Picioarele din față și din spate fracturate la câini: simptome, ce trebuie făcut

O fractură a picioarelor din față și din spate la un câine este o leziune gravă, care se caracterizează prin dureri severe și funcții motorii afectate. Proprietarii de animale de companie ar trebui să știe ce simptome însoțesc această afecțiune patologică și ce să facă în astfel de cazuri.

Fractură la un câine

 1. Sparge. Cea mai ușoară formă, simptomele sunt adesea absente cu totul. Poate fi confundat cu rănirea. Uneori mersul precaut al animalului sau ușoara șchiopătare este alarmant. În acest caz, animalul de companie rămâne activ. Patologia poate fi diagnosticată numai după examinarea cu raze X..
 2. Impactat. Se găsește în principal la pui și câini de rase mari. Nu este însoțit de deteriorarea gravă a țesuturilor interne, tabloul clinic este neclar. Fragmentele de oase intră una în cealaltă. Dacă nu oferiți asistență în timp util, atunci acestea se pot schimba.
 3. Închis fără compensare. Oasele deteriorate rămân la locul lor. Există dureri palpabile, afectarea funcției motorii.
 4. Închis cu offset. Oasele nu numai că sunt deteriorate, ci își schimbă și poziția anatomică. Există riscul de traume la nivelul organelor și vaselor mari.
 5. Deschis. Traumatisme severe cu leziuni ale oaselor, țesuturilor interne, articulațiilor. Pot exista rupturi vasculare.

Simptome

Desigur, proprietarii sunt îngrijorați de modul de determinare a unei labe sparte la un câine. Există mai multe simptome asociate cu acest tip de leziune. Iată o listă a acestora:

 1. Edem sever în zona afectată.
 2. Prezența unui hematom.
 3. Creșterea dimensiunii, asimetria membrului rănit.
 4. Senzații dureroase la palpare.
 5. Animalul nu poate să se sprijine pe o labă dureroasă. Câinele încearcă să-l mențină în greutate.
 6. Șchiopăturile atunci când se mișcă, se pot deplasa pe trei membre.
 7. Mobilitate nefirească a labei dureroase.

Cu o fractură deschisă, tabloul clinic este mai clar. Un fragment osos poate fi văzut în mod clar prin pielea afectată. În unele cazuri (dacă vasele sunt afectate) sângerarea este prezentă.

Deseori alte semne asociate cu starea generală a corpului sunt caracteristice câinelui. Printre ei:

 • comportament neliniștit;
 • letargie;
 • temperatura corpului crescută;
 • lipsa poftei de mâncare.

Cu dureri severe, se poate dezvolta șoc dureros.

Primul ajutor

Dacă se constată o vătămare la un animal de companie, proprietarul trebuie să contacteze imediat clinica veterinară pentru ajutor specializat. Cu cât o faci mai repede, cu atât mai bine..

O secvență competentă de acțiuni la domiciliu este foarte importantă pentru a nu dăuna animalului. Cu o fractură deschisă, prima prioritate este oprirea sângerării. Pentru a face acest lucru, aplicați un garou de materiale reziduale deasupra locului plăgii și strângeți-l bine. Mai mult, suprafața plăgii trebuie curățată de resturi și contaminare, tratată cu o soluție antiseptică (peroxid de hidrogen, miramistină). Alcoolul și preparatele care conțin alcool nu pot fi utilizate. Următorul pas este aplicarea unui bandaj pe rană pentru a evita infecția..

Este strict interzis să setați fragmente osoase pe cont propriu! Este foarte dureros și există un risc ridicat de rupere a vaselor de sânge.Câinele are nevoie de odihnă completă și de imobilizare a membrului. Laba este fixată pe un dispozitiv improvizat (placaj, scândură de lemn, carton gros) cu eșarfă sau curea. Când transportați un animal de companie la clinică, așezați-l pe bancheta din spate a mașinii. Dacă este o rasă în miniatură, atunci o cutie sau un purtător va face. În ultimă instanță, este permis să țineți animalul în brațe.

Fractură la un câine

Tratament

Tacticile de tratare a fracturii labei la un câine sunt selectate de un medic veterinar, pe baza complexității leziunii. În primul rând, se iau măsuri de diagnostic. După ce a utilizat analgezice și relaxante musculare, medicul examinează animalul de companie și îi prescrie o radiografie. Se poate face în mai multe proiecții. Dacă se suspectează deteriorarea internă, este recomandabilă imagistica cu ultrasunete sau prin rezonanță magnetică.

Conservator

Tratamentele conservatoare sunt rareori folosite. Medicul setează fragmentele osoase deplasate cu imobilizarea ulterioară. Pentru a imobiliza osul deteriorat, el folosește un bandaj care restricționează mișcarea labei. Va fi posibil să îl eliminați în 1-1,5 luni. Pentru rasele mici această perioadă este mai scurtă - aproximativ 20 de zile, pentru câinii mai în vârstă este mai lungă - până la 50-60 de zile. Întreaga perioadă trebuie monitorizată cu atenție, astfel încât să nu existe o comprimare a țesuturilor moi cu o atelă. În caz contrar, există riscul de complicații sub formă de stoarcere a vaselor de sânge..

Fractură la un câine

Operațional

Majoritatea cazurilor (aproximativ 90%) de fracturi ale membrelor la câini necesită intervenție chirurgicală. Osteosinteza (chirurgie de fuziune osoasă) se realizează folosind știfturi, capse, șuruburi, plăci. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, medicii veterinari au început să folosească nu numai dispozitive metalice, ci și polimeri.

Structurile de înaltă calitate pot rezista la sarcini similare celor pe membre sănătoase. După ce oasele își recapătă fiziologic starea anterioară, consumabilul este îndepărtat.

Mai multe tipuri de tratament sunt utilizate în practica chirurgicală. Mai multe despre ele:

 • Aparatul lui Kishner. Construcția unei bare metalice și a tijelor autofiletante este utilizată pentru fracturile intraarticulare.
 • Aparatul Ilizarov. Prezentat cu ace și inele metalice, care fixează în mod fiabil fragmente osoase.
 • Fixare internă. Cea mai dificilă operație. Chirurgul trebuie să aibă în mod necesar calificările necesare și experiența suficientă pentru a o desfășura calitativ. Știfturile sunt introduse direct în oasele tubulare. Nu dispar în timp, ci rămân pe viață..
 • Pentru ca fractura să se vindece mai bine, proprietarul trebuie să asigure câinelui odihnă maximă. Dacă animalul încearcă să lingă zona rănită, atunci trebuie pus un guler special de restricție. Pentru a accelera regenerarea țesuturilor, este util să se efectueze proceduri fizioterapeutice (de exemplu, radiații ultraviolete sau terapie cu unde de șoc).

  La o lună după operație, se efectuează o examinare cu raze X de control pentru a evalua eficacitatea intervenției și pentru a vă asigura că osul este vindecat corect.

  Timpul de vindecare

  Prognosticul este de obicei bun. În medie, după câteva săptămâni, începe formarea calului țesutului conjunctiv. Fragmentele osoase cresc împreună după aproximativ 40 de zile. Când se formează un calus, câinele începe să se sprijine încet pe membrul rănit. Desigur, timpul de recuperare poate varia. Depinde de vârsta animalului, de gravitatea rănirii și de alți factori. De exemplu, speciile mici și decorative se recuperează mai lent. Timp de aproximativ șase luni după accidentare, ar trebui să încercați să evitați încărcăturile grele pe picioare și săriturile bruște..

  Dacă tratamentul unei fracturi a labei anterioare sau posterioare la un câine a fost efectuat corect și în timp util, oasele cresc împreună în cel mai scurt timp posibil și fără consecințe neplăcute. După aproximativ 2-4 luni, animalul de companie se va simți sănătos și activ.

  Citește și:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Picioarele din față și din spate fracturate la câini: simptome, ce trebuie făcut