Râie demodectică la câini

Demodecoză (glandulară) este o boală a grupului acariază care afectează pielea și organele interne. La câini, Demodecoză este cauzată de căpușe din specia Demodex canis. Această boală este periculoasă: este dificilă și lungă de vindecat și, în forma sa neglijată, poate duce la moartea unui animal. Grupul de risc include câinii cu imunitate slăbită, dintre rase, cei mai susceptibili la demodicoză sunt ciobanii, sharpei, rottweilerii, buldogii, terrierii, pugii.

Râie demodectică la un câine

În timp, foliculul locuit de acarian moare, iar părul lipsit de bec cade. „Tunelul” săpat de o căpușă provoacă inflamații la nivelul pielii, erupții cutanate și servește drept poartă pentru infecția secundară. Deci, demodicoza este foarte adesea boli microbiene și fungice ale pielii.

Demodexurile se stabilesc în colonii care pot număra mii de indivizi. Ciclul de viață este de 2 până la 2,5 săptămâni. Femelele de căpușe depun ouă, larvele ies din ele și, după ce au trecut două etape intermediare de dezvoltare „nimfă” și „imago”, se transformă într-un individ matur.

Acarianul subcutanat Demodex canis se găsește la 8% din câinii sănătoși, dar activitatea sa este suprimată de sistemul imunitar al animalului. Poate forma colonii mari doar în condiții favorabile - o scădere a rezistenței corpului. Motivele dezvoltării demodicozei la un câine sunt factori care suprimă sistemul imunitar:

  • boli parazitare, infecțioase, hormonale sau oncologice;
  • utilizarea pe termen lung a medicamentelor care au un efect imunosupresor (antibiotice, hormoni, medicamente pentru chimioterapie);
  • dieta dezechilibrată (deficit de proteine, oligoelemente, vitamine);
  • stres;
  • predispozitie genetica.

Râie demodectică la câini

Căile de infecție

Căpușele Demodex canis sunt transmise de la un purtător de animale al infecției prin contact direct cu aceasta, precum și prin articole de îngrijire, jucării, așternuturi. Infecția glandulară la puii sub un an provine de obicei de la mamă.

Important! Atât oamenii, cât și multe animale suferă de râie demodectică. Dar sunt afectați de diferite tipuri de acarieni Demodex. Doar canisul Demodex parazitează câinii, astfel încât nici proprietarul, nici pisica nu se pot infecta cu fierul de la câine.

Forme și simptome ale demodicozei

Semnele tipice de acariază la câini sunt alopecia - căderea părului în anumite zone. Mâncărimea apare atunci când o infecție bacteriană se alătură demodicozei. Caracteristicile manifestărilor clinice ale acestei boli depind de forma sa. Distingeți între demodicoza localizată, generalizată și juvenilă.

Formă localizată (focală) - cea mai ușoară, în majoritatea cazurilor, nu necesită tratament special, cu excepția aportului de agenți fortifianți și imunomodulatori. Demodicoza focală se manifestă sub forma mai multor mici pete chele pe palton, cel mai adesea acestea sunt situate pe cap, piept sau abdomenul câinelui. Pielea din zona afectată poate fi inflamată și descuamată. Boala dispare de obicei singură în 1-3 luni.

Râie demodectică la câini (formă localizată)

Formă generalizată. Coloniile de căpușe captează zone extinse ale pielii și, dacă nu sunt tratate, pătrund în organele interne, exercitând asupra lor un efect distructiv. Este dificil să se vindece forma generalizată, deoarece sistemul imunitar al unui animal bolnav nu este capabil să ofere „agresorului” o rezistență adecvată.

Demodicoza generalizată se caracterizează prin formarea erupțiilor veziculare sau purulente, cu miros urât, a pielii inflamate, roșu-purpurii, hiperkeratoză (îngroșarea stratului cornos al dermului). Datorită înfrângerii organelor interne, câinele poate prezenta salivație, vărsături, dispepsie, epuizare a corpului și convulsii. Terapia pentru acest tip de boală poate dura până la șase luni, iar tratamentul necorespunzător sau lipsa acesteia pot fi fatale.

Formă generalizată de demodicoză la câini

Forma juvenilă boala este diagnosticată, de regulă, la puii cu vârsta de până la doi ani. Zonele afectate în această formă sunt localizate pe labe (pododemodecoză), urechi (otodemodecoză) și în jurul ochilor (se formează petele chele în formă de ochelari la câine). Cu o imunitate bună, boala trece singură în câteva luni, altfel demodicoza juvenilă se transformă într-o formă focală sau generalizată.

Forma juvenilă de demodicoză

Diagnostic

Deoarece multe boli ale pielii prezintă simptome similare demodicozei, scopul diagnosticului în caz de suspiciune de fier glandular este diferențierea acestuia de micoză, furunculoză sau piodermă. Cea mai simplă și mai fiabilă metodă de diagnostic este microscopia răzuirii profunde a pielii (acarogramă). Tehnica face posibilă detectarea chiar și a persoanelor cu căpușă unică, iar la animalele bolnave numărul lor din eșantion ajunge la câteva zeci.

O altă metodă populară pentru diagnosticarea acariozei este testul cu bandă adezivă. Un diapozitiv de sticlă cu o picătură de adeziv aplicat pe acesta este apăsat pe zona afectată a pielii, rămân pe sticlă particule de epidermă, care sunt apoi examinate la microscop pentru prezența acarienilor.

Tratament

Complexul de măsuri terapeutice pentru demodicoză este dezvoltat individual. În orice caz, se utilizează agenți antiparazitari Amitraz sau Advocate. Soluțiile de medicamente se aplică pe pielea câinelui cu un burete: Avocați - în zona greabănului o dată pe lună, Amitraz - pe zonele afectate și sănătoase ale pielii o dată la 1-2 săptămâni. Cursul tratamentului este de la 2 la 4 luni.

Ivermectina, obținută prin fermentarea bacteriilor din genul Actinomycetales, este, de asemenea, utilizată pentru a distruge ecto- și endoparaziții. Dar, deoarece acest medicament aparține medicamentelor din cea mai mare clasă de pericol, este utilizat cu precauție pentru animalele slăbite, iar Ivermectina este contraindicată pentru cățelele și puii însărcinați cu vârsta de până la 1,5 luni..

Tratamentul demodicozei

Pentru a susține ficatul, care asigură îndepărtarea toxinelor din organism, câinilor li se prescriu hepatoprotectori și, dacă este detectată o infecție bacteriană, este prescris un curs de antibiotice. Pentru a consolida sistemul de apărare, se utilizează imunostimulanți și complexe de vitamine..

În prezența erupțiilor cutanate semnificative, se utilizează agenți externi: ihtiol sau unguent sulfuric, Vetabiol, Stronghold, Sebacil, Ronnel. Pentru tratarea pielii afectate, puteți folosi și decocturi de pelin de celidină, sunătoare.

Atenţie! Tratamentul unui câine pentru demodicoză este considerat complet dacă rezultatele a două examinări ale animalului prin microscopie, efectuate la un interval de o lună, sunt negative. Oprirea timpurie a medicamentelor poate determina reapariția bolii.

Prevenirea

Pentru a evita boala câinelui cu demodicoză, ar trebui:

  • excludeți contactul ei cu animale fără stăpân;
  • asigurați o nutriție completă și echilibrată;
  • examinați în mod regulat animalul la medicul veterinar;
  • deparazitare în timp util și tratament împotriva ectoparaziților;
  • atunci când faceți baie, folosiți șampoane insecticide speciale.

Scăldând câinele

O metodă eficientă de protecție împotriva acarienilor Demodex este vaccinarea cu vaccinul Immunoparasitan. Poate fi administrat câinilor la orice vârstă, cu excepția animalelor cu simptome de demodicoză - vaccinul poate provoca o exacerbare a bolii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râie demodectică la câini