Test de sânge la câinii cu piroplasmoză

Orice crescător de câini experimentat știe ce amenință chiar și un singur caz mușcătură de căpușă de câine. Piroplasmoza (sau babezioza, care este același lucru). Boala este extrem de dificilă la animale, decesele sunt înspăimântător de frecvente și chiar mai des câinele se transformă într-o persoană cu dizabilități. Prin urmare, un test de sânge pentru piroplasmoza la câini este extrem de important. El este cheia unui diagnostic rapid.

Ce este piroplasmoza

După cum am spus deja, aproape toți crescătorii experimentați știu despre această boală. Dar ce este piroplasmoza la câini? Acesta este numele patologiei sângelui-parazitare transmisă de mușcăturile căpușelor ixodide parazitare. Boala poate apărea sub două forme: acută și cronică.

Primul tip se caracterizează prin dezvoltarea următoarelor semne clinice:

  • Creștere bruscă temperatura, febră persistentă.
  • După câteva zile, temperatura poate scădea brusc, provocând moartea unor animale.
  • Există multă hemoglobină (hemoglobinurie) și proteine ​​în urina unui animal bolnav.
  • Moartea are loc prin intoxicație severă, câinele se află în acest moment într-o stare precomatoasă, temperatura corpului scade la valori extrem de scăzute (uneori scade sub 35 ° Celsius).

În consecință, tipul cronic al bolii este în multe feluri opusul evoluției sale acute:

  • Temperatura nu crește întotdeauna, nu prea mult, și pentru câteva zile maxim.
  • În urina unui animal de companie bolnav, este extrem de rar sânge, conținutul de proteine ​​este de asemenea mai des moderat.
  • Spre deosebire de tipul acut, piroplasmoza cronică este aproape întotdeauna caracterizată prin epuizare severă și progresivă (dar lentă).
  • De asemenea, pentru varietatea „de lungă durată” se caracterizează prin dezvoltare icter, care aproape niciodată nu apare în cursul acut al babeziozei.

Mai multe fapte importante ar trebui atrase în atenția crescătorilor:

În primul rând, principalul pericol al piroplasmozei nu îl reprezintă piroplasmele în sine (în mod surprinzător), ci toxinele lor. Acestea sunt cele care cauzează extindere intoxicaţie, aceste substanțe sunt cele care dezactivează rinichii și ficatul și, de asemenea, provoacă multe tulburări neurologice.

În al doilea rând, toate vaccinurile existente împotriva piroplasmozei nu previn infecția, ci facilitează doar evoluția bolii în sine. Acest lucru se datorează faptului că aceste vaccinuri sunt, de fapt, antitoxine. Ele ajută corpul unui câine bolnav să facă față intoxicației rapid și fără prea multe pierderi..

Important! Prevenirea corectă și în timp util joacă un rol imens. Aceasta include utilizarea de gulere antiparazitare, picături, spray-uri și tablete. În plus, dacă este posibil, este mai bine să nu te plimbi cu animalul tău de companie acolo unde probabilitatea unui atac de căpușe este maximă..

Analiza generală a sângelui

În primul rând, trebuie spus că un test general de sânge, de fapt, este singurul mod de a diagnostica piroplasmoza în țara noastră. Deci, un diagnostic în timp util și precis depinde în mod direct de calitatea conduitei sale..

În cazurile acute de piroplasmoză, chiar și într-o eprubetă, sângele pare profund alterat, palid și apos..

Principalul semn al piroplasmozei este o coagulare foarte lentă (procesul este interferat cu toxinele piroplasmatice).

Serul așezat practic nu diferă prin culoare de sângele în sine, deoarece este foarte saturat cu hemoglobină din eritrocitele distruse. În consecință, în prezența icterului, serul devine galben-roșcat. În unele cazuri (datorită abundenței acizilor biliari), se poate observa o nuanță verzuie. Rețineți, de asemenea, că VSH este accelerat semnificativ de piroplasmoză. În general, acest lucru este ușor de explicat: multe celule roșii din sânge sunt distruse și, prin urmare, însăși structura sângelui nu îi permite să rămână omogenă pentru o lungă perioadă de timp.

Ținând cont de faptul că numărul de celule roșii din sânge la un câine sănătos este de 5,2-8,4 * 10 ^ 12, piroplasmoza este foarte ușor de observat. În această boală, numărul de globule roșii scade rapid și foarte puternic..

Același lucru se poate spune despre procentul de hemoglobină (în mod normal la un câine de până la 170 g pe litru). În publicațiile periodice veterinare, sunt descrise cazuri când numărul de eritrocite a scăzut la 2, -2,6 * 10 ^ 12 în doar câteva zile.

În cele mai dificile situații (și, de regulă, cu puțin timp înainte de moartea câinelui), numărul eritrocitelor din ea a scăzut la 1-1,2 * 10 ^ 12. Trombocitele rămase sunt adesea reduse ca dimensiune (până la 2/3 din valorile normale) și diferă, de asemenea, de eritrocitele unui câine normal într-o formă aspră, "înfășurată". În plus, sunt greu de colorat. În cazurile cronice, forme juvenile de eritrocite, cu un nucleu.

Cu microscopie, trombocitele cu piroplasme sunt vizibile în mod clar: sunt mărite brusc în dimensiuni, au o formă neregulată și neuniformă (mai târziu, astfel de eritrocite izbucnesc, eliberând agenți patogeni). În unele cazuri, cu microscopie, puteți vedea cum leucocitele atacă celulele sanguine afectate..

Leucocitoza același lucru (adică o creștere a numărului de leucocite) cu piroplasmoza este, de asemenea, un fenomen comun, dar nu în toate cazurile. Dar trombocitele se simt prost: cu piroplasmoza, numărul lor scade de aproximativ o dată și jumătate sau de două ori, ceea ce înrăutățește foarte mult coagulabilitatea sângelui.

În cele din urmă, microscopia sângelui dezvăluie piroplasmele în sine. Adevărat, nu întotdeauna. În cazurile de evoluție cronică, paraziții se ascund de obicei în interiorul globulelor roșii, uneori ajung în macrofage.

Test de sânge clinic

În evoluția cronică a bolii, un test clinic de sânge relevă în primul rând anemie progresivă (într-un curs acut, este posibil ca animalele să nu trăiască pentru a o vedea). Există, de asemenea, o scădere semnificativă a numărului de celule roșii din sânge (până la aproximativ 2, -2,5 * 10 ^ 12).

Interesant este că cea mai mare scădere a numărului total de celule roșii din sânge este după crize de febră.. Paraziții înșiși se găsesc rar în sânge.. Dacă nu a existat febră timp de 22-25 de zile, numărul de globule roșii poate reveni la normal..

Pierderea hemoglobinei nu este atât de evidentă în comparație cu evoluția acută a bolii. Dar cu „cronica” există mult mai multe „anomalii” în mărimea și forma eritrocitelor. Adesea, peste 70% din celulele roșii din sânge sunt de aproximativ trei ori mărite..

Ca și în cazul evoluției acute a bolii, acestea sunt slab colorate prin metode standard. Din nou, în formele cronice de piroplasmoză, formele juvenile și nucleare de eritrocite se găsesc mai des în sânge..

O altă trăsătură caracteristică a formelor prelungite de babezioză este leucocitoza. În aceste cazuri, este întotdeauna detectat. Interesant este faptul că numărul tuturor elementelor mononucleare și multinucleare crește în mod egal. Când se prelevează probe de sânge imediat după un atac de febră, deseori se poate detecta doar o creștere a numărului de forme mononucleare.

În plus, în aceleași cazuri, este adesea posibil să se identifice eritrocitele literalmente „înfundate” cu piroplasme. Pentru un curs acut, o astfel de imagine de sânge nu este de obicei tipică pentru motivul că animalele nu trăiesc într-o astfel de stare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Test de sânge la câinii cu piroplasmoză