O hernie de câine pe stomac: ce să faci și cum să tratezi

Adesea vă puteți întâlni cu opinii despre siguranța herniilor la câini. Se presupune că „nu interferează cu animalul și, prin urmare, nu puteți atinge”. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de bune. Din articol, cititorul va afla de ce este periculoasă o hernie pe stomacul unui câine, ce să facă și cum să trateze un animal de companie.

De ce sunt periculoase herniile abdominale la câini?

Pentru a înțelege pericolul unei hernii, trebuie să vă imaginați cel puțin superficial structura. Aproximativ vorbind, o hernie este un fel de „sac” de piele și țesut muscular, în interiorul căruia există de obicei bucle intestinale și, uneori, alte organe interne ale animalului de companie.

În consecință, în cavitatea herniară, acestea nu sunt protejate de nimic și, prin urmare, orice vătămare sau vânătaie simplă este plină de rupturi sau volvulus ale acelorași bucle intestinale. Acest lucru duce adesea la moarte din cauza unui șoc dureros, hemoragii interne masive, peritonită fecală. Prin urmare, orice hernie, mai ales dacă este mare, trebuie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a păstra sănătatea și viața animalului de companie..

Metode de tratament

Să vă avertizăm imediat că pur și simplu nu există o opțiune de „tratament ideal” 100%, deoarece alegerea unei tehnici terapeutice specifice depinde în totalitate de tipul herniei și de caracteristicile acesteia. Aș dori, de asemenea, să menționez că tratamentul medical (conservator) al herniilor fără intervenție chirurgicală arată bine în teorie, dar în practică rareori dă un efect pronunțat..

Tratamentul herniei ombilicale la câini

La fel de hernie ombilicala - de obicei patologia cățelușilor, al cărei corp este caracterizat printr-o rată ridicată de procese regenerative, poate fi vindecat în continuare prin metode conservatoare. În special, se recomandă masajul, care crește tonusul muscular și contribuie la comprimarea inelului herniar, precum și la utilizarea unui bandaj strâns. În plus, în ultimii ani, hernia ombilicală la pui este adesea tratată folosind „plasturi” cu lipici medical: esența acțiunii lor este aceeași cu cea a unui bandaj, dar este mult mai convenabil pentru un animal să facă fără bandaje strânse și alte „decorațiuni”..

Rețineți, totuși, că tratamentul conservator dă doar un efect bun pentru pui. Dacă apare o hernie ombilicală la un câine adult, se recomandă intervenția chirurgicală!

Tratamentul herniei inghinale la câini

Acest tip de patologie este diagnosticată la mai mult de 70% dintre femeile în vârstă de reproducere, la bărbați se dezvoltă mult mai rar. Acest tip de hernie este extrem de periculos, deoarece, cu dimensiunile sale mari, uterul se poate afla în cavitatea neoplasmului. Dacă cățeaua este însărcinată, atunci 100% din ea va trebui să fie operată urgent. Din păcate, atât uterul, cât și ovarele vor trebui probabil îndepărtate..

Scenariul descris mai sus nu este cel mai rău încă. Când un uter însărcinat cade, se dezvoltă deseori procese necrotice severe, ceea ce duce la moartea nu numai a puiilor nenăscuți, ci și a mamei lor. Având în vedere pericolul ridicat al acestui tip de patologie, este inacceptabil să ne bazăm pe un tratament conservator. Aceste hernii trebuie îndepărtate chirurgical imediat, salvând atât viața câinelui, cât și funcția sa reproductivă..

Tratamentul herniei perineale la câini

În plus față de inghină, în zona abdominală a câinelui se poate dezvolta hernie perineală. Mulți experți consideră că este un tip mai periculos al aceleiași hernii inghinale. În acest caz, mușchii perineului sunt foarte slăbiți, ceea ce este plin de pierderea tuturor organelor cavității pelvine în sacul hernial. În plus, chiar și rectul poate pătrunde parțial în cavitatea acestei hernii, ceea ce crește dramatic riscul de rupere sau volvulus. Ambele patologii sunt mortale și, prin urmare, hernia perineală trebuie operată imediat. Este exclusă utilizarea tratamentului conservator.

Hernia diafragmatică și tratamentul acesteia

Deși cu o ușoară întindere, dar tipul de patologie luată în considerare poate include și hernii diafragmatice. În acest caz, organele cavității abdominale prin orificiul din diafragmă intră în piept. Spre deosebire de toate cazurile descrise mai sus, în această situație nu se formează „saci” pe burta animalului. Dimpotrivă, burtica câinelui poate fi puternic retrasă, iar regiunea toracică (privită din spatele câinelui) se extinde serios..

De regulă, herniile diafragmatice sunt însoțite de patologii ale inimii și / și plămânilor și, prin urmare, animalul necesită tratament complex. În timpul operației abdominale, organele „evadate” sunt readuse la locul lor în cavitatea abdominală, diafragma este suturată. Probabilitate mare de recidivă! Pentru a evita formarea recurentă a herniei, câinele este „redus” în activitatea fizică în prima lună după operație.

Intervenție chirurgicală în tratamentul herniilor abdominale

Este necesar să ne gândim separat la procedura de intervenție chirurgicală a herniei abdominale datorită importanței și responsabilității operației: este necesară nu numai îndepărtarea herniei în sine, ci și prevenirea reapariției acesteia (și, din păcate, se întâmplă destul de des):

  • Animalul este anesteziat (uneori se folosește anestezie locală) și reținut pe spate.
  • Sacul hernial este disecat în straturi, organele care au ieșit sunt setate și inelul hernial este suturat.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » O hernie de câine pe stomac: ce să faci și cum să tratezi