Pancreatita la câini

Pancreatita câinelui nu este o glumă. Inflamația pancreasului la un câine nu poate trece fără consecințe. Mai devreme sau mai târziu, complicațiile se vor face simțite. Una dintre ele este diabetul zaharat. Din fericire, poți vindeca o mustață cu diabet, dacă te prinzi la timp. Din păcate, oamenii trebuie să sufere toată viața din cauza acestei boli. Cum să determinăm simptomele și cum să tratăm un câine pentru pancreatită, vom spune în materialul nostru!

Cu pancreatita la un câine, pancreasul se inflamează, canalele sale se îngustează atât de mult din cauza edemului, încât prin ele secreția glandei nu poate pătrunde în tractul digestiv. Organul inflamat doare foarte mult. Temperatura locală crește și ea (în centrul inflamației, dar, desigur, nu poate fi măsurată), la fel și temperatura generală. Procesele metabolice încetinesc.

Dar de ce câinii dezvoltă pancreatită? Ce tipuri este? Ce semne clinice ar sugera că animalul are nevoie urgentă de asistență veterinară? Am citit despre asta mai departe..

Alimentație necorespunzătoare

Procesele inflamatorii în pancreas pot fi cauzate de o dietă slabă. Da, nu numai gastrita sau ulcerul pot fi la un câine care mănâncă, nu este clar ce. Pancreatita va depăși, de asemenea, un animal de companie cu un meniu incorect. Cel mai adesea, boala provoacă grăsimi, prăjite și picante (picante). Carne afumată și alte delicatese de la masa „umană”. Dar, chiar dacă totul este gătit conform „regulilor câinelui”, există riscul ca animalul, pe fondul deficitului de vitamine și al hipoelementozei (dieta trebuie să fie echilibrată corespunzător), să dezvolte probleme digestive.

Boli infecțioase

Unii agenți patogeni infectează pancreasul. De exemplu, ciuma, enterita parvovirusului, hepatita virală, adenoviroza, leptospiroza. Vaccinarea la timp ajută la reducerea riscului ca un animal de companie să primească infecții periculoase..

Boală de ficat

Aceeași hepatită sau ciroză la un câine poate duce la pancreatită. Chiar și pietrele din vezica biliară sau blocarea canalelor hepatice de către acestea duc la complicații grave, inclusiv la inflamația pancreasului la un câine.

pancreatită la câini

Tipuri de pancreatită

Prin clasificare, inflamația poate fi acută sau cronică. De asemenea, se disting pancreatita primară și secundară. Când boala este izolată ca boală de bază, aceasta este forma primară. Și dacă acesta este doar un simptom al altor boli, boala primește un nume - secundar. De obicei pancreatita secundară se manifestă pe un fundal de leziuni infecțioase sau inflamații la nivelul tractului gastro-intestinal.

Complicații

Dacă un caz este neglijat la un animal de companie, poate apărea necroza pancreasului, iar acesta, la rândul său, se poate dezvolta în peritonită. În acest caz, animalul va necesita intervenție chirurgicală, altfel este posibilă moartea..

În cazuri rare, medicii diagnosticează sepsisul sau otrăvirea sângelui. La fel de rar, se confruntă cu o constricție a pasajelor biliare. Printre altele, un câine cu pancreatită cronică, după cum sa menționat deja, poate dezvolta diabet zaharat..

Simptome

Cum se identifică pancreatita la câini? Simptomele acestei boli nu sunt întotdeauna observate imediat de către proprietar. Uneori sunt atât de „slabe” încât proprietarul nici măcar nu știe despre boală.

Apetit

 • Primul lucru care vă atrage atenția este schimbarea poftei de mâncare. Fie scade semnificativ, fie animalul de companie refuză complet mâncarea, dar bea mult.
 • Din cauza apetitului slab, animalul slăbește rapid, pierde mult în greutate. Se epuizează.

Senzații de durere

Organul inflamat doare foarte mult. Și puteți suspecta că mustața este exact pancreasul, dacă, atunci când sondează zona buricului și puțin spre stânga, câinele începe să se îngrijoreze în mod vizibil, să se elibereze și chiar să țipe.

Vărsături și diaree

Vărsăturile severe și diareea sunt un simptom grav al pancreatitei la un câine. În ciuda emaciației, animalul de companie are burta rotunjită. Acest lucru se datorează umflăturilor severe.

Alte simptome

Alte simptome posibile ale pancreatitei la un câine includ:

 • Membrana mucoasă din gură se usucă.
 • În pancreatita acută, temperatura generală a câinelui crește. În condițiile cronice, poate crește doar cu zecimi de grad, ceea ce rămâne neobservat. Febra este înregistrată numai în perioadele de exacerbare a bolii.
 • Urinare frecventa.
 • Cantitatea de glucoză din sânge crește, iar zahărul apare în urină. Acesta este un simptom al diabetului. Dacă examinați sânge și urină, atunci cu pancreatită, se înregistrează o creștere a amilazei.
 • VSH crește (este mai mare decât în ​​mod normal pentru orice proces inflamator din organism).
 • Fecalele se schimbă, de asemenea. În unele cazuri, devin apoase, asemănătoare unui unguent. În altele, dimpotrivă, excesiv de dense.

Diagnosticarea pancreatitei la câini

Diagnosticul competent este jumătate din tratament. Singura problemă este că lucrurile pentru prietenii cu patru picioare cu analize nu sunt deloc la fel ca la oameni. De exemplu, dacă o persoană are multă amilază și lipază în sânge, acesta este un semnal clar al prezenței pancreatitei. Și câinele bolnav va fi în regulă cu testele. Prin urmare, pe lângă un test de sânge, animalul de companie va trebui să fie supus multor alte proceduri medicale, și anume:

 • Ultrasunete;
 • TIRT;
 • biopsie;
 • Analiza urinei;
 • radiografie abdominală.

Printre altele, animalul este supus inspecției vizuale - palpare.

Nu este deloc necesar ca câinele să fie nevoit să treacă prin întregul complex de teste. Ce teste ar trebui trecute animalului de companie vor fi stabilite de medicul veterinar, pe baza rezultatelor examinării inițiale. Numai după ce datele despre toate procedurile sunt colectate, va începe tratamentul complet al pancreatitei la câine.

Tratamentul unui câine cu pancreatită

Cum se tratează pancreatita la un câine? Pentru ca terapia să funcționeze, primul pas este de a găsi și a elimina cauza principală. Doar după aceasta este necesar să începeți tratamentul. Cel mai adesea, antibioticele sunt prescrise (chiar și pentru bolile virale, pentru a exclude o infecție secundară), antispastice (astfel încât secreția glandei să treacă mai ușor prin conducte), analgezice (pentru a reduce durerea). Dar, în orice caz, fără o alimentație adecvată, nu va funcționa pentru a obține un rezultat pozitiv..

Pancreatita la câine - regim de tratament

 1. În prima zi, va trebui să vă puneți animalul de companie la o dietă de foame. Puteți da apă și chiar și în cantități mici. Dar puteți bea des, așa cum este indicat în tabel. În caz contrar, se asigură întinderea inevitabilă a stomacului și următoarea porție de enzime pentru câine.
 2. Pentru a evita deshidratarea, medicii injectează soluție salină intravenos și sub piele. Dar această practică se aplică numai în cazul deshidratării înregistrate a animalului..
 3. Dacă evoluția bolii este acută, medicul, pe măsură ce progresează observația, decide asupra numirii medicamentelor: antiemetic, analgezic, antiinflamator.
 4. Tratamentul cu antibiotice și probiotice este, de asemenea, posibil prin decizia medicului..

Dacă hrănești hrana naturală a animalului tău de companie, atunci menține cantitatea de carbohidrați la un nivel minim. Nu le puteți exclude complet, la urma urmei, orice produs este important pentru metabolism. Desigur, prăjit, afumat, condimentat și alte „gustări” interzise sunt interzise. Este necesară și terapia cu vitamine. Dacă mustața mănâncă furaje industriale, atunci totul este mult mai simplu. Plin de alimente specializate pentru animale de companie cu probleme digestive.

Prevenirea pancreatitei la un câine

Prevenirea pancreatitei la un câine este de a minimiza sau chiar a elimina complet impactul factorilor etiologici (cauze). De exemplu, monitorizează dieta animalului tău de companie. nu dați nimic expirat și stricat. Nu uitați de vaccinări. Nu este atât de greu.

Nutriție pentru un câine cu pancreatită

Dieta câinilor cu pancreatită include un set de măsuri care vizează reducerea producției de enzime. Dieta modificată include mai multe vitamine și oligoelemente și ar trebui, de asemenea, să fie ușor absorbită.

Hrana uscată pentru câinii cu pancreatită se schimbă în hrană mai potrivită pentru câinele bolnav din punct de vedere al asimilării. Dacă alimentele sunt naturale, atunci cerințele pentru produse sunt, de asemenea, mai stricte..

Hrănesc bolnavii des, dar încetul cu încetul. Există chiar și un termen pentru un astfel de caz - mese fracționate. Trebuie avut în vedere că nici apa nu trebuie administrată în cantități mari. Fluidul va întinde stomacul la fel de mult ca mâncarea. Acest lucru poate provoca pancreasul și va elibera un alt lot de enzime, care va începe imediat să mănânce pe pereții stomacului..

Este necesar să udați animalul în orice caz, astfel încât medicii au calculat cantitatea de lichid care nu ar dăuna câinelui. În formă de tabel, arată astfel:

 • până la 10 kg - 1-2 lingurițe pe oră;
 • 10-20 kg - 1-2 linguri pe oră.
 • 20-30 kg - 100-200 grame pe oră;
 • mai mult de 30 - 300 de grame pe oră.

Dozajul de apă crește pe măsură ce parametrii clinici se îmbunătățesc.

Unul dintre principiile importante ale nutriției pentru un câine cu pancreatită este reducerea conținutului de calorii din furaje. Dacă luăm produse ca bază, atunci poate fi:

 • carne albă fiartă;
 • iaurt cu conținut scăzut de calorii;
 • caș fără coloranți și alți aditivi.

După ce animalul de companie începe să se simtă mai bine în timpul tratamentului, puteți adăuga puțină orez fiert sau fulgi de ovăz în dietă..

Dacă câinele are pancreatită acută de tip primar, atunci după retragerea simptomelor și terapia cu nutriție dietetică, puteți reveni la dieta obișnuită a câinelui, dacă, desigur, nu a fost cauza bolii. În cazul în care apare o exacerbare cronică a bolii, dieta pentru câinii cu pancreatită va rămâne în meniu pentru totdeauna.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pancreatita la câini