Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la câini

Bolile „onorabile” ale bătrâneții sunt asociate, de obicei, cu afectarea citirilor tensiunii arteriale. Cel mai adesea, hipertensiunea intră în scenă în acest caz. La câini, această patologie apare și nu numai la bătrânețe. La animale, această boală este înregistrată relativ rar, dar atunci când apare, trebuie să trageți alarma, deoarece indică patologii primare grave. Al doilea nume al bolii este hipertensiunea arterială. O vom folosi pe paginile articolului nostru..

Această afecțiune se numește mai des hipertensiune arterială secundară. Primara, adică direct dependentă de bolile inimii și ale vaselor de sânge, apare la câini numai în cele mai excepționale și foarte rare cazuri. Ca și la om, boala este foarte periculoasă, deoarece duce la tulburări grave nu numai în activitatea sistemului cardiovascular, ci și în rinichi, ficat și creier. Mai ales rinichii îl primesc, lucru care ar trebui luat în considerare la tratament.

Simptome și consecințe

Cele mai frecvente simptome de hipertensiune la câini includ următoarele semne clinice:

 • Tulburări neurologice, uneori câinele se poate comporta inadecvat (cu o creștere semnificativă a presiunii).
 • Dezorientarea în spațiu, animalul se împiedică de obiecte interioare și chiar de proprietarii înșiși.
 • Orbire.
 • Pupile dilatate.
 • Desprinderea retinei (ci mai degrabă, este caracteristică creșterii presiunii intraoculare).
 • Sângerări de la ochi.
 • Sânge în urină.
 • Proteine ​​în urină.
 • Sângerări din nas.
 • Murmur cardiac.
 • Câine vizibil slab, membre tremurând.

Insuficiența renală cronică este deosebit de periculoasă, ceea ce este diagnosticat la mulți câini la bătrânețe. Practica arată statistici dezamăgitoare: dacă patologiile renale nu pot fi tratate deloc, atunci hipertensiunea arterială se dezvoltă în 93% din cazuri, crescând și mai mult șansele deja considerabile de deces..

Ce cauzează?

Nu se cunoaște cauza hipertensiunii arteriale primare la câini. Cu toate acestea, crescătorii profesioniști din diferite țări au înregistrat în mod repetat cazuri când părinții, printre care a existat cel puțin un individ cu hipertensiune, au născut pui care au fost inițial predispuși la aceasta. Deci, există o mare probabilitate ca aceasta să fie o anomalie determinată genetic la câini. Deoarece această patologie este cu adevărat rară la câini, această versiune poate fi considerată principala..

Cât de frecventă este hipertensiunea la câini? Studiile au arătat că între 0,5% și 10% din toți câinii din lume suferă de această boală. În mod ciudat, vârsta animalelor bolnave este destul de neclară și variază de la 2 la 14 ani. Desigur, în marea majoritate a cazurilor, câinii bătrâni încă suferă..

Hipertensiunea secundară este mult mai frecventă (mai mult de 80% din toate cazurile de hipertensiune arterială la câini) și mulți factori adversi și boli primare pot duce la dezvoltarea acesteia, inclusiv afectarea rinichilor și perturbări hormonale. Mai ales în acest sens, hipertiroidismul este periculos. Diabetul poate provoca, de asemenea, hipertensiune, deși este neobișnuit la câini. Într-un cuvânt, la cea mai mică suspiciune de tensiune arterială crescută la câine, duceți-o imediat la medicul veterinar.

Tehnici de diagnostic

Măsurarea tensiunii arteriale la câini nu este diferită de cea din cazul oamenilor. Manșeta gonflabilă este plasată deasupra labei sau cozii câinelui, după care medicul efectuează o procedură standard. Este important să ne amintim că animalele în acest moment sunt de obicei foarte înspăimântate și, prin urmare, valoarea exactă a tensiunii arteriale poate fi obținută doar din a cincea. Iată o scară a valorilor pe care trebuie să le ghidați atunci când diagnosticați hipertensiunea arterială:

 • 150/95 - presiunea este aproape normală, nu este necesar niciun tratament.
 • Din 150/99 inainte de 159/95 - intervenția nu este necesară, mai ales în cazurile în care animalul se simte normal, nu prezintă semne de anxietate sau durere.
 • Din 160/119 inainte de 179/100 - în acest caz, trebuie urgent să începeți tratamentul, deoarece în caz contrar există un risc ridicat de afectare a organelor.
 • 180/120 - spitalizarea imediată cu introducerea drogurilor „ucigașe”. Posibil deces din cauza deteriorării vaselor creierului.

Încă o dată, repetăm ​​că, de obicei, este necesar să se ia cel puțin cinci (sau mai bine de șapte) măsurători pentru ca rezultatul să fie cât mai exact posibil. Dacă câinele este nervos și agitat, presiunea poate scădea, în timp ce în realitate nu este departe de valorile normale. În cazurile în care animalul este foarte îngrijorat și supărat, merită să încercați să luați măsurarea acasă. De asemenea, este posibil să nu puteți face fără utilizarea sedativelor..

Tehnici terapeutice

Deoarece hipertensiunea arterială primară este extrem de rară la câini, este probabil ca animalul să fie tratat nu în mod specific pentru hipertensiune arterială, ci pentru o altă boală, care a provocat astfel de consecințe neplăcute. Cel mai frecvent tratament pentru hipertensiune la câini implică două metode:

 • Se prescriu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Ei intră în ele nu mai mult de două ori pe zi..
 • Amlodipină. Sunt rareori prescrise pentru câini, deoarece acest medicament este considerat „felin”. Aș dori să observ că acest medicament este produs sub formă de tablete extrem de mici, cu un conținut relativ ridicat de ingredient activ. Prin urmare, un medic veterinar ar trebui să prescrie acest remediu, precum și să calculeze doza corectă.!

Pe tot parcursul tratamentului, câinele trebuie să primească alimente cu o cantitate redusă de sodiu. Merită să vă consultați medicul veterinar despre dieta specială. Dacă aveți posibilitatea de a cumpăra furaje medicamentoase, atunci este mai bine să le folosiți. Un câine care are predispoziție la tensiune arterială inutilă ar trebui să fie văzut în mod regulat de către un medic veterinar. De asemenea, este util pentru a identifica cauza principală a acestei patologii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la câini