Pekinez: o persoană apropiată de împărat

Inima curajoasă a unui leu, fața atingătoare a unei maimuțe înțelepte, picioarele scurte și un șoc de păr luxuriant - rasa de câini din Beijing evocă o furtună de emoții. Cineva admiră aspectul neobișnuit și dispoziția felină a acestor câini. Alții se întreabă cum o astfel de creatură ciudată poate fi permisă în casa lor. S-ar putea să îți placă sau nu aspectul și caracteristicile rasei Beijingului, dar nimeni nu rămâne indiferent după ce a comunicat cu bebeluși curajoși.

Referință istorică

Timp de multe milenii, împărații Chinei au ținut câini mici lângă ei, la fel de maiestuoși, înțelepți și imperturbabili ca însuși conducătorul Imperiului Celest. Istoria rasei Beijingului a fost întotdeauna strâns legată de credința, obiceiurile și tradițiile Chinei. Se credea că acești câini protejează familia imperială de forțele întunecate și îi însoțesc pe conducători în viața de apoi. Rasa Beijingului este legată de legende romantice despre dragostea unui leu și a unei maimuțe, a unei veverițe și a unei flori de lotus, încarnările lui Buddha însuși.
Pekinezii au fost întotdeauna într-o poziție specială, trăiau doar în palate și nu erau accesibile oamenilor obișnuiți. Câinii imperiali erau serviți de coafori personali, bucătari, medici, muzicieni. Au fost hrăniți cu pateu, supă de rechini și alte delicatese la mese separate. Pentru furtul unui câine din Peking sau vătămarea cauzată chiar de accident, o persoană a fost executată, iar familia sa a fost așteptată mulți ani în afara milostivirii împăratului.
Prima descriere detaliată a rasei Beijingului a fost făcută de împărăteasa Tsu Hsai, cu o atenție deosebită la dimensiunea, forma botului, haina și caracterul câinilor leu. Dacă credeți că această descriere și statuetele, care au mai mult de 2.000 de ani, aspectul pechinezilor au rămas practic neschimbate de mai multe secole. Dar primul standard oficial pentru rasa Pekingese a fost scris abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1860, francezii și britanicii au invadat Beijingul și familia imperială a fugit. Un locotenent britanic i-a luat pe cei cinci pekinezi supraviețuitori ca trofee, i-a dus acasă și a marcat astfel începutul istoriei moderne a rasei..

Aspect

La prima vedere, poate părea că Pekinezul este un pitic neîndemânatic, înclinat de selecție. Dar, citind descrierea rasei Pekingese, înțelegeți cât de mult efort și atenție au dedicat crescătorii anatomiei favoritelor imperiale. Dimensiunile mici, părul lung și pufos, fața plată și ochii mari nu ar trebui să înrăutățească sănătatea câinelui, aspectul exagerat este o descalificare inevitabilă. Copilul trebuie să se miște liber, fără să șchiopăteze sau să facă eforturi. Și respirați în mod liber liber, fără mormăituri și respirație scurtă.
Datorită atitudinii atente a crescătorilor, rasa de câine din Pekingese și-a păstrat diminuarea și anatomia sănătoasă. Spatele este uniform, pieptul este rotunjit, picioarele sunt scurtate, dar uniform, fără curbură spre interior sau spre exterior. Privit de sus, corpul pare ușor turtit. Coada este ridicată și dusă peste spate. Craniul este lat, urechile sunt mici și aproape de cap, aproape invizibile sub blana groasă. Rasa Pekingese standard limitează greutatea - de la 3 la 5,5 kg și înălțimea - de la 15 la 26 cm. O față scurtată într-o „mască” întunecată ar trebui să fie îngrijită, fără distorsiuni, fără nasul „apăsat” pe craniu sau dinții proeminenți în direcții diferite ... Nasul este larg, nările sunt deschise, pliul podului nasului nu interferează cu respirația liberă.
Nu există imperial, pitic, regal, leu sau orice altă rasă de pechinez. Un singur standard definește în mod clar proporțiile, dimensiunile, caracterul și alți parametri. Orice lucru care depășește standardul este căsătoria, nu exclusiv.
Blana este foarte densă, cu un strat dens, dezvoltat. Blana de blană este încântătoare - luxuriantă, lungă, cu un guler bogat, cu pene pe picioare și pe coadă. Orice culoare a stratului, altele decât nuanțele ficatului, cu marcaje albe, bicolore sau solide.

Caracter și antrenament

Descriind câinii imperiali, Tsu Hsai a povestit în detaliu ce fel de dispoziție ar trebui să aibă un mic „leu”: încrezător, calm, fără nervozitate, lașitate sau agresivitate, pașnic sau indiferent față de întreaga lume, de la o pasăre mică la un câine uriaș și un străin. Caracteristicile moderne ale rasei Beijingului diferă puțin de descrierea compilată de împărăteasă. În ciuda diminuării, pechinezul este mândru de el însuși, maiestuos, cu demnitate. Un bebeluș independent este atașat de familie, dar rareori este tandru și nu este niciodată supus unei persoane, preferând o relație egală.
Pekinezii vor fi nefericiți lângă o persoană nepoliticoasă și indelicată care se așteaptă la o supunere completă de la un câine. Această rasă nu este foarte potrivită pentru familiile cu copii mici, dacă sunt neglijent. De asemenea, tinerii activi nu pot fi numiți compania ideală pentru câinele imperial. Pekinezii calmați și preferați să meargă, stilul de viață liniștit și măsurat.
Toate aceste caracteristici ale rasei Beijingului sunt foarte populare printre iubitorii de pisici. Pekinezul, ca o pisică iubitoare de libertate, înțelege instantaneu când o persoană încearcă să o forțeze să facă ceva și ia o poziție, refuzând categoric să se supună. Trebuie să corectați comportamentul cu afecțiune, dragoste și viclenie, creând iluzia unei absențe complete a presiunii.

Întreținere și îngrijire

În general, rasa Pekingese este ideală pentru viața alături de o persoană. Sunt discreti, rămân în pace singuri, foarte rar strică proprietatea familiei, crezând că proprietatea ar trebui să fie în siguranță. Apropo, pechinezii dețin și animale domestice, de la un papagal la un mastin uriaș. Acești câini se înțeleg ușor cu orice animal de companie, dacă nu este prea intruziv - pechinezii sunt îngrijorați de spațiul personal..
Un pechinez bine educat nu se lasă isteric și suportă orice manipulare. Protestul maxim este o privire abătută către „Lasă-mă în pace”. Dar, fără a folosi forța, acționând doar prin afecțiune, catelul poate fi învățat cu ușurință la toate procedurile.
Dacă proprietarul nu găsește timp pentru periajul zilnic al unei haine bogate de blană, haina poate fi scurtată. Nu este recomandat să scoateți toată lungimea - câinele va îngheța iarna și se va supraîncălzi vara (haina împiedică razele soarelui să ajungă la piele). În caz contrar, totul este simplu: ne curățăm dinții, scurtăm ghearele, ștergem urechile și ochii - ca de obicei, nu facem eforturi speciale.

Sănătate

Cele mai frecvente boli ale rasei de câini din Beijing afectează ochii. Probabil, motivul se află în structura botului și dimensiunea ochilor - mari, deschiși, rotunzi și ușor conveți. Prin urmare, este important să păstrați haina și ochii curați și să aveți grijă când mergeți. Un alt punct slab al Beijingului este coloana vertebrală. Pentru a evita problemele, bebelușul nu trebuie forțat să sară în sus și să sară de la înălțime. Aceasta este altfel o rasă sănătoasă robustă..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pekinez: o persoană apropiată de împărat