectat cu viermi pentru o lungă perioadă de timp, comprimatele sunt administrate de 2-4 ori cu un interval de 7-10 zile. În scopul profilaxiei, medicamentul este utilizat o dată la 1-3 luni pe parcursul întregii faze de activitate a paraziților și a purtătorilor acestora.

Efecte secundare: rar observate. Dacă doza este supraestimată, pot apărea salivație, apatie, vărsături, convulsii și un mers tremurat. Pentru ameliorarea simptomelor, câinele este vărsat și i se administrează adsorbanți. Cu o ușoară supradoză, simptomele intoxicației dispar în 24-48 de ore fără intervenție.

Pirantel

Pirantel este un medicament cu acțiune combinată pentru tratamentul și prevenirea helmintilor la câini. Ingrediente active: pirantel embonat și praziquantel.

Medicamentul este disponibil în două forme de dozare:

 • Pastile.
 • Suspensie pentru pui și câini adulți.

Indicații:

 • Nematode.
 • Cestode în orice stadiu de dezvoltare.

Contraindicații: pui sub vârsta de 6 săptămâni, cățele în prima jumătate a sarcinii, animale slăbite și slăbite. Medicamentul este contraindicat categoric la câinii cu disfuncție hepatică sau renală severă..

Mod de utilizare: comprimatele se injectează dimineața (sub formă zdrobită) sau pe rădăcina limbii înainte de mese. Suspensia este udată cu forța, pe rădăcina limbii, până la hrănirea dimineții.

Dozarea suspensiei Pirantel: 10 mg per 1 kg de greutate corporală. Pentru prevenirea viermilor la pui, doza poate fi crescută, iar la câinii adulți, redusă, prin decizia medicului veterinar.

Dozarea comprimatelor Pirantel:

 • Pentru prelucrarea unui animal cu o greutate de până la 2 kg - 1/4 comprimat.
 • Pentru prelucrarea unui animal care cântărește de la 2 la 5 kg - 1/2 comprimat.
 • Pentru prelucrarea unui animal cu greutatea de la 5 la 10 kg - 1 comprimat.
 • Pentru prelucrarea unui animal cu greutatea de la 10 la 20 kg - 2 comprimate.
 • Pentru prelucrarea unui animal cu greutatea de la 20 la 30 kg - 3 comprimate.

Caracteristici de utilizare: administrarea profilactică a medicamentului se repetă la fiecare 1-3 luni în timpul sezonului de activitate parazitară sau pe tot parcursul anului. În tratamentul invaziei avansate, medicamentul trebuie luat cel puțin de două ori, cu o pauză de 7-10 zile. Nu sunt necesare pregătirea, dieta de post sau utilizarea laxativelor după administrarea medicamentului.

Efecte secundare: în cazuri rare, cu sensibilitate individuală sau supradozaj semnificativ, după administrarea medicamentului, câinele poate prezenta vărsături, apatie, salivație crescută, apatie.

Drontal

Drontal (Drontal) este un agent antihelmintic cuprinzător pentru câini și pui. Medicamentul este destul de popular datorită bunei sale reputații și a producătorului eminent.

Medicamentul este disponibil în două forme comerciale:

 • Drontal Junior (suspensie) - ingrediente active: embonat de febantel și pirantel.
 • Drontal plus - ingrediente active: pirantel embonat, praziquantel și febantel.

Notă! Drontal Junior distruge doar nematodele (viermi rotunzi). Indicații pentru utilizarea Drontal plus: nematode, cestode și lamblie.

Contraindicații pentru utilizarea Drontal Junior: pui sub vârsta de 2 săptămâni, slăbiți, slăbiți, animale cu boli infecțioase.

Contraindicații pentru utilizarea Drontal plus: greutatea câinelui este mai mică de 2 kg, prima treime a sarcinii, o stare slăbită, epuizată. Medicamentul este utilizat numai sub supravegherea unui medic dacă animalul este infectat sau se recuperează după o boală infecțioasă.

Metoda de utilizare a Drontal Junior: medicamentul este injectat în rădăcina limbii înainte de hrănirea de dimineață. Medicamentul trebuie aplicat cu 2 săptămâni înainte de vaccinarea programată.

Metoda de utilizare Drontal plus: comprimatele se injectează dimineața sau se administrează cu forța, pe rădăcina limbii înainte de mese.

Doza drontală pentru prevenirea viermilor la câini:

 • Suspensie Drontal Junior - 1 ml de medicament pe 1 kg de greutate corporală.
 • Drontal Plus pentru câini cu greutatea de la 2 la 5 kg - 1/2 comprimat.
 • Drontal Plus pentru câini cu greutatea de la 6 la 10 kg - 1 comprimat.
 • Drontal Plus pentru câini cu greutatea de la 11 la 20 kg - 2 comprimate.

Notă! Atunci când sunt calculate individual, dozele se bazează pe o proporție minimă de 1 comprimat la 10 kg. greutate corporala.

Caracteristici ale utilizării Drontal Junior: nu necesită o dietă și pregătire de foame. Înainte de utilizare, flaconul cu suspensie trebuie agitat câteva minute. Utilizarea simultană a Drontal și a oricăror alte medicamente profilactice nu este strict recomandată.

Caracteristici ale utilizării Drontal plus: este excretat din corp nemodificat în 48 de ore, de aceea este considerat un medicament relativ sigur.

Medicamentul este permis să fie utilizat pentru prevenirea helmintilor la câinii care alăptează. Drontal este utilizat pentru tratamentul (cu utilizare repetată) și prevenirea helmintilor la câinii de toate vârstele.

Efectele secundare ale Drontal Junior sunt extrem de rare. Efectele secundare ale Drontal plus: apar cu o sensibilitate crescută la ingredientele active ale medicamentului. Simptomele sub formă de vărsături, salivare, apatie, ușoară paloare dispar în 48 de ore fără intervenție. Dacă tabloul clinic se agravează, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Dirofen (Dirophen)

Dirofenul (Dirofen) este un medicament antiparazitar combinat pentru pui și câini adulți. Ingredientele active sunt febantel, pirantel și praziquantel. Dirofen este disponibil în trei doze: pentru pui (120), pentru câini mici (200), pentru câini mari și mijlocii (1000).

Indicații:

 • Viermi rotunzi (nematode) în toate etapele dezvoltării.
 • Viermi plati (cestodi) in toate etapele de dezvoltare.

Contraindicații: pui sub vârsta de 3 săptămâni, intoleranță individuală, prima jumătate a sarcinii, epuizare și deshidratare, animale bolnave sau care se recuperează de boli infecțioase.

Mod de utilizare: comprimatele sunt zdrobite și introduse în hrana de dimineață. Pentru a controla absorbția completă a medicamentului, tabletele în ansamblu sunt injectate pe rădăcina limbii înainte de hrănirea de dimineață. Fără dietă de foame, fără laxative, fără pregătire necesară.

Dozare:

 • Dirofen pentru pui - 1 comprimat pe 1 kg de greutate corporală.
 • Dirofen pentru câini mici - 1 comprimat la 5 kg greutate corporală.
 • Dirofen pentru câini mijlocii și mari - 1 comprimat la 20 kg greutate corporală.

Caracteristici de utilizare: efectul terapeutic maxim apare la 2-7 ore după utilizarea comprimatelor. Toate substanțele active sunt excretate din corp practic neschimbate în 48 de ore. Ca parte a profilaxiei, recepția lui Dirofen se repetă o dată la 2-3 luni..

Efecte secundare: observate cu intoleranță individuală sau supradozaj. Simptomele alarmante sunt: ​​salivație abundentă, vărsături, apatie, mers nesigur, dezorientare.

Caniquantel plus

Caniquantel Plus este un medicament complex cu spectru larg, cu o compoziție destul de serioasă. Ingrediente active: praziquantel și fenbendazol.

Indicații:

 • Trematode (flukes).
 • Cestode (viermi plati).
 • Nematode (viermi rotunzi).

Contraindicații: sarcină (în orice moment), stare slăbită sau epuizată, până la vârsta de 3 săptămâni.

Mod de utilizare: comprimatele se introduc dimineața, se acumulează în forma lor naturală sau se beau sub formă de suspensie apoasă. Imediat după administrarea medicamentului, se poate observa formarea de salivă spumoasă, care dispare în câteva minute.

Doza de Kanikvantel este uniformă - 1 comprimat la 10 kg. greutate corporala. Mulți medici veterinari recomandă alegerea altor medicamente pentru prevenirea viermilor la pui, deoarece doza de Caniquantel este dificil de separat cu precizie.

Caracteristici de utilizare: pentru uz profilactic, medicamentul se administrează o dată la 2-3 luni. În tratamentul invaziilor avansate, medicamentul este luat de 2-3 ori la intervale de 5-7 zile. Pe parcursul întregului tratament, excrementele câinelui trebuie îndepărtate și eliminate..

Efecte secundare: apar extrem de rar, cu sensibilitate individuală sau supradozaj de peste 4 ori. Studiile nu au relevat o tendință a rasei la sensibilitate la componentele medicamentului.

Azinox Plus

Azinox Plus (Azinox plus) este un medicament complex pentru viermi la câini. Ingrediente active: clorhidrat de praziquantel și tetramisol.

Indicații:

 • Nematodele în toate etapele dezvoltării.
 • Cestode în toate etapele dezvoltării.

Contraindicații: animale slăbite și însărcinate. Puii și câinii care alăptează pot primi Azinox Plus nu mai devreme de 10 zile după naștere, sub rezerva dezvoltării normale a așternutului și a unor rate de recuperare adecvate pentru mamă..

Dozajul de Azinox Plus se calculează pe baza proporției de 1 comprimat pe 10 kg de greutate corporală. Datorită complexității dozării, în prevenirea viermilor la pui, medicamentul este utilizat cu precauție extremă.

Caracteristici de utilizare: pentru prevenirea viermilor în condiții urbane, Azinox Plus este utilizat la fiecare 2 luni. Dacă câinele locuiește într-un sat sau la o fermă, tratamentul se efectuează la fiecare 30-45 de zile, în funcție de activitatea paraziților și a purtătorilor acestora.

Efecte secundare: sunt extrem de rare și numai în caz de supradozaj semnificativ. Azinox Plus este considerat unul dintre cele mai sigure medicamente pentru câini.

Alben și Alben C

Alben - un medicament antihelmintic cu spectru larg. Când lucrați cu medicamentul, trebuie să acordați o atenție specială dozelor, deoarece efectele secundare apar brusc și rapid..

Medicamentul este disponibil în două forme comerciale:

 • Alben - ingredient activ albendazol.
 • Alben C - ingrediente active: azinox și albendazol.

Indicații pentru utilizarea Albenei:

 • Nematode - toate etapele de dezvoltare.
 • Cestode - toate etapele de dezvoltare. Trematode - numai pentru adulți.

Notă! Alben este destinat prevenirii paraziților la animalele rurale, prin urmare utilizarea sa pentru câini nu este aprobată de mulți medici veterinari. Practica arată că proprietarii rareori reușesc să calculeze cu exactitate doza pentru animalele mici..

Indicații pentru utilizarea Alben C:

 • Nematode - toate etapele de dezvoltare.
 • Cestode - toate etapele de dezvoltare.

Contraindicații pentru utilizarea Alben C: vârsta mai mică de 3 săptămâni, greutatea mai mică de 2,5 kg, sarcină și alăptare. Medicamentul este utilizat numai sub supravegherea unui medic dacă animalul este epuizat, depășit sau se recuperează de o boală infecțioasă.

Mod de utilizare: dimineața pe stomacul gol pe rădăcina limbii, cu puțină mâncare sau apă. Apariția salivării spumoase după aplicarea unei suspensii apoase este considerată un efect secundar așteptat care dispare fără intervenție..

Dozare:

 • Pentru câinii care cântăresc mai mult de 2,5 kg, doza este calculată din raportul de 1 comprimat pe 5 kg de greutate corporală.
 • Dacă câinele cântărește mai puțin de 2,5 kg, 1 comprimat este zdrobit și dizolvat în 10 ml de apă. Suspensia rezultată este dozată conform principiului de 1 ml per 1 kg de greutate corporală..

Caracteristici de utilizare: atunci când utilizați o suspensie apoasă, aceasta trebuie agitată bine înainte de a bea, deoarece comprimatul zdrobit precipită rapid. În scopul prevenirii, câinii sunt tratați o dată la 2-3 luni. În tratamentul helmintiazei avansate, Alben C este utilizat numai sub supraveghere medicală.

Efecte secundare: cu respectarea strictă a dozelor, nu se observă simptome negative. În caz de supradozaj, câinele dezvoltă rapid o imagine clinică a intoxicației. Starea este ameliorată de adsorbanți și de băut abundent.

Inspector

Inspector TOTAL C - picături antiparazitare de acțiune combinată. Ingrediente active: fipronil, moxidectină.

Indicații:

 • Căpușe subcutanate și căpușe ixodide.
 • Puricii, păduchii, păduchii.
 • Viermi rotunzi.
 • Dirofilarioza - viermi ai inimii.

Contraindicații: vârsta sub 7 săptămâni, animale bolnave sau în recuperare, epuizare, deshidratare.

Mod de utilizare: picăturile se aplică pe pielea uscată, intactă a greabănului. Dacă câinele este mare, picăturile se aplică în 3-4 locuri, de-a lungul coloanei vertebrale de la greabăn până la coadă. Toxicitatea picăturilor crește brusc la lins, astfel încât câinele trebuie monitorizat până când haina este complet uscată.

Dozare:

 • Câini cu o greutate de până la 4 kg - 0,4 ml pipetă.
 • Câini cu greutatea de la 4 la 10 kg - 0,8 ml pipetă.
 • Câini cu greutatea de 10-25 kg - 1 ml pipetă.

Caracteristici de utilizare: Picăturile inspectorului nu sunt recomandate pentru tratamentul câinilor care alăptează și ai celor însărcinați. Puii cu vârsta sub 1 lună și câinii cu greutatea mai mică de 1 kilogram sunt tratați numai sub supravegherea unui medic veterinar.

Efecte secundare: iritarea pielii apare rar - mâncărime, roșeață. Reacția alergică dispare fără intervenție în decurs de 3-4 zile. Dacă apare o reacție alergică, locul de aplicare a picăturilor trebuie spălat bine cu apă cu săpun.

Dironet

Dironet - un remediu complex pentru viermi la câinii adulți. Dironet este unul dintre cele mai populare medicamente în regiunile cu un risc crescut de infecție cu dirofilarioză. Substanțe virgine: pirantela pamoat, praziquantel și ivermectină.

Notă! Pentru tratamentul puiilor și câinilor în miniatură, Dironet este disponibil sub formă de suspensie.

Indicații:

 • Cestode în toate etapele dezvoltării.
 • Nematodele în toate etapele dezvoltării.
 • Dirofilarioza în stadiul microfilariei.

Contraindicații: sensibilitate individuală la ingredientele active, vârsta sub 3 săptămâni, sarcină și perioada de creștere. Medicamentul nu este recomandat câinilor din rasa collie, sheltie, bobtail din cauza tendinței de intoleranță individuală.

Caracteristici de utilizare: Se recomandă utilizarea Dironet o dată pe trimestru pentru prevenirea helmintiazei. În prevenirea dirofilariozei, frecvența tratamentului poate fi crescută. Când se tratează invazii avansate, tratamentul se repetă de 2 ori cu o frecvență de 7-14 zile.

Efecte secundare: apar rar, pe fondul intoleranței individuale. Dacă apare o reacție alergică, medicamentul este oprit, starea este ameliorată cu antihistaminice. În caz de supradozaj, există apatie, greață, vărsături, afectare a activității nervoase.

Celandine Glistogon

Rostopască - medicament nu foarte popular pentru viermi la câini cu o compoziție destul de „decentă” și spectru de acțiune. Poate că popularitatea redusă a medicamentului se datorează faptului că remediile pentru purici celandină au apărut și s-au întărit pe piață mai devreme. Ingrediente active: praziquantel și pirantel.

Indicații:

 • Viermi rotunzi.
 • Viermi plati.

Contraindicații: vârsta sub 3 săptămâni, epuizare, deshidratare, imunitate scăzută, sarcină, alăptare. Cu sensibilitate individuală la medicament, poate apărea o reacție alergică acută. Celandine Glistogon nu este categoric recomandat pentru utilizare în paralel cu alte medicamente antiparazitare.

Dozarea de Celandine Glistogon monocomprimat - 1 comprimat pe 5 kg de greutate.

Caracteristici de utilizare: doza terapeutică maximă a medicamentului este injectată în decurs de 8 ore de la administrarea medicamentului. După 48 de ore, toate substanțele active sunt excretate din organism într-o formă aproape neschimbată.

Efecte secundare: apar numai în caz de intoleranță individuală sau supradozaj. Starea animalului este ameliorată simptomatic (antihistaminice, adsorbanți).

Prazicid (Prazicid)

Prazicid (Prazicid) este un medicament antihelmintic cu acțiune combinată. Ingrediente active: praziquantel și pyrantela pamoat.

Notă! Prazicidul este disponibil în trei forme comerciale: tablete, suspensie pentru pui și rase mici, picături (Prazicide Combo) pentru prevenirea paraziților externi și interni.

Indicații:

 • Viermi rotunzi.
 • Viermi plati.

Contraindicații: sensibilitate individuală crescută, sarcină și primele 3-4 săptămâni după naștere, vârsta până la 3 săptămâni, epuizare. Prazicidul nu trebuie utilizat pentru tratarea animalelor bolnave și în recuperare. Cu utilizarea simultană a prazicidului și a altor agenți antiparazitari, există un risc ridicat de otrăvire.

Doza de comprimate Prazicide este simplă - 1 comprimat la 10 kg de greutate corporală.

Caracteristici de utilizare: când se începe invazia, medicamentul se administrează de două ori cu o frecvență de 10 zile. În scop preventiv, câinii sunt tratați la fiecare 3 luni. Tratamentul cățelelor însărcinate se efectuează cu 3 săptămâni înainte de naștere sub supravegherea obligatorie a unui medic veterinar.

Efecte secundare: cu intoleranță individuală la componentele medicamentului, poate apărea o reacție alergică. Starea animalului este ameliorată de antihistaminice și terapie simptomatică. În caz de supradozaj, câinele dezvoltă apatie, există un refuz de hrană, vărsături, greață, diaree, anomalii neurologice.

Troncil

Troncil - un preparat combinat pentru tratamentul tipurilor mixte de invazii. Ingrediente active: pirantela embonate și febantel.

Indicații:

 • Viermi rotunzi.
 • Viermi plati.

Contraindicații: vârsta de până la 6 săptămâni, greutatea de până la 2 kg, sarcina, alăptarea, epuizarea. Medicamentul este contraindicat la animalele bolnave și în recuperare. Metoda de utilizare: pentru tratament și prevenire, medicamentul este utilizat o singură dată. Comprimatul se administrează pe rădăcina limbii dimineața, în timpul primei hrăniri sau sub formă de suspensie apoasă.

Dozare:

 • Câini cu greutatea de până la 2 kg - 1/4 comprimat.
 • Câini cu greutatea de la 2 la 5 kg - 1/2 comprimat.
 • Câini cu greutatea de la 5 la 10 kg - 1 comprimat.
 • Câini cu greutatea de la 10 la 20 kg - 2 comprimate.

Caracteristici de utilizare: înainte de a utiliza medicamentul, nu este necesară nicio dietă sau alt preparat. În caz de invazii avansate, tratamentul repetat se efectuează după 7-10 zile. Pentru câinii cu o greutate mai mică de 2 kg, tratamentul se efectuează numai sub supravegherea unui medic veterinar.

Efecte secundare: se manifestă cu o sensibilitate crescută la ingredientele active ale medicamentului. Simptomele sunt ușoare și dispar spontan. Hipersensibilitatea este indicată de: salivare, greață, vărsături, apatie.

Prothel (Pratel)

Protel (Pratel) este un medicament antiglis cu acțiune mixtă. Ingredientele active sunt pirantel embonate și praziquantel. După cum puteți vedea, Protel este un analog al multor medicamente foarte populare și mai scumpe..

Indicații:

 • Viermi rotunzi.
 • Viermi plat (cu bandă).

Contraindicații: vârsta de până la 6 săptămâni, sensibilitatea individuală la componentele medicamentului, prima jumătate a sarcinii, epuizare, afectarea funcției renale sau hepatice. Medicamentul este contraindicat animalelor bolnave sau care se recuperează de boli virale sau infecțioase.

Dozare:

 • Greutate de până la 2 kg - 1/4 comprimat.
 • Greutate de la 2 la 5 kg - 1/2 comprimat.
 • Greutate de la 5 la 10 kg - 1 comprimat.
 • Greutate de la 10 la 20 kg - 2 comprimate.

Caracteristici de utilizare: pentru tratamentul preventiv, medicamentul este utilizat nu mai mult de 1 dată în 2 luni. Cu invaziile avansate, tratamentul se repetă după 7-14 zile. Efecte secundare: sunt extrem de rare și sunt exprimate printr-o reacție alergică. Este foarte dificil să supradozajezi un animal, dar acest lucru nu scade importanța urmării instrucțiunilor și dozelor.

Cuantic

Quantum este o pastilă de acțiune combinată puțin cunoscută, dar destul de eficientă pentru prevenirea viermilor la câini. Ingrediente active: mebendazol și praziquantel.

Indicații:

 • Nematode (viermi rotunzi).
 • Invazii mixte.

Contraindicații: vârsta de până la 4 săptămâni, sarcina și alăptarea puiilor. Mod de utilizare: comprimatul este divizat, zdrobit, introdus în alimente sau apă dimineața, pe stomacul gol. O tabletă întreagă este dată pe rădăcina limbii înainte de hrănirea dimineaței..

Dozare:

 • Greutate de la 0,5 la 2 kg - 1/4 comprimat.
 • Greutate de la 2 la 5 kg - 1/2 comprimat.
 • Greutate de la 5 la 10 kg - 1 comprimat.
 • Greutate de la 10 la 20 kg - 2 comprimate.

Caracteristici de utilizare: în scopul prevenirii, prelucrarea se efectuează în fiecare trimestru. Cu grade avansate de invazie, tratamentul se repetă după 14 zile. Efecte secundare: apar extrem de rar sau în caz de supradozaj. Starea animalului este ameliorată simptomatic dacă depresia persistă în 24 de ore.

Prazitel

Prazitel (Prazitel) este un medicament combinat care este produs sub formă de suspensie. Ingrediente active: R-praziquantel, pirantel, silibină.

Atunci când alegeți un medicament, este important să înțelegeți obiectivele finale, deoarece este disponibil în mai multe forme de dozare:

 • Prazitel pentru pui.
 • Prazitel pentru câini adulți (în greutate).
 • Prazitel Special pentru câini cu greutatea de până la 5 kg, de la 5 la 25 kg, de la 25 la 50 kg.

Indicații:

 • Nematode (viermi rotunzi) în toate etapele dezvoltării.
 • Cestodi (viermi plati) in toate etapele de dezvoltare.
 • Invazii mixte.

Contraindicații: pentru utilizarea vârstei „Prazitel Special” sub 6 ani! Pentru pui și câini tineri, suspensiile sunt utilizate în funcție de vârstă. Sensibilitate individuală la componentele medicamentului, tulburări în funcționarea rinichilor sau a ficatului.

Dozajul medicamentului este uniform, indiferent de denumirea comercială, calculat din raportul de 1 ml de medicament pe 1 kg de greutate corporală.

Caracteristici de utilizare: cu invazii avansate, medicamentul este luat de 2-3 ori cu o frecvență de 7-10 zile. În scopul prevenirii, câinii sunt tratați de 1 dată în 2-4 luni, în funcție de sezonul anului. Efectele secundare sunt extrem de rare.

Milprazon

Milprazon (Milprazon) - nu foarte frecvente, dar pastile eficiente cu spectru larg pentru viermi la câini. Ingrediente active: milbemicină oximă și praziquantel.

Medicamentul este disponibil în două forme de dozare:

 • Pentru pui și câini cu greutatea de până la 5 kg.
 • Pentru câinii cu o greutate mai mare de 5 kg.

Indicații:

 • Nematode (viermi rotunzi).
 • Cestode (viermi plati).
 • Invazii mixte.
 • Prevenirea dirofilariozei.

Contraindicații: sensibilitate individuală la componentele medicamentului, epuizare, stare slăbită sau deprimată, patologii hepatice și renale. Colii și adăposturile trebuie manipulate de un medic veterinar.

Mod de utilizare: comprimatele se administrează pe rădăcina limbii sau cu o cantitate mică de alimente dimineața. Nu este recomandat să amestecați comprimatele cu apă? deoarece nu se dizolvă bine.

Dozare:

 • Greutate de la 0,5 la 1 kg - 1/2 comprimat de Milprazone pentru pui și câini mici.
 • Greutate de la 1 la 5 kg - 1 comprimat Milprazone pentru pui și câini mici.
 • Greutate de la 5 la 10 kg - 2 comprimate Milprazone pentru pui și câini mici.
 • Greutate de la 10 la 25 kg - 1 comprimat Milprazone pentru câini adulți.

Caracteristici de utilizare: în scopul profilaxiei, tabletele sunt utilizate o dată pe trimestru. Cu invazia avansată, tratamentul se repetă de 2-4 ori cu o frecvență de 10 zile. Pentru prevenirea dirofilariozei, tratamentul se efectuează în fiecare lună în timpul sezonului activității țânțarilor.

Efecte secundare: apar extrem de rar, supuse unei sensibilități individuale crescute. Trebuie luate în considerare simptome alarmante: paloare a membranelor mucoase, letargie, apatie, ataxie, tremurături musculare, vărsături, greață.

Medicina zoologică (medicina zoologică)

Zoolekar (Zoolekar) - un medicament antihelmintic complex pentru prevenirea tipurilor mixte de invazii. Medicamentul a apărut pe piață relativ recent și până acum recenziile despre acesta sunt pozitive. Ingrediente active: praziquantel și pirantel pamoat.

Indicații:

 • Nematode (viermi rotunzi) în toate etapele dezvoltării.
 • Cestodi (viermi plati) in toate etapele de dezvoltare.

Contraindicații:

Mod de utilizare: comprimatele se administrează dimineața, pe stomacul gol sau cu o cantitate mică de alimente. Dacă este necesar, comprimatele pot fi zdrobite și dizolvate în apă. Doza de comprimate Zoolekar este simplă - 1 comprimat pe 10 kg de greutate corporală.

Caracteristici de utilizare: pentru profilaxie, comprimatele se administrează o dată pe trimestru. Nu este necesară pregătirea prealabilă, postul sau laxativele. Înainte de vaccinare, tratamentul se efectuează nu mai târziu de 2 săptămâni. Efectele secundare sunt extrem de rare.

Remedii populare pentru tratamentul viermilor la câini

Se va întâmpla asta remedii populare deveni singura alternativă pentru a scăpa câinele de paraziți sau pentru a ameliora simptomele de anxietate după vierme.

Cea mai faimoasă metodă populară de a scăpa de viermii plati de la animale este o grămadă din semințe proaspete de dovleac. Semințele sunt curățate, zdrobite, amestecate cu untură și date în termen de 7 zile. Este important să înțelegem că această metodă ajută numai împotriva cestodelor.

Usturoi

Usturoiul este un remediu de modă veche pentru viermi la câini. În perioada sovietică, aproape toți proprietarii de câini adăugau usturoi la hrana pentru animale de companie. Cu toate acestea, rațiunea toxicității usturoiului și a cepei la câini a fost un argument puternic împotriva acestei metode..

Pentru prevenirea viermilor, usturoiul proaspăt tocat se adaugă în alimente (terci) timp de 7-10 zile la fiecare 3 luni. Rețineți că această metodă nu are o eficiență dovedită..

Atunci când este utilizat cu înțelepciune, usturoiul stimulează sistemul imunitar, ceea ce crește rezistența organismului. Este mai bine să întrebați medicul veterinar despre cât de sigur este să folosiți usturoiul în situația dvs. specifică..

Ulei sau clismă

Cu o invazie prelungită și avansată, medicamentele antihelmintice pot agrava starea. Problema este că moartea masivă a paraziților duce la o creștere bruscă a intoxicației. Pentru a accelera eliberarea paraziților morți din corp, utilizați:

 • Ulei din semințe de in - adăugați în mâncare.
 • Clismă de curățare cu ulei de vaselină.

Mulți medici veterinari care tratează animale cu invazie avansată recomandă să nu aștepte simptomele de intoxicație, ci să acționeze proactiv. După 30-40 de minute după utilizarea medicamentului antihelmintic, câinelui i se administrează sorbanți, iar după alte 30 de minute - un laxativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru pui și câini mici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi la câine: simptome și tratament