Coma la câini - cauze și simptome ale patologiei

Un câine sănătos și vesel infectează literalmente pe toată lumea din jurul său cu energia și veselia sa vitală. În aceleași cazuri, atunci când animalul de companie nu este doar culcat într-un strat, ci este între viață și moarte, nu este nimic la care să ne bucurăm. Dar exact asta se întâmplă când câinele cade în comă. Această afecțiune este extrem de periculoasă, deoarece într-un număr deprimant de cazuri duce la moarte..

Definiția conceptului

În general, cuvântul „coma” este tradus din greaca veche prin „somn profund”. Desigur, această stare arată într-adevăr ca un somn pacificat, dar această asemănare este foarte înșelătoare. Faptul este că coma este un proces de inhibare profundă în cortexul cerebral, însoțit de o estompare treptată a tuturor reflexelor, inclusiv a celor necondiționate. Pur și simplu, un câine în comă poate muri din cauza sufocării, deoarece corpul său va uita pur și simplu cum să respire. Câinele nu reacționează la stimuli externi (indiferent de puterea lor).

Important! Cine este important să se distingă de stupoare. Această din urmă stare este foarte asemănătoare cu letargia, dar animalul poate fi scos din el prin aceiași stimuli puternici.

Principalele motive

În practica veterinară, se găsesc cel mai adesea trei soiuri. Deci, o comă la un câine este adesea rezultatul:

În toate aceste trei cazuri, mecanismul de dezvoltare a patologiei este comparativ tipic. Ca urmare a eșecului sau a funcționării inadecvate a unui organ vital (ficat sau rinichi), produsele de degradare încep să se acumuleze intens în sânge, în special bazele azotate. Când volumul lor atinge un anumit punct critic, corpul pur și simplu nu îl poate suporta. Aproape același lucru se întâmplă și în cazul diabetului, când apare coma ca urmare a intoxicației severe cu cetonă și a acidozei. Astfel, un câine după comă nu va fi niciodată „la fel de proaspăt ca un castravete”, deoarece un câine aflat în această situație aproape în 100% din cazuri are probleme cu sistemul excretor, ficatul și sistemul nervos (creierul este aproape întotdeauna deteriorat după letargie).

Desigur, otrăvirea obișnuită în unele cazuri poate duce la un rezultat similar. Acest lucru este valabil mai ales pentru sărurile metalelor grele, care aproape întotdeauna dezactivează toți rinichii și ficatul. Leziuni craniene severe, mușcături de insecte otrăvitoare și șerpi, dozare incorectă a medicamentelor - toți acești factori sunt plini de dezvoltarea unei comă. În acest sens, furajele vechi și învechite, afectate de mucegaiuri, sunt extrem de periculoase. Hrănirea constantă cu ei întotdeauna (!) Provoacă leziuni hepatice severe. Poate că nu va ajunge la o comă hepatică, dar cu siguranță se va dezvolta o tumoare malignă în acest cel mai important organ.

Cum se manifestă?

Deci, care sunt simptomele somnului letargic? În general, totul este destul de simplu aici. În primul rând, animalul, înainte de a cădea în comă, devine cel mai adesea letargic, somnoros. Letargia în sine în prima sau două zile poate fi confundată cu somnul normal, dar, în același timp, câinele are o temperatură corporală scăzută (scade cu unul sau două grade sub normal), nu reacționează la nimic, inclusiv la focuri de armă sub ureche. Elevii nu se contractă în lumină; în exterior, animalul poate părea mort. Apropo, este ușor să deosebiți un câine mort de un câine care a căzut în letargie, deoarece în al doilea caz nu există semne de rigurozitate mortis. Poate un câine să iasă singur din comă? În principiu, minunile se întâmplă din când în când, dar nu ar trebui să te bazezi mai ales pe ele. De regulă, fără asistență veterinară calificată, animalul moare în maxim două săptămâni, fără a-și reveni vreodată de letargie.

Ajutor

Deci, ce ar trebui să facă proprietarii câinelui în astfel de cazuri? Desigur, duceți-vă urgent animalul la medicii veterinari! Amintiți-vă că în fiecare zi de amânare - milioane de neuroni creierului morți. Cu cât amânați mai mult vizita la clinică, cu atât aveți mai multe șanse să vă pierdeți animalul de companie pentru totdeauna. Nu există rețete de același tip pentru scoaterea animalelor din comă, deoarece totul depinde atât de calificările medicului, cât și de resursa organismului canin. Dacă cauza letargiei este rinichii eșuați, atunci câinele, cel mai probabil, va fi mai uman de eutanasiat. Dar, în caz de otrăvire, are sens să lupți pentru viața lui..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Coma la câini - cauze și simptome ale patologiei