Program și tabel de vaccinări pentru puii cu vârsta sub un an

Vaccinarea unui câine de orice rasă este o condiție prealabilă pentru păstrarea acestuia într-un apartament sau într-o gospodărie privată.

Pentru siguranța animalelor și a oamenilor, este necesar să se ia măsuri preventive anuale - tratament împotriva paraziților, vaccinări.

De ce sunt necesare vaccinări?

Vaccinările preventive contribuie la limitarea creșterii epidemiilor în regiune. Vaccinurile în sine nu sunt medicamente. Virușii slăbiți sunt injectați în corpul câinelui pentru a-l face să producă anticorpi împotriva bolilor periculoase. Acest lucru îl va menține pe prietenul cu patru picioare sănătos pentru anii următori. Chiar dacă apare infecția, boala la un individ vaccinat va continua într-o formă mai ușoară, fără complicații.

Este imperativ să vă asigurați că termenul de valabilitate al medicamentului injectat nu este încălcat, se respectă regulile pentru păstrarea acestuia.

Ce vaccinări ar trebui să aibă un cățeluș??

Vaccinarea este necesară pentru a proteja câinele de bolile infecțioase periculoase:

 • ciuma;
 • rabie;
 • enterita coronavirusului;
 • enterita parvovirusului;
 • hepatită;
 • infecție cu adenovirus;
 • leptospiroza;
 • piroplasmoza;
 • parainfluenza;
 • pecingine.
Pecingine
Pecingine

Când să obțineți prima lovitură?

Câinele domestic este vaccinat pe tot parcursul vieții sale. Corpul ei produce anticorpi împotriva bolilor deja transferate. În procesul de hrănire, puii primesc imunitate maternă (pasivă) cu laptele matern. Dar proprietățile protectoare ale corpului slăbesc până la sfârșitul celei de-a doua luni de viață. Este momentul să primim prima vaccinare.

 • Dacă tabloul epidemiologic din regiune este favorabil, vaccinările pentru cățeluși se efectuează în conformitate cu reglementările stabilite. Prezența unei situații epidemiologice complexe în regiune necesită introducerea vaccinului la o vârstă mai timpurie decât prevede programul - la vârsta de 6-8 săptămâni.
 • Dacă așternutul era mic, iar cățeaua are suficient lapte, perioada de vaccinare a cățelușului este mutată la 2,5 luni.
 • Dacă cățelușul a fost cumpărat din canisa, crescătorul făcuse deja prima vaccinare a cățelușului până la momentul vânzării sale. Când încheiați o tranzacție, ar trebui să acordați atenție prezenței unei mărci corespunzătoare în pașaportul veterinar al câinelui.
 • Dacă catelul a fost prezentat sau cumpărat din mâini, de la proprietarul anterior, ar trebui să aflați dacă cățea a fost vaccinată, ce fel de mâncare a mâncat copilul după despărțirea de mamă.

După înțărcare de la mamă, până în momentul în care se termină întregul curs de vaccinare profilactică, este mai bine să țineți animalul de companie în carantină pentru câinii cu vârsta peste 1 an, să nu-l plimbați cu alte animale în zonele comune.

Programa vaccinări pentru câini

La 2 luni, cățelușului i se administrează prima vaccinare împotriva enteritei parvovirusului, a tulburării și a hepatitei virale.

La 3-4 săptămâni de la prima vaccinare, cățelușului i se administrează oa doua vaccinare. Utilizați aceleași medicamente ca prima dată. În timpul celei de-a doua vaccinări, asigurați-vă că faceți prima vaccinare împotriva rabiei.

Biovac-D
Biovac-D

Tabel de vaccinări obligatorii pentru puii sub un an

Vârstă

Boală

Un drog

8 săptămâni

ciuma

Biovac-D, Multican-1, Vakchum, Canivac C

enterita parvovirusului

Biovak-R, Nobivak, Parvo-C, Primodog

hepatită virală + tulburare

Canivac CN

12 săptămâni

ciuma

enterita parvovirusului

hepatita virala

La fel

rabie

Nobivak Rabis, Rabizin, Rabikan, Defensor-3

Datorită faptului că este puțin probabil ca cățelușul să aibă contact cu purtătorii de rabie, prima vaccinare împotriva acestei boli, în acord cu medicul, se poate face la vârsta de 6 până la 9 luni (înainte de schimbarea dinților din lapte sau imediat după).

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda vaccinuri împotriva agenților care provoacă alte boli:

 • Leptospiroza - Biovak-L, Nobivak Lepto.
 • Piroplasmoza - NobivakPiro, Pirodog.

Vaccinările complexe pentru câinii de rase mici și mari sunt eficiente:

 • Adenovirus + Parvovirus + Leptospiroză - Biovac PAL.
 • Chumka + Parvovirus + Hepatită - Nobivak DHP, Trivirovax.
 • Ciuma + Hepatita + Enterita + Parainfluenza - Nobivac DHPPi.
 • Ciumă + Hepatită + Enterită + Parainfluenza + Leptospiroză - Eurican DHPPI2-L, Nobivak DHPPi + L.
 • Ciumă + Enterită + Coronovirus + Adenovirus + Leptospiroză + Vierme - Multican-7.
 • Ciumă + Hepatită + Enterită + Parainfluenza + Leptospiroză + Adenovirus + Rabie - Biocan DHPPi + LR.
Biocan DHPPI + LR
Biocan DHPPI + LR

În funcție de starea fiziologică a animalului de companie, momentul vaccinării se poate modifica, respectiv, datele din tabelul de vaccinări pentru câini în funcție de vârstă se pot modifica.

Procedura este descrisă în pașaportul veterinar, certificat prin sigiliul și semnătura medicului curant.

Programul de vaccinare a puiului ciobanesc german

 • La 8-10 săptămâni vaccinarea împotriva parvovirusului și enteritei coronavirusului. Până la un an, vaccinarea se repetă de două ori, apoi o dată pe an.
 • 10 săptămâni - momentul în care trebuie să vă vaccinați împotriva tulburării. La 7-8 luni, vaccinul se repetă, apoi se face anual.
 • La 8 luni vaccinați-vă împotriva rabiei.

Vaccin pentru pui

Vaccinurile diferă prin compoziție și caracteristici:

 1. Preparate care conțin doar tulpini vii, dar slăbite de agenți patogeni.
 2. Vaccinuri inactivate. Creat din microbi complet morți.
 3. Vaccinuri chimice. Constau din antigeni patogeni care au suferit o purificare chimică sau fizică completă.
 4. Droguri pe baza de toxoizi sau toxoizi. Fabricat din agenți patogeni neutralizați.
 5. Medicamente modificate genetic. Sunt în continuă testare și îmbunătățire.
Vaccinare
Vaccinare

În funcție de caracteristici și de componentele care alcătuiesc compoziția, a fost creată o clasificare a vaccinurilor:

 1. Vaccinare cuprinzătoare pentru câini (vaccinul multicomponent) conține mai mulți antigeni și face animalul de companie imun la mai mulți agenți patogeni.
 2. Dubla vaccinare (divaccin) formează imunitate la doi agenți patogeni.
 3. Vaccin omolog. Dezvoltat din tipul de virus împotriva căruia ar trebui să formeze o apărare.
 4. Monovaccin. Proiectat împotriva unui agent patogen.

Medicamentele pentru vaccinare diferă în modul de administrare:

 1. Intravenos.
 2. Intramuscular.
 3. Subcutanat.
 4. Dermic (urmat de scarificare).
 5. Oral.

Pregătirea pentru vaccinare

Cu 14 zile înainte de procedura planificată, se recomandă să nu schimbați dieta obișnuită, să evitați situațiile stresante și să respectați comportamentul animalului. Doar puii activi sănătoși din punct de vedere fizic sunt supuși vaccinării.

Cu 7 zile înainte de vaccinare, câinele trebuie tratat pentru purici și viermi. Puiilor lunari li se administrează 2 ml de Pirantel. Bebelușul primește suspensia dimineața pe stomacul gol. Agentul este turnat în gură dintr-o seringă fără ac. La o oră după administrarea medicamentului antihelmintic, câinele poate fi hrănit. După 24 de ore, trebuie să repetați procedura..

Puiilor de 2-3 luni li se pot administra tablete antihelmintice (Alben, Milbemaxom, Kaniquantel, Prazitel, Febtal).

Cel mai bine este să vă vaccinați câinele dimineața pe stomacul gol. Dacă intenționați să vizitați medicul după-amiaza, puteți hrăni animalul cu 3-4 ore înainte de vaccinare, reducând volumul porțiunii obișnuite din hrana finită cu 1/3 parte și produsele naturale (fierte, abur) cu aproximativ jumătate.

Temperatura corpului câinelui este măsurată înainte de injectare. Cu două zile înainte de procedură, în consultare cu medicul, puteți administra un antihistaminic.

Alben
Alben

Cine poate avea încredere în vaccinări?

Vaccinarea se efectuează în clinici veterinare autorizate să furnizeze servicii veterinare. Decizia privind vaccinarea, în funcție de situația epidemiologică din regiune, este luată de medicul veterinar. Ține cont de particularitățile răspândirii infecțiilor într-o zonă dată, de condițiile de păstrare a câinelui, de mediul său.

Atenţie! Uneori, imediat după injectare, în decurs de 10-15 minute, cățelul dezvoltă șoc anafilactic ca reacție la agentul biologic injectat. După introducerea vaccinului, nu trebuie să părăsiți spitalul pentru o perioadă de timp pentru a oferi asistență rapidă animalului în caz de pericol..

Acasă, cățelușul ar trebui să aibă liniște și multă băutură..

După injectare, se poate forma o ușoară umflare la locul injectării. Va dispărea de la sine în termen de o lună. Nu sunt necesare comprese, lămpi de încălzire sau unguente. Dacă, după 3 săptămâni, locul injectării rămâne dureros, crește în dimensiune, devine mai dens, trebuie să consultați un medic.

În ziua procedurii și în ziua următoare, pot apărea reacții adverse. Este considerat un fenomen normal:

 • o ușoară scădere a poftei de mâncare;
 • o creștere a temperaturii corpului cu 1 ° C;
 • letargie;
 • diaree sau vărsături o dată.

Proprietarul ar trebui să fie alertat de situație dacă:

 • vărsăturile și diareea nu se opresc mai mult de o zi;
 • temperatura corpului 40 ° C;
 • au apărut convulsii;
 • refuzul de a mânca;
 • salivația se dezvoltă, se scurge din ochi, a apărut nasul.

Atenţie! Nu vă puteți auto-medica dacă reacțiile adverse se manifestă într-o formă severă. Trebuie să consultați imediat un medic!

Concluzie

La două săptămâni după introducerea ultimei vaccinări conform schemei, carantina este anulată pentru pui. În acest moment, animalul a dezvoltat o apărare deplină împotriva bolilor. Acum puteți merge cu animalul de companie, scăldați-l. Este important să ne amintim că într-un an este necesară efectuarea unei alte profilaxii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Program și tabel de vaccinări pentru puii cu vârsta sub un an