Boala parodontală la câini: simptome și tratament

Parodonțiul este un complex de țesuturi care asigură fixarea dintelui în maxilar. Include gingiile, ligamentele parodontale și țesutul osos care acoperă gâtul și rădăcina dintelui. Boala parodontală este o boală care determină modificări distrofice în aceste țesuturi. La câini, boala parodontală este mai des diagnosticată la bătrânețe, chihuahua, buldogii și carligii au o predispoziție genetică la această patologie..

Cel mai adesea, boala parodontală este cauzată de:

 • Lipsa îngrijirii corespunzătoare a dinților câinelui.
 • Leziuni ale dinților sau gingiilor.
 • Prezența tartrului. Acest proces începe când se formează o placă moale pe dinți, în care colonizează microorganisme patogene. În timpul mineralizării (întăririi) unei astfel de plăci, bacteriile pătrund sub gingie, provocând distrugerea alveolelor dentare (depresiuni în osul maxilarului).
 • Hrănirea câinelui numai cu alimente moi.
 • Deficitul în dietă de vitamine și minerale.
 • Gingivită prelungită (inflamație a gingiilor).
 • Boli ale tractului gastro-intestinal și boli ale altor organe interne, însoțite de tulburări metabolice.

Boala parodontală la câini

Simptome

 • Semnele bolii parodontale la câini pot include:
 • Miros putrid din gură;
 • Gingii umflate sau prea palide;
 • Vărsat, saliva este uneori roz, datorită amestecului de sânge;
 • Mestecarea doare câinele, astfel încât să evite alimentele dure;
 • Câinele își zgârie gura cu laba, de parcă ceva ar interfera cu ea..
 • În cazuri avansate, datorită scăderii nivelului gingiilor, gâtul dinților este expus, se pot forma fluxuri sau fistule pe gingii, dinții încep să se clatine.

La rasele mici de câini, boala parodontală este mai severă: raportul dintre volumul dinților și volumul maxilarului este mai mare decât la câinii de rase mari, astfel încât distrugerea chiar și a unei mici cantități de țesut osos este plină de consecințe nocive.

Boala parodontală la un câine

Diagnostic

Diagnosticul bolii parodontale se face pe baza semnelor clinice identificate în timpul examinării câinelui de către un medic dentist veterinar. El examinează fața animalului pentru umflare sau asimetrie, palpează maxilarele superioare și inferioare, glandele salivare parotide și ganglionii limfatici din apropiere. Apoi medicul examinează dinții și gingiile maxilarelor inferioare și superioare din părțile exterioare și interioare, indiferent dacă există supurații, fistule, gingii „lăsate”, dinți liberi. Pentru a determina starea alveolelor și a oaselor maxilarului, câinelui i se poate atribui o radiografie.

Important! O examinare atât de amănunțită cu simptome aparent suficient de tipice este necesară pentru diagnostic diferențial. Simptomele similare bolii parodontale sunt caracteristice unei alte boli dentare - parodontita. Aceasta este o inflamație a gingiilor, care necesită un tratament fundamental diferit (în terminologia medicală, numele bolilor de natură distrofică se termină în -oz, cu caracter inflamator - în -it).

Tratament

Terapia pentru boala parodontală la câini depinde de stadiul bolii. Dacă patologia este detectată în stadiul inițial, iar câinele este diagnosticat cu o formă ușoară de boală parodontală, în care țesuturile osoase nu sunt încă deteriorate, nu este dificil de vindecat boala. Adesea este suficient să îndepărtați tartrul (curățarea cu ultrasunete este considerată cea mai atraumatică metodă) și tratarea gingiilor cu medicamente antibacteriene și antiinflamatoare. Pentru aceasta, se utilizează o soluție de digluconat de clorhexidină, Nitrofural (Furacilin) ​​sau Miramistin (aceasta este o soluție de benzildimetil și clorură de amoniu)..

Spălarea dinților unui câine

Dacă boala este avansată, va fi necesar un tratament mai lung. Câinelui i se prescriu medicamente antibacteriene sub formă de injecții în gingii și canale radiculare: Enroxil sau Baytril (ingredientul activ din ele este enroxacina), Sinulox zoetic (ingredientul activ este amoxicilina) ¸ Kela amoxicel (ingredientul activ este benzilpenicilina).

Dacă este necesar, depunerile sunt îndepărtate din dinți și puroi din sinusurile gingivale. Dinții afectați parțial sunt umpluți, iar cei care nu pot fi salvați sunt eliminați. Părțile moarte ale gingiilor sunt excizate. Aceste proceduri se fac de obicei sub anestezie generală, iar câinele este apoi radiografiat pentru a se asigura că procedura se desfășoară bine..

Programul pentru tratamentul bolii parodontale la câini include fără greș aportul de imunomodulatori (Anfluron, Gamavitforte, Gamapren, Roncoleukin) și complexe de vitamine și minerale (Precision Nutrirtion Senior, Beaphar Top 10, Canina Caniletten etc.). Aceste fonduri sunt selectate individual de către medicul veterinar.

Informații utile. Utilizarea medicamentelor cu efecte bactericide și antiinflamatoare la domiciliu va ajuta la creșterea eficienței terapiei medicamentoase. Dintre aceste remedii populare, medicii veterinari recomandă decocturi de salvie, calendula sau soluție de propolis. Ei trebuie să proceseze gura animalului de mai multe ori pe zi. Puteți aplica aceste fonduri cu un tampon sau pulverizați gingiile cu o sticlă de pulverizare. Ingerarea unei anumite cantități de soluție în tractul digestiv nu va aduce rău.

Măsuri preventive

Puteți preveni dezvoltarea bolii parodontale la un câine respectând următoarele reguli:

 • În mod sistematic, cel puțin o dată pe săptămână, spălați-vă pe dinți câinele cu paste speciale. Nu este de dorit să folosiți paste pentru oameni, deoarece unele substanțe care sunt incluse în compoziția lor (de exemplu, mentol) pot avea un efect negativ asupra animalelor.
 • Dacă pe dinții animalului dvs. de companie apare placă sau calcul, este recomandat să îi spălați periodic dinții cu acid lactic și să tratați gura cu spray-uri bactericide care împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene..
 • Alimentația adecvată joacă un rol important în prevenirea bolilor parodontale. Nu puteți hrăni câinele decât mâncare moale din conserve. Caninii sunt prădători și necesită hrană dură pentru curățarea dinților și întărirea gingiilor. Prin urmare, dieta câinelui trebuie să includă oase, vene sau fursecuri speciale realizate din astfel de vene (acestea sunt vândute în magazinele pentru animale de companie).

Un câine roade un os

Deoarece în cazul bolii parodontale focalizarea bolii este localizată în adâncurile gingiilor, proprietarul poate observa dezvoltarea bolii deja în ultimele etape. Prin urmare, câinele trebuie adus la medicul veterinar pentru o examinare de rutină la fiecare șase luni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boala parodontală la câini: simptome și tratament