Recuperarea unui câine după sterilizare

Operația de sterilizare este efectuată pentru a termina fertilitatea și implică ligarea trompelor uterine la femele sau a canalelor seminale la bărbați. În acest caz, producția de hormoni sexuali nu se oprește, iar comportamentul animalului nu se schimbă..

La sterilizarea bărbaților, se face o mică incizie în scrot, apoi un fir chirurgical este plasat pe canalul deferent. La femele, această operație este mai complicată: pentru a avea acces la trompele uterine, este necesară deschiderea peritoneului. Veterinarii se referă adesea la castrarea femeilor ca sterilizare, atunci când toate organele de reproducere sunt îndepărtate în timpul operației. Dar, în orice caz, procesul de reabilitare la femei durează mai mult și este mai dificil decât la bărbați..

Îngrijirea corect organizată a unui câine care a suferit o operație de sterilizare facilitează starea acestuia în perioada de reabilitare și reduce riscul de complicații.

Castrarea câinelui

Prima zi după operație

La sosirea acasă, este recomandabil să așezați câinele operat pe o suprafață plană cu un așternut (de preferință pe podea, astfel încât să nu poată cădea în timp ce se mișcă) și să-l acoperiți cu o pătură. Periodic, trebuie să umeziți mucoasa bucală picurând câteva picături de apă în gură. Urinarea reflexă poate apărea în timpul recuperării după anestezie, deci trebuie să fiți pregătit să schimbați așternutul.

Animalul se poate recupera aproape imediat sau după câteva ore - depinde de corpul său și de doza de anestezic. Primul semn că câinele tău se va trezi în curând va fi reacția sa la iritație - zvâcniri labe sau urechi. Deoarece reflexele motorii nu sunt refăcute imediat, animalul se poate simți slab și neajutorat de ceva timp, dar acest lucru nu durează mult..

Important! Odată ce câinele este complet treaz, oferiți apă sau umeziți-i nasul și limba cu apă. Este imposibil să hrăniți animalul în prima zi după operație, deoarece vărsăturile pot deveni o reacție la alimente.

Caine trist

În timp ce câinele este sub anestezie, este recomandabil să se asigure o supraveghere constantă. Dacă totul merge bine, respirația și bătăile inimii ar trebui să fie ritmice. O ușoară creștere a temperaturii este acceptabilă, pot exista scuturări musculare periodice pe termen scurt sau tremurături.

Semne de pericol

Semnele periculoase în perioada postoperatorie sunt:

  • respirație grea, neuniformă;
  • ritm cardiac inegal sau rapid;
  • tremurături sau zvâcniri ale mușchilor, care durează mai mult de o jumătate de oră;
  • impurități în urina din sânge;
  • supurația cusăturii;
  • lipsa de urină mai mult de o zi;
  • creșterea semnificativă a temperaturii.

Astfel de simptome pot indica dezvoltarea complicațiilor: afectarea activității cardiace, edem pulmonar sau dezvoltarea unei infecții purulente. Detectarea oricăruia dintre semnele de mai sus ar trebui să servească drept motiv pentru îngrijiri medicale urgente..

Câine în guler

Perioada de reabilitare

Pentru a preveni dezvoltarea unei infecții bacteriene, din prima zi după operație, sunt prescrise injecții cu antibiotice: Oxacilină, Amoxicilină, Ceftriaxonă sau Cefazolină. Cursul standard de antibioterapie este de 5-7 zile. Dacă câinele suferă, se plânge, evită mișcările bruște, încearcă să ajungă la cicatrice, merită să-i dai analgezice câteva zile, deoarece durerea puternică poate încetini procesul de vindecare.

Cusăturile sunt tratate cu un antiseptic (clorhexină sau peroxid de hidrogen) cel puțin o săptămână, de 2 ori pe zi, este strict interzisă umezirea plăgii. Pentru îngrijirea cusăturilor puteți utiliza și:

  • Levomekol unguent (se aplică de 1-2 ori pe zi, acoperind cu un șervețel de tifon);
  • Spray Terramicină (tratamentul cusăturii se efectuează la fiecare 3 zile);
  • Spray Aluminium (un agent care formează o peliculă subțire care previne contaminarea cusăturii, trebuie aplicat o dată pe zi).

Tratament articular cu spray de aluminiu

Cusăturile sunt îndepărtate după 1,5 - 2 săptămâni. În majoritatea clinicilor veterinare moderne, suturile absorbabile sunt utilizate în timpul operației; astfel de suturi nu trebuie îndepărtate. Pentru a împiedica câinele să lingă și să zgârie rana, ei au pus o pătură-șorț (trebuie să aveți mai multe astfel de pături pentru a le schimba pe măsură ce se murdărește). Dacă este necesar, puteți achiziționa un guler special în formă de pâlnie - acesta va priva animalul de posibilitatea de a ajunge la cusătura mâncărime cu dinții săi.

Puteți începe să vă hrăniți animalul de companie la o zi după operație. Mâncarea trebuie administrată în porții mici, mâncarea din primele zile trebuie să fie moale și ușor de digerat: pateu, carne tocată, lapte pentru sugari. Retenția scaunului timp de până la 3 zile nu este periculoasă, deoarece stomacul animalului era gol înainte de sterilizare, iar motilitatea intestinală după anestezie este încetinită. Dacă câinele nu se recuperează mai mult de 3 zile, i se poate administra una până la două linguri de vaselină..

Informații utile. Reabilitarea unui câine după castrare durează aproximativ 2 săptămâni. În viitor, este recomandabil să-l transferați la o dietă cu conținut scăzut de calorii, deoarece animalele sterilizate sunt adesea predispuse la creșterea în greutate.

Liniile de furaje gata preparate pentru animale castrate și castrate sunt produse de Products Limited, Agras Delic, Purina, Bosch Tiernahrung. Dacă gătiți mâncare pentru animalul dvs. de companie acasă, este recomandabil să alegeți carne slabă și să adăugați legume bogate în fibre..

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Sfaturi video veterinare despre îngrijirea postoperatorie:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Recuperarea unui câine după sterilizare