Vaginita la câini - o amenințare pentru sănătatea femeilor

În practica oricărui medic veterinar, un loc important îl ocupă bolile zonei genitale la animale. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că aceiași câini nasc adesea acolo unde este necesar, într-o atmosferă cu condiții insalubre complete. De multe ori se termină prost. Și nu este vorba nici măcar de riscul de a pierde puii și de cățea însăși, ci de acele boli care pot apărea mai târziu. De exemplu, vaginita apare adesea la câini..

Ce este?

Acesta este numele inflamației țesuturilor vaginale. În același timp, se inflamează, se umflă și începe separarea exsudatului. Dacă vaginita începe în timpul sarcinii, riscul avort sau nașterea puii morți crește brusc. Trebuie amintit că poate apărea și vaginita la un câine sterilizat: bacteriile sunt indiferente față de sterilizare..

Cauzele bolii, o scurtă clasificare

În general, la câini, datorită structurii speciale a penisului masculin și a unora dintre nuanțele împerecherii, vaginita este adesea rezultatul împerecherii nereușite. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazurile în care crescătorii fără experiență încearcă să aranjeze împerecherea pentru o cățea prea tânără, care nu a intrat încă în faza de maturitate fiziologică. Foarte des, vaginita este o consecință a nașterii unor pui deosebit de mari. Acesta din urmă, de altfel, apare adesea și în cazul împerecherii necontrolate, atunci când un câine mic sau mediu este acoperit de un mascul mare.

Apropo, poate un câine steril să aibă vaginită? Cum poți! Cel mai adesea, cățelele sunt sterilizate prin legarea oviductelor. Acest lucru previne întâlnirea spermei și a ovulului, dar nu întrerupe fluxul. În consecință, cuștile masculilor sunt posibile cu același rezultat. În cele din urmă, traumatismele mecanice ale vaginului nu sunt singura cauză a vaginitei. Câinele în sine poate fi, de asemenea, infectat cu un fel de boală, care este transmisă câinelui atunci când stă..

Crescătorii cu experiență spun că vaginita apare uneori cu precizie în timpul primei călduri sau chiar în fața ei. Datorită unei schimbări accentuate a fondului hormonal, corpul nu are timp să se reconstruiască, devine mai vulnerabil la acțiunea microflorei patogene sau condiționate patogene. Dar mult mai des cauza patologiei este tocmai activitatea microorganismelor. În special, chlamydia. Chlamydia foarte des se manifestă sub formă de vaginită cronică.

Și acum vom vorbi despre clasificarea acestei boli:

  • Seros. Descărcare semitransparentă, gălbuie.
  • Cataral. Secretul este gros, tulbure, alb lăptos.
  • Purulent - descărcare de puroi galben-verzui, care are adesea un miros foarte neplăcut.
  • Fibrinos. Pe pereții vaginului apar pelicule de fibrină. În niciun caz nu trebuie să încercați să le îndepărtați, deoarece în acest caz se formează eroziune profundă, sângerândă..
  • Gangrenous (flegmon vagin). Resturi de țesut sunt eliberate din organele genitale, exsudatul are o culoare cenușie murdară, maro, are un miros dezgustător de putregai.

Semne

Care sunt simptomele care indică că câinele dvs. are această boală? În primul rând, există orice descărcare vaginală. Desigur, dacă târfa a mai născut înainte, evacuarea secretului este normală și, prin urmare, nu ar trebui să vă faceți griji. Dar dacă nu a născut deloc și nu există nici o sarcină aproape, merită imediat, fără a amâna problema pe termen nelimitat, arătați animalul de companie unui medic veterinar calificat.

Apropo, trebuie să facem o mică divagare. Dacă se observă vaginită la un câine însărcinat, acest lucru nu este de bun augur. Faptul este că infecția poate pătrunde bine în uter, ceea ce va provoca, dacă nu un avort spontan, atunci nașterea unor pui morți sau foarte slabi - cu siguranță. Cu toate acestea, vom continua să discutăm simptomele..

De regulă, în cazul endometritei seroase sau catarale, starea generală a animalului rămâne destul de normală. Apetitul și setea rămân. Dar, cu toate acestea, câinele devine neliniștit, adesea linge picioarele. De multe ori poate să scârțâie de durere. În plus, sub coadă puteți vedea lână lipită împreună de exsudat, iar în acest loc pielea este adesea iritată și inflamată. Dacă vaginita este purulentă sau gangrenă, este adevărat opusul. Temperatura câinelui crește imediat, devine letargică și lipsită de viață. Nu există apetit, sete persistă, dar animalul cu dificultăți extreme și „reticență” vine la castron.

Cum este tratat?

În primul rând, observăm imediat că este încă mai bine să oferim tratamentul vaginitei medicilor veterinari profesioniști. Dacă decideți să „ajutați” câinele însuși, nu se va termina bine. Îți poți ajuta cu adevărat animalul de companie numai dacă o duci imediat la clinică.

Cea mai ușoară cale este cu soiurile seroase și catarale, care în unele cazuri pot fi vindecate fără utilizarea de antibiotice puternice și alți agenți antimicrobieni. În acest caz, se utilizează soluții slabe de dezinfectanți, precum și decocturi de plante medicinale. Dacă vorbim despre un soi purulent sau flegmonos, atunci va trebui să faceți mai întâi teste. Medicii veterinari vor face culturi bacteriologice, vor identifica un anumit tip de agent patogen și numai atunci vor prescrie acele medicamente care vă vor ajuta cu adevărat câinele să depășească boala.

Prevenirea

Pur și simplu, medicii ar trebui să se gândească la cum să trateze vaginita. Dar puteți reduce riscul câinelui dvs. de a suferi această boală. În primul rând, trebuie să o hrănești corect. Dieta animalului ar trebui să conțină o cantitate suficientă de vitamine din grupa B, precum și A și E. Aceste substanțe joacă un rol important în regenerarea membranelor mucoase ale corpului. În ceea ce privește alte activități, crescătorul ar trebui să controleze întotdeauna împerecherea. În primul rând, ar trebui să se efectueze numai după debutul maturității fiziologice a animalului. Este necesară suprimarea strictă a posibilității de a comite o împerechere „sălbatică”, necontrolată, deoarece aceasta este plină de numeroase probleme. În cele din urmă, animalul trebuie să aibă toate vaccinările preventive de rutină împotriva bolilor infecțioase periculoase..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaginita la câini - o amenințare pentru sănătatea femeilor