La ce vârstă începe estrul la câini și cât durează?

Perioada pubertății începe la câini înainte de finalizarea formării unui organism cu drepturi depline. Acest lucru este necesar pentru a reproduce descendenți sănătoși. Cățelele ajung de obicei la această perioadă deja la vârsta de 6-8 luni. În acest moment, animalele de companie au o dorință naturală de împerechere, sunt predispuse la masturbare. Pentru animale, în special o cățea în timpul estului, este imperativ să se monitorizeze cu atenție și să se prevină copulația prematură. În ciuda faptului că estul apare devreme la câini, femelele realizează dezvoltarea internă completă a corpului doar la vârsta de 18-24 luni.

Pentru câinii de reproducție de orice rasă, puteți lua femele de la vârsta de 18 luni (începând cu al treilea est) până la 8-9 ani.

1 Descrierea procesului

În timpul anului, femeia are două cicluri sexuale cu o durată de 6 luni.. Ambele cicluri se termină în est, științific - est (acest proces poate fi comparat cu menstruația la femei). Crescătorii de câini folosesc termenul "gol".

Semne pentru a ajuta la identificarea căldurii:

 • organele genitale externe sunt mărite și edematoase;
 • la început, descărcarea din fisura genitală este sângeroasă;
 • în a opta - a zecea zi, mucusul capătă culoarea sângelui;
 • apoi apare din nou mucus mai ușor.

Proprietarul nu trebuie să se îngrijoreze de sângerarea câinelui. Aceste excreții sunt un element necesar de comunicare între indivizi heterosexuali. Acestea semnalează că femela este gata să se împerecheze cu masculul. Mirosul de căldură este transportat departe și atrage câinii să se împerecheze.

Cum arată organele genitale ale unui Yorkshire Terrier în timpul căldurii

Evoluția ulterioară a estului nu depinde în niciun fel de faptul dacă curva a fost crescută sau nu. Mucusul devine mic, organele genitale externe revin la dimensiunile și formele obișnuite, devin uscate.

În timpul estrului, glandele mamare ale câinelui dvs. pot crește temporar în dimensiune. Uneori, laptele iese din mameloane.

În exterior, estul se manifestă prin faptul că femela se transformă din inert în activ și mobil. Curva atrage atenția câinilor de sex opus, devine dificil să o ții în lesă. Din motive de siguranță, plimbați câinele cu atenție, ducându-l cu o lesă scurtă. Acest lucru va preveni împerecherea prematură..

2 Caracteristici ale estului la diferite rase

Căldura la câinii de diferite dimensiuni - mari, medii și mici - nu variază prea mult. Perioada de implicare sexuală feminină și succesiunea etapelor ciclului, precum și disponibilitatea de a concepe descendenți, rămân aceleași la toate rasele..

Cu toate acestea, pe baza observațiilor crescătorilor experimentați de câini, putem concluziona că rasele mici (Chihuahua, York, Toy Terrier) prezintă mai puține semne de estru. Sângele și mucusul nu sunt aproape secretate, organele genitale externe sunt mărite destul de mult. În acest caz, cel mai sigur semn al apariției căldurii va fi reacția câinelui la cățea. Observând un câine, puteți afla dacă este gata să se împerecheze. Dacă un câine devine neliniștit când se apropie de o cățea, acesta este un semn sigur de a fi gol..

Husky, care trăiește în condițiile dure din nord, curge doar o dată pe an, în primăvară. Strămoșii acestor câini au avut același ciclu. Dar chiar și huskii, dacă sunt îngrijiți corespunzător, vor curge de două ori pe an..

La câinii mari - ciobani, labrori etc. - estrul este stabil. Nu sunt observate caracteristici suplimentare în comportamentul animalului.

3 Durata

Durata estrului nu depinde de rasă - acest indicator este universal pentru toată lumea:

 1. 1. Prima perioadă, care durează 7-9 zile, se caracterizează prin agitația câinelui. Debutul de sânge începe. În acest stadiu, femela nu este încă pe deplin pregătită pentru copulare, ea nu permite bărbăților să vină la ea.
 2. 2. Următoarea etapă este din a 9-a până la a 14-a zi. Se caracterizează prin pregătirea completă a corpului femeii pentru concepție. Mucusul din vagin devine transparent.
 3. 3. Perioada finală de est este caracterizată de un interes slăbit pentru bărbați și de normalizarea mărimii organelor genitale ale acesteia. Cu toate acestea, este important să țineți cățeaua izolată pentru încă 10-15 zile și să nu o lăsați din lesă în timp ce mergeți. Acest lucru va evita împerecherea accidentală..
 4. 4. Zilele periculoase de estrus se termină când câinele se calmează complet.

Astfel, balta dureaza 20-25 de zile. Câinele dvs. are nevoie de îngrijire specială și supraveghere atentă în timpul estului..

4 Frecvență

Perioadele ciclului estru:

 1. unu. Precursor (proestrus). În acest timp, nivelul de estrogen din sânge al câinelui este cel mai ridicat. Foliculii ovarieni se maturizează, iar pereții vaginali produc o descărcare vâscoasă.
 2. 2. Estrus (estru) - perioada de est și sfârșitul proestrului se intersectează cu o creștere a activității comportamentului sexual. Această perioadă coincide direct cu momentul ovulației în corpul cățelei..
 3. 3. Postlet (metaestr) - în acest moment, activitatea secreției de mucus și întreaga căptușeală interioară a vaginului scade brusc.
 4. 4. Scurgere (diestr) - etapa de odihnă. Se atribuie scăderii concentrației de estrogen în sângele câinelui. Această perioadă durează aproximativ jumătate din întregul ciclu..

Cățelele devin mature sexual cel mai adesea deja la vârsta de 6-8 luni. În acest moment, căldura apare pentru prima dată. Dar asta nu înseamnă că femela este complet pregătită să poarte descendenți. Se întâmplă adesea ca puii slabi să se nască la cățelele tinere. Sarcina timpurie duce la oprirea creșterii femelei.

Frecvența scurgerilor este o dată la 6 luni. Al doilea cos și ulterior, până când câinele atinge vârsta de 1 an și 8 luni, trebuie să fie omis.

Începutul estrului este considerat a fi ziua în care s-a observat pentru prima dată spotting-ul. Folosind informațiile despre perioade, puteți calcula și afla cel mai bun moment pentru a vă împerechea. De obicei, aceasta este a treia perioadă de golire.. În zilele 11 - 13, cea mai mare probabilitate de împerechere reușită cade. Cu toate acestea, după aceasta, câinele trebuie monitorizat cu atenție cel puțin încă o săptămână..

Spațiul gol după naștere ar trebui să fie omis. Câinii sunt animale multiple, adică mai mulți pui se pot dezvolta simultan în uter. Femela nu are timp să se recupereze rapid de la pui, așa că are nevoie de odihnă.

Nu este recomandat să tricotați o cățea după 8-9 ani.

5 Complicații

Principalul pericol în timpul estului este sarcina nedorită. Dacă o cățea merge nesupravegheată în căldură, șansa de împerechere accidentală crește dramatic. Acest lucru poate fi prevenit prin observarea câinelui. Dacă bucla cățelei este umflată, înseamnă că a început o perioadă periculoasă. Câinele trebuie izolat și ținut în lesă în timp ce merge, altfel poate rămâne însărcinată.

Ar trebui să se înțeleagă că un câine poate distruge mobilierul în timpul estului. Pentru a salva casa, trebuie să fie umblată mai des și să se asigure că nu intră în sufragerie până când trândăvie nu s-a oprit.

Puteți achiziționa pantaloni scurți speciali de la un magazin specializat. În ele, câinele nu va putea pata mobilierul și podelele..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă începe estrul la câini și cât durează?