Hiperkeratoza la câini: cauze și metode de tratament a patologiei

Printre bolile animalelor domestice există tot felul: în unele cazuri, patologiile sunt cu siguranță fatale, în timp ce în altele provoacă doar inconveniente minore. Dar există și alte opțiuni ... De exemplu, hiperkeratoza la câini. Se pare că el nu prezintă un pericol imediat pentru viața câinelui, dar îi dă și câinelui probleme extrem de mari.

Ce este?

Acesta este numele situației când piele pe nas (hiperkeratoza nazală) sau labe (hiperkeratoza digitală) se îngroașă brusc și se aspră. Forma mixtă este hiperkeratoza nazodigitală. Imediat, observăm că în prezent nu există un tratament specific pentru această boală, dar proprietarii și medicul veterinar pot face totul pentru a menține calitatea vieții animalului la același nivel..

Această patologie apare atunci când corpul câinelui începe să producă prea multă keratină. Hiperkeratoza digitală este deosebit de dificilă, deoarece animalul în acest caz (în cazurile avansate) nici măcar nu poate merge normal, ca să nu mai vorbim de alergare sau de jocuri în aer liber. Dacă te uiți la un animal bolnav, poate părea că adevărate „copite” i-au crescut pe nas sau pe labe. Pericolul acestei afecțiuni nu este numai că nasul sau labele afectate încep să-și îndeplinească funcțiile mai rău..

Faptul este că anatomia și fiziologia canină normală pur și simplu nu „prevăd” prezența unei piele atât de groasă și aspră pe aceste părți ale corpului. Se usucă mult și apoi se fisurează. Rănile practic nu se vindecă, însămânțând microflora piogenă. Ca urmare - ulcere uriașe, care nu se vindecă și un risc foarte mare de deces prin septicemie. Dacă hiperkeratoza plăcuțelor a atins o astfel de fază, cazul se poate termina cu amputarea lor..

De ce apare această boală? De la ce ar trebui diferențiat?

Din păcate, hiperkeratoza se transmite prin gene. Mai ales susceptibil la acest lucru labradors, golden retrievers, terrieri negri și bedlington. Pentru toate aceste rase, este esențială o selecție atentă a soților. Dacă un animal a dezvoltat hiperkeratoză, nu ar trebui să i se permită niciodată să se reproducă. Din păcate, acest lucru este adesea neglijat..

Hiperkeratoza este adesea observată în primul an din viața unui câine.. În orice caz, primele simptome apar aproape întotdeauna înainte de maturitatea fiziologică, aproximativ coincizând cu momentul pubertății. Este important să înțelegem că simptomele hiperkeratozei pot fi foarte asemănătoare cu manifestările clinice ale altor boli, dintre care unele sunt foarte periculoase:

  • Distemper. Deoarece în ultimii ani aproape toți câinii au fost vaccinați, patologia este rară, dar totuși nu ar trebui să fie complet respinsă..
  • Leishmaniaza (forma pielii). Boală parazitară, periculoasă pentru oameni.
  • Boală autoimună. În acest caz, pielea suferă foarte des, ceea ce începe să distrugă propriul sistem imunitar al organismului. Se tratează cu imunosupresoare.
  • Sensibil la zinc dermatoza. Patologie care se dezvoltă în cazurile în care animalul nu primește cantitatea adecvată de oligoelemente (în special zinc) împreună cu hrana. Se tratează cu preparate vitaminice.

Tehnici terapeutice

Există un tratament eficient pentru hiperkeratoză la câini? Vai. Am spus deja că acest lucru nu a fost încă dezvoltat. Dar, în multe cazuri, este posibil să se obțină o remisiune stabilă, pur și simplu prin înmuierea pielii întărite și, în același timp, tăierea excesului acesteia. Este recomandabil să faceți acest lucru cât mai regulat posibil, așa că vizitați-vă frecvent medicul veterinar..

Însăși procesul de tratament simptomatic este relativ simplu: mai întâi, pe labele afectate de hiperkeratoză, medicul veterinar „verifică claritatea bisturiului”. După tăierea excesului de piele întărită, se fixează acolo o compresă cu creme hidratante (sau pur și simplu ulei vegetal steril). În mod ideal, se folosesc enzime keratolitice. Este important să nu vă lăsați purtați, deoarece puteți lăsa câinele fără nas sau tampoane de labe. Dacă a reușit să ajungă la crăpături și răni infestante, se folosesc unguente cu antibiotice.

De regulă, în cazul procedurilor medicale conștiincioase, deja după o săptămână labele și nasul câinelui sunt aproape de normal. Dar trebuie totuși să vă duceți animalul la veterinar, făcându-l o dată sau de două ori pe săptămână..

În cazurile ușoare, în general este posibil să se facă fără intervenția medicală., totuși, lăsarea câinelui nesupravegheat de medicul veterinar ar fi neînțeleaptă. În primul rând, boala se poate dezvolta rapid. În al doilea rând, este posibil să nu fie hiperkeratoză, ci ceva mai periculos. Dacă există cel puțin unele îndoieli cu privire la natura bolii, este obligatorie o examinare citologică și histologică a materialului patologic..

Dacă proprietarul este suficient de persistent și nu este leneș să ducă câinele la veterinar, calitatea vieții animalului său de companie va rămâne aceeași..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hiperkeratoza la câini: cauze și metode de tratament a patologiei