Parson russell terrier: istorie, standard și caracterul rasei (+ fotografie)

În timpul formării civilizației, vânătoarea a fost una dintre principalele căi de supraviețuire a omului. Până în secolul al XVIII-lea, problema alimentelor era, de asemenea, dură, dar amenințarea se apropia din cealaltă parte. Animalele sălbatice și rozătoarele care distrug stocurile și animalele tinere au făcut ravagii pentru fermieri și economii în general. Parson Russell Terrier este un vânător agil de burrows crescut pentru a proteja terenurile agricole de vulpi, bursuci, șobolani și alte animale mici.

Referință istorică

Vânătoarea și „Vânătoarea engleză clasică” sunt concepte similare cu semnificații complet diferite. Nu toate regiunile Marii Britanii aveau nevoie să controleze numărul animalelor sălbatice. În anii următori, guvernul Angliei a trebuit chiar să protejeze vânatul de vânătoare, să stabilească arii protejate și să plătească pentru munca paznicilor.

În sud-vestul Angliei, problema vizuinării avea o conotație culturală și de consum. Jack (adevărat nume John) Russell, care locuia în Devonshire, era duhovnic, adorator tetrapod, judecător de spectacol, membru al echipei de caracterizare Fox Terrier și crescător. Ca student, John a cumpărat un câine, o cățea mică „terrier” pe nume Trump. Animalul de companie al preotului a devenit crescător de reproducție (deși originea ei era necunoscută) și a dat naștere mai multor linii de viitori Parson Russell Terriers.

Este interesant! Persoanele invidioase ale domnului Russell au răspândit multe zvonuri despre domnul Russell. În cercuri înguste, existau „senzații” că Trump nu avea pui, iar preotul însuși nu era altceva decât un „tip zgârcit” care vândea câini mongrel pentru bani solidi.

Să facem imediat o rezervare că John nu s-a străduit să cucerească vârfurile sau „să fie remarcat în istorie”, ci a vrut doar să scoată un câine care să îi îndeplinească cerințele. În județ nu au lipsit câinii care se îngropa, în plus, aproape toți apărătorii fermelor erau ca modernul Parson Russell Terrier. De fapt, nu ar putea fi altfel, pentru vânătoarea șobolanilor și a animalelor de vizuină, oamenii aveau nevoie de o linie de rasă cu următoarele caracteristici:

 • Culoare deschisă, astfel încât vânătorul să poată distinge vânatul de câine.
 • Statură mică (până la 35-36 cm), astfel încât câinele să poată intra în vizuină. Un alt indicator al înălțimii ideale a fost comparativ - adică, un câine a cărui înălțime a fost egală cu o vulpe a fost considerat potrivit pentru vizuină.
 • Oase puternice, cușcă îngustă și coaste nu prea proeminente, astfel încât câinele să poată lupta în vizuină și să nu se blocheze în pasajele subterane înfășurate.
 • De preferință, dar nu neapărat, urechile plate împotriva capului pentru a reduce șansele de rănire.
 • Haina rezistentă, de protecție a corpului.
 • Dispunere curajoasă, ascultătoare, neobosită.
 • Abilitatea de a alerga cu viteza câinilor mari.

Domnul Russell nu și-a înregistrat niciodată acuzațiile în cluburi, dar a ținut un inventar detaliat al activităților din fabrică. După moarte, adepții au putut stabili că John a condus mulți colegi de încrucișare pentru a îmbunătăți calitățile de lucru ale câinilor. Consecințele unor astfel de experimente se manifestă și la reprezentanții moderni ai rasei. Câinii cu cap lat și pete maronii închise poartă o parte a bazei genetice Bulldog, de asemenea Russells tricolori sunt înrudiți cu Beagles.

Este interesant! În esență, nu a existat niciun proces de atribuire a numelui rasei. Toți clericii aveau o autoritate serioasă în rândul populației locale și micii vânători de vizuini au început să fie numiți „câinii lui Parson Jack” sau „câinii lui Jack Russell”.

Încercând să insufle terrierilor „abilități de vânătoare de jocuri de noroc”, Jack și-a petrecut împerecherea câinilor cu Dachshunds. Pentru a obține un caracter mai echilibrat, Terrierii s-au împerecheat cu Corgis. În plus față de rezultatul dorit, crescătorul a obținut apariția unor reprezentanți inferiori ai liniei rasei (astăzi rasa este numită Jack Russell terrier). Originea exactă a lui Parson Russells nu poate fi urmărită, există prea multe traversări deliberate, împerechere cu câini de origine necunoscută. În plus, crescătorul și-a vândut toți câinii de mai multe ori (cu excepția lui Trump, ea a rămas întotdeauna cu John). Faptul că puii cumpărați de la pastor au fost înregistrați oficial ca Fox Terriers este, de asemenea, sugestiv..

Notă! Se crede că Jack și Parson Russell Terriers sunt câini care se potrivesc descrierii învechite a rasei Fox Terrier. Cu câinii cu părul scurt la îndemână, crescătorii au lucrat în mod intenționat la rigiditatea și haina lungă a Fox Terriers. Apropo, John Russell a preferat și terrierii cu o haină semi-lungă, dură și ridată și a vândut cu mare plăcere cățelușii cu părul scurt..

Pastorul John a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, dar munca sa a fost continuată de fanii rasei. De-a lungul unei perioade lungi de timp, Fox Terrierii și Parson Russells au parcurs un drum lung, primii au mers la clasa de spectacol, cei din urmă au continuat să lucreze „pe câmp”.

Notă! Un preot sau pastor în transcrierea în engleză sună ca un parson.

Parson Russells s-a răspândit în afara Regatului Unit numai după cel de-al doilea război mondial. În Anglia, rasa a fost recunoscută abia în 1975. Standardul preliminar al rasei a inclus două soiuri de Russell Terriers simultan:

 • Cu picioare scurte de până la 30 cm, pentru a fi distins mai târziu ca Jack Russell.
 • Leggy până la 37 cm, numit inițial Parson Jack Russell Terrier.

Parsons cu picioare lungi au devenit „motorul progresului” și primii reprezentanți ai rasei care au cucerit inelul spectacolului. Numărul câinilor a crescut foarte repede, ceea ce a întărit armata de fani și experți care au „asaltat” Federația Internațională de Canise (FCI). Recunoașterea mondială a avut loc în 1990.

Este interesant! Deși pentru o perioadă scurtă de timp, câinii pastorului Russell au fost numiți Teritori de lucru. Cu toate acestea, crescătorii au dorit să separe rasa de „clasificarea” generală și au revenit la vechiul nume..

Apoi, au fost ani de „discriminare” împotriva câinilor subdimensionați. Jack Russells s-a regăsit întotdeauna în ultimele locuri ale expozițiilor și în curând au încetat să fie aduși la astfel de evenimente. Numărul de pui cu picioare scurte vândute a fost de 2 sau chiar de 4 ori mai mic decât puii cu picioare lungi. Proprietarii ofensați de Jack Russell căutau ieșiri și recunoașterea favoritilor lor. S-a găsit o alternativă - câinii au fost importați în Australia, unde crescătorii locali au consolidat și lustruit linia până la sfârșitul anilor 90.

Notă! Astăzi Jack Russells și Parson Russells sunt pe deplin recunoscuți în lume și sunt considerați linii de rasă separate, cu toate acestea, puii cu picioare scurte și cu picioare lungi se pot naște în așternutul unei cățele..

Rezumând, trebuie spus că diferențele dintre Parson Russell Terrier și Jack Russell Terrier sunt nuanțe minore ale standardului și înălțimii câinelui la greabăn. Performanța, temperamentul, sănătatea fizică și alte caracteristici ale raselor sunt identice. Datorită perioadei scurte de timp de la momentul divizării rasei, „numele popular” al ambelor linii este Jack Russell Terrier.

Aspect

Astăzi, rasa Parson Russell Terrier îndeplinește toate preferințele „nașului” său. Un vânător energic, curajos și iscusit, un tovarăș loial, ascultător și înțelegător. Temperamentul unui câine demonstrează rezistența sa, capacitatea de a urmări caii și câinii și disponibilitatea sa de a lupta, dacă este necesar. De aspect mic, câinele are fălci impresionante și o aderență puternică. Corpul este perfect echilibrat, poziția este încrezătoare, chiar și cicatricile sunt acceptabile pentru Parsons Russells (la majoritatea raselor, o ureche ruptă sau o cicatrice vizibilă vor fi confundate cu un defect grav). Deformitatea sexuală este nesemnificativă, greutatea câinilor nu depinde de sex și variază de la 5,9 la 7,7 kg. Creșterea cățelelor este de 33 cm, masculii sunt de 36 cm („run-up” admisibil în valoare de 2 cm).

Rasa standard

 • Cap - forma cu linii regulate, clare, fruntea ușor mai largă decât botul. Trecerea la bot nu este prea ascuțită. Pomeții sunt bine definiți, botul este adânc, rotunjit.
 • Dinții - un set complet (42 de piese), mare, uniform. Mușcătură de foarfecă, fără decalaj între incisivii superiori și inferiori.
 • Nas - proporțional, cu nări medii, negru.
 • Ochi - se preferă culoarea saturată a irisului în formă de migdale, de dimensiuni medii, maro închis. Marginea pleoapei negre.
 • Urechi - triunghiular, mic. La primele standarde, nu existau instrucțiuni clare privind livrarea; după actualizare, acest punct a fost clarificat. Parson Russell are urechi care nu sunt complet (pe cartilaj) sau aproape de cap.
 • Corp - armonios, tonifiat, setat și construit demonstrează energie și putere. Lungimea corpului de la nas până la coadă este puțin mai mare decât înălțimea la greabăn, ceea ce face ca formatul corpului să fie dreptunghiular. Cutia toracică este moderat largă și profundă. Coaste (în spatele centurii umărului) pot fi înfășurate în mod liber cu degetele ambelor mâini. Lomul este ușor arcuit, crupul este muscular.
 • Membre - netedă, acoperită cu piele strânsă, puternică, construită armonios. Articulațiile sunt paralele cu linia coloanei vertebrale. Picioarele bine sub corp, umeri și șolduri moderat late. Periile „așteaptă înainte”, colectate într-un nod strâns. Ghearele sunt foarte puternice și tenace.
 • Coadă - permis atât în ​​formă naturală, cât și în formă de andocare. Coada ancorată este purtată sus (extinzând linia coloanei vertebrale), atunci când este excitată, perpendicular pe sol. Lungimea naturală până la jonc, coada dreaptă, purtată în linie cu coloana vertebrală sau mai mare când stați în picioare, poate fi coborâtă.

Tipul și culoarea stratului

Culoarea și aspectul Parson Russell Terrier sunt foarte recunoscute din fotografie. Rasa este adesea denumită Skippy sau câinele mascat, porecle care s-au lipit de Terrier după ce au fost lansate mai multe comedii de familie. Cu toate acestea, datorită bazei genetice largi, Parson Russell Terriers sunt destul de diferite, următoarele caracteristici ale stratului sunt consacrate în standard:

 • Păr neted - păr de protecție foarte elastic, etanș.
 • Sârmă - parul de paza este mai grosier si mai incretit.
 • Culoare- alb pur sau colorat.
 • Petele - roșu, negru, galben (în orice combinație și proporție).

Caracter și antrenament

Mulți ani de muncă în spectacol nu i-au împiedicat pe câinii lui Russell să își mențină abilitățile de lucru și dispoziția plină de viață. Rasa nu este absolut potrivită pentru persoanele care preferă un stil de viață liniștit. Dacă nu vă petreceți timpul liber la vânătoare, va trebui să vă obișnuiți cu terenurile de sport și terenurile de antrenament pentru câini. Personajul Parson Russell Terrier este două fețe ale monedei, el poate fi cel mai loial și devotat însoțitor sau răul în persoană, totul depinde de calitatea creșterii și de satisfacerea nevoilor câinelui. Chiar și puii Parson Russell Terrier pot fi „obraznici” și pot distruge tot ce le stă în cale. Nu ți-ai cumpărat jucării - ți-ai pierdut pantofii, nu m-ai plimbat timp de 20 de minute - iau la revedere de la tapet, nu ai acordat suficientă atenție - canapeaua ta a îmbătrânit într-o clipă. Cu toate acestea, dacă câinele este îngrijit în mod corespunzător, un copil poate avea grijă de el, iar Parson Russells au acces la orice curs de antrenament și nivel de trucuri..

Sfaturi - importanța stresului fizic și mental este greu de descris în cuvinte! Acesta este cel mai important aspect al creșterii părinților, dacă câinele nu se dezlănțuie, cărțile, manipulatorii de câini și cursurile de instruire nu vă vor ajuta.

Întreținere și îngrijire

Rasa nu necesită îngrijire scrupuloasă - scăldat la nevoie (nu mai mult de o dată la 3 luni), pieptănat cu o mănușă de masaj. Starea ochilor, dinților, urechilor și ghearelor necesită monitorizare, dar îngrijirea este, de asemenea, mediocru. Dacă găsiți depozite de tartru, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Singurul lucru care vi se cere este să hrăniți Parson Russell Terrier în mod corespunzător. Câinii sunt foarte energici și au nevoie de multe proteine ​​și carbohidrați. În același timp, patrupedul nu ar trebui să mănânce în exces. Pentru a calcula mai precis aportul zilnic de hrană, crescătorii recomandă hrănirea cățelușului cu alimente industriale. Un câine întărit, dacă se dorește, poate fi transferat în hrana naturală, deoarece printre Parson Russells persoanele care suferă de alergie sunt rare.

Sănătate

Parson Russells sunt câini destul de sănătoși, a căror durată medie de viață variază între 13 și 16 ani. Din afecțiunile genetice transmise prin moștenire, este necesar să evidențiem:

 • CEA sau Collie Eyes - modificări ale structurii structurii țesuturilor oculare.
 • Displazia articulația șoldului și boala Legg-Perthes - ambele patologii afectează articulația TBC. Displazia poate apărea la orice vârstă, Legga-Perthes este cel mai adesea diagnosticată la pui până la 10-12 luni.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Parson russell terrier: istorie, standard și caracterul rasei (+ fotografie)