Câine de apă spaniol

Câinele de apă spaniol este o rasă foarte veche care a fost recuperată la sfârșitul secolului al XX-lea. Pentru a-l descrie, este adesea folosit cuvântul „rural”: puternic, rezistent, eficient, versatil în ceea ce privește aplicarea. Scafandrul spaniol este bine stabilit ca un câine de familie și însoțitor pentru persoanele active. Lâna buclată trebuie tăiată în mod regulat, crescând înapoi, se înfășoară în corzi.

Fotografie spaniolă de câine de apă

Până de curând, câinii spanioli de apă trăiau în principal în zonele rurale din Spania, aproape complet izolate. În 1975, Santiago Montesinos și Antonio García Perez, în timp ce călătoreau în sudul Spaniei, au cumpărat câțiva câini în satele îndepărtate din Andaluzia. În opinia lor, aceștia erau câinii de tip foarte vechi care ar putea sta la baza unui program de reproducere. În 1980, a fost înființat Clubul spaniol pentru câini de apă. În 1985, în Spania, rasa a primit statutul oficial și numele câinelui de apă spaniol (spaniol Perro de agua español). Federația Cinologică Internațională a recunoscut în sfârșit rasa în 1999.

Folosind

Câinele de apă spaniol este versatil, versatil, inteligent, ascultător și ușor de dresat. Pescarii îl foloseau pentru comunicarea dintre bărci și uscat, furnizarea de echipamente și alte lucrări. Vânătorii au văzut-o ca pe un tovarăș și un bun retriever pentru păsările de apă. Pentru fermierii din Andaluzia, ea era mai presus de toate o păstor și o pază.

Câinele de apă spaniol este cunoscut pentru capacitatea sa de a se arunca adânc sub apă și de a sta acolo mult timp. Cea mai mare adâncime înregistrată - 6 m.

Chiar și astăzi, câinii de apă spanioli nu sunt cartofi de canapea. Aceștia sunt instruiți în diferite discipline: muncă polițistă, salvare și percheziție, serviciu de păstor. Arătați rezultate bune la competiții în ascultare, agilitate, ascultare și altele.

Aspect

Câinele de apă spaniol este de dimensiuni medii, construit proporțional, moderat alungit. Musculatura este bine dezvoltată. Lana este creț, crește înapoi pentru a forma corzi. Dimorfismul sexual este bine exprimat.

 • Înălțimea masculilor - 44-50 cm - greutatea - 18-22 kg .;
 • Înălțimea cățelelor - 40-46 cm, greutatea - 14-18 kg.

Craniul este plat, opritorul este neted. Botul este puțin mai scurt decât craniul, cu o punte dreaptă a nasului. Nas cu nări bine dezvoltate, de aceeași culoare ca culoarea sau ușor mai închis. Buze cu colțuri bine definite, strânse. Dinții sunt albi și mari. Ochii sunt ușor oblici, expresivi, culoarea este maro în nuanțe diferite, albul nu este vizibil. Urechile sunt triunghiulare, căzute, așezate la înălțime medie.

Gâtul fără pălărie, bine musculos, scurt. Corpul este puternic, destul de întins. Linia de sus este dreaptă. Greierul este slab. Spatele este puternic și drept. Crupul este ușor înclinat. Pieptul este adânc, lat, destul de voluminos, coastele sunt bine arcuite. Burtica este putin ascunsa. Coada este lungă, în formă de sabie, ușor îndoită la capăt, într-o stare excitată se ridică la înălțime. În țările în care nu este interzis, este copiat la nivelul de 2-4 vertebre. Posibil bobtail congenital. Picioarele sunt drepte, puternice, bine musculate și de os mediu. Picioare rotunjite cu degetele de la picioare bine tricotate și tampoane ferme.

Pielea este subțire, elastică. Paltonul este șifonat, întotdeauna cret. Dacă este scurt, atunci buclat, dacă este lung, cordon. Puii au părul creț la naștere. Culori:

 • Solid (negru, alb, maro în diferite nuanțe);
 • Bicolor (alb-negru sau alb și maro în diferite nuanțe).

Rasa câine de apă spaniol

Caracter și comportament

Caracterul câinelui de apă spaniol este echilibrat. Este veselă, atentă, foarte loială familiei sale, ascultătoare, cu bune abilități de învățare. Iubește jocurile în aer liber și suferă fără muncă. Nu-i place să rămână singur mult timp și va încerca să împărtășească orice hobby al proprietarului. Scafandrul modern spaniol, deși privit ca un însoțitor, are un instinct de vânătoare dezvoltat, o vedere excelentă, auz și miros. Aceste caracteristici trebuie luate în considerare la educare. Inteligența și capacitatea sa extraordinară de a se adapta la mediul înconjurător îl fac un companion minunat și un câine de familie..

Câinele de apă spaniol este o personalitate talentată, versatilă și inteligentă, care, în funcție de proprietarul crescător și exigent, poate deveni păstor, câine armă, scafandru, sportiv, vedetă de spectacol sau doar însoțitor.

Câinele de apă spaniol, supus socializării timpurii, se înțelege remarcabil de bine cu copiii de orice vârstă, este răbdător și jucăuș. Atitudinea față de străini depinde de educație, de obicei rezervată și precaută. Instinctul de securitate este bine dezvoltat, spaniolii devin paznici vigilenți și curajoși ai caselor lor, dar fără agresiuni nejustificate. Înțelegeți-vă bine cu alte animale: câini, pisici, animale mici, acest lucru este important pentru un câine care lucrează.

rasă de câine Apă spaniolă

Caracteristicile conținutului

Câinele de apă spaniol este potrivit pentru uz interior și exterior. Cu o plimbare lungă, va fi un rezident fără probleme al unui apartament din oraș. O opțiune mai potrivită este să locuiți într-o casă privată cu posibilitatea de a petrece mult timp în curte și de a merge regulat afară cu proprietarul. Câinele de apă spaniol răspunde bine la antrenament, răspunzând cel mai bine la metodele pozitive de antrenament, tratează și laudă. Poate fi retras dacă este maltratat.

Nu se aplică câinilor excesiv de energici și agitați, dar are nevoie de o activitate fizică bună. După maturizarea fizică completă, poate deveni un însoțitor pentru proprietar la jogging și drumeții lungi. Înotul și portarea din apă vor fi o distracție excelentă pentru scafandru (este posibilă formarea în scufundări).

Îngrijire

Îngrijirea unui câine de apă spaniol este ușor, principalul lucru este să respectați câteva reguli:

 • Blana câinelui de apă spaniol nu este niciodată periată;
 • Kucheryashki trebuie verificat în mod regulat manual și, dacă este necesar, separat cu grijă, nepermițând încurcarea;
 • Dacă s-au format o mulțime de încurcături, lana este tunsă;
 • Puii sunt tăiați pentru prima dată la aproximativ 4 luni. Mai departe - de 2-3 ori pe an;

Câinele de apă spaniol trebuie tăiat în mod regulat. Conform standardului, lungimea hainei ar trebui să fie aceeași peste tot. Tunsurile model nu sunt permise la expoziții. Lungimea maximă a părului pentru expoziții este de 12 cm (când derulați buclele nu mai mult de 15 cm), minima este de 3 cm (această lungime vă permite să vedeți calitatea buclei).

 • Spălați-vă numai în caz de poluare extremă în apă caldă cu un șampon neutru. Blana trebuie să se usuce în aer liber;
 • Urechile trebuie curățate la timp de sulf și murdărie acumulate. Prezența părului creț în interiorul auriculei interferează cu autocurățarea normală a acestora;
 • Ochii trebuie șterși zilnic și, de asemenea, asigurați-vă că firele de păr nu cad pe cornee;
 • Pe măsură ce crește, ghearele ar trebui tăiate;
 • Se recomandă periajul regulat.

cățeluș câine de apă spaniol

Sănătate și longevitate

Câinii de apă spanioli sunt foarte rezistenți și se adaptează cu ușurință la diferite climaturi. Cu o bună îngrijire și nutriție, speranța de viață este de 12-14 ani. Este demn de remarcat faptul că rasa are boli ereditare care apar cu frecvență variabilă în diferite linii:

 • Displazia articulației șoldului;
 • Boli ale sistemului endocrin (hipotiroidism congenital cu gușă, hipotiroidism, hipocorticism);
 • Boli oftalmice (cataracta, atrofie progresivă a retinei, districhiază, ochi de cireș);
 • Alergie;
 • Insuficiența pancreasului;
 • Distrofia neuroaxanală.

De unde să cumpărați un cățel spaniol de câine de apă

Câinele de apă spaniol devine din ce în ce mai popular în afara patriei sale. Există creșe mari în țările CSI, în special în Rusia și Ucraina. Totuși, majoritatea crescătorilor sunt concentrați în sudul Europei..

Atunci când alegeți un câine, merită să vă amintiți că crescătorul este persoana care va oferi sprijin în primele etape ale vieții câinelui și în viitor. El trebuie să fie competent în materie de reproducere, instruire, nutriție a scafandrilor spanioli. Este încurajată prezența testelor care confirmă sănătatea părinților (cel puțin o evaluare genetică a ochilor și screening pentru displazie). În exterior și în caracter, părinții și puii trebuie să respecte standardul rasei. Merită să luați copii nu mai devreme de 2,5-3 luni.

Preț

Costul mediu al unui catel spaniol de câine de apă în Rusia este de 60.000 de ruble. În Europa, un bebeluș de clasă înaltă costă în jur de 2.000 de euro. Prețul adolescenților promițători poate urca până la 3.500 de euro. Aproximativ același preț pentru câinii genealogici din SUA.

Fotografii și videoclipuri

Această galerie este dedicată rasei spaniole de câine de apă. Aici sunt colectate fotografii ale reprezentanților rasei de sex, vârstă și culoare diferite.

Videoclip despre câine de apă spaniol de rasă

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de apă spaniol