Câine ciobanesc din europa de est: caracteristici și descriere a rasei

Este puțin probabil ca iubitorii de câini lipsiți de experiență să poată face diferența dintre Păstorul din Europa de Est și cel german. Deși diferența dintre ele este semnificativă. Puțini oameni știu că rasa Shepherd din Europa de Est a fost dezvoltată în Rusia și, prin urmare, este mai potrivită pentru climatul nostru..

Istoria rasei

După Primul Război Mondial, Păstorii Germani rămași pe teritoriul țării noastre au fost folosiți cu succes în activitatea diferitelor servicii speciale. Dar, după formarea URSS, la începutul anilor 20 ai secolului trecut, manipulatorii de câini au fost însărcinați cu dezvoltarea unei rase noi pentru tânărul stat sovietic..

Începând cu anii 30, s-a făcut o muncă grea pentru a îmbunătăți calitățile și caracteristicile de lucru ale Ciobanescului German, precum și pentru a adapta rasa la condițiile noastre climatice. Cei mai mari reprezentanți ai „germanilor” au fost selectați pentru selecție. Există o presupunere că în pedigree-ul câinelui ciobănesc din Europa de Est (VEO) s-au remarcat mari danezi și Laika..

Frumusețea rusească
Frumusețea rusească

După Marele Război Patriotic, au rămas foarte puțini câini ciobănești, dar îngrijitorii de câini au continuat să lucreze la dezvoltarea unei noi rase de serviciu. Primul standard pentru Ciobanesc din Europa de Est a fost aprobat în URSS în 1964.

În anii 90, popularitatea BEO a scăzut brusc. Și abia la începutul secolului 21, entuziaștii au reușit să sporească din nou interesul pentru rasă și să-i crească numărul..

În 2014, prezidiul Federației de Canise din Rusia a aprobat standardul actual pentru rasa câinelui ciobanesc din Europa de Est. Rasa nu este încă recunoscută de Federația Cinologică Internațională.

Descriere și standard de rasă

Câinele Ciobănesc din Europa de Est (VEO) este mult mai mare decât cel german. Un câine puternic și rezistent, cu un cap mândru și un spate puternic și drept. Diferențele de culoare cu „germanul” nu sunt semnificative, iar mișcările sunt mai cuprinzătoare și mai fine.

 • înălțimea pentru cățelele de la 62 la 72 cm, pentru bărbații de la 66 la 76 cm;
 • greutatea cățelei de la 30 la 50 kg., masculul de la 40 la 60 kg .;
 • corpul este dreptunghiular, musculos. Spatele este drept, cu o ușoară pantă spre crupă;
 • gatul este puternic, lat;
 • pieptul este lat, musculos;
 • capul este voluminos, în formă de pană. Botul este ușor îngustat spre nas, linia piciorului este netedă, pronunțată. Nasul este mare, negru;
 • ochii sunt medii, în formă de migdale, căprui sau maro închis;
 • urechile sunt triunghiulare, medii, erecte;
 • dintii sunt mari, albi. Mușcătură de foarfecă;
 • membrele sunt puternice, drepte. Degetele sunt strânse într-un coc;
 • coada este lungă, în formă de sabie, așezată jos;
 • haina este dreaptă, cu un strat gros, moale.
Standard
Standard

Culoarea câinelui ciobanesc european poate fi neagră, cu spatele negru (gri și albastru) și zonală (gri și roșu). Permis, dar nu de dorit, semn alb pe piept.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Câinele Ciobănesc din Europa de Est are un caracter echilibrat și un psihic puternic. Nu este supus schimbărilor de dispoziție și comportamentului dominant. Sheepdog este foarte loial proprietarului său și este gata să-l urmeze oriunde și peste tot.

„Europeanul” are un instinct de protecție pronunțat, câinele este precaut de străini, dar nu manifestă agresivitate. Inteligența ridicată a câinelui ciobanesc, capacitatea sa de a se antrena și ascultarea, fac ca această rasă să fie potrivită pentru serviciul în poliție și la graniță, la vamă și în armată.

Sheepdog este prietenos cu toți membrii familiei, simte subtil starea și starea unei persoane. Nu este intruzivă și calmă. Capabil să ia decizii în mod independent în situații dificile și să îndeplinească în mod responsabil sarcini simple.

Referinţă: Păstorii din Europa de Est sunt adesea folosiți ca ghizi sau ajutoare pentru vârstnici..

Se înțelege foarte bine cu copiii, chiar și cei mai mici, și suportă cu răbdare orice încălcări din partea lor. Adolescenții vor ține companie în orice ieșire, vor deveni prietenul lor protector și protector.

Împreună cu copiii
Împreună cu copiii

„Europeanul” se înțelege bine cu alte animale de companie. Nu este gelos, atent și capabil să găsească un „limbaj comun” atât cu pisicile, cât și cu animalele mici. VEO nu le va ofensa niciodată unui străin sau câinelui unui vecin.

Îngrijire și

Păstrarea unui câine ciobanesc din Europa de Est într-un apartament din oraș este destul de posibilă. Câinele este nepretențios în îngrijire. Pentru a face acest lucru, este suficient să alocați un colț retras pentru animalul de companie, în care nu există curenți de aer și un radiator de încălzire și să așezați o saltea în ea cu un capac detașabil, care este convenabil să se spele dacă este necesar.

Într-un apartament mic, câinele, desigur, va fi înghesuit, dar câinele ciobanesc este destul de îngrijit și nu răutăcios. Țineți cont doar de faptul că va trebui să vă îndurați mirosul specific al câinelui și abundența de lână pe covoare și covoare în perioada de năpârlire..

O volieră spațioasă în curtea unei case private, cu o cabină caldă, este ideală pentru păstrarea BEO. Dar, în orice caz, trebuie să vă plimbați cu câinele ciobanesc: cu întreținerea apartamentului - cel puțin de două ori pe zi, cu gratuit - cel puțin o dată pe zi. Mersul pe jos ar trebui să fie lung și activ.

În rest, grija pentru „europeni” este standard:

 • lâna trebuie să fie pieptănată în mod regulat. În timpul perioadei de năpârlire, procedura trebuie efectuată zilnic. Tratați o dată la 3 luni pentru paraziți;
 • merită să spălați câinele mai mult de două ori pe an numai dacă este necesar;
 • auriculele sunt examinate în mod regulat, dacă este necesar, descărcarea este îndepărtată cu un tampon de bumbac înmuiat în peroxid de hidrogen;
 • ochii, dacă este necesar, spălați cu un decoct de mușețel;
 • dinții se curăță cu o periuță de dinți specială și pastă. Oferiți cartilaj, bastoane speciale pentru prevenirea tartrului;
 • labele sunt inspectate pentru deteriorări și fisuri în tampoane. Deteriorarea este tratată, fisurile sunt lubrifiate cu un unguent special;
 • ghearele sunt tăiate o dată pe lună, dacă este necesar.
Paznici
Paznici

Ce să-ți hrănești animalul de companie, hrana gata preparată sau produsele naturale, fiecare proprietar decide singur. Avantajul furajelor din fabrică este ușurința de utilizare..

Toate vitaminele și microelementele necesare unui câine din astfel de produse sunt bine echilibrate, este ușor să le selectați în funcție de vârsta și greutatea animalului de companie. Principalul dezavantaj este că hrana de înaltă calitate vă va costa un ban destul..

Nu va fi dificil să pregătiți singuri mâncarea. Trebuie avut în vedere faptul că baza dietei unui cioban este carnea slabă și măruntaiele (60-70%), restul sunt cerealele (orezul, hrișca), legumele (cu excepția cartofilor), fructele, produsele lactate, ouăle și peștele de mare (1-2 o dată pe săptămână).

Consultați medicul veterinar înainte de a adăuga vitamine.

Important! Ar trebui să hrăniți BEO după o plimbare. Jocul activ după mese poate duce la volvulus sau alte probleme gastro-intestinale.

educatie si antrenament

Trebuie să crești și să antrenezi un cățeluș ciobanesc din Europa de Est aproape imediat după ce apare în casa ta. După câteva zile de adaptare într-un loc nou, începeți treptat, într-un mod jucăuș, pentru a învăța cățelușul cele mai simple comenzi, cum ar fi: „nu”, „așezați”, „dați o labă”.

Recompensează-ți bebelușul pentru orice succes cu vocea, mângâierea și tratamentul tău. „Europenii” nu sunt încăpățânați, trebuie doar să fie interesați și motivați să execute orice comenzi. Și dacă antrenamentul se desfășoară sub forma unui joc și este lăudat mai des, ciobanul va încerca cu plăcere să-i facă pe plac stăpânului său.

Instruire
Instruire

Pentru a preveni oboseala catelului și a pierde interesul pentru antrenament, limitați timpul de antrenament la 15-20 de minute. Comenzi alternative, succesiunea lor va descuraja rapid interesul și nu va fi utilă.

După ce comenzile de bază au fost elaborate acasă, trebuie să începeți să instruiți „europeanul” pe locul de joacă pentru câini. Dar mai întâi, acordați-i timp animalului dvs. de companie să cunoască noul mediu și alți vizitatori. Nu este necesar pentru prima dată să ceri ascultare impecabilă de la cățeluș și cu atât mai mult să-l pedepsească cumva.

Puteți încredința antrenamentul animalului dvs. de companie unui antrenor de câini cu experiență, dar va fi mai bine dacă vă veți ocupa cu câinele sub supravegherea acestuia. Câinele Ciobănesc European este foarte inteligent și ușor de dresat, dacă găsești abordarea corectă a animalului tău de companie, antrenamentul lui îți va aduce adevărată plăcere.

Referinţă: Datorită inteligenței și ascultării lor rapide, precum și aspectului lor carismatic, câinii ciobănești din Europa de Est sunt adesea folosiți pentru filmarea filmelor de lung metraj. Mai des în episoade, dar filme precum "Hai la mine, Mukhtar!" iar „Border Dog Scarlet” este amintit și iubit de mulți.

Cât timp trăiește Păstorul din Europa de Est??

Durata de viață a câinelui ciobanesc din Europa de Est este de 10-13 ani. Această rasă este considerată destul de sănătoasă și rezistentă, are o imunitate bună, ceea ce nu elimină necesitatea de a viermi și a vaccina câinele împotriva bolilor virale în timp util..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Un cățeluș ciobanesc din Europa de Est poate fi achiziționat pentru 15-45 de mii de ruble. Diferența de preț se datorează mai multor factori:

Bebelus
Bebelus
 1. De la crescătorii de încredere sau la o grădiniță, puii sunt mai scumpi, dar riscul de a cumpăra un mestiză sau un catel bolnav este redus la zero.
 2. Puii sunt împărțiți în mod convențional în clase. Copii de cea mai înaltă clasă de spectacol, cei mai scumpi. Clasa mică (cea mai ieftină) - animal de companie. Aceasta nu înseamnă că cățelușul este defect. Doar că calitățile sale sunt mai mici decât cele ale colegilor de așternut, ceea ce nu îi va afecta în niciun fel inteligența sau sănătatea. Doar că pe viitor s-ar putea să nu i se permită să participe la expoziții și la reproducere în continuare..
 3. Vârsta cățelușului afectează și prețul. Un pisoi adult, desigur, va costa mai mult. La urma urmei, a fost deja vaccinat și, poate, a reușit să predea primele echipe.

Înainte de a cumpăra un cățeluș, asigurați-vă că vă interesați de sănătatea și calitățile de lucru ale părinților săi. De obicei, bebelușii arată cele mai bune rezultate la antrenament dacă unul sau ambii părinți au practică de serviciu..

Puteți ridica un cățeluș la vârsta de 1,5-2 luni. Acordați atenție aspectului pisoiului. Ar trebui să fie moderat bine hrănit, să aibă o haină strălucitoare și ochi. De asemenea, vesel, jucăuș și curios, fără semne de agresivitate sau frică.

Concluzie

Păstorul din Europa de Est este un câine minunat pentru tineri, activi. Un paznic, ajutor, însoțitor și prieten fidel - multe calități pozitive sunt perfect combinate la un câine ciobanesc. Nu degeaba, în ultimii ani, rasa a început să câștige din nou popularitate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc din europa de est: caracteristici și descriere a rasei