Vlaseoizi la câini: simptome și tratament

Ectoparaziții, în ciuda dimensiunilor lor microscopice, au potențialul de a provoca daune grave sănătății animalelor.

Consumatorii de viermi pot fi surse de infecție cu helminți și pot provoca o serie de boli de piele. 

Ce este și cum să le abordăm, vom lua în considerare mai jos.

Ce este și cum arată?

Vlasoed este o specie de ectoparaziți de mamifere din ordinul păduchilor de mestecat și păduchilor. În contact cu pielea, acestea provoacă o boală - triodectoză. Habitat - linia de păr a animalelor, în special a câinilor.

Cu infecții minore, păduchii la câini sunt practic invizibili. Datorită dimensiunii lor microscopice și mobilității reduse în timpul inspecției vizuale, ele arată mai mult ca mătreața.

Acestea sunt insecte care suge sânge fără aripi, având o dimensiune de aproximativ doi milimetri. Corpul este plat, burta este alb-cenușie, segmentată. Capul este triunghiular, mai lat decât corpul, gălbuie.

Acest tip de parazit se hrănește cu:

 • Odihnească-se în pace
 • Lână
 • Epiteliu cutanat
 • Secrețiile sebacee ale pielii
 • Sânge
 • Limfa

Păduchii câinilor se reproduc foarte repede. O femelă reproduce aproximativ 60 de ouă în timpul existenței sale. Atașarea lor la foliculii de lână cu secreții uterine lipicioase. După 7-10 zile, o larvă iese din ou, asemănătoare unui adult. Ciclul complet de dezvoltare de la ou la parazit matur sexual este de aproximativ o lună.

Vlasoedy
Vlasoedy

Pericol de infectare

Tricodectoza provoacă mâncărime la nivelul câinelui. Animalul mănâncă în mod constant, încălcând integritatea epidermei. Drept urmare, există riscul de infecție cu dermatită sau eczemă. În locurile de acumulare în masă a paraziților, părul cade și pot apărea reacții alergice..

Scade imunitatea, ceea ce face animalul practic lipsit de apărare împotriva infecțiilor virale. Bolile cronice și latente sunt agravate. Mâncărimea constantă a pielii împiedică animalul de companie să doarmă, în urma căruia starea mentală a animalului este perturbată..

Printre altele, insectele care suge sânge pot fi purtătoare de helminți. Infecția cu viermi va duce la intoxicație, anemie și tulburări intestinale. Nu evitați modificările apetitului, indigestia. 

Surse de infecție

Principalul grup cu risc de invazie sunt câinii în contact cu animalele fără stăpân. Deși căpușa mâncătoare se găsește și la câinii domestici, ai căror proprietari neglijează tratamentele preventive pentru animalele lor de companie.

Următoarele pe lista candidaților la înfrângerea de păduchi sunt animalele de companie care au vizitat adăposturi și hoteluri zoologice. Acumularea în masă a animalelor într-un singur loc crește riscul de infecție cu trichodectoză de mai multe ori. Dacă proprietarii unităților menționate mai sus prelucrează în mod regulat spațiile și echipamentele cu dezinfectanți, acest lucru nu se va întâmpla..

Parazitul poate intra în haina animalului prin proprietar. Larvele, la fel ca paraziții maturi sexual, sunt ușor de transportat de oameni pe mâini, haine și tălpi de pantofi. Acestea sunt transmise câinelui fără a provoca daune oamenilor..

Atenţie! Acest tip de ectoparazit nu este periculos pentru oameni, păduchii preferă o temperatură corporală mai ridicată decât oamenii.

Nu este exclus ca un acarian să fie infectat cu un păduch la câinii care au vizitat salonul de îngrijire. Consumatorii de Vlase se transmit prin echipamente nedezinfectate (piepteni, perii, foarfece). Tot prin muniție (gulere, hamuri, botnițe).

Ectoparaziții sunt transferați puii nou-născuți de la mamă. Acestea perturbă microflora, încetinesc creșterea, provoacă histereza dezvoltării bebelușului.

Simptome și semne

Proliferarea paraziților afectează comportamentul câinelui. Un proprietar atent ar trebui să observe o infestare dacă îi cunoaște semnele.

Primele simptome ale apariției unui păduch:

 • Mâncărime severă
 • Comportament nervos
 • Apariția pieptenilor și rănilor
 • Haina defectă
 • Apariția petelor chelie în linia părului
 • "Mătreaţă"
 • Semne de anemie mucoasă
Câine samoyed
Câine samoyed

Atenţie! Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să arătați animalul unui medic veterinar. După confirmarea diagnosticului, tratamentul va fi prescris.

De asemenea, este posibil:

 • comportament apatic,
 • respingerea jocurilor active,
 • tulburari ale somnului,
 • anxietate,
 • refuzul alimentelor.

Câinele zgârie în mod constant, roade blana pe el însuși înainte de formarea rănilor. Un animal de companie poate refuza să execute comenzi, să devină absent, să piardă în greutate - toate acestea sunt semne adevărate ale infecției cu un parazit al păduchilor.

Tratament

În ciuda consecințelor grave ale unei infecții cu acarieni la câini, tratamentul este rapid și nedureros. Cu condiția să se evite efectele mai severe, cum ar fi eczema sau dermatita.

Tratamentul constă în a scăpa de parazit. Lana este tratată cu agenți insecticide. Există un număr mare de medicamente antiparazitare, alegerea rămâne întotdeauna la proprietar. Principalul lucru este să urmați instrucțiunile medicamentului..

Atenţie! În caz de complicații, reacții alergice, cazuri neglijate de infestare cu acarieni ai părului, este necesară o apelare la un medic veterinar. Infestările extinse pot avea consecințe grave, care nu sunt vizibile pentru proprietarul câinelui.

În stadiul inițial al infecției, puteți utiliza medicamentul antiparazitar de două ori cu un interval de 7 până la 10 zile. După prima aplicare, larvele și paraziții maturi sexual mor, după a doua larvele au ieșit din ouă. Tratamentul cu șampoane este potrivit pentru animalele tinere, practic nu are contraindicații.

Unul dintre mijloacele de luptă
Unul dintre mijloacele de luptă

Triodectoza este tratată cu diferite picături împotriva păduchilor de mestecat și a păduchilor. Picăturile conțin un preparat insecticid care ucide atât păduchii, cât și ouăle. Principala condiție de utilizare este inadmisibilitatea câinelui de a linge picăturile, deoarece aceasta este plină de otrăvire severă sau alergii. Medicamentul trebuie aplicat între urechi, apoi pe greabăn și pe spate. Principalul avantaj al acestui remediu este protecția ulterioară timp de 3 - 5 săptămâni de la infestarea de către păduch.

Pe piață există spray-uri antiparazitare, a căror compoziție este aproape identică cu picăturile. Este necesar să tratați câinele cu aerosoli cu atenție, evitând contactul cu suprafețele mucoase și urechile. După procesare, monitorizați cu atenție pentru o vreme, astfel încât câinele să nu lingă preparatul de pe haină.

În combinație cu medicamente, este permisă tratarea acarienilor de păr la câini cu metode alternative. Puteți spăla animalul cu un decoct de pelin, mușețel sau sfoară. Parfumul acestor ierburi va respinge insectele care aspiră sângele.

În caz de complicații cauzate de păduchi, medicul veterinar poate prescrie un tratament suplimentar cu antihistaminice, antibiotice, medicamente antiinflamatoare. Totul va depinde de rezultatele examinării, analizelor.

După tratament, toate obiectele cu care animalul intră în contact sunt supuse dezinfectării obligatorii, iar casa - curățenie generală. Hamul și patul sunt prelucrate prin aceleași mijloace ca și câinele.

Măsuri preventive

Principalele măsuri preventive includ spray-uri, picături, șampoane, gulere de la paraziți care aspiră sângele. Le puteți folosi la discreția dvs., cine este confortabil cu care.

De asemenea, este necesar să se evite contactul cu persoanele bolnave, animalele fără stăpân. Ei sunt principalii purtători de purici și păduchi. Dacă comunicarea cu un potențial distribuitor nu a putut fi evitată, iar animalul de companie nu a fost tratat cu agenți antiparazitari, igienizarea trebuie efectuată imediat, fără a aștepta simptomele.

Curățarea la timp a localurilor, schimbarea paturilor, dezinfectarea echipamentelor - ajutoare indispensabile în lupta împotriva păduchilor.

Concluzie

Sub rezerva tuturor măsurilor de siguranță ale izoigienei, examinarea în timp util a lânii, pieptănarea regulată, curățarea sistematică a spațiilor, nu există paraziți teribili pentru animalul de companie. Proprietarul atent este un câine sănătos.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vlaseoizi la câini: simptome și tratament