Jack russell terrier: caracteristici și descriere a rasei

Jack Russell Terrier este o rasă de câini veselă, agilă, care se caracterizează prin inteligență ridicată, abilitate de învățare, loialitate față de proprietar, dar în același timp, în ciuda tuturor avantajelor, vom vorbi despre unele dintre dezavantajele sale.

Acestea includ un caracter capricios, încăpățânare, tendința de a domina. De aceea, instruirea și educarea unui terrier trebuie să fie competente și la timp..

Istoria rasei

Rasa Jack Russell Terrier s-a născut la începutul secolului al XIX-lea. În 1818, un preot din Anglia, John Russell (poreclit Jack), a achiziționat o cățea de la Oxford pentru vânarea animalelor mici. Culoarea hainei sale a inclus două culori - alb (ca principal) și maro-roșcat (în zona cozii). Ca urmare a încrucișării animalului de companie (și mai târziu a descendenților săi) cu terieri, a apărut rasa actuală a Jack Russell Terrier.

Este interesant! De vreme ce luptele de câini erau foarte populare în acei ani, Jack Russell a fost încrucișat cu tauri și terieri pentru a da calității luptei rasei. După ce divertismentul crud a fost interzis (în 1853), necesitatea unei astfel de practici a dispărut..

- Odihna! ..
- Odihna!..

Potrivit unor experți, Jack Russells este același fox terrier, dar numai de tipul vechi. Această poziție este confirmată de faptul că John Russell a fost unul dintre fondatorii Kennel Club, care a cultivat creșterea vulpilor terrieri..

Într-un fel sau altul, preotul însuși nu a clasificat rasa pe care a crescut-o drept fox terrier. Potrivit acestuia, Jack Russells aparținea categoriei câinilor de vânătoare, iar fox terrierii, spre deosebire de ei, aveau intenția de a participa la expoziții.

După moartea pastorului în 1883, rasa pe care a crescut-o a fost numită „terieri de lucru”. Numele creatorului i-a fost dat abia în anii 30 ai secolului XX..

În perioada de reproducere Jack Russell, viitoare rase au fost impuse următoarele cerințe:

 • păr scurt (deoarece părul lung ar interfera cu vânătoarea animalelor de vizuină);
 • culoarea deschisă (de preferință albă), care ar face posibilă distincția câinelui de animalul scos din gaură de acesta (de exemplu, o vulpe);

Fapt interesant! S-a întâmplat adesea ca în timpul vânătorii, proprietarii să-și împuște proprii câini, confundându-i cu vulpile..

 • urechi agățate (astfel încât zgomotul inutil să nu-l distragă pe Jack Russell de la căutarea bestiei după miros);
 • caracter îndrăzneț, decisiv.

Terrierii Jack Russell și-au câștigat reputația celor mai buni vânători de vânătoare. Pe lângă vânătoarea de vulpi, acești câini au fost folosiți pentru a prinde iepuri, bursuci și șobolani..

Rasa a primit recunoașterea oficială a FCI abia în 1994.

În prezent, terrierii sunt foarte populari în Europa și Australia. În Anglia, ei servesc drept câini de vânătoare și de fermă. Jack Russell este, de asemenea, minunat ca un câine de companie.

Descriere și standard de rasă

Conform clasificării FCI, Jack Russell Terrier aparține grupului 3 Terrier și secțiunea 2 Small Terrier.

Sârmă
Sârmă

Standardul rasei include următoarele caracteristici:

 1. Corpul câinelui este flexibil, alungit.
 2. Mișcări expresive.
 3. Stația de andocare este opțională.
 4. Stratul poate fi neted, grosier sau mixt (linia parului intermediar).
 5. Craniul este plat, de lățime medie, înclinându-se treptat spre ochi. Trecerea de la frunte la bot (oprire) este clar definită, dar nu foarte pronunțată.
 6. Nasul negru.
 7. Distanța de la opritor până la vârful nasului ar trebui să fie puțin mai mică decât de la opritor până la partea din spate a capului.
 8. Buzele se potrivesc strâns la maxilar, au pigmentare neagră.
 9. Fălcile foarte puternice, adânci cu mușcătura corectă.
 10. Ochii sunt mici, neconveși, marginile pleoapelor au pigmentare neagră. Incizie oculară în formă de migdale.
 11. Urechile căzute sau ridicate, caracterizate prin mobilitate ridicată.
 12. Obrajii sunt bine muscați.
 13. Gât puternic, lungime medie.
 14. Corpul arată dreptunghiular.
 15. Spatele este drept, lung.
 16. Loin scurt, musculos.
 17. Pieptul nu este lat, adânc, iese ușor dincolo de nivelul umerilor.
 18. Dacă câinele este calm, coada atârnă. Dacă animalul se mișcă, coada devine verticală (coada ancorată trebuie să fie la nivelul pliului urechilor).
 19. Membrele anterioare sunt drepte și drepte. Mușchii omoplaților nu sunt bine dezvoltați. Antebrațul este drept. Picioarele din față sunt mici, rotunjite.
 20. Picioarele din spate sunt drepte și puternice. Genunchiul are un unghi pronunțat de îndoire. Articulația hock este scăzută. Cârligele sunt paralele între ele. Picioarele posterioare sunt mici, rotunjite cu tampoane moi..
 21. Mers Springy.
 22. Culoarea hainei Jack Russell Terrier: predomină albul, marcaje negre sau roșii sunt prezente pe corp. Acesta din urmă poate varia de la cele mai deschise nuanțe la maro și castan.
 23. Dimensiunea unui câine adult este de 25 până la 30 cm la greabăn.
 24. Greutatea unui câine adult - pentru fiecare 5 cm din înălțimea unui câine, ar trebui să existe 1 kg de greutate animală.

Rasa Jack Russell Terrier are mai multe soiuri. În funcție de tipul hainei, câinii pot fi clasificați în trei grupe:

Păr neted
Păr neted
 1. Jack Russell Terrier Wirehaired (sau Longhaired). Reprezentanții rasei se pot lăuda cu prezența unei barbă și a sprâncenelor - haina lor este destul de lungă, grosieră și densă.
 2. Jack Russell terrier cu părul neted. Părul acestor câini este scurt și aproape de corp..
 3. Jack Russell Terrier rupt. Reprezentanții acestui soi nu au sprâncene și barbă, părul lor nu este atât de lung ca cel al terrierilor cu păr de sârmă..

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Câinii din această rasă se disting prin dispoziția lor veselă, jucăușă și prietenoasă. Ei stabilesc cu ușurință contactul cu ceilalți, inclusiv să se înțeleagă bine cu copiii. În același timp, datorită instinctului de vânătoare pronunțat, câinele Jack Russell Terrier nu este capabil să trateze favorabil altor animale de companie..

Vecinătatea cu un astfel de animal de companie expune pisici, iepuri, cobai etc. stres constant, deoarece câinele începe literalmente să-i vâneze. În ceea ce privește câinii de alte rase, trebuie doar să suporte conducerea lui Jack Russell sau să înceapă o luptă cu el pentru campionat..

Dacă comparăm această rasă cu alți terieri, atunci Jack Russells este mai afectuos și mai calm și, în plus, latră mai puțin..

Acești câini au o afecțiune puternică pentru proprietar..

Animalele de companie adoră atenția - le place doar să fie în centrul acțiunii. Trebuie să te ocupi mult de ei, să încerci să-i interesezi, atrăgându-i să participe la competiții și competiții pentru câini.

Jack Russell Terrier are un caracter puternic - animalul poate lua decizii singur, se comportă cu îndrăzneală și încredere. Curajul excesiv poate dăuna uneori animalului de companie: aceste animale sunt atât de neînfricate încât pot lupta cu un alt câine, care este mult mai mare decât ei..

Aceste animale sunt foarte inteligente, datorită cărora învață rapid noi comenzi și le amintesc bine..

Energia nelimitată a animalului de companie trebuie să găsească în mod constant o ieșire. Pentru a face acest lucru, câinele trebuie încărcat cu exerciții fizice și antrenament..

Activitate fizică ridicată
Activitate fizică ridicată

În ciuda unei dimensiuni atât de mici, câinele are o forță fizică considerabilă. Uneori poate fi foarte dificil să-l ții la plimbare (de exemplu, când, în urma unui instinct de vânătoare, un câine se repede în căutarea porumbeilor sau pisicilor).

Jack Russells este foarte încăpățânat din fire și se străduiește întotdeauna să-și stabilească conducerea.

Câinele are nevoie de o atenție constantă și absolut nu suportă să fie singur..

Jack Russell Terrier este perfect pentru rolul de însoțitor al unei persoane, mai ales dacă proprietarul preferă activitățile în aer liber, iubește să facă sport etc..

Câinii din această rasă sunt pur și simplu însoțitori de neînlocuit într-o călătorie lungă, precum și în pescuit și vânătoare. Având o rezistență mare, animalul de companie îl va urmări întotdeauna pe proprietar.

Câinilor le place să mângâie. Îi este foarte dor de stăpânul lor chiar și atunci când este plecat de acasă doar cinci minute, iar după întoarcerea lui se reped imediat către el cu „sărutări” și sar aproape de tavan.

Dacă terrierului nu îi place ceva (de exemplu, se plictisește să joace), el devine iritabil.

Jack Russell este o rasă foarte curioasă care trebuie monitorizată îndeaproape, astfel încât animalul de companie să nu intre în nicio situație neplăcută.

Îngrijire și

După cum sa menționat mai devreme, această rasă este foarte activă, energică, prin urmare necesită activitate fizică zilnică. Indiferent de locul de păstrare (indiferent dacă este o casă privată sau un apartament), stilul de viață al câinelui ar trebui să rămână neschimbat (câinele are nevoie de activitate fizică constantă).

Acești câini adoră să alerge, să se joace, să petreacă mult timp afară (plimbări lungi cu efort fizic cel puțin de două ori pe zi).

- Să ne jucăm? ..
- Să ne jucăm?..

Îngrijirea Jack Russell Terrier nu implică scăldat frecvent. Acest lucru se datorează faptului că linia părului animalelor are un lubrifiant protector care respinge murdăria de la sine. Astfel, puteți curăța blana animalului de companie cu un prosop umed sau șervețel. Dacă este foarte murdar, câinele poate fi spălat.

Câinele trebuie să fie pieptănat cu atenție și în mod regulat. Terrierii cu straturi grosiere au nevoie, de asemenea, de tăiere.

Jack Russells cu părul neted au paltoane fără încurcături și, prin urmare, necesită puțină întreținere. Acești câini sunt periați doar o dată pe săptămână..

educatie si antrenament

Antrenarea și creșterea corespunzătoare vor ajuta la creșterea unui câine neagresiv și ascultător din prima zi în care animalul de companie apare în casă..

Primul pas este să-l înveți pe cățeluș să doarmă. Pentru a face acest lucru, trebuie să așteptați până când câinele, obosit să se joace și să meargă, vrea să doarmă și să îl mutați cu grijă într-un loc potrivit. Mai multe repetări ale acestei manipulări vor da cu siguranță roade, iar Jackie va înțelege unde ar trebui să doarmă..

Ca un câine dominant, terrierul va încerca să-l supună atât pe proprietarul însuși, cât și pe membrii familiei sale. Nu poți să-i urmezi exemplul. Este necesar să arătăm clar prin comportamentul său că ocupă un loc scăzut în „haită”.

Orice acțiune nedorită a lui Jack Russell (de exemplu, mersul pe masă, deschiderea dulapurilor, încercarea de a mușca etc.) trebuie suprimată în mod strict, fără a recurge la pedepse fizice și grosolănie..

Antrenamentul Jackie depinde de obiectivele tale. Antrenarea unui terrier pentru a vâna va fi diferită de antrenarea unui animal de companie pentru a participa la expoziții și competiții. În primul caz, proprietarii ar trebui să contribuie la dezvoltarea calităților de vânătoare ale câinelui, cum ar fi încrederea, determinarea, rezistența..

În al doilea caz, nu este deloc necesar să dezvolți aceste proprietăți..

Antrenamentul poate începe când puiul are 10 săptămâni. La început, antrenamentul se desfășoară doar într-un mod ludic..

Instruire
Instruire

Regula de bază a antrenamentului lui Jack Russell este să treci de la ușor la greu. Dacă comanda anterioară nu a fost studiată și completată 100%, nu puteți trece la următoarea.

Pentru o comandă executată corect a unui animal de companie, lăudați-o și recompensați-o cu un tratament.

Cât trăiesc Jack Russell Terriers??

Durata medie de viață a acestei rase este între 13 și 16 ani..

Cât costă un câine și cum să alegi un cățeluș?

Versiunea bugetară a Jack Russell Terrier este relativ ieftină. Prețul acestor câini variază de la 10 la 20 de mii de ruble. O caracteristică a acestor animale este că pot avea unele abateri de la standard, drept urmare nu li se permite să participe la reproducerea rasei..

Puii din grupul de elită Jack Russell Terrier sunt mai scumpi - de la 25 la 50 de mii de ruble.

Înainte de a-l cumpăra pe Jack Russell, trebuie să vizitați cât mai multe creșe. Aceasta va colecta suficiente informații pentru a selecta cea mai bună opțiune..

Un cățeluș sănătos, de rasă pură, poate fi cumpărat numai într-o canisă bine stabilită.

Atunci când alegeți un cățeluș, trebuie să acordați o atenție specială pedigree-ului său, de exemplu, asupra titlurilor și realizărilor părinților bebelușului, asupra sănătății acestuia și a sănătății părinților săi.

Cățeluș
Cățeluș

Important! Se întâmplă adesea ca crescătorii fără scrupule să încerce să vândă clienților lor pui prematuri, bolnavi sau subdezvoltate. Acestea acoperă lipsa de sănătate a bebelușului prin apartenența lui Jack Russell la așa-numita varietate miniaturală a rasei - Jack Russell Terrier Mini. De fapt, nu există o divizare a acestor câini în mini și maxi. Merită să ne amintim acest lucru și să nu ne îndrăgostim de trucurile vânzătorilor neglijenți..

Concluzie

Un câine energic din rasa Jack Russell Terrier îl va face pe proprietarul său să uite mult timp ce este o viață liniștită și măsurată. Când cumpărați un cățeluș, trebuie să vă amintiți acest lucru și să fiți gata să oferiți câinelui toate condițiile necesare pentru un stil de viață activ..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Jack russell terrier: caracteristici și descriere a rasei