Gastroenterita la câini: cauze, diagnostic și tratament

Din păcate, bolile tractului digestiv la animalele de companie nu pot fi numite rare. Acest lucru este valabil mai ales pentru câini, care este asociat cu stilul lor de viață activ. De foarte multe ori prietenii cu coadă ai unei persoane ridică „byaks” de la sol, motiv pentru care sunt apoi depășiți de numeroase probleme. Cel mai adesea vorbim despre viermi, dar este posibilă și gastroenterita. La câini, această boală este dificilă..

Debutul său este marcat de greață severă, bruscă, vărsături și / sau diaree abundentă. Din fericire, în multe cazuri, patologia se dezvoltă din cauza hrănirii necorespunzătoare și, prin urmare, trece suficient de repede dacă câinele este ținut la dietă. Este mult mai rău dacă au apărut semne ale bolii după ingestia de corpuri străine sau datorită dezvoltării tumorilor de diferite etiologii în lumenul organelor digestive. Deosebit de periculoasă este gastroenterita virală la câini, care se dezvoltă adesea pe fondul ciumei carnivore și a altor boli infecțioase.

Principalele manifestări clinice

Boala se dezvoltă foarte repede, astfel încât animalul „se prăbușește” instantaneu cu atacuri puternice diaree și vărsături. De regulă, câinele vomită la scurt timp după hrănire, dar, în unele cazuri, convulsiile pot continua chiar și după ce iese numai bilă din gura câinelui. Datorită spasmelor foarte puternice și severe, există posibilitatea de a afecta grav esofagul și stomacul, până la ruperea acestuia. Animalele bolnave nu sunt de obicei interesate de mâncare și pot fi foarte letargice. Destul de ciudat, dar câinii au dureri abdominale relativ rare, iar febra este observată numai în cazurile în care cauza imediată a gastroenteritei este un fel de boală infecțioasă.

În cazul apariției unor astfel de semne, în niciun caz nu trebuie să ezitați și să întârziați contactarea unei clinici veterinare. Este imperativ să mergeți la medicii veterinari atunci când simptomele includ în mod constant următoarele semne clinice:

  • Fără trecere sau intens vărsături (mai mult de două până la trei ori pe zi).
  • Diaree abundentă persistentă.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Depresie și lipsă totală de interes față de ceea ce se întâmplă.
  • Vărsături roz sau fecale roșii / negre.
  • Febră.
  • Semne de epuizare și deshidratare.

Este important să ne amintim că consecințele cauzate de deshidratarea severă sunt cele care determină moartea unei proporții mari de animale bolnave. Dacă procesul de hidratare nu este oprit rapid, animalele (în special cele tinere) pot muri în doar câteva zile..

Metode de diagnostic

Gastroenterita ușoară poate fi detectată numai prin cazurile existente de vărsături și diaree. Dar, în același timp, medicul veterinar își va baza în continuare opinia pe informațiile pe care le-a primit de la proprietarul animalului. Cu cât istoricul cazurilor este mai detaliat și mai inteligibil, cu atât specialistul își va găsi mai repede cauza principală. Deci, va fi în interesul câinelui dvs. dacă vă amintiți cât mai multe detalii ale timpului înainte de debutul bolii.

Cel mai adesea, gastroenterita (în special la un cățeluș) sugerează prezența unei cauze de bază: origine infecțioasă sau neinfecțioasă. Din această cauză, în practică, cazul nu este niciodată complet fără diferite studii de diagnostic. Acestea pot include raze X abdominale (raze X), ecografii. Sunt necesare teste de sânge (generale și biochimice), precum și un test de scaun. Toate acestea ajută la diagnosticarea paraziților intestinali sau a bolilor virale. În special, gastroenterita infecțioasă la un cățeluș. Studiile asupra altor organe sunt, de asemenea, importante, deoarece pot dezvălui boli concomitente..

Activități terapeutice

Dacă animalul are un curs acut al procesului patologic, atunci pur și simplu nu există timp pentru a identifica cauza primară. Tratamentul în acest caz va fi exclusiv simptomatic, urmărind ameliorarea celor mai severe simptome ale câinelui care pun viața în pericol. Prin urmare, animalele bolnave sunt puse aproape imediat sub picurător, deoarece în această perioadă este extrem de important să te descurci cu deshidratarea, care amenință direct viața câinelui tău..

În cazurile în care câinele este zguduit de greață chinuitoare de mai multe ori pe zi, pot fi utilizate medicamente antiemetice. Este important de reținut că compușii tampon care mențin nivelurile normale de electroliți din sânge pot fi administrați nu numai intravenos, ci și oral, împreună cu consumul de alcool. Apropo, care este dieta pentru gastroenterita la câini? Animalele cu această boală sunt supuse unei diete ușoare, cruțante. Se încurajează hrănirea bulionelor ușoare de pui cu o cantitate mică de legume fierte (dar nu cartofi), trecute printr-un blender sau rase printr-o sită..

Dacă a fost găsită cauza principală, atunci se aplică terapia specifică. De exemplu, ser medicamentos, dacă animalul este diagnosticat cu enterocolită coronavirus. Dacă boala a fost cauzată de o infecție bacteriană, antibioticele sunt indispensabile. În cazul în care gastroenterita eozinofilă este cauzată de invazii helmintice severe, se administrează medicamente antihelmintice. Dar acesta din urmă trebuie utilizat exclusiv parenteral, deoarece intestinele rupte pot să nu reziste administrării orale.

În multe cazuri, o combinație de tratament de susținere și tratament specific poate îmbunătăți în mod semnificativ starea câinelui bolnav în doar câteva zile. Este important să monitorizați starea animalului de companie dacă practicați tratament la domiciliu. Dacă nu există semne de ameliorare a stării câinelui sau există o înrăutățire (febră, letargie, sânge roșu aprins în fecale), atunci trebuie să vă adresați medicului veterinar fără întârziere, deoarece orice întârziere ar putea fi plină de moartea animalului dvs..

Metode de prevenire

Câinii sunt măturoși prin natură, dar trebuie să împiedicați tendințele naturale ale animalului dvs. de companie încă de la o vârstă fragedă. Dacă totul este foarte rău, iar câinele dvs. este dornic să ridice orice os, merită să discutați cu un antrenor profesionist. Cu toate acestea, chiar și gastroenterita acută hemoragică (un soi foarte periculos) în unele cazuri poate apărea dintr-o schimbare bruscă a caracteristicilor alimentelor pe care le folosiți, așa că ar trebui să fiți extrem de atenți atunci când introduceți alimente noi în dieta câinelui..

Vaccinările regulate vă vor proteja în mod fiabil animalul de companie de multe boli infecțioase care pot contribui la dezvoltarea leziunilor inflamatorii în tractul digestiv. In cele din urma, deparazitare regulată. Experții consideră că ar trebui să se desfășoare de cel puțin patru ori pe an. Vă rugăm să rețineți că este important să utilizați medicamente cu spectru larg sau să combinați mai multe medicamente. Cu toate acestea, este mai bine să vă consultați medicul veterinar în această privință. Iată cum să tratăm această patologie periculoasă.

Principalele cauze ale apariției

După cum am menționat deja de multe ori, bolile infecțioase de etiologie virală și bacteriană sunt o cauză foarte frecventă a acestei boli. De exemplu, gastroenterita parvovirusului. Un rol semnificativ aparține helmintiazei, care sunt întâlnite mai ales de către proprietarii acelor câini care sunt „ademeniți” constant în gunoi. Gastroenterita hemoragică este cel mai periculos tip al acestei boli. Din păcate, motivele exacte pentru apariția sa sunt încă în discuție (dar de multe ori otrăvirea cu săruri de metale grele este de vină pentru dezvoltarea sa).

Gastroenterita necomplicată este adesea cauzată de consumul de alimente stricate sau pur și simplu murdare. Din nou, acest lucru este cel mai relevant pentru acele animale care „apucă” în mod constant tot felul de gunoi în plimbări. Dar de multe ori cauza reală a gastroenteritei rămâne necunoscută și, în majoritatea cazurilor, medicii veterinari folosesc doar terapie simptomatică. Am spus deja că de cele mai multe ori, simpla eliminare a deshidratării poate vindeca rapid un câine și fără consecințe semnificative pentru sănătatea acestuia..

În unele cazuri, inflamația este cauzată de ingestia de corpuri străine, penetrarea toxinelor fungice, a produselor chimice de uz casnic și a anumitor tipuri de medicamente în tractul digestiv. În astfel de cazuri, un diagnostic clar poate fi pus numai după efectuarea anumitor teste..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gastroenterita la câini: cauze, diagnostic și tratament