Spondilografia de contrast (mielografia) la câini

Mielografia veterinară la câini (spondilografia de contrast) este o tehnică de diagnostic a examenului radiologic de contrast, care asigură vizualizarea, afișarea contururilor măduvei spinării, care se află în canalul spinal al coloanei vertebrale. Metoda se bazează pe introducerea substanțelor radiopace solubile în apă în spațiul subarahnoidian dintre membranele măduvei spinării.

Cum se realizează mielografia

Agentul de contrast, în funcție de indicații, este injectat în cisterna occipitală (puncție subooccipitală) în coloana cervicală, un punct din coloana lombară prin intermediul unei puncții lombare. Metoda de administrare este determinată de medicul veterinar după examinarea câinelui..

Ca contrast, iohexol (Omnipak), iopamidol, jotrolan sunt introduse la o doză de 0,25-0,45 ml / kg la o concentrație de 180-300 mgl. Doza este calculată individual în funcție de greutatea câinelui..

Important! Agentul de contrast este netoxic, absorbit rapid din spațiul subarahnoidian.

Cu această metodă, substanța va fi afișată sub forma a două coloane ventrale și dorsale (două dungi), care merg de la creasta occipitală la vertebrele cruciforme. Starea măduvei spinării este judecată după natura, viteza de propagare a contrastului în canalul spinal.

Mielografia se efectuează sub anestezie generală, în poziție culcată laterală. Diazepamul este cel mai frecvent utilizat pentru premixare. În plus față de anestezie generală, anestezia prin inhalare este de asemenea utilizată pentru a facilita controlul anesteziei..

Înainte de colectarea lichidului cefalorahidian, medicul veterinar pregătește zona în care va fi introdus acul coloanei vertebrale cu o mandrină în același mod ca înainte de operație. Pentru câinii mari folosiți ace de 20G și 75mm, pentru rase mici 22G și 40mm.

După introducerea contrastului, se efectuează o radiografie a unei zone specifice a coloanei vertebrale în două sau trei proiecții pentru a afișa mai bine leziunile.

Indicații pentru mielografie

Mielografia oferă cele mai precise rezultate pentru leziunile de compresiune ale măduvei spinării. Atunci când se efectuează o radiografie convențională, țesuturile moi, măduva spinării nu sunt vizualizate, leziunea nu este identificată. Doar contururile vertebrelor sunt vizibile.

Mielografia este utilizată în medicina veterinară dacă câinii au semne neurologice pronunțate după studii clinice, examinare, dacă este imposibil să se determine nivelul exact al prolapsului discului prin alte metode de diagnostic.

Principalele indicații pentru mielografie sunt:

  • determinarea gradului de compresie, deteriorarea măduvei spinării;
  • înainte de operație pentru alegerea tehnicii;
  • în prezența simptomelor neurologice progresive, pronunțate;
  • dacă leziunea nu a fost identificată prin raze X convenționale;
  • prezența a mai mult de o leziune, combinată cu rezultatele unui examen neurologic;
  • creșterea presiunii intracraniene;
  • dacă nu există o combinație de date cu raze X, semne radiografice cu tabloul clinic.

Important! Mielografia arată localizarea leziunii cât mai exact posibil, vă permite să vă adaptați și să selectați tehnica chirurgicală optimă.

Contraindicații

Contraindicațiile pentru spondilografia de contrast includ:

  • incapacitatea de a efectua anestezie generală;
  • tulburări cauzate de inflamația membranelor meningeale, deoarece introducerea contrastului va agrava cursul patologiei anterioare;
  • suspiciune de hidrocefalie;

Dacă se suspectează meningita, se efectuează analiza LCR cefalorahidian. Mielografia este contraindicată în pleocitoză, concentrație crescută de proteine ​​în lichidul cefalorahidian.

Complicații după mielografie

Mielografia este o metodă de diagnostic simplă, accesibilă, informativă și absolut sigură pentru animale.

Complicațiile după mielografie sunt minimes. Alcătuiește nu mai mult de 5-10%. Cel mai adesea, după mielografie din cauza umflării măduvei spinării în timpul comprimării, simptomele neurologice se înrăutățesc. Posibilă formare de hematom.

Cea mai gravă complicație după mielografie este afectarea vasului venos (sinus), care poate provoca edem al măduvei spinării, medulla oblongată, stop respirator și moarte. Prin urmare, diagnosticul trebuie efectuat de către un medic veterinar calificat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Spondilografia de contrast (mielografia) la câini