Distichiasis - creșterea anormală a genelor la câini

Patologiile oftalmice sunt un subiect complex, cu o mare varietate. Aici există atât boli relativ simple (conjunctivită), al căror tratament nu provoacă probleme speciale, cât și patologii chirurgicale, care nu pot fi tratate cu terapia simplă medicamentoasă. Acesta din urmă include distichiaza la câini..

Ce este?

Acesta este numele unei patologii în care cei mai mici cilii cresc fie pe partea interioară a marginii exterioare a pleoapelor, fie în exterior, dar aproape aproape de suprafața globului ocular. Cel mai adesea apar în apropierea canalului meibomian sau glandei lacrimale, dar este posibilă și o leziune generală a pleoapei..

Patologia poate fi detectată atât în ​​pleoapele superioare, cât și în cele inferioare. Sunt posibile și cazuri de înfrângere a ambelor. Mulți medici veterinari și crescători cred că cauza bolii este o predispoziție ereditară. Cocker Spaniels, Golden Retrievers, Boxeri și Pekingese - sunt expuși riscului, iar proprietarii acestor animale particulare trebuie să se ocupe cel mai adesea de distichiaza animalelor lor.

În cazuri normale, genele „suplimentare” apar doar în apropierea canalelor glandelor sau cresc direct din ele. Dar uneori apar o serie întreagă de fire patologice. Trebuie remarcat faptul că, în mod normal, câinii nu au deloc genele pe pleoapele inferioare, dar în acest caz regula nu se aplică. La majoritatea animalelor cu distichiază, patologia afectează ambele pleoape..

Important! În ciuda similitudinii externe, această patologie nu are nimic de-a face cu volvulusul pleoapelor! Acest lucru trebuie luat în considerare la diagnosticarea și tratarea.

Cauze și rase predispuse

Toate genele, ca toți părul, cresc din foliculii de păr. Distichiaza este periculoasă tocmai pentru că acești foliculi apar în locuri unde nu ar trebui să fie normali. Din anumite motive, ei „gravitează” spre canalele glandelor meibomiene, motiv pentru care genele crescute sunt direcționate exact către suprafața corneei. Motivul exact pentru aceasta nu a fost încă studiat. Cel mai probabil, acesta este un fel de patologie ereditară a anumitor rase de câini..

Tocmai câinii, deoarece la pisici această afecțiune este un fenomen rar și, în practică, nu apare de fapt. Deci, care rase sunt cele mai afectate de această afecțiune? Iată o listă a acestora:

 • Cocker spaniel american.
 • Cavalier King Charles Spaniel (regele Charles II Spaniel).
 • Shih tzu.
 • Lhasa Apso.
 • Teckelii.
 • Sheltie, Shetland Sheepdog.
 • Labrador.
 • Chesapeake Bay Retriever.
 • Buldogi.
 • Terrierii din Boston.
 • Pugs.
 • Boxerii.
 • pechinez.

Atenţie! Proprietarii acestor animale trebuie să examineze foarte atent ochii animalelor de companie. Dacă nu vă place ceva (ochii se udă constant, animalul clipește des), trebuie să arătați imediat câinele medicului veterinar!

Tablou clinic

Simptomele distichiazei la câini variază în funcție de gravitatea cazului, de numărul de gene „suplimentare”, de rigiditatea acestora și de alți factori. Dacă există puține gene, acestea sunt scurte și moi, atunci este posibil să nu existe deloc semne clinice. În alte cazuri, acestea irită ochiul și provoacă inflamații, exsudare și durere. Atunci când câinelui nu i se oferă deloc asistență medicală, atunci cazul, de regulă, se termină cu leziuni ulcerative profunde ale corneei..

Este posibil să observați roșeață oculară și / sau conjunctivă, blefarospasm, adică contracție constantă și involuntară a pleoapelor, lacrimare abundentă și eliberarea unei cantități mari de exsudat (inclusiv purulent). Din cauza durerii, câinele poate „tunde”, frecându-și în mod constant ochii cu laba. Uneori, animalul, în general, privește în mod constant afară de sub pleoapele înguste sau chiar încearcă să nu le deschidă fără nevoie urgentă. Dacă vine vorba de ulcere, o parte din corneea afectată poate căpăta o nuanță ușor albăstruie, iar în aparență aceste zone arată ca „aspre” și nu atât de strălucitoare.

Când boala este complet neglijată, apar cicatrici albicioase, hiperpigmentare (zone întunecate) pe cornee, este posibilă neovascularizarea corneei (germinarea vaselor de sânge prin suprafața corneei).

Ce sa fac?

Dacă nu există simptome, atunci nu este necesar niciun tratament. În cazul în care se observă semne clinice moderate, este indicată terapia medicamentoasă: unguente și picături hidratante. Când cazul este deja în curs, se observă germinarea vasculară, hiperpigmentarea sau ulcerația, numai intervenția chirurgicală poate salva vederea. Scopul chirurgului în acest caz va fi o excizie completă a foliculilor de păr..

Uneori trebuie să îndepărtați o parte a pleoapei. Cu toate acestea, criochirurgia sau utilizarea unui electrocauter este recomandată pentru distrugerea mai „blândă” a foliculilor. O astfel de intervenție chirurgicală se efectuează numai sub anestezie generală. Operația trebuie efectuată numai de un oftalmolog cu experiență, deoarece există riscul de deteriorare a glandelor meibomiene: aceasta este plină de cheratită uscată și, din nou, pierderea completă a vederii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Distichiasis - creșterea anormală a genelor la câini