Instrucțiuni despre cum să faceți un câine o injecție intramusculară

Injectarea intramusculară a unui câine nu este o sarcină ușoară dacă proprietarul nu are deloc experiență. Ce se întâmplă dacă injectez în mod greșit? Ce se întâmplă dacă lovesc un vas sau un nerv, deteriorez un os cu un ac? Și este psihologic dificil să înfigi un ac în laba animalului tău iubit. Dar dacă înțelegeți cum să faceți corect o injecție intramusculară unui câine, nu vă puteți teme de complicații. Principalul lucru este să ne amintim că nu torturăm bietul câine, ci îi prelungim viața și consolidăm sănătatea unui membru al familiei cu patru picioare.

Locul injectării

Uită-te la piciorul din spate al câinelui din lateral, evaluând grosimea oaselor, volumul mușchilor și grosimea pielii..

Liniile roșii din figură indică oasele care trebuie simțite - pelvian, femural și tibia (mici și mari). Punctul albastru este locul în care trebuie să injectați câinele intramuscular, adică mușchiul coapsei. La câinii de diferite constituții, mușchiul coapsei poate fi întins și subțire sau scurt și masiv, așa că simțim cu grijă laba cu degetele, determinând forma și volumul mușchiului dorit. Nu uitați de diferența dintre unghiurile de articulare a oaselor la diferite rase de câini..

Cea mai sigură zonă pentru injectarea intramusculară a unui câine este în dreapta osului coapsei atunci când privești laba stângă (și invers). Locul pentru introducerea acului este cea mai masivă parte a mușchiului coapsei, care este cel mai ușor de găsit (puteți simți cum rulează mușchiul sub degete). Mai jos sau mai sus, mușchiul devine mai subțire, devenind mai încordat și mai ferm - în aceste locuri nu este de dorit să se injecteze câinele intramuscular (mai multă durere, mai probabil să afecteze fibrele osoase, articulare sau nervoase).

Pregătirea

O seringă cu un medicament ar trebui să fie pregătită în avans, astfel încât să nu se sperie câinele cu acțiuni de neînțeles (și chiar mai rău, dacă este de înțeles). De ce este important să nu vă speriați animalul de companie? Trucul este că este mult mai ușor să injectați câinele intramuscular dacă animalul de companie este relaxat și calm. În momentul fricii, mușchii sunt tensionați, este mai dificil să introduceți acul, câinele este mai dureros, ceea ce înseamnă că este foarte înfricoșător. Drept urmare, animalul de companie se va teme chiar de tipul seringii, ceea ce va complica foarte mult procesul de tratament în viitor. În plus, medicamentul este mai puțin probabil să se disperseze prin mușchiul tensionat și vasele de sânge îngustate, ceea ce înseamnă că o injecție în coapsa câinelui este mai probabil să provoace șchiopătarea, inflamația și alte complicații. Apropo, pentru a minimiza durerea, este recomandabil să alternați picioarele.

Înainte de a face injecția intramuscular, câinele trebuie să fie adaptat la o dispoziție pașnică. Așezați-vă în apropiere, mângâiați-l, zgâriați-vă în spatele urechii. Este minunat dacă câinele a umblat și a mâncat recent: starea „Aș vrea să dorm” este cel mai bun moment pentru injectare. Dar nu uitați că multe medicamente trebuie administrate strict înainte de o plimbare, înainte de mese sau după somn - luăm în considerare recomandările medicului veterinar.

Dacă vă îndoiați dacă câinele va rezista sau va fugi calm, unde va injecta injecția intramusculară în câine, dacă mâna va tremura etc., este mai înțelept să cereți ajutor cuiva din familia dumneavoastră. Asistentul ar trebui să stea lângă capul animalului de companie și să-l mângâie pe lateral și pe piept, astfel încât în ​​momentul smuciturii (dacă este) să poată ține sissy. Nu este nevoie să încercați să forțați câinele să se întindă, să-l apucați cu greutate și să-l apăsați pe podea - în acest fel îl veți speria doar pe bietul om, dar am vorbit mai devreme despre frica și injecția câinelui în mușchi.

Câinii nervoși, înfricoșați, dominanți și agresivi pot mușca serios chiar și pe stăpân atunci când simt brusc dureri severe. Dacă nu sunteți sigur că animalul de companie va suporta procedura (poate că câinele a venit la dvs. recent sau este un gâscă), puneți un bot pe câine înainte de a face câinelui o injecție intramusculară. Fără bot? Folosiți un bandaj sau, de exemplu, o curea dintr-un halat:

Tehnica manipulării

Dacă faceți o injecție intramusculară unui câine așa cum fac medicii veterinari, trebuie să trasați o linie imaginară de la cot până la locul ales pentru injectarea acului. Dar cotul ar trebui să fie pe partea opusă a piciorului selectat (adică, dacă înțepăm în coapsa stângă, trageți o linie din cotul drept). Se pare că unghiul de introducere al acului, care este aproximativ egal cu 45 de grade.

Complicat? Apoi, chiar înainte de a face o injecție intramusculară câinelui, evaluați grosimea mușchiului. Este suficient să introduceți acul la adâncimea corectă? Acul trebuie să pătrundă în mușchi aproximativ un centimetru, ocolind pielea și stratul de grăsime subcutanată. Dacă câinele este mic, mușchii sunt uscați și pielea este foarte subțire, puteți pur și simplu străpunge mușchiul, ceea ce este inacceptabil. În acest caz, este mai bine să utilizați un ac scurt dintr-o seringă pentru insulină, punându-l pe o seringă cu volumul necesar. În schimb, dacă animalul de companie este mare și doza de medicament este mică, este convenabil să folosiți o seringă de insulină cu un ac de seringă de 2 sau 5 ml. Alegând lungimea corectă a acului, putem injecta câinele intramuscular, așa cum fac majoritatea proprietarilor, adică la un unghi aproape drept față de coapsă.

Cel mai dificil și mai simplu rămâne în același timp: într-o mișcare ascuțită și sigură, introduceți acul în mușchi și împingeți ușor pistonul. Pentru comoditate, puteți pune palma mâinii libere sub coapsă, astfel încât mușchiul să nu se miște în momentul presiunii. Dacă doza este mare sau medicamentul este dureros când este injectat, pistonul trebuie apăsat uniform și încet. După introducerea acului, nu puteți muta seringa spre dreapta sau spre stânga - acest lucru va provoca dureri severe animalului de companie. Acul este scos în același unghi ca în timpul introducerii, fără a se deplasa la dreapta și la stânga, cu o mișcare inversă bruscă. Terminat! Acum știi cum să faci o injecție intramusculară unui câine și îți poți ajuta singur animalul de companie, dacă este necesar. Laudăm fata inteligentă cu cea mai bună mușcătură, mângâiem locul injectării și ne mândrim cu noi înșine și cu cel mai răbdător câine din lume.

Articol de lectură recomandat „O lovitură la un câine: măsuri de siguranță și posibile complicații”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Instrucțiuni despre cum să faceți un câine o injecție intramusculară