Cum să dai naștere unui câine

naştereCâini sunt printre cele mai comune animale de companie pe care le au oamenii din întreaga lume. Dacă câine genealogic, atunci mulți proprietari încearcă să se asigure că animalul lor de companie aduce urmași, care vor fi vânduți sau vor continua „dinastia”. Astăzi vom vorbi despre cele mai importante din viață câini - despre naștere. Veți învăța cum să înțelegeți că un câine naște și, de asemenea, puteți calcula aproximativ momentul naştere. Să ne dăm seama cum să avem grijă de mama și pui.

Cum să vă pregătiți și de ce s-ar putea să aveți nevoie pentru naștere

Pentru început, merită să luați în considerare etapa pregătitoare și, de asemenea, să vorbiți despre ceea ce este necesar pentru livrarea câinelui.

naştere

Să începem cu etapa pregătitoare. În avans, trebuie să echipați locul unde va avea loc nașterea. Trebuie să plasați o cutie sau un pat suficient de mare pentru ca animalul să fie spațios și confortabil cu 1,5-2 săptămâni înainte de naștere. Nu uitați că se pot naște aproximativ o duzină de bebeluși, deci ar trebui să existe suficient spațiu. În ceea ce privește locația, locul ar trebui să fie ușor accesibil, dar, în același timp, protejat de curenți de aer..

Diferențele de temperatură ar trebui reduse la minimum, prin urmare nu este recomandat să amplasați un șezlong sau o cutie lângă uși. Toate acțiunile trebuie efectuate în prealabil, pentru că câinele nu diferă într-o înțelegere specială a ceea ce ar trebui să nască exact în acel loc, astfel că cățeaua ar trebui să-și dezvolte un obicei. Trebuie avut grijă să mențineți temperatura optimă. Trebuie să fie cald în camera în care se află viitoarea mamă. Temperatura optimă - + 27-28 ° С.

Veți fi, de asemenea, interesat să știți ce este endogamie, cum merge căldura și totul despre sterilizare câini

Separat, merită să vorbim despre faptul că nașterea are o complexitate diferită pentru diferite rase.. Rase mari de câini întregul proces este mai ușor de tolerat decât cele mici. Acest lucru se datorează faptului că la rasele mari, puii se nasc, în medie, de 40 de ori mai puțin decât mama, adică iau dimensiunile mamei și le împart la acest număr. Dar la rasele mici, puii sunt doar de 10-15 ori mai mici decât mama, astfel încât animalul trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a naște. De asemenea, problema este că câinii mari și masivi au oase mai puternice și mai groase, astfel încât în ​​timpul nașterii, sistemul musculo-scheletic nu este deteriorat, ceea ce nu se poate spune despre animalele mici. Din acest motiv, un medic veterinar ar trebui să ia parte la travaliu, mai ales dacă cățeaua dvs. nu a mai născut înainte..

Important! Nu vă atingeți animalul de companie înainte sau imediat după naștere, deoarece puteți dăuna animalului dvs. de companie. Acordați timp câinelui și el vă va „chema”.

Acum, să discutăm o listă cu ceea ce este posibil să aveți nevoie în timpul nașterii..

Nu este la fel de ușor să dai naștere unui câine acasă pe cât ar părea. Faptul este că un animal, la fel ca o persoană, necesită respectarea standardelor sanitare, precum și un set de medicamente care vor ajuta la dezinfectarea plăgii sau ajută în cazul în care ceva nu merge bine.

naştere

Pentru a asigura livrarea, avem nevoie de următoarele:

 1. Îmbrăcămintea liberă nedorită care trebuie aruncată după livrare.
 2. O bucată mare de material de pânză de ulei care va acționa ca așternut.
 3. Placă de încălzire din cauciuc cu volum mic.
 4. Mai multe bazine pentru a plia cârpa murdară.
 5. Termometre veterinare și standard.
 6. Tava pentru instrumente medicale.
 7. Mai multe seringi standard de 5 cm, pipetă, pensetă, foarfece (nu manichiură).
 8. Vată și bandaj steril (citiți cu atenție pe ambalaj).
 9. Fire de mătase (numai sterile).
 10. Cântare mici.
 11. Alcool farmaceutic (atât 70%, cât și 96% sunt potriviți).
 12. Fiole cu soluție de glucoză 5% (cumpărați la farmacie).
 13. Peroxid.
 14. Unguent antibacterian 10% Syntomycin.
Este important ca toate articolele care vor fi utilizate în timpul nașterii să fie sterile. Dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci tratați totul cu alcool (nu cu peroxid). Dacă aveți de gând să ajutați veterinarul, atunci asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte de a începe. Dacă aveți părul lung, legați o eșarfă. Este necesar să se minimizeze șansele de infecție în rană.

Important! Fetelor care nasc trebuie să li se taie unghiile.

Cum să înțelegem că nașterea va începe în curând: înțelegători

În continuare, vom discuta despre primele semne ale nașterii la câini și, de asemenea, vom vorbi despre la ce schimbări ar trebui să fiți atenți..

naştere

Primul lucru care se va schimba este comportamentul. Dacă petreci mult timp cu un animal, atunci vei observa că acesta începe să se comporte diferit. Curva poate deveni rece față de tine sau, dimpotrivă, îți va atrage în mod constant atenția, te „va ruga” să o mângâi, să o pieptene. Adesea, un animal caută un colț întunecat îndepărtat, unde își petrece partea leului din timp..

De asemenea, nu este neobișnuit ca un animal să se supere pentru a vă atrage atenția. În ajunul nașterii, cățeaua poate să nu mai mănânce normal sau să mănânce „pentru trei”. Animalul este îngrijorat constant, nu poate sta mult timp într-un singur loc.

Când încep primele contracții, câinele începe să se grăbească dintr-o parte în alta, pe măsură ce simte durere. În acest moment, burta scade ușor în jos, ceea ce dă impresia că viitoarea mamă este subnutrită.

Cu o zi înainte de naștere, o descărcare cenușie sau albă iese din vagin, ceea ce indică faptul că totul va începe în curând. Cu toate acestea, cel mai important indicator al unei nașteri iminente este scăderea temperaturii corpului. La câini, ca și la oameni, temperatura corpului este stabilă, deci o scădere de 1-2 grade este un semn clar. Temperatura normală a corpului - + 38-39 ° С.

Important! Pulsul câinelui se accelerează, începe să respire mai des.
Trebuie să ne amintim că, dacă toate semnele indică o naștere apropiată, totuși, dintr-un motiv necunoscut, cățeaua nu poate naște, atunci trebuie să apelați urgent un specialist, deoarece întârzierea poate afecta nu numai sănătatea descendenților, ci și sănătatea mamei..

naştere

Cum este nașterea și cât timp

Apariția unei noi vieți fascinează și, în același timp, înspăimântă, deoarece orice pas greșit poate complica procesul, prin urmare, mai jos vă vom spune în detaliu cum naște un câine..

Știați? Un câine de orice rasă poate fi clonat. Pentru prima dată o astfel de procedură a fost finalizată cu succes în 2005, în Coreea de Sud. În acest moment, un astfel de serviciu este estimat la 100 de mii de dolari..

Durata travaliului. Determinarea intervalului de timp pentru naștere este destul de dificilă din motivul că se pot naște atât un număr mic de pui, cât și unul destul de mare. Dacă așternutul este mare, atunci puii vor începe să clocească unul câte unul destul de repede, totuși, dacă așternutul este mic, atunci intervalele pot crește. În medie, intervalul dintre pui este de aproximativ 30 de minute. În același timp, cățeaua poate naște mai mult de 20 de ore, așa că pregătește-te pentru faptul că va trebui să petreci întreaga zi lângă animalul epuizat..

Important! În absența îngrijirii veterinare, animalul poate muri dacă nu poate naște singur după scurgerea apelor..

Naştere. Nașterea începe cu contracții mai frecvente, care obligă animalul să se întoarcă pe partea dreaptă și să-și așeze labele pe partea laterală a patului sau pe peretele cutiei. Mai mult, iese una dintre cele două bule de apă (similar cu risipa de lichid amniotic la femei). În bulă nu există altceva decât un lichid asemănător jeleului, iar ruperea acestuia are loc în mod arbitrar, sau mama însărcinată îl sparge. Nu puteți ajuta în această chestiune, deoarece nu veți face decât rău.

naştere

Când vezica se rupe, din vagin iese un lichid care poate fi numit lichid amniotic. Lucrul este că câinii au 2 bule, dintre care una conține lichid, care servește drept protecție suplimentară, iar cealaltă conține pui. Între plecarea apelor și apariția primului cățeluș, nu ar trebui să treacă mai mult de 3 ore. Dacă nașterea este întârziată, atunci este necesară intervenția de specialitate.

În timpul apariției puiilor, există o contracție ritmică rapidă a abdomenului, precum și a diafragmei, ca urmare a căreia respirația și bătăile inimii se accelerează de mai multe ori. Animalul poate urla ușor dacă durerea este insuportabilă. În acest moment, nu trebuie să faceți nimic dacă procesul progresează, deoarece acesta este un curs normal de muncă..

De ce ajutor ai putea avea nevoie în timpul nașterii

În a doua secțiune, am enumerat un număr mare de instrumente și medicamente de care avem nevoie nu numai pentru dezinfectare, ci și pentru a ajuta cățeaua. Să ne dăm seama cum puteți ajuta un câine în timpul nașterii.

Membrana amniotică. Fiecare cățeluș iese din mamă într-o coajă specială care nu-i permite să respire și împiedică mișcarea. Această cochilie se poate rupe când iese din vagin, sau cățeaua se va ocupa de acest lucru, totuși, dacă cățelușul este încă în cochilie, atunci trebuie să-l deschizi cât mai curând posibil, altfel bebelușul se va sufoca pur și simplu. După deschidere, este imperativ să verificați dacă catelul respiră, dacă nazofaringele este inundat de sânge sau un lichid de o culoare necunoscută.

naştere

Cordon ombilical. Curva de obicei mușcă singură cordonul ombilical imediat după naștere, cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci ar trebui să-l tăiați folosind instrumente sterile. Câinii mici, precum și cei cu fața aplatizată sau dinți răi, nu pot întotdeauna rupe singuri cordonul ombilical. Dacă separarea nu se realizează, atunci există pericolul ca mama să își rănească bebelușii. Acest lucru se poate întâmpla deoarece orice mișcare a cățelușului sau a mamei poate contribui la apariția unei hernii ombilicale la copil..

Vă rugăm să rețineți că medicamente precum: „Gamavit”, „Ovariovit”, „Ligfall”, „Artroglican” ajuta animalul să se refacă după naștere

Trebuie amintit că trebuie să acționați rapid și cu atenție, altfel puii vor fi răniți..

Pentru a evita sângerarea, cel mai bine este să rupeți cablul, mai degrabă decât să-l tăiați. Acest lucru se face după cum urmează: luăm cordonul ombilical și direcționăm fluidele care sunt în el către cățeluș, astfel încât acesta să devină gol - apoi măsurăm aproximativ 3 cm de la cățeluș, luăm cordonul ombilical într-o mână și măsurăm aceeași cantitate cu cealaltă, dar spre cățea- mâna care este mai aproape de mamă ar trebui să fie statică, să țină cordonul ombilical, iar mâna care este mai aproape de cățeluș să tragă ușor cordonul ombilical, astfel încât să se rupă. Dacă faceți totul corect, atunci animalul adult nu va primi o „doză” suplimentară de senzații dureroase, iar cordonul ombilical nu va sângera.

naştere

Dacă vă este frică să rupeți cordonul ombilical cu mâinile, atunci folosiți o foarfecă veterinară sau foarfece obișnuite care sunt folosite pentru tăierea părului. Este important ca foarfecele să fie igienizate și ascuțite, altfel vor apărea probleme. Imediat după tăierea cordonului ombilical, pentru a evita sângerarea, ar trebui să-l bandajați rapid cu o bucată de fir de mătase, care trebuie pre-dezinfectată..

Important! Dacă târfa roade singură cordonul ombilical, atunci în niciun caz nu o împiedică să o facă.
Ceea ce nu se poate face absolut

 1. Este interzisă mutarea câinelui imediat înainte de naștere, în timpul și după naștere.
 2. Este interzis să faceți orice intervenție chirurgicală dacă nu aveți studii medicale.
 3. Nu mâncați și nu beți și nu puneți alimente în imediata apropiere a câinelui care dă naștere.
 4. În timpul nașterii, câinele nu trebuie să fie umezit cu apă rece sau acoperit cu țesături, chiar dacă transpira sau tremură mult. Este suficient să se asigure temperatura optimă.
 5. Nu cauterizați rănile cu iod.
 6. Dacă cățeaua începe să mănânce placenta, care iese din ea, atunci nu este necesar să o luați, deoarece acest lucru este normal. Placenta conține substanțele și hormonii necesari.
 7. Este interzisă îndepărtarea de la câine imediat după nașterea tuturor puiilor, dacă animalul nu manifestă agresivitate față de ei.
 8. Copiii și animalele de companie nu trebuie să fie permise lângă câine sau pui. Prezență minimă.

naştere

Când să vă apelați medicul veterinar

Mai sus am scris că este mai bine să apelați un medic veterinar în orice caz, deoarece nu puteți fi 100% sigur că livrarea va avea succes.. În acest caz, se întâmplă ca fără intervenția unui specialist, animalul să moară pur și simplu, și anume:

 1. Trebuie să apelați urgent un medic dacă placenta nu a ieșit din femelă sau dacă un cățeluș rămâne în interiorul animalului. Dacă nu se oferă ajutor, animalul va muri în mai puțin de 3 zile.
 2. Este necesar să apelați un specialist în cazul în care nașterea este mult întârziată.
 3. Apelul unui medic este o necesitate dacă cățeaua pierde mult sânge în timpul travaliului.
 4. Sunați la medic dacă animalul începe să tremure de durere, câinele urlă sau se plânge tare.
 5. Dacă temperatura scade / crește, animalul începe să sângereze sau să spumeze din gură, atunci sună imediat medicul veterinar.
Pentru a nu fi necesar să apelați un specialist în plină naștere, vă recomandăm să-l anunțați în prealabil cu privire la acest lucru, astfel încât, în caz de probleme, medicul să poată veni la dvs. cât mai curând posibil.

Știați? Este posibil ca mulți proprietari de câini să fi observat că animalele lor de companie se tem de ploaie. De fapt, sunetul pe care îl emit picăturile care cad pot afecta organele auditive ale câinilor, astfel încât animalele au pur și simplu un instinct de autoconservare..

Îngrijirea postpartum

După naștere, totul nu se termină, ci doar începe, așa că hai să vorbim despre ce fel de îngrijire este necesară pentru o mamă nou-născută și pui.

naştere

Pentru o cățea

După ce toți puii au ieșit, trebuie să îndepărtați toate resturile, precum și cârpele murdare, să curățați sângele și alte secreții, astfel încât să nu devină un refugiu pentru bacteriile dăunătoare. Apoi, trebuie să oferi animalului pace, fără a-l lăsa nesupravegheat mult timp.

Alimente. Atât în ​​timpul cât și imediat după naștere, câinelui i se permite să bea ceai cald (nu fierbinte) cu lapte și glucoză. Nu este nevoie să preparați colecții speciale sau ceaiuri cu aromă de fructe de pădure; este suficient să dați ceai obișnuit, nu puternic, negru sau verde. Dacă animalul are o tulburare a sistemului digestiv, atunci nu doare să „hrănească” mai multe tablete de cărbune activ, care se administrează împreună cu produsele lactate fermentate sub formă de grâu. În următoarele câteva zile, mama trebuie hrănită numai cu alimente lichide, nu reci sau calde pe bază de produse lactate..

Vă sfătuim să aflați cum dresează câini, a face voliera și stand pentru ei, precum și modul de alegere încălţăminte, guler, jucării și realizează un model de salopetă

Când activitatea organelor și a sistemelor de organe este normalizată, iar cățeaua se retrage de la naștere, atunci bulionele pe bază de carne de pasăre pot fi introduse în dietă. Nu ar trebui să existe multă mâncare și nu ar trebui să fie foarte grasă. De asemenea, evitați adăugarea de substanțe chimice și nu utilizați supe instantanee cumpărate din magazin pentru hrănire.

Dacă vă este frică să nu vă răniți câinele, consultați-vă medicul veterinar. Există un număr mare de furaje care pot fi utilizate pentru animalele care se nasc. Vor ajuta acei câini care sunt obișnuiți să usuce sau să conserve mâncarea..

Important! Curățarea în habitatul mamei și puiilor se efectuează exclusiv în absența primului, altfel animalul nu vă va lăsa să faceți curățenie, protejând puii.

Mersul pe jos. Trebuie să forțați câinele să se miște după ce începe să se ridice din „patul” său, în timp ce de 4-5 ori pe zi, cățeaua trebuie luată de la pui, astfel încât să se poată goli singură, precum și să-și întindă membrele..

naştere

La o săptămână după naștere, animalul ar trebui să fie plimbat timp de o jumătate de oră pentru a restabili activitatea fizică. În a treia săptămână, animalul ar trebui să revină la starea fizică în care se afla înainte de a naște. În acest timp, sunt permise plimbări lungi, precum și efort fizic nu puternic..

În primele câteva săptămâni după fiecare plimbare, ștergeți-vă sfarcurile cu o cârpă umedă pentru a îndepărta murdăria și bacteriile..

Pentru pui

Imediat după naștere, puii trebuie șterși și uscați și apoi așezați într-o cutie separată, cu un tampon de încălzire cald, astfel încât bebelușii să nu se răcească în exces. De îndată ce nașterea s-a încheiat, toți puii sunt așezați cu mama lor, astfel încât să se poată încălzi și să guste laptele mamei lor pentru prima dată în viață..

După ce colostrul intră în corpul bebelușului, apare o reacție care determină mișcarea intestinului. Această reacție trebuie să apară cât mai curând posibil, pentru ca mecanismul de digestie a alimentelor primite să înceapă. În cazul în care fecalele nu ies, trebuie să masezi suplimentar burta catelului.

naştere

Dacă dintr-un anumit motiv mama nu este în stare să hrănească puii, atunci trebuie să vă asumați acest rol. Se întâmplă ca puii să fie hrăniți suplimentar de la 2-3 săptămâni. În acest caz, trebuie mai întâi să vă contactați medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la alimentația adecvată..

Citiți și cum să aveți grijă de puii de rasă Border Collie ciobănesc german și chihuahua

Acum știi suficiente informații pentru a naște un animal de companie. Am descoperit pregătirea pentru procesul responsabil, am învățat cum nasc câinii și am discutat despre instrumentele și dispozitivele necesare. Amintiți-vă că multe rase de câini scumpe nu pot naște în mod normal fără ajutorul unui specialist, așa că nu încercați să nașteți singuri, ci mai degrabă invitați un medic veterinar în avans. Amintiți-vă, de asemenea, că supraprotejarea câinilor puternici din punct de vedere fizic poate face mai mult rău, deoarece sunt animale independente care, în majoritatea cazurilor, se pot îngriji..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să dai naștere unui câine