Cum se determină vârsta unui câine după standardele umane?

Dacă câinele a venit la stăpâni ca adult, ei încearcă adesea să afle vârsta animalului și să-l traducă într-un om. Există mai multe modalități de a face acest lucru. Cea mai ușoară metodă de a calcula vârsta unui câine în comparație cu un om este să se numere în fiecare an al vieții sale ca 7 ani umani. Această metodă s-a răspândit la mijlocul secolului al XX-lea odată cu depunerea medicilor veterinari, care au provenit din raportul pe care un câine trăiește în medie 10 ani, iar o persoană - 70.

1 Grupuri de vârstă ale animalelor de companie

La câini, se disting mai multe grupe de vârstă:

 • pui (până la 2 luni);
 • tineri (până la 1,5 ani);
 • adulți (peste 1,5 ani).

În medie, câinii trăiesc 13-15 ani.

2 Determinarea vârstei prin dinți

Vârsta unui câine poate fi determinată de semne externe.. Cea mai populară modalitate este de a determina vârsta după dinți.. În același mod, puteți determina vârsta catelului - prin schimbarea și aspectul dinților din lapte.

Adultul are 42 de dinți. Formula ei dentară este exprimată în cifre:

 • 6 - 2 - 8 - 4 (maxilarul superior);
 • 6 - 2 - 8 - 6 (jos).

Primul număr este numărul incisivilor; al doilea este caninul; al treilea este premolarii; al patrulea este molarii..

Pentru a determina vârsta, se iau ca bază următorii factori:

 • timpul erupției dinților din lapte;
 • ștergerea lor;
 • aspectul și uzura dinților permanenți.

Puii se nasc fără dinți. Gradul de uzură a dinților depinde de dieta și sănătatea animalului de companie..

Calendarul creșterii dinților:

Primii dinți de lapte și canini apar la pui în a 25-a zi. Incisivi de lapte - 35, molari - în prima și a doua lună.

Incisivii sunt înlocuiți mai întâi, apoi dinții cu rădăcini false. În general, până la 11 luni la câini, toți se schimbă. La vârsta de 1 an, dinții animalelor sunt albi, puternici și ascuțiți, pe incisivi există tuberculi. Vârsta câinelui poate fi determinată de ștergerea tuberculilor de pe incisivi și măcinarea caninilor..

Se întâmplă și anomalii. Uneori dinții permanenți nu erup în locurile lor, în alte cazuri dinții de lapte nu cad, se formează două rânduri de dinți. Câinii pitici dezvoltă deseori calculul sub formă de tartru. Acest fenomen duce la slăbirea dinților, care se găsește atât la mongreli, cât și la câinii de rasă de elită..

3 Teoria lui LeBeau

În urmă cu 65 de ani, medicul veterinar A. LeBeau a luat în considerare etapele de dezvoltare comune oamenilor și animalelor și a prezentat o teorie conform căreia dezvoltarea accelerată a unui cățeluș este luată în considerare pentru a determina vârsta câinelui după standardele umane. El a comparat:

 • timpul pubertății, maturitatea;
 • durata de viata.

Conform teoriei sale, primul an din viața unui câine este egal cu 15 ani umani, un animal de companie de doi ani corespunde unei persoane de 24 de ani, următorii ani de viață îl „adaugă” la 4 ani umani. Teoria nu ia în considerare caracteristicile de dezvoltare ale câinilor în funcție de mărimea lor.

4 legea lui Kleiber

Această lege leagă rata metabolică de masa corpului și afirmă că un animal mare ar trebui să trăiască mai mult. O încercare de a stabili o astfel de corespondență cu durata de viață a câinilor a fost de neconceput. Au o relație inversă - reprezentanții raselor mici (terrierii) trăiesc mai mult.

Valabilitatea legii lui Kleiber nu este pusă la îndoială - legea funcționează pentru majoritatea animalelor cu sânge cald, iar câinii „în medie” ocupă un anumit loc pe această scară.

Raportul dintre vârsta unei persoane și vârsta unui câine depinde de rasa sa. 78 de ani conform standardelor umane sunt:

 • 10 ani pentru rasele uriașe;
 • 12 ani pentru rasele mari;
 • 14 ani pentru rasele medii;
 • 15-16 ani pentru rasele mici.

Acest invers al dependenței generale a fenomenului în cadrul speciei este observat la șoareci, cai, dar la câini este cel mai pronunțat. Nici regula generală pentru animale, care leagă speranța de viață de ritmul cardiac, nu funcționează. Inima unui animal face 1 miliard de contracții într-o viață. Rasele mici au o rată de puls mai mare, dar trăiesc mai mult. Greutatea mastinului este de 40 de ori mai mare decât greutatea Chihuahua, conform legii lui Kleiber, speranța de viață ar trebui să fie de 2,5 ori mai mare, dar de fapt este de 1,5 ori mai mică.

Acest lucru se datorează faptului că concentrația factorului de creștere asemănător insulinei, care încetinește moartea celulelor, este mai mică la rasele mici decât la rasele mari. Drept urmare, îmbătrânirea lor încetinește și riscurile bolilor legate de vârstă sunt reduse.

5 Tabel

Conform descoperirilor oamenilor de știință, îmbătrânirea animalelor de companie depinde de mărimea lor. Pentru a evalua corect vârsta, se obișnuiește împărțirea raselor de câini în 4 categorii de greutate:

 • mic - până la 15 kg;
 • mediu - 16-32 kg;
 • mare - 33-53 kg;
 • gigant - 54 kg și mai mult.

Animalele trec prin etape de dezvoltare similare cu cele ale oamenilor. Până la vârsta de 2 ani, creșterea puilor se încheie. Până la această vârstă, caracterul și abilitățile animalului de companie ar trebui să fie formate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se determină vârsta unui câine după standardele umane?